Биди Земјоделец, Зашто Македонија те вика.

  • Креатор на темата Креатор на темата Luki Junior
  • Време на започнување Време на започнување
тоа може да функционира одлично во италија,франција германија......но сигурен сум дека во македонија не би успеало,како прво цел овој план ќе наиде на критики и несогласност кај таа целна група на граѓани - производители.
Зошто не ?
Поради нашиот менталитет?

Ќе ти речат - е да бе ни да работиме ти ќе продаваш сакаш да не ограбиш,или сакаш да печалиш на наш грб-

Целта би била обратна. Додека кукаат дека неможе да продадат, или дека „зелената мафија ( ?) “ што викаат, им дава ниски цени, - ке вработат нивни човек, што тие ке го плаќаат да им ја продава робата подобро од нив....доколку мислат дека човекот не е добар, ке го сменат....
 
Поради фактот што 85 % од земјоделците се проста раја и необразовани доволно за земјоделството,па вакви работи тешко "голтат".
 
Желбата по секоја цена да се има диплома и да го пикнат синчето и ќеркичката во канцеларија со парно греење на зима и клима уреџај на лето.
Резултатот е балон (образовен). Фабрики за производство на некомпетентни дипломци. Нормално никој за себе нема тоа да го мисли, јас сум гение комшијата е глупавиот. Ако утре нема доволно работа за образованиот кадар јас ќе најдам работа, другите нема да најдат. Тоа е грешката и затоа никој не се одлучува за земјоделие и занат.
Балонот ќе пукне, а најмногу ќе изгубат препотентните кога ќе видат дека изгубиле неколку години во учење неупотребливи глупости, изгубиле и пари, наместо во тоа време нешто да заработат. Нормално во таа каша наебуваат и паметните за жал. Кога секој има диплома и просек ела кажи кој е навистина добар и кој не е.

Наравоучение: Ако човек не е генијалец или ако нема сигурни врски што ќе го пикнат на работа со избраната струка мислам дека не е лошо да размисли и за земјоделие и занат и да не се губи драгоцено време.

Ќе отворев и тема за балонот во образованието ама ме мрзи па друг ако сака нека отвори. Се надевам дека грешам.

За неупатените еве едно видео. Особено се битни процентите не почеток од третата минута.
 
Желбата по секоја цена да се има диплома и да го пикнат синчето и ќеркичката во канцеларија со парно греење на зима и клима уреџај на лето.
Резултатот е балон (образовен). Фабрики за производство на некомпетентни дипломци. Нормално никој за себе нема тоа да го мисли, јас сум гение комшијата е глупавиот. Ако утре нема доволно работа за образованиот кадар јас ќе најдам работа, другите нема да најдат. Тоа е грешката и затоа никој не се одлучува за земјоделие и занат.
Балонот ќе пукне, а најмногу ќе изгубат препотентните кога ќе видат дека изгубиле неколку години во учење неупотребливи глупости, изгубиле и пари, наместо во тоа време нешто да заработат. Нормално во таа каша наебуваат и паметните за жал. Кога секој има диплома и просек ела кажи кој е навистина добар и кој не е.

Наравоучение: Ако човек не е генијалец или ако нема сигурни врски што ќе го пикнат на работа со избраната струка мислам дека не е лошо да размисли и за земјоделие и занат и да не се губи драгоцено време.

Ќе отворев и тема за балонот во образованието ама ме мрзи па друг ако сака нека отвори. Се надевам дека грешам.

За неупатените еве едно видео. Особено се битни процентите не почеток од третата минута.
Прашај го Луки дали има добра компјутерска симулација за трактор, барем да почнеш да вежбаш сега зимава.
Ако нема, тоа е веќе сериозна бизмис опција да се дизајнира една, ама тоа лавот ќе треба да го прашаме анализа да направи прво. сос многу фактори.
 
Прашај го Луки дали има добра компјутерска симулација за трактор, барем да почнеш да вежбаш сега зимава.
Ако нема, тоа е веќе сериозна бизмис опција да се дизајнира една, ама тоа лавот ќе треба да го прашаме анализа да направи прво. сос многу фактори.
Нема што јас да вежбам комшијата нека му ја мисли.
Симулацијата не ти е лоша идеја, со време да се фати тој бизнис дури не го зел некој друг.
 
Тука е поентата на мојот став. Земјоделците мора добар дел од проблемите сами да решат. Мислам дека се научени за се да бараат помош од државата. Исправи ме ако грешам. Секоја година имаш барање држзвата да откупи пр. домати , ако има вишок.....или не знам што....Мора да го сменат својот менталитет.
Ај да прашам, што ако утре се јават производители на цигли и они побаарат државата да им го откупи производството, пример.....


Така е, сите викат државата требе да го откупе тава шо никој друг нејќе да го купе на пазаро. Е шо ќе му праа државата после откупи ли го, никој не го е гајле.. Така пазарна економија не се праа, ако шо остане од производството, да дојде некој и да го собре и да ти даде пари...

Идејата за модерна задруга не е лоша. Ама е неизводлива од техничка гледна точка, оти моментално по селата старите задруги и складове са урнани и узурпирани. Треба да се изваде кеш од негде да се направе такво објектче. За време на минатио систем е имало таков систем на земјоделски задруги, и са работиле горе доле профитабилно, оти најчесто са произведувале и откупувале житце, афион со сите негови суровини(катран, шишарки, и семе), тутун, и други стоки. И нормално донеселе ја бирократијата, шефувајнето и се почнала манипулациите со цени, откуп, уцени, итн. Татко ми има барем 3-4 приказни за “превоспитувајне“ на градските директори шо инволвират темница, вреќа и стапове, само и само да не се експлоатира земјоделецо....:icon_mrgr::icon_mrgr:
Денеска нема шанси такво нешто да биде.

Е сега ајде да речеме може да се организират земјоделците у таква организација, да соберат парите на куп за инвестирајне (100 фамилии по 2-3 000 евра од субвенции са 2-300 000 евра, шо е доволно за еден откупен пункт од средна големина), малку ќе е тешко да се најде добродушен менаџер шо нема да ги краде, и ќе си ја тера работата совесно и од петни жили. Тука има некои шо говорат оти земјоделците са прости, неуки човеци, непрошетани, ама тава не значи оти некое недоносено грацко црево само шо има 3 реда повеќе школо има право да ги краде, злоупотребува, лаже, и малтретира. И да, начесто ситуацијата е да ги краде и да печале на ниин грб.. Маргината на профит на свежо откупено/разладено и продадено на запад е околу 70-100%. Од една страна тава е арно ако парите се враќат за ре-инвестирајне, ама од реална гледна точка, сите лежачи и црева ќе се завртат како мршојадци околу маката на тија шо работат. Доблестни човеци денеска нема.

За семето ќе се издоговорат, оти реално за компир има 2-3 добри семиина шо виреат кај нас (аринда, агриа, и оште едно забравих му го името)
Индустриски пипер ти е Куртовска Капија и Слоново Уше (повеќе набледат на второт)
Од Белио шо е за јадејне има повеќе варијации, ама повеќето са исти сорти со различно име.
Френките ти са Бејле, Амати, или некои од старото семе (ама повеќето го сеат старото семе за лична употреба).
Бостан ти е стандард кралица, или каков и да е ако е калем на лејка, или од овие грчките шо са како елипси.
Зелката има разни варијации, шо може да се игра на семенска стока
Истото е со житото (ечмен, ченичка, пченица)... може да се стандардизира...
Тутуно се знае тип Јака, Ориент, и Прилеп, и Експериментират со нови сорти секоја година...
Семиината са тија, може да се напраа некакви студии шо точно и како се троше, и на шо треба да се наблегне да се произведува, и да се донесат нови сорти шо не се разболуват толку ногу, дават постабилен принос, и издржуват на транспорт (Ако веќе извезуваме)..
На пример калем лубеница не е највкусното нешто на свето, ама е 10 пати поарна за транспорт отколку сејана на семка.. Истото е со хибридните сорти на френки... Старото семе е супер на вкус, ама живее едвај 3 дена после зреејне.. да не набројувам за другите семиина.

Идејата за бирајне на менаџер, е повеќе политика отколку бизнис план. Само размисли како сите политички партии ќе умешат прстите која да го контролира менаџеро, и дефакто да ги контролира земјоделските партнери.... Истото шо се праа со приватните фирми денеска. Кој какви благодети даде за менаџерскио тим, за возврат зима тендери, и плус инспекции не го ловат... Така да, да ги обвинуваш само производителите за лајната шо са у македонија од оваа гледна точка е малку наивно.

За образовнио Балон, комплетно согласен со Рендето. Денеска Македонското образование не произведува сразмерно кадри со економијата. А се бута некаков елитизам, демек диплома, државно работно место, летно време клима, зимно време парно, и на 10ти 400 евра на сметката. Ни лук јал ни лук мирисал... Продуктивност 0. Ама битно е учен човек, со диплома... Отвори Ренде тема за балоно у образованието па јас Змејко, Батко Петре, и оште некој мераклија да се испукаме за ќеф... Не биди мрзло...

0.jpg

За Змејко... Има симулатор ама уопште не е реален.. Може добра идеја да излезе: “Биди Земјоделец - Симулатор 2013 Macedonian Style“
У него освен земјоделие треба да биде отсликана целата ситуација моментално у Македонија. Политика, мали ниви, апсурдите на кило, продавајнето по пазари, недоволното производство, увозо на поевтини нешта, од-до.. Лаво ќе биде Проект Менаџер на целио проект. from and idea about requirements to deployment.. И целото нешто ќе го ставеме у RUP, додека помалите делове компоненти и модули ќе ги прааме со Agile Methods.. Нема шанси да искараме лош производ.
 
Така е, сите викат државата требе да го откупе тава шо никој друг нејќе да го купе на пазаро. Е шо ќе му праа државата после откупи ли го, никој не го е гајле.. Така пазарна економија не се праа, ако шо остане од производството, да дојде некој и да го собре и да ти даде пари...

Идејата за модерна задруга не е лоша. Ама е неизводлива од техничка гледна точка, оти моментално по селата старите задруги и складове са урнани и узурпирани. Треба да се изваде кеш од негде да се направе такво објектче. За време на минатио систем е имало таков систем на земјоделски задруги, и са работиле горе доле профитабилно, оти најчесто са произведувале и откупувале житце, афион со сите негови суровини(катран, шишарки, и семе), тутун, и други стоки. И нормално донеселе ја бирократијата, шефувајнето и се почнала манипулациите со цени, откуп, уцени, итн. Татко ми има барем 3-4 приказни за “превоспитувајне“ на градските директори шо инволвират темница, вреќа и стапове, само и само да не се експлоатира земјоделецо....:icon_mrgr::icon_mrgr:
Денеска нема шанси такво нешто да биде.

Е сега ајде да речеме може да се организират земјоделците у таква организација, да соберат парите на куп за инвестирајне (100 фамилии по 2-3 000 евра од субвенции са 2-300 000 евра, шо е доволно за еден откупен пункт од средна големина), малку ќе е тешко да се најде добродушен менаџер шо нема да ги краде, и ќе си ја тера работата совесно и од петни жили. Тука има некои шо говорат оти земјоделците са прости, неуки човеци, непрошетани, ама тава не значи оти некое недоносено грацко црево само шо има 3 реда повеќе школо има право да ги краде, злоупотребува, лаже, и малтретира. И да, начесто ситуацијата е да ги краде и да печале на ниин грб.. Маргината на профит на свежо откупено/разладено и продадено на запад е околу 70-100%. Од една страна тава е арно ако парите се враќат за ре-инвестирајне, ама од реална гледна точка, сите лежачи и црева ќе се завртат како мршојадци околу маката на тија шо работат. Доблестни човеци денеска нема.

За семето ќе се издоговорат, оти реално за компир има 2-3 добри семиина шо виреат кај нас (аринда, агриа, и оште едно забравих му го името)
Индустриски пипер ти е Куртовска Капија и Слоново Уше (повеќе набледат на второт)
Од Белио шо е за јадејне има повеќе варијации, ама повеќето са исти сорти со различно име.
Френките ти са Бејле, Амати, или некои од старото семе (ама повеќето го сеат старото семе за лична употреба).
Бостан ти е стандард кралица, или каков и да е ако е калем на лејка, или од овие грчките шо са како елипси.
Зелката има разни варијации, шо може да се игра на семенска стока
Истото е со житото (ечмен, ченичка, пченица)... може да се стандардизира...
Тутуно се знае тип Јака, Ориент, и Прилеп, и Експериментират со нови сорти секоја година...
Семиината са тија, може да се напраа некакви студии шо точно и како се троше, и на шо треба да се наблегне да се произведува, и да се донесат нови сорти шо не се разболуват толку ногу, дават постабилен принос, и издржуват на транспорт (Ако веќе извезуваме)..
На пример калем лубеница не е највкусното нешто на свето, ама е 10 пати поарна за транспорт отколку сејана на семка.. Истото е со хибридните сорти на френки... Старото семе е супер на вкус, ама живее едвај 3 дена после зреејне.. да не набројувам за другите семиина.

Идејата за бирајне на менаџер, е повеќе политика отколку бизнис план. Само размисли како сите политички партии ќе умешат прстите која да го контролира менаџеро, и дефакто да ги контролира земјоделските партнери.... Истото шо се праа со приватните фирми денеска. Кој какви благодети даде за менаџерскио тим, за возврат зима тендери, и плус инспекции не го ловат... Така да, да ги обвинуваш само производителите за лајната шо са у македонија од оваа гледна точка е малку наивно.

За образовнио Балон, комплетно согласен со Рендето. Денеска Македонското образование не произведува сразмерно кадри со економијата. А се бута некаков елитизам, демек диплома, државно работно место, летно време клима, зимно време парно, и на 10ти 400 евра на сметката. Ни лук јал ни лук мирисал... Продуктивност 0. Ама битно е учен човек, со диплома... Отвори Ренде тема за балоно у образованието па јас Змејко, Батко Петре, и оште некој мераклија да се испукаме за ќеф... Не биди мрзло...

0.jpg

За Змејко... Има симулатор ама уопште не е реален.. Може добра идеја да излезе: “Биди Земјоделец - Симулатор 2013 Macedonian Style“
У него освен земјоделие треба да биде отсликана целата ситуација моментално у Македонија. Политика, мали ниви, апсурдите на кило, продавајнето по пазари, недоволното производство, увозо на поевтини нешта, од-до.. Лаво ќе биде Проект Менаџер на целио проект. from and idea about requirements to deployment.. И целото нешто ќе го ставеме у RUP, додека помалите делове компоненти и модули ќе ги прааме со Agile Methods.. Нема шанси да искараме лош производ.
Тава ного ме ареса! Начино на кој го опиша симоулаторо ќе биде нешто како микс од овој тракторот што си го турил тука, плус ГТА плус Ел Еј ноа, плус специјален модул за лепејне партиски плакати, подмитувајне и терајне локал политики. Ја мислам Лаво маме ќе ебе на сите виа полиња и ќе не направе милијардери преко ноќ
 
.......Идејата за модерна задруга не е лоша. Ама е неизводлива од техничка гледна точка....Денеска нема шанси такво нешто да биде. ...

.....Е сега ајде да речеме може да се организират земјоделците у таква организација, да соберат парите на куп за инвестирајне (100 фамилии по 2-3 000 евра од субвенции са 2-300 000 евра, шо е доволно за еден откупен пункт од средна големина), малку ќе е тешко да се најде добродушен менаџер шо нема да ги краде, и ќе си ја тера работата совесно и од петни жили. Тука има некои шо говорат оти земјоделците са прости, неуки човеци, непрошетани, ама тава не значи оти некое недоносено грацко црево само шо има 3 реда повеќе школо има право да ги краде, злоупотребува, лаже, и малтретира. ... ..

Сакаш да кажеш дека од тие 100 фамилии нема никој син/зет/татко што е ербап човек?
Што е доволно чесен и знае трговија?
Што знае да израчуна дека тие 100 фамилии можат да произведат пр.500 тони зелка и 500 тони пиперка, па сам да отиде во Србија или Босна да договори пласман на тие 1000 тони?
Не им треба на земјоделците “некое недоносено грацко црево само шо има 3 реда повеќе школо“ ако знаат сами да го направат тоа.
Ако не знаат, тогаш и да земат човек што знае , ке го платат за неговото знаење. И не треба да се размислува дека лежачи и црева ќе се завртат како мршојадци околу маката на тија шо работат.

Каков откупен пункт од 300,000 евра? За почеток доволен е еден поголем двор и една надстрешница.....

Инаку, примерот со “задругава“ не е од Западна Европа, него од бивша ЈУ држава...

ПС Маргината на профит на свежо откупено/разладено и продадено на запад е околу 70-100%
Мислам дека е претерана бројка :)
ПСС Индустриски пипер ти е Куртовска Капија и Слоново Уше (повеќе набледат на второт)
Искрено ме интересира зашто вториот ?
 
Сакаш да кажеш дека од тие 100 фамилии нема никој син/зет/татко што е ербап човек?
Што е доволно чесен и знае трговија?
Што знае да израчуна дека тие 100 фамилии можат да произведат пр.500 тони зелка и 500 тони пиперка, па сам да отиде во Србија или Босна да договори пласман на тие 1000 тони?
Не им треба на земјоделците “некое недоносено грацко црево само шо има 3 реда повеќе школо“ ако знаат сами да го направат тоа.
Ако не знаат, тогаш и да земат човек што знае , ке го платат за неговото знаење. И не треба да се размислува дека лежачи и црева ќе се завртат како мршојадци околу маката на тија шо работат.

Каков откупен пункт од 300,000 евра? За почеток доволен е еден поголем двор и една надстрешница.....

Инаку, примерот со “задругава“ не е од Западна Европа, него од бивша ЈУ држава...

ПС Маргината на профит на свежо откупено/разладено и продадено на запад е околу 70-100%
Мислам дека е претерана бројка :)
ПСС Индустриски пипер ти е Куртовска Капија и Слоново Уше (повеќе набледат на второт)
Искрено ме интересира зашто вториот ?

Секој за себе би си кажал оти е ербап човек... Суета... На теорија, да, ќе се најде. Практично, не баш.. Замисли ме да размислам кој би бил идеален за таа работа, и само еден човек ми се врте у главата (татко ми, ама повеќето ќе кажете оти сам пристрасен... Иако е работил у транспортна фирма, познава човеци на секаде, има врски тук там, знае како се движат цените на секаде и за превоз, знае каква документација треба, знае горе доле шо се тера на големо, Екс Ју просторо го знае доста добро, итн...)
100 фамилии ќе извадат ногу повеќе пипер од 500 тона, под услов ако не се скапе... некаде 4-6 тона од декар дава добар пипер (ако е ѓубрен, ваден и прскан на време..)
Знаење шо имат колку толку на прсти се бројат у мојто село... А не е мало селцето... Е сега, политиката го има разнебитено колку толку, и ногу често нема соработка од идеолошки причини (и има зулуми по нивите, крадејне, газејне, свесно уништувајне заради такви глупости).
Не, немам јас ништо против да земат и човек шо знае од страна, од град... Ама мојто скромно искуство, комбинирано со нештата шо ме е научил татко ми, најчесто потврдува дека “недоносено грацко црево“ шо акло му е само как да ги заебе земјоделците е моменталната понуда на пазаро за менаџери... Не еднаш и два пати се е потврдило у пракса (откупо на тутун е најочигледен пример..)
Ништо лично мислам, колку толку сам имал контакт со такви човеци, со какви идеи располагат, и как гледат на самио развој.. Има и пријатни исклучоци, не викам не... Ама глобала шо излеват од македонскио образовен систем са, стој та гледај и чуди се кој го е произведел таков недоделкан (ама тава е друга тема, шо планирам да ја размозгам у најблиско време, со ваша помош разбира се).....

За откупен пункт, само ќе те питам колку е живото на неразладена чушка/френка, на неразладено грозје/слива/праска, зелка, или друг зеленчул или овошје? Ногу мал, за додека да се најде пласман, да се товаре (сметај оти коа се бере, се натратува, со секој транспорт местејне, се задават доста силни удари на самио плод шо придонесуват побрзо расипувајне на истио, па е секојпат подобро да е разладен)
Пиперо се капе ненормално после берејне, особено ако е маалку повлажна просторијата дека шо е сместен.. Френките исто... За праските, сливите, грозјето маабет да не правеме...

Настрешница имам дома 20х6 метра со масивен покрив, греди, и простор за складирајне под покрив, пристоен влез, и идеи... Парите не ми достигат баш... :icon_lol::icon_lol::icon_lol:
Затава паѓа идејата за разладен простор, со можност за сушејне, оти му го удвојуваш/утројуваш времето за распад, додека чекаш да биде изнесено од за некаде.

За маргината на профит, замисли оти у Македонија од продажбата на големо и мало е некаде 50-70% разлика... Проверено со години.. Не ги измислувам јас цените, или ги тресам од ракав... Или сега требе да постирам пишаници од тетратки дека шо сам си водил документацијата.... Мислам, нема смисла...
За на запад, од 2ца човеци шо познавам шо имат разладни комори тука некаде се движе маргината на профит (бруто, пред даноци).. Додуша еденио сака да ги стимулира земјоделците, па дава екстра озгоре, шо е доста фер, за да има за него една идеја помалку... Ама така се граде база на производители.

Зашо слоново уше? Оти е поздрав, помалку се капе, држе на вода, не е толку осетлив на болести, поголеми чушки, помесести, повеќе теже... Куртовската капија е срање семе... По принцип, само полесно се лупе коа се пече за ајвер, и има една идеја посилен и поавтентичен вкус.. И се гране како врба, а нема толку род... Пипер не го сееш лисја да раѓа, сееш го за чушки...

Знам оти примеро не е од Западна Европа, знам оти е од нашио бивш систем (не сам до толку слеп да не можам да прочитам низ редовите ;);))... Сегашнио објект у мојто село ќе оде за наддавајне, па спремаме дома документација, бизнис план, и собираме нешто капиталче да ја зееме под концесија, и да отпочнеме нешто такво.... Едно време нивата и објектчето било изградено на земја од прадедо ми, конфискувана, а објектчето изградено со неговите исечени тополи, за да му тргне на тогашнио систем... После толку време па да си дојде на вистинските газди и сопственици... Па ќе видеме шо и како ќе биде.. Надеж има, сега фале спроведувајне на идеите. :)
 
... Замисли ме да размислам кој би бил идеален за таа работа, и само еден човек ми се врте у главата (татко ми, ама повеќето ќе кажете оти сам пристрасен... ....)... Е сега, политиката го има разнебитено колку толку, и ногу често нема соработка од идеолошки причини (и има зулуми по нивите, крадејне, газејне, свесно уништувајне заради такви глупости)...
Суета, друже, суета...
Добар дел од луѓето ке сакаат нивни човек да ја води работата....затоа што ке очекуваат бенефит за нив, не за групата...

... Ама глобала шо излеват од македонскио образовен систем са, стој та гледај и чуди се кој го е произведел таков недоделкан ....
Така е....
Мојот професор викаше “ Не очекувајте дека факултетот ке ве направи стручњаци, прво нема кој и како да ве научи.“ :)

За откупен пункт, само ќе те питам колку е живото на неразладена чушка/френка, на неразладено грозје/слива/праска, зелка, или друг зеленчул или овошје? Ногу мал, за додека да се најде пласман, да се товаре Пиперо се капе ненормално после берејне, особено ако е маалку повлажна просторијата дека шо е сместен.. Френките исто... За праските, сливите, грозјето маабет да не правеме...

Значи, договараш пласман 3 месеци пред берба, со ориентационен период, потоа во еден ден берба, вечерта собирање, редење, ноќта утовар на хладњача и за 24-48 часа го имаш однесено 1500 км некаде....

....За маргината на профит, замисли оти у Македонија од продажбата на големо и мало е некаде 50-70% разлика... Проверено со години.. Не ги измислувам јас цените, или ги тресам од ракав.....
ОК ако си сигурен....да не мислиш само на цена на праска во МК и цена на праска во Полска, пример ? Разлика од 100% , да. Без трошоци за транспорт и остало....

...Зашо слоново уше? Оти е поздрав, помалку се капе, држе на вода, не е толку осетлив на болести, поголеми чушки, помесести, повеќе теже... Куртовската капија е срање семе... По принцип, само полесно се лупе коа се пече за ајвер, и има една идеја посилен и поавтентичен вкус.. ....
Кажи ми, те молам, твое мислење за подобра боја на ајвар + повеке сува материја за преработка + подобар вкус на капија ?

Знам оти примеро не е од Западна Европа, знам оти е од нашио бивш систем (не сам до толку слеп да не можам да прочитам низ редовите ;);))...
Ха, ха..
Ке дадам пример во друг пост како се организираат земјоделците и од Западна Европа, а и нешто од МК...:)


Сегашнио објект у мојто село ... Надеж има, .. :)
Со господ напред....
 
Суета, друже, суета...
Добар дел од луѓето ке сакаат нивни човек да ја води работата....затоа што ке очекуваат бенефит за нив, не за групата...
Кажах си јас, оти ќе мислеш дека сам суетен. Иако фактичката состојба е поразлична. Ама да не навлегуваме у детали. :)

Така е....
Мојот професор викаше “ Не очекувајте дека факултетот ке ве направи стручњаци, прво нема кој и како да ве научи.“ :)
Погледни ја темата за образование, шо сам ја отворил. Може да се приклучеш, ако си мераклија.

Значи, договараш пласман 3 месеци пред берба, со ориентационен период, потоа во еден ден берба, вечерта собирање, редење, ноќта утовар на хладњача и за 24-48 часа го имаш однесено 1500 км некаде....
Само пред 1-2 години почнаа да се обновуват и стабилизират врските со екс-ју републиките за тија работи.. Да речеме оваа есен имаше голема наезда на босанци шо терат јабука, и слива. Одеа од град до град, буквално по локациите на старите транспортни претпријатија.

ОК ако си сигурен....да не мислиш само на цена на праска во МК и цена на праска во Полска, пример ? Разлика од 100% , да. Без трошоци за транспорт и остало....
МИслам оти грешка се изразих. не мислеех оти чистио профит е 100% туку ценовната разлика е тука некаде (маргината е помала, откоа ќе се извадат трошоците).

Кажи ми, те молам, твое мислење за подобра боја на ајвар + повеке сува материја за преработка + подобар вкус на капија ?
Од Капија нема поарна чушка за ајвер. Кажувам го отворено од гледна точка на човек шо е правил ајвер, и шо е јадел ајвер. Ама едноставно Капијата го фаќат ного болести. Земјата е испозаразена, не се прска на време, не се практикува есенско/зимско прскајне да се уништат спори, јајца, бактериии од земјата да не го фаќат болести.. Да речеме сега у Кочанско е рај за Капија. Оти со години е било под ориз, никојпат не еимало пипер како култура на тава поле, и капијата там успева со ного помалко прскајне, отколку Струмичко/Радовишкио Регион.

Види сега, јас тука говорам од гледна точка на ентузијаст, и ги гледам работите од моја перспектива. А мојта перспектива не е научна, не е базирана на школо, а на работа, мислејне, и некакви криво леви анализи. Ама понекојпат си мислам оти човек требе повеќе здраво да работе, и да не ја анализира толку.
 
Прашај го Луки дали има добра компјутерска симулација за трактор, барем да почнеш да вежбаш сега зимава.
Ако нема, тоа е веќе сериозна бизмис опција да се дизајнира една, ама тоа лавот ќе треба да го прашаме анализа да направи прво. сос многу фактори.
На фејсбук имаш фарма подобра симулација од таа кај ќе најдеш?
 
Колку се движи цената на пченката кај нас во Македонија?
 
Едно прашање до креаторот на темата...

Бато како се справуваш со неправдите на селскиот живот? Барем во селото на дедоми имаше мал милион работи што те тераат да избегаш..

Мислам на палење твое земјиште со жито пред да си го ожнееш,крадење на твојот род,крадење на твоја купена земја пошто на некој така му текнало, крадење на машини, вадење пушки за најмали ебани ситници кои можат да доведат до трагедија.. Судовите се нормална работа каде што ќе си ги трошиш парите..

Незнам како е кај тебе ама ваму е за нигде.. поздрав
 
Едно прашање до креаторот на темата...

Бато како се справуваш со неправдите на селскиот живот? Барем во селото на дедоми имаше мал милион работи што те тераат да избегаш..

Мислам на палење твое земјиште со жито пред да си го ожнееш,крадење на твојот род,крадење на твоја купена земја пошто на некој така му текнало, крадење на машини, вадење пушки за најмали ебани ситници кои можат да доведат до трагедија.. Судовите се нормална работа каде што ќе си ги трошиш парите..

Незнам како е кај тебе ама ваму е за нигде.. поздрав
Де бре другарче, ти ова го направи како во турско да е.
Сите тие работи што ги наброја ги има и во градскиов живот.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom