Б'лгарин с в'прос к'м Вас

• Креатор на темата Креатор на темата bobkoo
  • Време на започнување Време на започнување
Здравејте,

ште отговарјам едно по едно и се радвам, че имате толкова много и интересни мненија.

раднаскела, радвам се че си говорил и обштувал с б'лгари, които имат правилен подход. Които знајат как да се д'ржат и си си изградил едно хубаво мнение за отношението ни к'м Вас. Интересно, че си се запознал с човек, чијто пра родители са бјагали от егејска македонија к'м тогавашна свободна Б'лгарија. Оште ведн'ж искам да кажа - според мен на тези хора не им е пукало дали ште са Македонци, Б'лгари, С'рби - те са искали да живејат свободно и Б'лгарија е предоставила точно това. В крајна сметка и моите пра-родители са избрали с'штија подход - избјагали са в Б'лгарија. Много ми хареса последното ти изречение - "Лично сметам дека не треба да не кочат националистички будали за да си живееме како луѓе на овој напатен балкан, доволно е малку почитување, оставање на крвавото минато позади нас и поглед кон подобра иднина со економски, политички, спортски соработки."

M-1, според мен имаш промито/грешно мнение. Това е все едно да кажеш - Всички Босненци са с'рби, Всички македонци са б'лгари, всички албанци са еди какви си и т'ј натат'к. Според мен е важно да гледаме реално на нештата, не да генерализираме, КАКТО много от твоите братја македонци вече се изказаха по в тази тема (ако следиш контекста на думите им). Не се обиждам от мнението ти, всеки има право на такова - просто искам да забележиш как аз, като Б'лгарин, нјамам ништо против теб. Това е. Надјавам се да ме разбираш. ...и оште едно нешто - нашите деди ЗАЕДНО са се борили за НАШАТА свобода - дали дедите ни са били Шведи, Унгарци, Казакстанци, Австралијци - какво от това? И знаеш ли какво - имаме ја - нашата свобода. Хајде да убием "демоните" и да б'дем штастливи заедно, може ли?

Grmys, благодарја и за твоето мнение и благодарја за отговорите по всеки в'прос. П'рво за албанците - имаш интересно мнение, научих нешто ново. А зашто тези албанци не са се изнесли в тариторијата на днешна Албанија, ако не им харесва? Генерално, мога да кажа, че и аз нјамам ништо против Албанија, като б'лгарин. Само знам, че има едно голјамо количество албанци около Скопие и сте имали проблеми с тјах. јавно, от думите ти, това се потв'ждава.
По темата за анексирането - да, вјарно - прав си.
ште си позволја да те цитирам - "Дури мислам дека колку повеќе се враќаме наназад во историјата разликата меѓу нашите народи се повеќе се губи." - Истински ме трогна и много ама много силно подкрепјам това твое мнение. И аз с'желјавам, че нјамам много пријатели македонци като цјало. И с'што така с'желјавам, че Ви се налага да живеете в паралелни обштества - това е гадно и звучи сјакаш не живееш в дома си. С'желјавам ако последното изречение прозвуча грубо. Надјавам се все пак да нјамате голјами проблеми с албанците като цјало.

Мислја, че причината поради, којато 18-19 век сме се разделили е заштото сме живели под различни власти и това може би с'здава проблеми в комуникацијата и до ден днешен.
Сите знаеме кој е интересот на албанците во целина...Али тоа не значи дека јас го мрзам мојот комшија кој ми помогнал безброј пати! Затоа зборам дека е лошо да се генерализира. Е сега доколку истиот тој комшија проба да направи нешто што не треба, во никој случај нема да го сакам...Али тоа нема да биде затоа што е албанец туку затоа што не е добар човек. И од Зимбабве некој да направи така ќе го имам истото мислење.
Е сега не ми одговори на моето прашање, дали бугарите се сметаат себеси за пријатели на Македонија или не? И зошто е тоа така како што е?

nilla-vanilla, абсолјутно с'м с'гласен с всичко, което каза. И има логика генерално да приемате с'рбите като по-близки, т'ј като сте живели прекрасно в југославија. Родителите ми са ми споделјали, че на Вас ви е било позволено да п'тувате. Сиреч Тито не е бил просто нјакак'в деспот. ...или поне така изглежда от мојата гледна точка. Това за ДНК-то нап'лно го подкрепјам. И с'што така смјатам, че нашето отношение, на б'лгарите, трјабва да стане малко по-добро к'м Вас. За да не става така, че нјакои б'лгари да Ви се присмиват. Но това ште дојде с образованието - трјабва да развием д'ржавата ни, за да знајат всички б'лгари как да се д'ржат. Обаче това изисква време.

RickyLFC9, л'жеш - всичко си разбрал. Но това е друга тема и нап'лно подкрепјам мнението ти - всеки трјабва да уважава другија и да живее с него без никакви лоши чувства.

Това ми напомнја да кажа оште нешто по темата - до колкото си спомнјам, Б'лгарија е п'рвата д'ржава, којато признава Македонија като самостојателна д'ржава, RickyLFC9. Просто да си знаеш. Какво искам да кажа? Че ние сме океј с вас ...или поне аз.[DOUBLEPOST=1472220569][/DOUBLEPOST]
Е сега не ми одговори на моето прашање, дали бугарите се сметаат себеси за пријатели на Македонија или не? И зошто е тоа така како што е?

Аххх, извинјавам се! ште отговорја! Даже мога да дам по-д'л'г отговор.

Генерално ние ви смјатаме за братја. Аз с'м израстнал в семејство в столицата на Б'лгарија. Никои никога не ми е набивал в главата идејата, че Македонците са лоши хора. Никога не с'м чувал подобно нешто по телевизијата. Изградил с'м си мнението, че Вие сте един народ, којто е изклјучително сходен с нашија. Обаче историјата ни е отвела в различен п'т.

ОБАЧЕ, монетата има и друга страна. Чувал с'м, от пријатели, малко по-груби мненија за Македонија. Че са Ви промили главите с разни неверни информации. Само погледни линка на един друг потребител - "Бугарските-ѕверства-врз-Македонскиот-отпор.20494/" - Ти представјаш ли си?

Сега ште се опитам да ти објаснја цјалата историја около "Бугарските-ѕверства-врз-Македонскиот-отпор.20494/".

1. Освобождаваме се от Османската империја
2. Всички са штастливи
3. С'рбија, Б'лгарија, Македонија си с'здават д'ржави
4. Всички са штастливи и живејат прекрасно
5. БУМ, Б'лгарија решава да прави "Зверства в Македонија" :D Да бе да! Това е все едно Рум'нија сега да нападне Молдова, заштото... заштото така! Заштото искат да правјат "зверства" в Молдова... примерно.

Това беше пример - ето това една глупост, којато според мен се насажда. Чувал с'м и за друга историја. Че по време на Втората Световна Војна, Б'лгарија ОКУПИРА, забележи окупира, Македонија и решава да направи училишта за да, забележи, ПРОМИЕ моз'ците на макенонците. Според мен това с'што е л'жа. Аз като б'лгарин, и може би говорја от името на много други б'лгари, нјамам ништо против Вас и факта, че сме ви признали като д'ржава значи че нај-веројатно и нашите р'ководители нјамат ништ провит вас. Има ли логика в това, което казвам?

Тези 2 примера ти ги давам за да ти покажа, че нјакои има изгода от това да накара Македонците да мразјат Б'лгарите. Но зашто? Ето това е един в'прос, на којто аз т'рсја отговор.

Вс'штност, това което написах обижда ли нјакои? Ако да - извинјавам се, не с'м го написал с лоши чувства. И ако да - зашто? Зашто ви обижда?[DOUBLEPOST=1472221109][/DOUBLEPOST]Генерално - вие сте повече от пријатели за нас - вие сте братја. Мислја го с'с ум и душа и с'рце и всичко, което се сетите. А ако едно б'лгарче на 22 години ви го каже, Вие сами може да прецените, за себе си, дали моите родители са избивали макенодци през втората световна војна, или са ги тачели като собствени братја.

Логиката ми е, че ако наистина са ви избивали, то тогава на днешно време аз трјабва да Ви мразја, заштото родителите ми са штјали да ми насадјат "колко са гадни Македонците". Което не е станало. Логично е нали?

Последно уредено:
nilla-vanilla, абсолјутно с'м с'гласен с всичко, което каза. И има логика генерално да приемате с'рбите като по-близки, т'ј като сте живели прекрасно в југославија. Родителите ми са ми споделјали, че на Вас ви е било позволено да п'тувате. Сиреч Тито не е бил просто нјакак'в деспот. ...или поне така изглежда от мојата гледна точка. Това за ДНК-то нап'лно го подкрепјам. И с'што така смјатам, че нашето отношение, на б'лгарите, трјабва да стане малко по-добро к'м Вас. За да не става така, че нјакои б'лгари да Ви се присмиват. Но това ште дојде с образованието - трјабва да развием д'ржавата ни, за да знајат всички б'лгари как да се д'ржат. Обаче това изисква време.

RickyLFC9, л'жеш - всичко си разбрал. Но това е друга тема и нап'лно подкрепјам мнението ти - всеки трјабва да уважава другија и да живее с него без никакви лоши чувства.

Това ми напомнја да кажа оште нешто по темата - до колкото си спомнјам, Б'лгарија е п'рвата д'ржава, којато признава Македонија като самостојателна д'ржава, RickyLFC9. Просто да си знаеш. Какво искам да кажа? Че ние сме океј с вас ...или поне аз.[DOUBLEPOST=1472220569][/DOUBLEPOST]

Аххх, извинјавам се! ште отговорја! Даже мога да дам по-д'л'г отговор.

Генерално ние ви смјатаме за братја. Аз с'м израстнал в семејство в столицата на Б'лгарија. Никои никога не ми е набивал в главата идејата, че Македонците са лоши хора. Никога не с'м чувал подобно нешто по телевизијата. Изградил с'м си мнението, че Вие сте един народ, којто е изклјучително сходен с нашија. Обаче историјата ни е отвела в различен п'т.

ОБАЧЕ, монетата има и друга страна. Чувал с'м, от пријатели, малко по-груби мненија за Македонија. Че са Ви промили главите с разни неверни информации. Само погледни линка на един друг потребител - "Бугарските-ѕверства-врз-Македонскиот-отпор.20494/" - Ти представјаш ли си?

Сега ште се опитам да ти објаснја цјалата историја около "Бугарските-ѕверства-врз-Македонскиот-отпор.20494/".

1. Освобождаваме се от Османската империја
2. Всички са штастливи
3. С'рбија, Б'лгарија, Македонија си с'здават д'ржави
4. Всички са штастливи и живејат прекрасно
5. БУМ, Б'лгарија решава да прави "Зверства в Македонија" :D Да бе да! Това е все едно Рум'нија сега да нападне Молдова, заштото... заштото така! Заштото искат да правјат "зверства" в Молдова... примерно.

Това беше пример - ето това една глупост, којато според мен се насажда. Чувал с'м и за друга историја. Че по време на Втората Световна Војна, Б'лгарија ОКУПИРА, забележи окупира, Македонија и решава да направи училишта за да, забележи, ПРОМИЕ моз'ците на макенонците. Според мен това с'што е л'жа. Аз като б'лгарин, и може би говорја от името на много други б'лгари, нјамам ништо против Вас и факта, че сме ви признали като д'ржава значи че нај-веројатно и нашите р'ководители нјамат ништ провит вас. Има ли логика в това, което казвам?

Тези 2 примера ти ги давам за да ти покажа, че нјакои има изгода от това да накара Македонците да мразјат Б'лгарите. Но зашто? Ето това е един в'прос, на којто аз т'рсја отговор.

Вс'штност, това което написах обижда ли нјакои? Ако да - извинјавам се, не с'м го написал с лоши чувства. И ако да - зашто? Зашто ви обижда?[DOUBLEPOST=1472221109][/DOUBLEPOST]Генерално - вие сте повече от пријатели за нас - вие сте братја. Мислја го с'с ум и душа и с'рце и всичко, което се сетите. А ако едно б'лгарче на 22 години ви го каже, Вие сами може да прецените, за себе си, дали моите родители са избивали макенодци през втората световна војна, или са ги тачели като собствени братја.

Логиката ми е, че ако наистина са ви избивали, то тогава на днешно време аз трјабва да Ви мразја, заштото родителите ми са штјали да ми насадјат "колко са гадни Македонците". Което не е станало. Логично е нали?
мислам дека Блгарија мора да признае за злосторот со сите евреи во Македонија што го направи во втората светска војна. Кога толкава Германија го признава и продолжува потаму, мислам дека и Блгарија би требало да го признај тоа. а против Блгарскиот народ немам ништо против и мислам дека: може би не сме братја, но сме братовчеди и треба барем малку да имам поштовање еден према друг.

мислам дека Блгарија мора да признае за злосторот со сите евреи во Македонија што го направи во втората светска војна. Кога толкава Германија го признава и продолжува потаму, мислам дека и Блгарија би требало да го признај тоа. а против Блгарскиот народ немам ништо против и мислам дека: може би не сме братја, но сме братовчеди и треба барем малку да имам поштовање еден према друг.
Разбирам. Приемам мнението ти. што се отнасја до евреите искам само да вметна нешто, което с'м учил по историјата по тази тема. Учил с'м как б'лгарите са криели своите евреи от немците през втората световна војна и поради тази причина б'лгарските евреи били много благодарни. Не с'м учил ништо за Македонските евреи, но от логическа гледна точка не виждам смис'л да крием едните, п'к да убиваме другите... Но тук влизаме в разговор, в којто всеки има различно мнение и нјама как да стигнем до консенсус нали?[DOUBLEPOST=1472222291][/DOUBLEPOST]Иначе, че трјабва да имаме уважение едни к'м друг - да, с'гласен с'м!

Разбирам. Приемам мнението ти. што се отнасја до евреите искам само да вметна нешто, което с'м учил по историјата по тази тема. Учил с'м как б'лгарите са криели своите евреи от немците през втората световна војна и поради тази причина б'лгарските евреи били много благодарни. Не с'м учил ништо за Македонските евреи, но от логическа гледна точка не виждам смис'л да крием едните, п'к да убиваме другите... Но тук влизаме в разговор, в којто всеки има различно мнение и нјама как да стигнем до консенсус нали?
The Bulgarian Government even discussed the cost of deportation with Nazi Germany, as recorded in theGerman Archives, which document that Nazi Germany paid the Bulgarian Government 7,144.317 leva for the deportation of 3,545 adults and 592 children to the killing camp at Treblinka.[17] Thus, 4,500 Jews from Greek Thrace and Eastern Macedonia were deported to Poland, while 7,144 from Vardar Macedonia and Pomoravlje were also sent to Treblinka. None of them survived.[18][DOUBLEPOST=1472222490][/DOUBLEPOST]после ова можи логично да се заклучи какви злосторства тогашните Блгари, окупатори на Македонија правеле на Партизаните

после ова можи логично да се заклучи какви злосторства тогашните Блгари, окупатори на Македонија правеле на Партизаните

Виж, по тази тема не мога да коментирам. Не са ме учили ништо св'рзано с това в училиште. Трјабва да се позаинтересовам и мога да ти кажа какво ми е мнението по темата до нјаколко дни. С'што така трјабва да вметна, че тогава д'ржавата е била р'ководена от фашистко настроени личности, до колкото си спомнјам от уроците по историја. Точно поради тази причина не се и опитвам да казвам, че думите ти не са истина. ште проверја и ште се изкажа на по-к'сен етап.

Но тук идва един интересен в'прос - Това означава ли, че за Вас ние сме окупатори? Че според Вас ние просто искаме да Ви анексираме? - Ето един директен и интересен в'прос.

Само да вметна, че до тук всичко, което с'м писал се в'рти около идејата за "обшто с'жителство, в което всички са штастливи и никој нјама проблем с когото и да е". Слушам те

Виж, по тази тема не мога да коментирам. Не са ме учили ништо св'рзано с това в училиште. Трјабва да се позаинтересовам и мога да ти кажа какво ми е мнението по темата до нјаколко дни. С'што така трјабва да вметна, че тогава д'ржавата е била р'ководена от фашистко настроени личности, до колкото си спомнјам от уроците по историја. Точно поради тази причина не се и опитвам да казвам, че думите ти не са истина. ште проверја и ште се изкажа на по-к'сен етап.

Но тук идва един интересен в'прос - Това означава ли, че за Вас ние сме окупатори? Че според Вас ние просто искаме да Ви анексираме? - Ето един директен и интересен в'прос.

Само да вметна, че до тук всичко, което с'м писал се в'рти около идејата за "обшто с'жителство, в което всички са штастливи и никој нјама проблем с когото и да е". Слушам те
јас лично не мислам дека сега сте окупатори и дека искате да не анексирате, но ете во историјата сте пишани како окупатори во тој период. нјамам лоша дума! и јас искам обшто с'жителство, ама сега за сега политиката не е таква и политичарите не мислат како нас.

Това ми напомнја да кажа оште нешто по темата - до колкото си спомнјам, Б'лгарија е п'рвата д'ржава, којато признава Македонија като самостојателна д'ржава, RickyLFC9. Просто да си знаеш. Какво искам да кажа? Че ние сме океј с вас ...или поне аз.
Види, во врска со разбирањето. Јас ако зборам со Бугарин во живо, нема да го разберам ни 50% од тоа што пробува да го каже. Единствен начин да разберам е ако тоа е напишано, како што ти напиша, и полека, со мака и трпение едно по едно ги читам зборчињата. Ќе ја сфатам поентата што сакаш да ја кажеш, ама пак нема да разберам буквално се (пример еве не знам што е „нрав“, „сравнение“, „об'ркване“ и уште некои други). Реално, јас не знам да зборувам Бугарски, а очигледно ти не зборуваш Македонски. Али ајде, нека бидат доволно слични за да можеме некако да се разбереме. Како и да е, јазикот е далеку од ист, тоа ми беше целта да потенцирам.

Инаку што се однесува до мене, историчар сум и знам што се случувало порано, во детали, такада не мора мене да ми потенцираш како на другиве. Проблемот не е дека ние ги мразиме Бугарите, Грците, Србите или Албанците. Проблемот е што со секој имаме судир во основните интереси кои ја засегаат нашата држава. Ама буквално, сите негираат нешто што ние си го сметаме за основа на нашата нација. Грција не ни го сака името, Бугарија смета дека и ние сме Бугари т.е дека имаме вештачки идентитет, Србија има проблеми со црквата, Албанија со нивното малцинство во нашата држава. Овие проблеми ни имаат створено антагонистички однос кон сите соседи. Такада тоа ти е одговорот на прашањето зашто гледаме со скептицизам кон сите околу нас и кои ни се основните мислења за соседите.

Јас лично немам ништо против самите држави. На пример конкретно за Бугарија, немам ама баш ништо против Бугарија како држава. Но, секогаш знам дека ако постои некаква можност, момент во кој Бугарија може да ја инкорпорира Македонија во својот состав, дека веднаш тоа ќе го направи без воопшто да се мисли. Затоа тешко е Македонија и Бугарија да бидат добри пријатели како што вие сакате. Ако се намалат изјавите „един народ - две држави“, ако се заборави сонот за Сан-Стефанска Бугарија, и најважно од се ако ни ги признаат историските личности како овој што ми е на аватаров дека тоа си се наши предци кои се бореле за државата која ја имаме денес (а не како што викате, дека се бореле за да се спојат со Бугарија), тогаш е друг муабет, и тек тогаш би можеле да бидеме добри пријатели. Дотогаш ќе бидеме блиски, ама секогаш ќе одржуваме конкретна дистанца. Ние сме тука, постоиме веќе речиси 30 години како модерна држава, живееме и израснати сме како Македонци, како посебен народ, мојата генерација не живеела во Југославија туку си е едноставно македонска генерација со цврсто изграден идентитет, а нашите соседи треба да се помират со тоа. Конфликтите, еден по еден, евентуално ќе ги решиме кога политичката ситуација и поставеност ќе одговара како таква за сите засегнати страни. Дотогаш најдобро што може еден обичен Бугарин да направи е да не остави на раат и да не ни се упикува нон-стоп за да имаме можност да си се развиваме како држава (чим викате дека толку сакате пријателски односи), да не го продлабочува проблемот кој веќе постои (пошто имаме вишок проблеми, не ни требаат уште), да ја остави историјата на историчарите (нешто што треба двете држави да го направат) и да не потенцира дека „ваму сме слични, таму сме исти, ова ни е заедничко“, пошто две заеднички работи може да се најдат помеѓу држави на две спротивни страни од светот, а камоли помеѓу две соседни држави. А тоа не е никаков факт во полза на аргументот дека сме едно исто.

А ете, штом сметаш дека сме браќа, можеме комотно да си помагаме како браќа, и јас би го прифатил тоа, па и јас би се однесувал „братски“. Ама рачунај дека браќата се тука за да си помагаат кога има проблеми, а не да си се мешаат во животните избори еден на друг. Ако еден брат сака да работи една работа, а друг сака друга работа, тоа го прават, а не пробуваат да си усогласат да работат една иста работа, или на пример да живеат во ист стан. Не, тие си имаат посебен живот, различен од другиот, работат нешто различно, живеат одделно, но сепак си помагаат еден со друг. Тоа е целата поента за тоа како треба да ни бидат поставени меѓусебните односи. Да ја направите таа разлика помеѓу „братско“ и „едно исто“.

Тука има ли администратори?
Еее шуќур еден паметен се најде[DOUBLEPOST=1472291079][/DOUBLEPOST]
. иначе Македонците се поделени на 3, имаме србо-мани. бугаро-фили и патриоти,

А ти во кои спаѓаш од овие три? Со ова твојов wanna-be бугарски јазик сигурно спаѓаш во третата категорија.
- патриоти. :facepalm:

така е братЛе... само напред... карај :tapp:

Последно уредено од модератор:
Еее шуќур еден паметен се најде[DOUBLEPOST=1472291079][/DOUBLEPOST]

А ти во кои спаѓаш од овие три? Со ова твојов wanna-be бугарски јазик сигурно спаѓаш во третата категорија.
- патриоти. :facepalm:

така е братЛе... само напред... карај :tapp:
jas sum vo site 3 brat, si ja sakam drzavata (ja nejkam politikata vo nasata drzava) protiv srbite nemam nisto i protiv bugarite nemam nisto

Здравејте,

П'рво искам да се извинја, че пиша на б'лгарски, но смјатам че ште се разберем.

Кој с'м аз и какво правја тук? Аз с'м един б'лгарин на 22 години, уча в чужбина, обичам историјата и програмирането. Пра-пра-дјадо ми и баба ми са се преселили от Егејска Македонија в днешното подбалкание (Б'лгарија). С времето семејството ми се е пренесло в Софија, к'дето и с'м роден.

Може би знаете, но т'ј като се интересувам от историја и следја теми и форуми често срештам хора, които започват спор за Македонија - какво означава, какви хора живејат и така натат'к. Мненија бол (много). Но, честно да Ви кажа, ми е омр'знало от хора с нјакакви крајни вижданија да ми набиват ак'л в главата и реших, че е време да пот'рсја в интернет македонски форум и да видја какво е Вашето мнение по темата.

С'желјавам ако тази тема сте ја водили много п'ти, но аз лично искам да чуја мнение на Македонец - искам да чуја Вие какво мислите.

Сега ште ви кажа аз какво знам - знам, че имаме сходен нрав (заштото с'м срештал нјаколко македонци, с които с'м се разбирал доста добре). Знам, че имаме сходни езици. Знам, че заедно сме се освободили. Знам, че в Г'рција имало нјакаква табела в посока от Македонија к'м Г'рција, на којато пишело "Добре дошли в Македонија". Знам с'што и за нјакак'в знак издигнат от албанци в'в футболен мач с Вас. Знам, че има нјакакво количество Албанци в западна Македонија. Знам, поне от карти в гуг'л, че има и количество Шопи в источна Македонија. Знам разни нешта, но дали са вјарни, дали има малко истина в тјах или хич не са такива - това вие може да ми кажете.

За последно искам да зајавја - цјалото това послание е написано к'м всеки един от Вас с уважение, аз не нападам, а просто искам мнение - Вашето. Заштото ми писна да слушам Албанци, Г'рци, че дори и Б'лгари и С'рби да спорјат по нјакакви в'проси, които те не могат да решат.

Та к'м в'проса - Какво е Македонија? Или по-точно - За какви се в'зприемате? Кој смјатате за пријател, кој смјатате за враг? (Като д'ржави, че дори и личности) и - Какво смјатате за нас Б'лгарите? Ние "добрите" или "лошите" сме, от Ваша гледна точка? Какви за Вас са македонците в благоевградска област? А в егејска македонија? И за последно едни много детинско зададен в'прос - кој смјатате за по-доб'р пријател - Б'лгари или С'рби, ако в'обште може да има сравнение?

Надјавам се, че разбирате моето об'ркване - просто искам да видја и "другата страна на монетата" - Вашата. Заштото, ако питате мен, Вашата гледна точка е нај-важна

С уважение,
Един б'лгарин

Во однос на Бугарија.

- Не и веруваме на бугарската политика и никој овде не се залажува дека желбата на Бугарија за поништување на македонскиот корен и превземање на Македонија МОЖЕ НЕКОГАШ ДА СЕ ПРОМЕНИ. Што и да превзема бугарската Влада знаеме дека не е добронамерно. Преочигледни се желбите за лага и измама што секој паметен сфаќа дека хегемонистичката бугарска желба кон Македонија е длабоко всадена и сѐ додека е овој сооднос на силите нема ништо да се промени.

- Мнозинството Бугари се задоени со таа политика и бидејќи бугарската политика нема да се промени и мислењето на мнозинството Бугари нема ДА СЕ ПРОМЕНИ.

- Веруваме дека Бугарите пред да станат Бугари биле Македонци. Пред да дојдат Прабугарите, народите во денешна Бугарија биле Македонци, Тракијци, Мизијци. Ние после владеењето на Прабугарите кое и било пократко овде, сме се вратиле на името што сме го имале, додека Македонците во Бугарија иако скоро во сѐ друго останале Македонци не се вратиле на старото име туку продолжиле да се именуваат како Вулгарос име со кое биле ословувани од Грците.

- Ние Македонците веруваме дека Бугари во Бугарија (вкупно 7 мил) одвај и да има. Затоа што 2 до 2,8 милиони „македонски б'лгари“ се со македонско потекло, 1 милион Турци, 1 милион Роми, потоа Власи, Романци, Шопи.., така што Бугари во Бугарија или нема воопшто или се многу малку.

- Веруваме дека ако некогаш Македонија како држава зајакне, тогаш соодветно на силата во таа мера ќе се повратат на македонските корени Македонците кои од разни причини се нашле во Бугарија, Грција, Србија и повеќе или помалку примиле бугарска, грчка или српска свест.

И тоа што те копка (како и многу други Бугари) што те натерало да разговараш на темава е внатрешната потсвест. Некој далечен потсвесен копнеж за изгубеното македонското потекло и убавината на изгубената изворна личност.

Што друго те засега?

Во однос на Бугарија.

- Не и веруваме на бугарската политика
Голем број на бугари исто така не веруваат на бугарската политика и затоа се заминати во ЕУ државите. Исто така голем број на Македонци не веруваат на Македонската политика и затоа или имаат бугарски пасош и се во ЕУ земји или имаат најдено некој друг начин да излезат од Македонија и да се населат каде мислат дека ќе им биде поубаво.
Луѓето од овие краишта не веруваат на политиките на своите држави, Бугарија е предобар пример за тоа, со тоа што слободно може да се движат низ европа, видоа дека Балканот е срање. Многу наши исто видоа дека е срање у Македонија, ама ние не сме толку слободни како бугарите.

Политиката е за луѓето, не за реките, езерата итн, одамна поминаат времињата на нација, јазик, култура итн т.е не се поминати ама ако сакаш тоа да го зачуваш, не се удираш во гради и кажуваш празни реторики, туку засукуваш ракави и ја гледаш на економскиот просперитет на народот, а не политичарот, затоа што денеска на ова изобилие на информации, работите лесно се проверуваат.
Знам дека сите се удирате во гради, историја ова, историја она, ама повеќе не е 19-20 век, условите се сменети, информациите се подостапни и манипулациите се многу помали или со други зборови, на поголемиот дел од луѓето им се живее, а не им се гине за некој да профитира од тоа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom