Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Спортските клубови се ОБРВЗАНИ да бараат такви потврди.

БОРЕЧКИТЕ вештини,немаат таква обврска,и не бараат спортска потврда.
Бодибилдингот не е боречка вештина.;)
Инаку таа потврда не значи дека ако некој има некакви проблеми дека не смее да оди во теретана. Има и фудбалери и кошаркари кои имаат проблеми со срце па играат професионално во врвни светски клубови но се разбира на сопствена одговорност.

А наместо да ги терате луѓето да одат на прегледи да ги натерате пред да почнат да тренираат да потпишат дека сопственикот/менаџерот/тренерот од теретаната не е одговорен ако нешто му се деси.
Така е поедноставно и помалце луѓе кои се рекреативци ќе се откажат.
Во интерес на поединците е да направат лекарски преглед пред да започнат примена на било каков физички програм. Врз основа на тие податоци и на тренерите ќе им биде полесно да состават индивидуална програма со цел полесно и безбедно постигнување на целта.

Во интерес на поединците е да направат лекарски преглед пред да започнат примена на било каков физички програм. Врз основа на тие податоци и на тренерите ќе им биде полесно да состават индивидуална програма со цел полесно и безбедно постигнување на целта.
Еден предлог од мене за промена :)
Да се намалат цените на теретаните, бидејќи стварно е претерано 2000ки за теретана месечно. До 1000 денари сметам дека би било ОК, али со 2000 денари во теретана на овие плати е претерано. Знам дека како одговор би добил дека не се проблем цените туку стандардот наш, али мислам дека е премногу. Реално освен киријата и сметките откако ќе ги купат справите во моментов речиси немаат никакви други давачки, али сите како одат да ги извадат парите во првата година, а да не зборувам за оние кои постојат како теретани веќе 20тина и повеќе години и немаат променето ништо во теретаните откако се отворени (отворени им се со стари справи плус).
Иако бодибилдинг е спорт за богатите и доста скап, ако сакаме да напредуваме треба да се поработи на тоа поле (Цени на теретана, Цени на суплементи)

Еден предлог од мене за промена :)
Да се намалат цените на теретаните, бидејќи стварно е претерано 2000ки за теретана месечно. До 1000 денари сметам дека би било ОК, али со 2000 денари во теретана на овие плати е претерано. Знам дека како одговор би добил дека не се проблем цените туку стандардот наш, али мислам дека е премногу. Реално освен киријата и сметките откако ќе ги купат справите во моментов речиси немаат никакви други давачки, али сите како одат да ги извадат парите во првата година, а да не зборувам за оние кои постојат како теретани веќе 20тина и повеќе години и немаат променето ништо во теретаните откако се отворени (отворени им се со стари справи плус).
Иако бодибилдинг е спорт за богатите и доста скап, ако сакаме да напредуваме треба да се поработи на тоа поле (Цени на теретана, Цени на суплементи)
Mislam deka predlogot ne ti drzi.
Tocno deka ima stari teretani I tie se so cena od 1000-1200 .
Ako gledas taka kade se platite za trenerite struja industriska odrzuvanje higiena I.t.n.
A suplementite kako bi se namalile so cena koga tie se sepak uvoz I cenata ja diktiraat proizvoditelite.
Podobro bi bilo da se zgolemat platite. :-) ke ima za se poveke.

Mislam deka predlogot ne ti drzi.
Tocno deka ima stari teretani I tie se so cena od 1000-1200 .
Ako gledas taka kade se platite za trenerite struja industriska odrzuvanje higiena I.t.n.
A suplementite kako bi se namalile so cena koga tie se sepak uvoz I cenata ja diktiraat proizvoditelite.
Podobro bi bilo da se zgolemat platite. :) ke ima za se poveke.
Сметките за струја ти ги спомнав и погоре.
1. Во скопје едвај 2-3 да се нови, останатото е се со над 10год старосен век, а сепак ако гледаш колку е цената не доаѓа дека само 2-3 се над 1000ка
2. Платите за тренерите- ова не е причина дека газдите не вадат, ако ги познаваш газдите на теретаните ќе сфатиш дали вадат или не, друго кој се тренери кај нас? На прсти се бројат дечки кои имаат лиценци за тренери, претежно се батки од маало или студенти па си прикрпуваат со тие плати е затоа ти се ниски тие плати.
3. Цената на суплементите ја дктираат проиводителите- Хм колку си сигурен за ова? Производителот диктира цена, али ако си во овој бизнис тогаш знаеш колку пари доаѓаат во државата суплементите, ако не си немам намера да ти објаснувам бидејќи зборувам од искуство не од рекла казала.

Добро е да се зголеми платата али претседателов на тоа неможе да ти влијае :)

За жал, ниту во цените кај теретаните, а ниту кај суплементите би можел да сторам нешто за нивно намалување. Кај суплементите може да се намалат цените и да се оди на бандаж цена, само ако се зголеми обртот. А неколкуте блиц проби кои лично ги имам направено ми кажуваат дека процентот на корисници не се менува . Единствено, да го зголемиме стандардот и бројот на население :-).

Да, е во интерес но ќе го направам само ако јас сакам.
Јас сум одговорен за моето здравје и немора никој да ми изиграва матичен лекар.:)

Да, е во интерес но ќе го направам само ако јас сакам.
Јас сум одговорен за моето здравје и немора никој да ми изиграва матичен лекар.:)
Само што ти моментот што ќе стапнеш во теретана не си дома и мора да ги следиш правилата на сопственикот на местото, особено да не ти се деси нешто па после да ти фркне да ги тужиш.

Не знам зашо се буните за вакви работи.

Само што ти моментот што ќе стапнеш во теретана не си дома и мора да ги следиш правилата на сопственикот на местото, особено да не ти се деси нешто па после да ти фркне да ги тужиш.

Не знам зашо се буните за вакви работи.
Па затоа претходно напишав дека поедноставно ќе биде да потпише дека ако нешто му се деси нема да тужи никого.

Сметките за струја ти ги спомнав и погоре.
1. Во скопје едвај 2-3 да се нови, останатото е се со над 10год старосен век, а сепак ако гледаш колку е цената не доаѓа дека само 2-3 се над 1000ка
2. Платите за тренерите- ова не е причина дека газдите не вадат, ако ги познаваш газдите на теретаните ќе сфатиш дали вадат или не, друго кој се тренери кај нас? На прсти се бројат дечки кои имаат лиценци за тренери, претежно се батки од маало или студенти па си прикрпуваат со тие плати е затоа ти се ниски тие плати.
3. Цената на суплементите ја дктираат проиводителите- Хм колку си сигурен за ова? Производителот диктира цена, али ако си во овој бизнис тогаш знаеш колку пари доаѓаат во државата суплементите, ако не си немам намера да ти објаснувам бидејќи зборувам од искуство не од рекла казала.

Добро е да се зголеми платата али претседателов на тоа неможе да ти влијае :)
Na Koj pretsedatel mislis?
A za suplementite znam kako odat tie raboti. Vo drugi drzavi se naogjaat I za mnogu poniski cenino tamu zitelite se mnogu pobrojni zzatoa I rekov deka cenata ja diktiraat proizvoditelite.
Na dva milioni narod kolku lugje kaj nas Redovno koristat suplementi za da ima obrt I da moze nekoj da napravi naracka kako rusite na pr za 100000eu pa da se spusti cenata za dilerite.

Sepak ke ostane muabetot podobro e da se podignat platite!
I za trenerite vo pravo si no I ovie drugite na pr. Da imaat 8000 neto plata kolku se na toa pridonesi.
I ako sporedam so sportovi za decava doagja mnogu poefvtino.
Na pr karate e 1200 den 2 pati nedelno mesec a teretan e da receme 2000 ama sekoj den cel mesec. Pa sto e skapo razmisli.
Cenata na teretanite ili visinata na platata :-)

A za suplementite znam kako odat tie raboti. Vo drugi drzavi se naogjaat I za mnogu poniski cenino tamu zitelite se mnogu pobrojni zzatoa I rekov deka cenata ja diktiraat proizvoditelite.
Na dva milioni narod kolku lugje kaj nas Redovno koristat suplementi za da ima obrt I da moze nekoj da napravi naracka kako rusite na pr za 100000eu pa da se spusti cenata za dilerite.

I za trenerite vo pravo si no I ovie drugite na pr. Da imaat 8000 neto plata kolku se na toa pridonesi.
Na pr karate e 1200 den 2 pati nedelno mesec a teretan e da receme 2000 ama sekoj den cel mesec. Pa sto e skapo razmisli.
Cenata na teretanite ili visinata na platata :)
Додади на цената за теретана + цена за личен тренер и ќе видиш што е поскапо.
Не моеш да споредуваш теретана кај шо влагаш и никој не се умара шо праиш и како праиш, со спортски клуб кај што имаш тренер.

Cenata na teretanite ili visinata na platata :)
За ББ мислев.
Види реално несакам да навлегувам али изгледа не си упознаен за колку пари влегуваат суплементите кога се царинат ;)
А тоа за каратето или за други спортови како што ти пиша Исак погоре ти е бидејќи некој те учи и те советува, кај нас знам теретани каде што го нудат и личен тренер (кој во поголемиот дел е тиња и самиот неправилно ги изведува вежбите), а за тоа бараат + 1500 денари или + 1000ка за 1 час вежбање. Другар мој поработи и се сеќавам дека секој ден ме замараше по телефон да му испратам готови програми за вежбање и за јадење за клиентите бидејќи самиот тој беше вработен како „инструктор“ во теретаната, а освен метанот со деката што ги зема секоја година и по 4 канти протеин пред сезона друго од носот подалеку не разбира. Сум вежбал во 4 теретани различни тука и речиси секаде е истата приказна.

За ББ мислев.
Види реално несакам да навлегувам али изгледа не си упознаен за колку пари влегуваат суплементите кога се царинат ;)
А тоа за каратето или за други спортови како што ти пиша Исак погоре ти е бидејќи некој те учи и те советува, кај нас знам теретани каде што го нудат и личен тренер (кој во поголемиот дел е тиња и самиот неправилно ги изведува вежбите), а за тоа бараат + 1500 денари или + 1000ка за 1 час вежбање. Другар мој поработи и се сеќавам дека секој ден ме замараше по телефон да му испратам готови програми за вежбање и за јадење за клиентите бидејќи самиот тој беше вработен како „инструктор“ во теретаната, а освен метанот со деката што ги зема секоја година и по 4 канти протеин пред сезона друго од носот подалеку не разбира. Сум вежбал во 4 теретани различни тука и речиси секаде е истата приказна.
Licno na vremeto si Imav dobar sovetnik koj dobro se kotira vo b.b.
Za karateto go dadov parametar kako cena a vo sprotivno osven neonki I tatami nisto od oprema ne im treba.
I za cenite na suplementite na carina gi znam
Znam deka I oni si imaat kvota.
Znam deka I transpotot na edna I pet paleti e skoro ist.
I mnogu sto propratno.
I vo Viena koga sedev vezbav vo rekreativen centar koj mu bese cena 100 eu za mesec.
A imase I klasicni teretani koi imaa cena I od 20eu ama da gi uplatis za cela godina.
a imam drugar koj pro I e licen trener I instruktor ama za toa se plaka ne 20eu tuku mnogu poveke ne zboram za tuka.[DOUBLEPOST=1419198435][/DOUBLEPOST]
Додади на цената за теретана + цена за личен тренер и ќе видиш што е поскапо.
Не моеш да споредуваш теретана кај шо влагаш и никој не се умара шо праиш и како праиш, со спортски клуб кај што имаш тренер.
Da taka e.
Dodadi uste 50 spravi I dali ke moze toj eden trener da gi rakovodi site 20 I 10 da se.
Ne go potcenuvam karateto ili nekoj sport slicen.
Tuku sakam da kazam cenata e tuka nekade.
Sporedbeno si teretana odis I da nemas trener vezbas ako ne sekoj togas sekoj vtor den.
Plus uslovi da se istusiras da se sredis?
Ne se sporeduva. I toa da ne gi spomnam podrumi na ucilista sto se takanareceni sali.
Pa ako presmeta nekoj sopstvenik da zeme eden trener sto ke drzi tri casa dnevno 6 dena
I da mu e platata 20000 kako dobar trener kolku ke dojde na mesecno nivo? Clanarina?

Последно уредено:
Licno na vremeto si Imav dobar sovetnik koj dobro se kotira vo b.b.
Za karateto go dadov parametar kako cena a vo sprotivno osven neonki I tatami nisto od oprema ne im treba.
I za cenite na suplementite na carina gi znam
Znam deka I oni si imaat kvota.
Znam deka I transpotot na edna I pet paleti e skoro ist.
I mnogu sto propratno.
I vo Viena koga sedev vezbav vo rekreativen centar koj mu bese cena 100 eu za mesec.
A imase I klasicni teretani koi imaa cena I od 20eu ama da gi uplatis za cela godina.
a imam drugar koj pro I e licen trener I instruktor ama za toa se plaka ne 20eu tuku mnogu poveke ne zboram za tuka.[DOUBLEPOST=1419198435][/DOUBLEPOST]
Не збориме кој како котира во ББ, и колку земале тренерите надвор бидејќи сме во Македонија, а не во Австрија. Ако одиме со такви споредби јас тука земам 800 евра, а со истата струка во Швајцарија мој пријател зема 9000 швајцарски франци и чаре што да правам јас?
Јас зборам од моја гледна точка дека овие со над 2000ки ја претеруваат, ми фали тоа што на почетокот на Аеродром немам некоја околу 1000ка да одам, па се свртив на тренинзи со своја тежина и тие 50тина кг за раце и рамо, али за скоро ќе обезбедам уште 100кг тежини и 2 шипки дома, плус клупа и не планирам да мрднам во ниедна теретана.

1000 mg витамин Ц > 8 денари
500 mg витамин Ц < 3 денари
Во што е штосот???
Две години за џабе плаќам поскап витамин или има некока разлика?!?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom