Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Пробај измешај неколку лажици путер од кикиритки во неа, за пред спиење одличен оброк (да не праам муабет што и дава прилично добар вкус)! :)
Ова ќе се проба уште вечерва да видиме што е и како е, мисли му ја ако не е ко што викаш :P

ќе скратиш али минимална е разликата.. еве да речеме јадеш тост така ти се пријало.. или јадеш салама.. 50-60 денари.. со тие пари ќе земеш или овес што ќе го јадеш 4-5 пати или урда што ќе јадеш 2-3 пати.. па така цената на продуктите делија со оброците што ги јадеш..

еден совет од мене..
земај и леб микс од зрна.. најефтина варијанта испаѓа.. 36 денари е.. 350 грама.. 25 гр протеин .. цел леб има околу 85-87 гр протеини.. поефтин начин да додадеш на дневните пoтреби :D

Јасно ми е кон што целиш ама пак ќе ти кажам не е баш така розево. Те поздравувам за секоја мисла и се сложувам со тебе ама пак...
За лебот го знам уште од многу одамна, истото го применувам. Отворено ситници се во прашање и малце повеќе финансии кај мене за да си дојдам онака како што сакам ама стрпливо се се гради полека.
Како што викаат Рим не бил изграден во еден ден. :coffee:

Ова ќе се проба уште вечерва да видиме што е и како е, мисли му ја ако не е ко што викаш :P

Јасно ми е кон што целиш ама пак ќе ти кажам не е баш така розево. Те поздравувам за секоја мисла и се сложувам со тебе ама пак...
За лебот го знам уште од многу одамна, истото го применувам. Отворено ситници се во прашање и малце повеќе финансии кај мене за да си дојдам онака како што сакам ама стрпливо се се гради полека.
Како што викаат Рим не бил изграден во еден ден. :coffee:
gore dolu ne kosta mnogu poskapo sredenata ishrana mesto da dades na sendvic pari navecer da napravis salata ke te kosta poevtino (vikam sendvic navecer bidejki gi gledam studentite vo studentskiot vamu glavna hrana mu e toa) ne e problemot vo bodybuilding vo ishranata tamu e mala razlikata vo cenata mnogu pari odat po suplementi...soodnos ovaj mesec barem kaj mene mi e 2 prema 1 na suplementi na potroseni pari :)

gore dolu ne kosta mnogu poskapo sredenata ishrana mesto da dades na sendvic pari navecer da napravis salata ke te kosta poevtino (vikam sendvic navecer bidejki gi gledam studentite vo studentskiot vamu glavna hrana mu e toa) ne e problemot vo bodybuilding vo ishranata tamu e mala razlikata vo cenata mnogu pari odat po suplementi...soodnos ovaj mesec barem kaj mene mi e 2 prema 1 na suplementi na potroseni pari :)

Не си во право,обична пресметка за еден ден за МИНИМАЛНИ потреби САМО за протеини(без вклучени јаглехидрати и здрави масти) изнесува некаде околу 200ден..значи 6000 месечно.Тоа кај нас ти е повеќе од пола просечна плата,ако си со сериозна желба за бодибилдинг и сакаш добри резултати неможеш да кажеш дека исхраната е ЕВТИНА,напротив,јас имам повеќе проблем со парите што ми требаат за храна(значи без додадни трошоци за суплементи)одколку мотивацијата,желбата и напорниот тренинг.

За да си вежбаш како што викаат "Вежбам за душа" или "Не сакам голем да се правам"(Божем толку лесно голем се станувало)пари за здрава исхрана и средни резултати колку да бидеш фит ќе ти стасаат,околу тоа нема дискусија,но само да ви кажам според мене дека не постои такво нешто Вежбање за душа,значи или вежбаш - или не вежбаш.Ти кога правиш нешто(во случајов тежински тренинг или кардио) го правиш тоа со желба да постигнеш некаков резултат што со текот на времето ќе сакаш да го усовршиш.Не постои таков човек што не сака да го постигне максимумот од нешто што сака да го прави или му се допаѓа,постојат само слабаците кои не го признаваат тоа или го кријат.Пример еве зборувам за мене,и јас почнав "онака" да вежбам без посериозни планови,ама од кога ќе видиш добри резултати сакаш да имаш уште подобри,и колку и да стануваш поголем или пофит ти нема тоа толку свесно да го забележуваш колку другите околу тебе кога ќе ти викаат "Брат не ти треба уште,доста ти е" или "Да сум како тебе не вежбам",кој и да ме праша дали сакам да изгледам уште подобро секогаш му одговарам ДА,зошто да запрам кога веќе сум почнал нешто што обожавам и станувам добар во тоа.Секој сака да отиде до максимумот и да биде најдобар што може.Ако вежбаш припаѓаш на два типа на вежбачи,првиот што се задоволува од бавни напредоци кои се резултат на слабо тренирање и непазење на исхраната,а воедно и психолошки слаби кои се вечно демотивирани и сакаат резултати без да го испотат газот и типот на вежбачи кои што секогаш се гладни по уште подобри резултати и се придржуваат кон зацртаните планови и цели.Толку од мене.

Јас напраив пресметка за обичната (просечна досегашна исхрана + струја/плин у подготовка) исхрана и новава што ми е.
Новава исхрана (и тоа не е профи исхранава, баш е просечна) ми е одприлика 20% поскапа (израчунато тоа дека не плаќам јадење на факс и не пијам сокови/јадам грицки) од поранешната. Као прво фактот што не се готви за сите 4ца одеднаш (пошо нејкат и моите да јадат варен ориз и пилешко секој ден) ја качува сметката. А и рестото од храната си го праи свеото.

Така да не е МНОГУ поскапо, тачно. Али е поскапо - дефакто. (и тоа без суплементи) Башка морам да купувам сеа додатен трошок од витамини/минерали. (пошто ако ги вметнам у исхрана многу калории ќе ми се фатат)
Е сеа поздраво е, али колку поздраво. Едно исто секој ден - организмот ќе бојкотира.

Јас напраив пресметка за обичната (просечна досегашна исхрана + струја/плин у подготовка) исхрана и новава што ми е.
Новава исхрана (и тоа не е профи исхранава, баш е просечна) ми е одприлика 20% поскапа (израчунато тоа дека не плаќам јадење на факс и не пијам сокови/јадам грицки) од поранешната. Као прво фактот што не се готви за сите 4ца одеднаш (пошо нејкат и моите да јадат варен ориз и пилешко секој ден) ја качува сметката. А и рестото од храната си го праи свеото.

Така да не е МНОГУ поскапо, тачно. Али е поскапо - дефакто. (и тоа без суплементи) Башка морам да купувам сеа додатен трошок од витамини/минерали. (пошто ако ги вметнам у исхрана многу калории ќе ми се фатат)
Е сеа поздраво е, али колку поздраво. Едно исто секој ден - организмот ќе бојкотира.

Е,ова ми е и мене проблем...најубаво,сам покрив над глава да имаш и пари,така мирна глава...

ама јбг :)

Не си во право,обична пресметка за еден ден за МИНИМАЛНИ потреби САМО за протеини(без вклучени јаглехидрати и здрави масти) изнесува некаде околу 200ден..значи 6000 месечно.Тоа кај нас ти е повеќе од пола просечна плата,ако си со сериозна желба за бодибилдинг и сакаш добри резултати неможеш да кажеш дека исхраната е ЕВТИНА,напротив,јас имам повеќе проблем со парите што ми требаат за храна(значи без додадни трошоци за суплементи)одколку мотивацијата,желбата и напорниот тренинг.

За да си вежбаш како што викаат "Вежбам за душа" или "Не сакам голем да се правам"(Божем толку лесно голем се станувало)пари за здрава исхрана и средни резултати колку да бидеш фит ќе ти стасаат,околу тоа нема дискусија,но само да ви кажам според мене дека не постои такво нешто Вежбање за душа,значи или вежбаш - или не вежбаш.Ти кога правиш нешто(во случајов тежински тренинг или кардио) го правиш тоа со желба да постигнеш некаков резултат што со текот на времето ќе сакаш да го усовршиш.Не постои таков човек што не сака да го постигне максимумот од нешто што сака да го прави или му се допаѓа,постојат само слабаците кои не го признаваат тоа или го кријат.Пример еве зборувам за мене,и јас почнав "онака" да вежбам без посериозни планови,ама од кога ќе видиш добри резултати сакаш да имаш уште подобри,и колку и да стануваш поголем или пофит ти нема тоа толку свесно да го забележуваш колку другите околу тебе кога ќе ти викаат "Брат не ти треба уште,доста ти е" или "Да сум како тебе не вежбам",кој и да ме праша дали сакам да изгледам уште подобро секогаш му одговарам ДА,зошто да запрам кога веќе сум почнал нешто што обожавам и станувам добар во тоа.Секој сака да отиде до максимумот и да биде најдобар што може.Ако вежбаш припаѓаш на два типа на вежбачи,првиот што се задоволува од бавни напредоци кои се резултат на слабо тренирање и непазење на исхраната,а воедно и психолошки слаби кои се вечно демотивирани и сакаат резултати без да го испотат газот и типот на вежбачи кои што секогаш се гладни по уште подобри резултати и се придржуваат кон зацртаните планови и цели.Толку од мене.
Види секој си знае за себе јас пред 6-7 месеци бев дебел на висина од 1,74 бев 98 кг сега моментално сум 77 кг и само јас си знам како успеав да стигнам до тие резултати и воедно да кревам на мускулна маса и да топам на салото, вистина е тоа дека ако сакаш да бидеш профи билдер треба многу пари и многу е тешко да се започни додека не стигнеш до првите придобивки (материјални) од тој спорт, во македонија е тоа уште потешко бидејќи нема никакви фондови за подршка (стипендирање) на младите кои навлегле во овај спорт е сега јас сум со намера да стигнам најпрво до маса од 69 кг и потоа на чиста мускулна маса да кренам до макс до 75-6 кг чиста мускулна маса со што нема да бидам премногу голем но се надевам дека ќе го добијам телото кое го сакам. многу е битно да си дадеш и време за секоја работа јас не очекувам дека ќе стигнам до посакуваното за месец два или година си давам пред себе барем 2-3 години со напорна работа...инаку скапо е за скапо јас последниот месец дадов 5500 денари за храна и 9500 за суплементи...со е премногу али имав среќа ми стигна стипендијата за на факултет со што добив малку поголема слобода да земам некој суплемент повеќе...како и да е реално секој спорт е скап ако сакаш да стигнеш до резултати и да бидеш во најдобрите било да си фудбалер, кошаркар и тн. секаде е битна исхраната, опремата, времето кое се вложува треба да се откажиш од многу други работи за да успееш во спортот...али ако се сака се се можи дали на потешкиот или на полесниот начин ќе се стигне до тоа што се сака

I am the most complete fighter in the World!
--- надополнето: 14 мај 2012 во 12:02 ---

ме

За то си во право едно исто секој ден не е многу на арно, јас гледам да комбинирам малку на храната менувам секојденвно но следам калории гледам да не пречекорам малку сум во предност што од салати страна ми праќаат тука од дома или си земам кога си одам дома (марула, морков, компир,зелка, целер, пашканат, роквивици, на лето и брокулата, краставици, домати, овошје имам свои овоштарници ) за тие работи не давам пари али сепак и мене ме чини тоа иако сами го произведуваме, јас како студент сум исто како и сите студенти послаб со пари особено тоа дека сум дошол тука во скопје да учам само за факултетот и за престој тука ми бегаат мене по 200 евра месечно+ мора да се снајдам да не јадам во кујната на студентскиот бидејќи таму треба да јадам секој ден грав и пире и колбаси мора да си готвам сам и да обезбедам пари (дали да заработам некако, или ако ми се посреќи да фатам на спортска :) ). Како и да е мора некако да се снајдиме...и јас кога сум дома мора да си готвам сам, не ми готват посебно и мене + мора да се кријам ако имам земено суплементи да ги кријам да не ги најдат и кога треба да ги пијам бидејќи моите дома се против тоа и не ми дозволуваат да ги земам....то е то колку и да зборуваме секој си знае за себе и секој ќе троши толку колку што има и толку ќе има резултати нема ништо лесно и едноставно...видов колку е грдо да си дебел и не сакам тој кошмар никогаш да ми се повтори сакам добро тело и ги знам придобивките и предностите и околу здравјето и за многу други работи...само напред за тие што вежбаат полека се ќе си дојде арно е изреката Полека подалеку....:)

Optimum Nutrition или Allmax?

И да, кај има моментално производи на Optimum Nutrition во Македонија?

Optimum Nutrition или Allmax?

И да, кај има моментално производи на Optimum Nutrition во Македонија?
Првите, да провериш во гладијатори, флекс и гет реди.
--- надополнето: 14 мај 2012 во 23:02 ---
Те молам прочитај ја претходната конверзација па после коментирај, тоа со сендвичите и такви глупости одамна е скокнато.

Не си во право,обична пресметка за еден ден за МИНИМАЛНИ потреби САМО за протеини(без вклучени јаглехидрати и здрави масти) изнесува некаде околу 200ден..значи 6000 месечно.Тоа кај нас ти е повеќе од пола просечна плата,ако си со сериозна желба за бодибилдинг и сакаш добри резултати неможеш да кажеш дека исхраната е ЕВТИНА,напротив,јас имам повеќе проблем со парите што ми требаат за храна(значи без додадни трошоци за суплементи)одколку мотивацијата,желбата и напорниот тренинг.......

Браво, ова е тоа што сакав да го кажам а и она што е во целиот пост (ептен е голем да го цитирам)
Само на цената за храна ако се додадат јх еве нека се 1500 до 2000 денари и здрави масти(авокадо, ореви, бадеми итн итн) околу 1500 стигаш до сума од приближно 9 000 денари а просекот во МК мислам дека е околу 16 ако не се лажам.
Или еве кој вика дека не сум во право ќе постирам едно мени во зависност од тоа на колку калории да се базира па ќе го израчунаме.

moze nekoj da mi kaze koi i kako vezbi da gi pravam za rasiruvanje na gorniot del od gradniot kos i kako inace imam 22 god dali e mozno sega da se rasiram malce od malce nagore ...ramenici inace imam kaj gradniot kos sum tesen nekako

moze nekoj da mi kaze koi i kako vezbi da gi pravam za rasiruvanje na gorniot del od gradniot kos i kako inace imam 22 god dali e mozno sega da se rasiram malce od malce nagore ...ramenici inace imam kaj gradniot kos sum tesen nekako
Не ми e баш јасно прашањево, напиши дали вежбаш, дома или терентана, како и кои вежби ги правиш можеби некаде грешиш без да го напишиш ова не можиме да ти помогниме

Вратило...мене тоа мнооогу ме рашири,за кратко време..
--- надополнето: 15 мај 2012 во 12:40 ---
Што мислите,дали можам да ги вежбам градите 2 пати во неделата ? пошто раце,грб,све ми е добро,градите ми се само катастрофа ? пример,понеделник,и четврток ?

Вратило...мене тоа мнооогу ме рашири,за кратко време..
--- надополнето: 15 мај 2012 во 12:40 ---
Што мислите,дали можам да ги вежбам градите 2 пати во неделата ? пошто раце,грб,све ми е добро,градите ми се само катастрофа ? пример,понеделник,и четврток ?

ако сакаш и ако издржиш можиш :D

можеш само гледај да имаш доста одмор, пошто нели од многу вежбање и мускул нема:)

можеш само гледај да имаш доста одмор, пошто нели од многу вежбање и мускул нема:)

Ја секој ден вежбам по 1 сат, вратило, склекови, чучњеви, стомачни можда само 1 ден у неделата одмарам... да не не е добро да вежбам секој ден?:confused:
--- надополнето: 15 мај 2012 во 13:53 ---
а и башка пливање 3 пати у неделата

Ја секој ден вежбам по 1 сат, вратило, склекови, чучњеви, стомачни можда само 1 ден у неделата одмарам... да не не е добро да вежбам секој ден?:confused:
--- надополнето: 15 мај 2012 во 13:53 ---
а и башка пливање 3 пати у неделата

За градба на мускул не. За издржливост и снага, да.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom