Б'лгарин с в'прос к'м Вас

• Креатор на темата Креатор на темата bobkoo
  • Време на започнување Време на започнување
Chemical Angel, нап'лно с'м с'гласен! Точно поради тази причина пиша и обс'ждам нештата по специфичен начин, за да се започна политическа тема - не го желаја това. И точно това си мислја, че трјабва да предотвратим. За да не стане така, че македонците на моите години ште мразјат б'лгарите на моите години и това да прод'лжи през следваштите поколенија. И много силно се надјавам тази мрачна картина, којато предричаш да не стане реалност. Много силно се надјавам всички да запознат да мислјат и разс'ждават трезво.

И аз искам всички да живејат като нормални хора и да са "океј" един с другиго
тврдокорни македонски националисти ги мразат сите бугари, тврдокорни бугарски националисти ги мразат сите македонци, ама Македонец во Америка/Канада/Австралија сигурно добро живее со Бугарин/Грк/Србин итн сосед, нормално ако нема муабет за историја или политика.

Tomemk, п'рво благодарја за хубавата песен, којато ми прати! Ако последнијат ти коментар е бил ироничен, то тогава нјама с какво да отговорја. Ако не е бил ироничен - то тогава, да, малко е странно признавам. Но си мислја, че все пак има хора, които искат всички да се обичат и да се харесват. Една б'лгарска песен за македонска красота показва точно това. С'гласен ли си?

Chemical Angel, нап'лно с'м с'гласен! Точно поради тази причина пиша и обс'ждам нештата по специфичен начин, за да се започна политическа тема - не го желаја това. И точно това си мислја, че трјабва да предотвратим. За да не стане така, че македонците на моите години ште мразјат б'лгарите на моите години и това да прод'лжи през следваштите поколенија. И много силно се надјавам тази мрачна картина, којато предричаш да не стане реалност. Много силно се надјавам всички да запознат да мислјат и разс'ждават трезво.

И аз искам всички да живејат като нормални хора и да са "океј" един с другиго[DOUBLEPOST=1472155540][/DOUBLEPOST]С'гласни ли сте с мен? Кажете ми в прав текст. По с'штијат начин ли разс'ждавате или имате други вижданија за нештата от живота?
сгласен сам брате, политиката ги уништава хората! лично јас немам ништо против Блгарија.

тврдокорни македонски националисти ги мразат сите бугари, тврдокорни бугарски националисти ги мразат сите македонци, ама Македонец во Америка/Канада/Австралија сигурно добро живее со Бугарин/Грк/Србин итн сосед, нормално ако нема муабет за историја или политика.

Да, така е - даже с'м чувал, че б'лгарските православните ц'ркви там, в Канада, са вс'штност с'здадени и с труда и парите и на македонци. Че може би и на с'рби. И с'што така си нап'лно прав/а за тврдокорните националисти.

Бих казал - "Жалко" ... но все пак - виж ни нас - говорим си - всичко е наред - значи има шанс! 100% има поне мал'к шанс ние на балканите да живеем штастливо и да нјамаме проблеми един с другиго

tomemk, браво брате! Радвам се, че мислим по един начин :)

Да, така е - даже с'м чувал, че б'лгарските православните ц'ркви там, в Канада, са вс'штност с'здадени и с труда и парите и на македонци. Че може би и на с'рби. И с'што така си нап'лно прав/а за тврдокорните националисти.

Бих казал - "Жалко" ... но все пак - виж ни нас - говорим си - всичко е наред - значи има шанс! 100% има поне мал'к шанс ние на балканите да живеем штастливо и да нјамаме проблеми един с другиго

tomemk, браво брате! Радвам се, че мислим по един начин :)
На балканите се живееше едно време добро, под знамето на Југославија, но тоа е тежок период за Бугарија и нивниот комунизам по мерка на СССР, исто тежок период и за Албанија, Романија, до некаде и Грција.
Да живееме подобро, мислам дека ќе биде тешко, затоа што голем дел од политичарите се баш тие тврдокорни националисти, со мала разлика сакаат да направат профит и национализамот им е одлично оружје за тоа, пример кај нас, Србите во 90-тите, па и денешниот премиер на Србите е сличен на нашиот.
За да живееме подобро, треба да видеме што е подобро, да осетиме и тоа да го пренесиме тука, но главната пречка е во прифаќањето на тоа што е подобро тука, посебно што тука остануваат луѓе што не сакаат да се променат, не знаат јазик, не можат да прифатат туѓо мислење, а не пак туѓа култура итн. Но, денес на пребрза комуникација и слободно движење, некои од децата на овие што се останати тука, можеби ќе видат што е подобро и прошетаат светот и ќе се вратат да променат нешто, ако не балканот би можеш да биде населен од други народи, што би се задоволиле со ова парче земја, тоа никој не знае

А твоето мнение какво е, killcreak?

Chemical Angel, ами в крајна сметка това е истината - ако хората не могат да се помирјат един с другиго, накраја просто всички ште загубјат, така е.

Може би, когато корупцијата б'де потушена и в С'рбија и в Б'лгарија и в Македонија, че и в Г'рција ... може би тогава всички ште заживеем по-добре. ...и ште сме заможни, което ште ни кара да не се замислјаме толкова много в'рху проблемите, което п'к може да афектира и да ни накара да б'дем по-добри хора един к'м друг. Имам малко мечтателско мислене, но смјатам че така е правилно - по-добре от негативизма е... има толкова много негативиз'м в днешно време.

Македонија ти е типична Балканска земја.
Лошо образование, лошо здравство, корупција, политичари - криминалци, многу шверц, многу криминал, многу рекет, неписмена полиција, непотизам и слично.

Е сеа, неможеш да бараш братски односи од македонците генерално, ако вие обичните бугари или срби ја сметате македонија како "Западна бугарска покраина" или "јужно српска бановина" или држава у која што се збори лош српски/бугарски дијалект.

Само едно ќе кажам, победниците ја пишуваат историјата. Тука сме, тоа сме-што сме, само заради исходите на втората балканска војна и втората светска војна. Иначе, студирам веќе во Софија 2 години, моите колеги на факс никогаш не ме деградирале за тоа што сум македонец, напротив, некои покажаа желба да научат македонски, ме гледаат како еден од нив. Имам колеги од сите делови на Бугарија, сакаш Видин, Стара Загора, Плевен, Козлодуј, Пловдив, Бургас. Конкретно колегата од Бургас ми има кажано дека дедо му е бегалец од Егејска Македонија, зел гркинка и избегале во Бургас (или биле насилно однесени од пропаганда?!) и таму си останал да живее. Еве денес тој се чувствува како бугарин ама знае за неговите корени, дури еднаш ми има кажано дека кога му кажал на дедо му дека има македонец колега на факс, тој му кажал демек да ме поштува и да си живееме пошто сме биле еден народ (македонци). Како и да е, кога отидов таму, заминав со мој став за целиот спор меѓу нашите држави, сега веќе имам малку поразличен. Пред некоја националистичка будала да се истрчи, не ми е испран мозокот, него убаво е да го чуеш другиот дел од приказната. Лично сметам дека не треба да не кочат националистички будали за да си живееме како луѓе на овој напатен балкан, доволно е малку почитување, оставање на крвавото минато позади нас и поглед кон подобра иднина со економски, политички, спортски соработки.

всичко татаристан, всичко блгарија.
все един народ, една хора.
мерси.

Здравејте,

П'рво искам да се извинја, че пиша на б'лгарски, но смјатам че ште се разберем.

Кој с'м аз и какво правја тук? Аз с'м един б'лгарин на 22 години, уча в чужбина, обичам историјата и програмирането. Пра-пра-дјадо ми и баба ми са се преселили от Егејска Македонија в днешното подбалкание (Б'лгарија). С времето семејството ми се е пренесло в Софија, к'дето и с'м роден.

Може би знаете, но т'ј като се интересувам от историја и следја теми и форуми често срештам хора, които започват спор за Македонија - какво означава, какви хора живејат и така натат'к. Мненија бол (много). Но, честно да Ви кажа, ми е омр'знало от хора с нјакакви крајни вижданија да ми набиват ак'л в главата и реших, че е време да пот'рсја в интернет македонски форум и да видја какво е Вашето мнение по темата.

С'желјавам ако тази тема сте ја водили много п'ти, но аз лично искам да чуја мнение на Македонец - искам да чуја Вие какво мислите.

Сега ште ви кажа аз какво знам - знам, че имаме сходен нрав (заштото с'м срештал нјаколко македонци, с които с'м се разбирал доста добре). Знам, че имаме сходни езици. Знам, че заедно сме се освободили. Знам, че в Г'рција имало нјакаква табела в посока от Македонија к'м Г'рција, на којато пишело "Добре дошли в Македонија". Знам с'што и за нјакак'в знак издигнат от албанци в'в футболен мач с Вас. Знам, че има нјакакво количество Албанци в западна Македонија. Знам, поне от карти в гуг'л, че има и количество Шопи в источна Македонија. Знам разни нешта, но дали са вјарни, дали има малко истина в тјах или хич не са такива - това вие може да ми кажете.

За последно искам да зајавја - цјалото това послание е написано к'м всеки един от Вас с уважение, аз не нападам, а просто искам мнение - Вашето. Заштото ми писна да слушам Албанци, Г'рци, че дори и Б'лгари и С'рби да спорјат по нјакакви в'проси, които те не могат да решат.

Та к'м в'проса - Какво е Македонија? Или по-точно - За какви се в'зприемате? Кој смјатате за пријател, кој смјатате за враг? (Като д'ржави, че дори и личности) и - Какво смјатате за нас Б'лгарите? Ние "добрите" или "лошите" сме, от Ваша гледна точка? Какви за Вас са македонците в благоевградска област? А в егејска македонија? И за последно едни много детинско зададен в'прос - кој смјатате за по-доб'р пријател - Б'лгари или С'рби, ако в'обште може да има сравнение?

Надјавам се, че разбирате моето об'ркване - просто искам да видја и "другата страна на монетата" - Вашата. Заштото, ако питате мен, Вашата гледна точка е нај-важна

С уважение,
Един б'лгарин
Кога прашуваш што мислиме за вас бугарите мислиш на бугарскиот народ или држава?
За бугарскиот народ не може да се дискутира бидејќи во принцип пробувам да избегнам генерализација...И во Бугарија има различни мислења кај различни луѓе, па би ти рекол дека ги сметам за пријателски настроени сите оние кои не пробуваат да ме навредат, да ме покорат или да ме направат нешто што не сум на сила. Истото мислење го имам и за србите, грците или албанците...Секаде има и такви и такви луѓе.

Во однос на државата во моментов, Бугарија е една од првите држави која ја призна Македонија под уставното име, меѓутоа сеуште не го признава јазикот и писмото (односно не го признава културниот идентитет на Македонија).
Во однос на државата во минатото, на Бугарија гледам како окупатор, пред се од културолошки аспект, потоа и од територијално-воен аскпект. Барем според сведочењата на моите баби и дедовци за време на Втора Светска Војна, најголем злостор правеле бугарите.

Инаку воопшто немам проблем со некој бугарин како поединец, единка, со некој кој не наметнува такви теми без потреба.

Се надевам дека ти одговорив на поставеното прашање.

Е сега едно прашање до тебе...Како бугарскиот народ гледа за себе во однос на Македонија, дали се сметате за пријатели на Македонија или сепак има нешто друго во целата приказна?

Та к'м в'проса - Какво е Македонија? Или по-точно - За какви се в'зприемате? Кој смјатате за пријател, кој смјатате за враг? (Като д'ржави, че дори и личности) и - Какво смјатате за нас Б'лгарите? Ние "добрите" или "лошите" сме, от Ваша гледна точка? Какви за Вас са македонците в благоевградска област? А в егејска македонија? И за последно едни много детинско зададен в'прос - кој смјатате за по-доб'р пријател - Б'лгари или С'рби, ако в'обште може да има сравнение?
Најголем непријател е Грција моментално. Со Бугарија мислам дека имаме добри односи, но би можеле да бидат подобри. Србија е ок, дури и со Албанија и Албанците од Албанија немам никаков проблем, ама Косоварите и нашиве Албанци не ги сакам.
Зашто е важна? Заштото до колкото разбирам всеки иска да анексира Македонија - да си го кажем честно.
Ако всеки иска да анексира Македонија, Германијo анексираj не`. :D
А албанците много ли са? ...или те са просто в крајните рајони? И имате ли проблеми с тјах?
Јас живеам во Гостивар. Тука 80% од населението е немакедонско, претежно се Албанци и некои 10% Турци и други. Во секојденевен живот нема проблеми. Ама живееме во паралелни општества. Не се мешаме многу. Максимум е да имаме по некој другар или другарка од друга националност, и тоа само кај помладата популација, зашто се среќаваме во школо или факултет итн, но ништо повеќе.

За Бугарите немам некое лошо мислење, но од друга страна, не сум имал ни контакти со нив. Штета би било да немаме добри односи. Јас сум сигурен дека Македонците немаат поблизок народ, етнички, од Бугарите. Дури мислам дека колку повеќе се враќаме наназад во историјата разликата меѓу нашите народи се повеќе се губи.
Но, од 18-19 век мислам дека се разделуваме и дека треба да не` прифатите како нација различна од вашата. И после тоа не би имале никакви пречки да имаме добри односи.

Македонците се мирен и трпелив народ што обично не мрази никого без причина сè додека некој не му се качи на глава. А тоа качување на глава нашите соседи одамна ни го прават. Македонецот си има проблеми со сите соседи, од единствена причина што соседите сакаат да не нè биде како народ и држава. Ова е нормално, генерално кажано. Ама ете ако веќе мора да се зборува за кого тоа Македонците го ,,сакаат" или ,,мразат" тоа би било вака некако: Повеќето Македонци сè уште како за најблиски ги сметаат Србите, од проста причина што сеќавањата од југословенското време сè уште силно влијаат до ден денешен. Значи Македонците се раѓаат задоени со идеата дека, сепак, српското донекаде е подобро од бугарското. Бугарите не се баш омилени кај нас. Не дека крвнички се мразат, но не се баш сакани. Најомразени би биле Албанците и Грците кои го делат првото место по омразеност, иако Албанците благо предничат. Пак ќе повторам, ова е генерално земено. Сепак, крвта не е вода, па мораме да кажеме дека Македонците најслична ДНК имаат со Бугарите, Србите и Хрватите, без разлика дали тоа ни се допаѓа нам или не. Ова не го тврдам јас, туку истражувањата и студиите на оваа тема. А јас одговорно тврдам дека ако на Македонец му пристапиш човечки, без да начнуваш болни теми и да му продаваш приказни од типот ,,Вие не сте Македонци, сега ќе ти кажам зошто..." без разлика дали си Бугарин, Грк, Србин или Албанец или што било друго, Македонецот уште почовечки и подомаќински ќе те прифати.

Јас ништо не разбрав од воведниот пост. Уште еден доказ дека не сме едно исто, туку два народа, различни на културен и етничкo-национален план.

И така секој по свој пат. Додека двете страни го прифаќаат ова, односите може да ни бидат супер и да бидеме две најпријателски настроени држави. Кои чекорат по свој, сопствен пат.

Здравејте,

ште отговарјам едно по едно и се радвам, че имате толкова много и интересни мненија.

раднаскела, радвам се че си говорил и обштувал с б'лгари, които имат правилен подход. Които знајат как да се д'ржат и си си изградил едно хубаво мнение за отношението ни к'м Вас. Интересно, че си се запознал с човек, чијто пра родители са бјагали от егејска македонија к'м тогавашна свободна Б'лгарија. Оште ведн'ж искам да кажа - според мен на тези хора не им е пукало дали ште са Македонци, Б'лгари, С'рби - те са искали да живејат свободно и Б'лгарија е предоставила точно това. В крајна сметка и моите пра-родители са избрали с'штија подход - избјагали са в Б'лгарија. Много ми хареса последното ти изречение - "Лично сметам дека не треба да не кочат националистички будали за да си живееме како луѓе на овој напатен балкан, доволно е малку почитување, оставање на крвавото минато позади нас и поглед кон подобра иднина со економски, политички, спортски соработки."

M-1, според мен имаш промито/грешно мнение. Това е все едно да кажеш - Всички Босненци са с'рби, Всички македонци са б'лгари, всички албанци са еди какви си и т'ј натат'к. Според мен е важно да гледаме реално на нештата, не да генерализираме, КАКТО много от твоите братја македонци вече се изказаха по в тази тема (ако следиш контекста на думите им). Не се обиждам от мнението ти, всеки има право на такова - просто искам да забележиш как аз, като Б'лгарин, нјамам ништо против теб. Това е. Надјавам се да ме разбираш. ...и оште едно нешто - нашите деди ЗАЕДНО са се борили за НАШАТА свобода - дали дедите ни са били Шведи, Унгарци, Казакстанци, Австралијци - какво от това? И знаеш ли какво - имаме ја - нашата свобода. Хајде да убием "демоните" и да б'дем штастливи заедно, може ли?

Grmys, благодарја и за твоето мнение и благодарја за отговорите по всеки в'прос. П'рво за албанците - имаш интересно мнение, научих нешто ново. А зашто тези албанци не са се изнесли в тариторијата на днешна Албанија, ако не им харесва? Генерално, мога да кажа, че и аз нјамам ништо против Албанија, като б'лгарин. Само знам, че има едно голјамо количество албанци около Скопие и сте имали проблеми с тјах. јавно, от думите ти, това се потв'ждава.
По темата за анексирането - да, вјарно - прав си.
ште си позволја да те цитирам - "Дури мислам дека колку повеќе се враќаме наназад во историјата разликата меѓу нашите народи се повеќе се губи." - Истински ме трогна и много ама много силно подкрепјам това твое мнение. И аз с'желјавам, че нјамам много пријатели македонци като цјало. И с'што така с'желјавам, че Ви се налага да живеете в паралелни обштества - това е гадно и звучи сјакаш не живееш в дома си. С'желјавам ако последното изречение прозвуча грубо. Надјавам се все пак да нјамате голјами проблеми с албанците като цјало.

Мислја, че причината поради, којато 18-19 век сме се разделили е заштото сме живели под различни власти и това може би с'здава проблеми в комуникацијата и до ден днешен.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom