Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Од кога почнав во теретана до сега пиев само по една доза протеин после тренинг, сега сакам да зголемам на 2x па ме интересира кога ќе има подобар ефект да се пие.
Дали сабајле по будење или пред спиење ?

Од кога почнав во теретана до сега пиев само по една доза протеин после тренинг, сега сакам да зголемам на 2x па ме интересира кога ќе има подобар ефект да се пие.
Дали сабајле по будење или пред спиење ?
Предпоставувам дека се работи за whey протеин...ако е така тогаш по будење ( може заедно со овес, зависно од целите) ;)

Коњската маст што ја продаваат по аптеки дали е добра за третирање на воспаленија на мускули или за истегнувања?

Ми кажаа дека не била баш добра за воспаленија бидејќи загревала а не ладела како другите гелови.
Многу е поефтина од другите препарати што ладат, затоа прашувам.

Коњската маст што ја продаваат по аптеки дали е добра за третирање на воспаленија на мускули или за истегнувања?

Ми кажаа дека не била баш добра за воспаленија бидејќи загревала а не ладела како другите гелови.

За воспаленија добри резултати имав од ладен туш/седење во ладна вода во када и од мачкање со сок од лимон. Второво малце незгодно е, ќе се лепиш цел после ама реално дали со тоа дали со гел исто доаѓа.

Вака едно почетничко прашање. Кога вежбаш прв пат после доооолго време, нормално, наредниот ден болат мускулите. Е сеа, после 2 дена, сеуште болат, не којзнае колку, ама осеќам дискомфорт при фул рејнџ движење на рацете. Сакам да прашам дали и покрај болката да продолжам со вежбање, или да почекам барем уште еден ден?

Вакво нешто Биофриз ми препорачаа, наводно го лади телото ама кој цена и кај го има во која аптека не сум се распрашувал.

Вака едно почетничко прашање. Кога вежбаш прв пат после доооолго време, нормално, наредниот ден болат мускулите. Е сеа, после 2 дена, сеуште болат, не којзнае колку, ама осеќам дискомфорт при фул рејнџ движење на рацете. Сакам да прашам дали и покрај болката да продолжам со вежбање, или да почекам барем уште еден ден?

Треба вака почетнички да разликуваш 2 типа на болки, една од повреда и друга болка од лактичка киселина шо ти се лачи после интензивен тренинг.
На првата треба да си алармиран, со втората не треба да се замараш у опште. Терај си плански и по шема, безразлика дал те кинат градите или не, и онака коа почињаш со тренингот таа болка ја снемува.

DOMS е најверојатно, читни на нет па терај после по лична желба/состојба. Уствари ептен рандом ми се има случено, не мора да значи дека по долго време нетренирање ќе се случи. Пример лично долго време немав правено curls викам ај 3-4 серии ради реда ќе ставам со смешна тежина...........недела дена бицепсот трефеше.

Енивеј, може беше плацебо ама помогна тегнење, барем на малце се релаксира раката.

Нормално е да осеќаш нешто повеќе болка по период на неактивност, треба време телото да ги развие механизмите за справување со акумулација на млечна киселина. Со тек на време подеси го волуменот и интензитетот на вежбање така да не одиш на тренинг со воспалени и неопоравени мускули. За ова треба малку експериментирање и паметно составување на програма ама со тек на време ќе си ја подесиш програмата според твоите потреби и капацитети.

Треба вака почетнички да разликуваш 2 типа на болки, една од повреда и друга болка од лактичка киселина шо ти се лачи после интензивен тренинг.
На првата треба да си алармиран, со втората не треба да се замараш у опште. Терај си плански и по шема, безразлика дал те кинат градите или не, и онака коа почињаш со тренингот таа болка ја снемува.

Програма за нозе во домашни услови (вклучувајќи тегови) да ми препорачате? Сакам да ги здебелам квадрицепсите и листовите, нешто што сте го пробале вие и функционира.

Бурен период во федерацијава, гледам Тоше Зафиров најави втора бодибилдинг федерација во Македонија
.TOse Zafirov.jpg

Се надевам дека ќе се променат некои работи во овој спорт, барем изминатиов период беше катастрофа и ако не си чорбаџија, немаш шанси да си играш тука.

Абе неможам да тргнам на теретана у пм незнам шо е проблемот. Секој ден ми се дешава истото. Станувам и немам сила, се осеќам изморен...не дека не ми се оди, и тоа како сакам да одам ама осеќам дека нема да можам да кревам..

Абе неможам да тргнам на теретана у пм незнам шо е проблемот. Секој ден ми се дешава истото. Станувам и немам сила, се осеќам изморен...не дека не ми се оди, и тоа како сакам да одам ама осеќам дека нема да можам да кревам..

Има еден цитат, "Do the thing and you will have the power" . Исфорсирај се еднаш/двапати, последователно ќе ти биде се полесно.

Кога ке стапнеш во теретаната и кога ке се загрееш све ке ичезни и замор и се.

- А тоа шо се осеќаш уморен , ти така си мислиш :) Какви ти се мислите таков ти е животот поголема мотивација од ова амин (y)

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom