Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Дали е во ред после тренинг да се земе шејк - веј со дексторза и веднаш потоа да се јаде протеински оброк, или првин да се направи пауза по шејкот?
30 мин размак, таман додека да дојдес до дома, да се средиш едно друго, па кркај месо...

Има ли врска ако почнам од утре протеинска диета и земам креатин.Креатинот да не дава некоја голема улога ако не додавам шеќери во исхраната после тренинг?

Слободно можеш да користиш кратин и без да додадеш прост шеќер кога ќе го пиеш. Не претерувај во дозирање. 3 гр. на доза е сосема доволно.
ЈХ после вежбање се потребни многу, без разлика во која фаза сте, дефиниција или маса.

Декстрозата се користи и кога нема употреба на креатинот како додаток во исхраната.
Не е за зголемување на никаков ефект, туку за подобра апсорбација на материите по исцрпен тренинг и подигање на нивото на инсулинот.
Значи доволно е после тренинг една полна кафена лажичка декстроза за да се крене инсулинот, може во комбинација со протеин/гејнер па после половина саат оброк? Дали повеќекратно внесување на декстроза во текот на денот би резултирало со некој несакани последици?

Околу мртвото дигање, претходната недела го вежбав за првпат нели откога ми го покажаа како да го изведам со посвиткани колена подигајќи ја шипката така ги исправам и обратно.
После вежбањето, конкретно другиот ден грбот ме уби. Долниот дел кај кичмата и малце погоре особено. Ова значи дека е правилно изведувана или не таа вежба.

Значи доволно е после тренинг една полна кафена лажичка декстроза за да се крене инсулинот, може во комбинација со протеин/гејнер па после половина саат оброк? Дали повеќекратно внесување на декстроза во текот на денот би резултирало со некој несакани последици?

Околу мртвото дигање, претходната недела го вежбав за првпат нели откога ми го покажаа како да го изведам со посвиткани колена подигајќи ја шипката така ги исправам и обратно.
После вежбањето, конкретно другиот ден грбот ме уби. Долниот дел кај кичмата и малце погоре особено. Ова значи дека е правилно изведувана или не таа вежба.

Декстрозата се вбројува во днениот калориски внес (односно дневниот внес на јаглехидрати) што значи дека ако внесуваш повеќе од што треба нормално дека ќе има несакани последици. 20-30 грама е доволно, во зависност од тоа која килажа си.

За мртвото дигање моја препорака е додека сте тазе во овој спорт да не се преоптерувате со многу големи килажи.
Треба време, искустство и многу знаење за да стигнете до магичните бројки, но пред се трпение.

Декстрозата се вбројува во днениот калориски внес (односно дневниот внес на јаглехидрати) што значи дека ако внесуваш повеќе од што треба нормално дека ќе има несакани последици. 20-30 грама е доволно, во зависност од тоа која килажа си.

За мртвото дигање моја препорака е додека сте тазе во овој спорт да не се преоптерувате со многу големи килажи.
Треба време, искустство и многу знаење за да стигнете до магичните бројки, но пред се трпение.

Што си ти, уште толку ме збуни што за мртвото што за јгх.
Последен пат мерен пред некој 7-10 дена покажа вагата 88 тоа би значело колку отприлика би било доволно со огле на тоа дека исхрана не е средена, не внимавам засега однос на протеини со јаглехидрати, масти итн.

Важно засега ми е само правилно изведување на вежбата, килажата постепено ќе се зголемува како што и самиот кажа со искуство а со тоа искуство се стекнува и знаење. Затоа и ми беше прашањето дали е правилно изведувана во однос на тоа каде имам осетено после изведувањето.
Салут(y)

Да расчистиме работа околу подигнувањето на инсулинот. Само на кратко.
На било која доза инсулинот ќе изреагира. И немора да е ЈХ, прост шеќер и сл. Може и белковини.
Од причина што после тренинг ние сме во фаза на нула резерви на ЈХ. А тоа е период каде во организмот доаѓа до зголемо лачење на друг хормон кој, Глукагон кој по природа е разградувачки. Колку е нашето депо и колку ние како индивидуа сме потрошиле, тоа е дискутабилно. Но, едно е јасно дека во тој период со внес на белковини или јх организмот ќе изреагира ослободувајки инсулин кој е единствениот складирачки хормон, со цел да ги складира-пополни првенствено гликогенските резерви, а потоа да изврши санација на оштетени мускулни клетки. Развојот доаѓа после овие две фази.
За максимална реакција на организмот и целосна мобилизација на инсулинскиот потенцијал во медицината е докажано дека е потребно 75 гр декстроза-глукоза. Со се под ова се постигнува реакција но не на највисоко ниво. Но, тоа на 99% од вежбачите не им е ни потребно. Едно нешто што е потребно е да во тој пост тренинг шејк имаат од 30-50 гр декстроза и половина помалку или исто толку протеини (во зависност од целта) со цел да се пополнат гликогензките резерви и залечат оштетените мускулни влакна.
Значи, овој оброк е важен по ова. Секој нареден после него е важен дали ќе одиме чекор напред, ќе тапкаме во место или ќе бидеме заоблени.

Долниот дел од грбот и стомачните.. фокусирај се на правилно правење на вежбата.. А за килажа можеш да додаваш неделно 1 или 2 кг +.. Доколку осеќаш дека ти станува лесна..

За оние што сакаат да намалат килажа им го препорачувам
тоа е кардио тренинг јас го почнав од вчера и одлично е. Јас го правам наутро. Го има на замунда напишете Insanity и од резултатите ќе одите на 4-тиот ;)

Во ред е ова како кардио вежби за оние кои сакаат да намалат килажа ама демек од вакви вежби нафрлил толку маса, пример овој тренеров нема шанси...

Во ред е ова како кардио вежби за оние кои сакаат да намалат килажа ама демек од вакви вежби нафрлил толку маса, пример овој тренеров нема шанси...
Епа многу јасно. Јас ова го комбинирам со трератана. Со ова сакам да се исчистам од маснотиите ,а во теретана вежбам за мускулна маса
--- надополнето: Nov 15, 2011 12:34 PM ---
Еден мој другар ги помина овој програм и за 2 месеца намали 12 килограми и тој ми го препорача. Секако треба и да се внимава и на исхраната

Како ја тренинрате подколеницата (листовите)?

дали е добро да се зема пивски квасец и кога треба да се пие ??

Не добро, одлично е да пиеш пивски квасец, поготово ако вежбаш. Ти купи, ти пишува колку треба на ден да пиеш. ;)

Отвара апетит и е богат со Б витамини (за метаболизам). Во Деметра е 24денари/30апчиња, а се пијат 3 дневно, т.е. по 1 пред јадење.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom