Да расчистиме работа околу подигнувањето на инсулинот. Само на кратко.
На било која доза инсулинот ќе изреагира. И немора да е ЈХ, прост шеќер и сл. Може и белковини.
Од причина што после тренинг ние сме во фаза на нула резерви на ЈХ. А тоа е период каде во организмот доаѓа до зголемо лачење на друг хормон кој, Глукагон кој по природа е разградувачки. Колку е нашето депо и колку ние како индивидуа сме потрошиле, тоа е дискутабилно. Но, едно е јасно дека во тој период со внес на белковини или јх организмот ќе изреагира ослободувајки инсулин кој е единствениот складирачки хормон, со цел да ги складира-пополни првенствено гликогенските резерви, а потоа да изврши санација на оштетени мускулни клетки. Развојот доаѓа после овие две фази.
За максимална реакција на организмот и целосна мобилизација на инсулинскиот потенцијал во медицината е докажано дека е потребно 75 гр декстроза-глукоза. Со се под ова се постигнува реакција но не на највисоко ниво. Но, тоа на 99% од вежбачите не им е ни потребно. Едно нешто што е потребно е да во тој пост тренинг шејк имаат од 30-50 гр декстроза и половина помалку или исто толку протеини (во зависност од целта) со цел да се пополнат гликогензките резерви и залечат оштетените мускулни влакна.
Значи, овој оброк е важен по ова. Секој нареден после него е важен дали ќе одиме чекор напред, ќе тапкаме во место или ќе бидеме заоблени.