Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
не ви се исплати повеќе наместо протеин да земете стек?

2.000 денари за 900 грама протеин..

со 2.000 денари можеш да земеш 10кг стек.. во него има околу 2.500 гр протеини..

Неможеш да споредуваш стек со whey протеин.
Тие две работи се сосема различни и незамелив дел од секоја бодибилдерска диета за оној кој сака резултати.

не ви се исплати повеќе,наместо протеин да земете пилешко месо?

со 2.000 денари можеш да земеш 10кг стек.. во него има околу 2.500 гр протеини..

И јас така размислувам :)

Да ама кога размислуваш да купиш веј се подразбира дека веќе имаш средена исхрана со стек, туна, јајца и сл.

1400 е 900гр. протеин, со попуст 25% ќе ми дојде околу 1000 денари. не е толку скапо кога ќе видиш дека е брзо апсорбирачки протеин...

За обичен вежбач во право си дека поисплатливо му е да внесува протеин преку исхрана, но кога ќе треба да внесуваш 300+ грама протеин на ден многу е тешко да гнетеш нон стоп. Полесно е дел од дневниот внес да се испие. Јас внесувам отприлика 200-220 грама протеин дневно само преку исхрана. Кога би качил килажа и кога би требало да внесувам пример 350 грама протеин на ден ќе треба скоро дупло да јадам од сега што би ми одземало многу време, мислам дека вилицата ќе ми отпадне :). Не велам дека не би можел, но сепак би имал периоди кога би внесувал суплементи само за да одморам психички од толку јадење. Плус за да го внесам тој додатен протеин преку исхрана би значело да внесам и масти и јагленохидрати кои би ми дошле како вишок и би ми се натрупале како непотребно сало. Сепак ќе нагласам зависи од целта на вежбачот. Ако е некој 80кг и рече дека неможе да внесе доволно протеин преку исхрана бидејќи неможе да јаде или има желудник како женско или не е мотивиран доволно, а ако некој сака да достигне килажа над 100кг или е моментално 100кг+ тогаш би го разбрал дека има периоди кога неможе да гнете толку. Плус бодибилдери и други спортисти кои имаат периоди кога мораат да внесуваат помали количини на јагленохидрати користат протеински додаток со минимални количини или без ич јагленохидрати.

Протеинот од стекот не се апсорбира 100%, туку 60%, за разлика од протеинот од суплементот кој се апсорбира 100%. Тоа би дошло околу 1500 грама протеин. Исто така, имај во предвид дека протеинот од стекот не се апсорбира толку брзо како протеинот од суплементот што е неопходно за брз и квалитетен мускулен раст (пример кај Dymatize протеинот има Zytrix ензим со кој протеинот многу побрзо се апсорбира). А, да не зборуваме и дека суплементот (со исклучок на некои) има и мали дози на креатин и што друго не. Сепак, треба да се размислува дали додатно да се земе суплемент или не, а не суплемент или стек, бидејќи не е замена за храна и неможе во никој случај да се споредува со стек или слично.

ги има ли некој пробано некогаш производите на калифорниа фитнес? гледам дека се драстично со помали цени од другите брендови, а на интернет не најдов некој посебен ревју на нив
Од калифорниа едино течните амино се навистина добри, го пробав и whey-от ама не е нешто нај. За плус малце пари подобар суплемент ќе најдеш.

Се сеќава некој на линкот од t-nation што беше поставен на темава за во која фаза на вежбање се наоѓате. Имаше табели со број на склекови, згибови кои кажуваа дали сте beginner intermediate advanced expert сл.

Појасите за топење, имаат уствари некој ефект?

Не толку колку што им се оддава внимание.
Всушност, со таков појас ти повеќе се потшиш што потпомага во трошење на повеќе калории.
Но сето тоа најдобро се изведува наутро, на гладен стомак кога вишокот масти се единствено нешто што телото ќе ги искориси за енергија.

Појасите за топење, имаат уствари некој ефект?

За ова кај секој различно иако поголем дел ќе се сложат дека ако во исхрана немаш регулација што сакаш прави појас не помага.
Целта на појасот е да ја зголеми термогенезата на местото каде е поставен и тука имаш огромно потење, за искуство неможам да ти кажам зашто немам користено иако се мислев едно време да земам.

едит:
Како ќе ја искоментирате темава, посебно ме интересира од тие со дебело искуство и оние кои се запознаени и ги употребувале овие или слични лекови.
Да се разврзе тука една кратка дискусија или да идеме на таа тема?

Ако веќе се носи, цел ден се носи или за време на вежбање и пред-потоа?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom