- Член од
- 11 март 2015
- Мислења
- 1.117
- Поени од реакции
- 982
Сите знаеме кој е интересот на албанците во целина...Али тоа не значи дека јас го мрзам мојот комшија кој ми помогнал безброј пати! Затоа зборам дека е лошо да се генерализира. Е сега доколку истиот тој комшија проба да направи нешто што не треба, во никој случај нема да го сакам...Али тоа нема да биде затоа што е албанец туку затоа што не е добар човек. И од Зимбабве некој да направи така ќе го имам истото мислење.Здравејте,
ште отговарјам едно по едно и се радвам, че имате толкова много и интересни мненија.
раднаскела, радвам се че си говорил и обштувал с б'лгари, които имат правилен подход. Които знајат как да се д'ржат и си си изградил едно хубаво мнение за отношението ни к'м Вас. Интересно, че си се запознал с човек, чијто пра родители са бјагали от егејска македонија к'м тогавашна свободна Б'лгарија. Оште ведн'ж искам да кажа - според мен на тези хора не им е пукало дали ште са Македонци, Б'лгари, С'рби - те са искали да живејат свободно и Б'лгарија е предоставила точно това. В крајна сметка и моите пра-родители са избрали с'штија подход - избјагали са в Б'лгарија. Много ми хареса последното ти изречение - "Лично сметам дека не треба да не кочат националистички будали за да си живееме како луѓе на овој напатен балкан, доволно е малку почитување, оставање на крвавото минато позади нас и поглед кон подобра иднина со економски, политички, спортски соработки."
M-1, според мен имаш промито/грешно мнение. Това е все едно да кажеш - Всички Босненци са с'рби, Всички македонци са б'лгари, всички албанци са еди какви си и т'ј натат'к. Според мен е важно да гледаме реално на нештата, не да генерализираме, КАКТО много от твоите братја македонци вече се изказаха по в тази тема (ако следиш контекста на думите им). Не се обиждам от мнението ти, всеки има право на такова - просто искам да забележиш как аз, като Б'лгарин, нјамам ништо против теб. Това е. Надјавам се да ме разбираш. ...и оште едно нешто - нашите деди ЗАЕДНО са се борили за НАШАТА свобода - дали дедите ни са били Шведи, Унгарци, Казакстанци, Австралијци - какво от това? И знаеш ли какво - имаме ја - нашата свобода. Хајде да убием "демоните" и да б'дем штастливи заедно, може ли?
Grmys, благодарја и за твоето мнение и благодарја за отговорите по всеки в'прос. П'рво за албанците - имаш интересно мнение, научих нешто ново. А зашто тези албанци не са се изнесли в тариторијата на днешна Албанија, ако не им харесва? Генерално, мога да кажа, че и аз нјамам ништо против Албанија, като б'лгарин. Само знам, че има едно голјамо количество албанци около Скопие и сте имали проблеми с тјах. јавно, от думите ти, това се потв'ждава.
По темата за анексирането - да, вјарно - прав си.
ште си позволја да те цитирам - "Дури мислам дека колку повеќе се враќаме наназад во историјата разликата меѓу нашите народи се повеќе се губи." - Истински ме трогна и много ама много силно подкрепјам това твое мнение. И аз с'желјавам, че нјамам много пријатели македонци като цјало. И с'што така с'желјавам, че Ви се налага да живеете в паралелни обштества - това е гадно и звучи сјакаш не живееш в дома си. С'желјавам ако последното изречение прозвуча грубо. Надјавам се все пак да нјамате голјами проблеми с албанците като цјало.
Мислја, че причината поради, којато 18-19 век сме се разделили е заштото сме живели под различни власти и това може би с'здава проблеми в комуникацијата и до ден днешен.
Е сега не ми одговори на моето прашање, дали бугарите се сметаат себеси за пријатели на Македонија или не? И зошто е тоа така како што е?