Биди Земјоделец, Зашто Македонија те вика.

• Креатор на темата Креатор на темата Luki Junior
  • Време на започнување Време на започнување
Де бре другарче, ти ова го направи како во турско да е.
Сите тие работи што ги наброја ги има и во градскиов живот.

Кога ќе ти ја изгорат душата ќе знаеш што збориш.. Не е баш исто во градскиот живот.. Простата раја не размислува многу за своите постапки па може да те направи од гомно подоле..

Едно прашање до креаторот на темата...
Бато како се справуваш со неправдите на селскиот живот? Барем во селото на дедоми имаше мал милион работи што те тераат да избегаш..
Мислам на палење твое земјиште со жито пред да си го ожнееш,крадење на твојот род,крадење на твоја купена земја пошто на некој така му текнало, крадење на машини, вадење пушки за најмали ебани ситници кои можат да доведат до трагедија.. Судовите се нормална работа каде што ќе си ги трошиш парите..
Незнам како е кај тебе ама ваму е за нигде.. поздрав
Ќе ти дадам 2 одговора. Краток и не толку краток.

Краток: Никако. Господ гледа.

Не толку краток:
Не ме нервират мен тија работи. Кој колку сака нека краде, нека сече, нека откорнува, горе, надорува, уништува, заебува. Ќе фрлам неколку клетви, и живото продужува. Ако има за мен има и за другите.
Иначе, штетници е имало ногу, премногу. Најголемата реакција е шо пријавих у полиција коа ми исечеа 50 дрва на израснани праски. Беше како масакар, колеж. Неубава слика. Никојпат не го најдеа штетнико. Полицијата се сомневаше оти сам го направил за да зеам пари од осигурување, а дрвата не беа осигурани. Дури инспектор доваѓа да проверува дека ми е полисата.:facepalm:

Или една година коа ми обераа 5 тона грозје, друга година 130 дрва праски само лисјата останаа на них, изгореа 2 реда од по 150 метра грозје заради запалено стрниште. Или искорнаа околу 100тина млади дрвца сливи да си ги пресеат у дворовето. Или некој ми е надорувал 100ина квадрата.. Абе сите можни штети шо можеш да си ги замислеш, најверојатно имат ми се случено.
По принцип, македончето е еден голем штетник. Полош од животните, само и само пакос да напраа од завист.
Никој ни сам тужил, ни сам тепал, немам ни оружје, ни па сам се карал со некој. Кој открадел, открадел, со здравје да си го јаде/троше/продава. Од мене има само алал.
Машини не са ми краделе, освен едни плугове, ама најдех си ги кај еден мајстор. Познават ме повеќе човеци, и знаат шо опрема имам, така да малко тешко да ми открадат нешто незабележано. Селски живот, се има у него. И арно и лошо.

За сите важе. Не дискриминирам и не делам јас по никаква основа. :)
Некако ми нема логика,јас да го напуштам Скопје и да одам во село и да се занимавам со земјоделие...
Ми изгледа како,дојдоа диви,избркаа питоми....или обратно!

Некако ми нема логика,јас да го напуштам Скопје и да одам во село и да се занимавам со земјоделие...
Ми изгледа како,дојдоа диви,избркаа питоми....или обратно!

На мен ми изгледа како мрза... :-)

Кога ќе ти ја изгорат душата ќе знаеш што збориш.. Не е баш исто во градскиот живот.. Простата раја не размислува многу за своите постапки па може да те направи од гомно подоле..
Проста раја во градовите има колку сакаш.

Не е рајата проста. Рајата нема кој да ја поведе на здрава основа. Филмо на излитени, извитоперени, и квази вредности е преголем.
Нем да мислете оти вија сте нешто попаметни, посвесни, покултурни, или знаете поарно од средностатистичкио Васко од Петралинци, или Џочето од Дрвош. Погледнејте ја само Македонија целата каква е. Затрупана у ѓубре, нечистотија, дупки, голи ридишта и неизорани полиина. Денеска лебо ни е увозен. И млекото. Увозно. едно време е имало милиони глави на овци. Денеска на илјадници се бројат.
Едно време според вас народо бил прост, неук и сиромах а имал повеќе јадејне. Знајало се е чест, ред, и домаќинл'к.
Денеска образован, паметен, културен и не ти знам шо увезува се и сешто. Денеска ништо не се знаа. И заради тава сите односи (роднински, пријателски, љубовни, бизнис,) са извитоперени за сите пари. И ќе се опраат само и само коа ќе умре последната стара комуњара, последното дете на транзицијата, последнио човек образован у вај парталав систем на искривени образовни вредности.
--- надополнето: 18 јануари 2013 во 16:52 ---
оооо незнаев дека тоа се вика МРЗА!
Нема ништо лошо да е мрзлив еден човек. Едноставно го мрзе да работе земјоделие, и си чука главата да праве други работи. Не наваѓам јас маана на тија работи.

Не е рајата проста. Рајата нема кој да ја поведе на здрава основа. Филмо на излитени, извитоперени, и квази вредности е преголем.
Нем да мислете оти вија сте нешто попаметни, посвесни, покултурни, или знаете поарно од средностатистичкио Васко од Петралинци, или Џочето од Дрвош. Погледнејте ја само Македонија целата каква е. Затрупана у ѓубре, нечистотија, дупки, голи ридишта и неизорани полиина. Денеска лебо ни е увозен. И млекото. Увозно. едно време е имало милиони глави на овци. Денеска на илјадници се бројат.
Едно време според вас народо бил прост, неук и сиромах а имал повеќе јадејне. Знајало се е чест, ред, и домаќинл'к.
Денеска образован, паметен, културен и не ти знам шо увезува се и сешто. Денеска ништо не се знаа. И заради тава сите односи (роднински, пријателски, љубовни, бизнис,) са извитоперени за сите пари. И ќе се опраат само и само коа ќе умре последната стара комуњара, последното дете на транзицијата, последнио човек образован у вај парталав систем на искривени образовни вредности.

Луки, време е ти да основаш ВМРО-ЛУКП, вемеро-лукиева ултраконзервативна партија и да ги вратеш старите вредности и бројо на офци. Ја еднашка те нареков офчар, и ти истапи со несогласување, тврдејќи дека имаш само говедарска лиценца. Ако веќе пропагираш политика како во посто погоре, требе од себе да почнеш, да земеш сертификат за офчар од Лаво и да почнеш да пасеш офци по нашите библиски ридови и планини.

Луки, време е ти да основаш ВМРО-ЛУКП, вемеро-лукиева ултраконзервативна партија и да ги вратеш старите вредности и бројо на офци. Ја еднашка те нареков офчар, и ти истапи со несогласување, тврдејќи дека имаш само говедарска лиценца. Ако веќе пропагираш политика како во посто погоре, требе од себе да почнеш, да земеш сертификат за офчар од Лаво и да почнеш да пасеш офци по нашите библиски ридови и планини.
Никој нема да се зачлене у неа, мен ќе ме прогласат по брза постапка за ненормален, и непогоден елемент на моменталнио систем, и у подобар случај ќе завршам у Идризово, у полош у Бардовци.
Никој нејќе освестени селани. Оште од турско сељаните са биле поугнетени од гражданите. И тава дел са угнетувани и манипулирани од самите граждани. Оти са смрдливи, гадни, прости, неуки и не заслужуват ништо повеќе од една тојага.
Едно време македонскио апостол коа шетал по градиштата и селата, објаснувал на градските оти силата е у селото, у напатенио, намачен и напечен народ. Оти само маката може да те напраа катиљ човек.

А за лиценца за офчар, тешко се полага за офчар у денешно време. Плус наште библиски ридове и планини са оголени, исушени и еродирани. Шумата е цела голосек средена, нема дожд, нема снег. Една дабица или бука и требе 100 години да израсне. Ајде на дабо корено продужува да работе и излеват млади фиданки нагоре од него. Ама буката исечеш ли ја еднаш, толку од неа. Умира..
Оваа зима е една од најсушните досега, и трендо на суша само ќе продужува со поголема јачина. А шом нема вода, нема ни трева, нема ни сено. Шом летно време нема јадејне, зимата може само гладија да има. Ништо друго.

Никој нема да се зачлене у неа, мен ќе ме прогласат по брза постапка за ненормален, и непогоден елемент на моменталнио систем, и у подобар случај ќе завршам у Идризово, у полош у Бардовци.
Никој нејќе освестени селани. Оште од турско сељаните са биле поугнетени од гражданите. И тава дел са угнетувани и манипулирани од самите граждани. Оти са смрдливи, гадни, прости, неуки и не заслужуват ништо повеќе од една тојага.
Едно време македонскио апостол коа шетал по градиштата и селата, објаснувал на градските оти силата е у селото, у напатенио, намачен и напечен народ. Оти само маката може да те напраа катиљ човек.

А за лиценца за офчар, тешко се полага за офчар у денешно време. Плус наште библиски ридове и планини са оголени, исушени и еродирани. Шумата е цела голосек средена, нема дожд, нема снег. Една дабица или бука и требе 100 години да израсне. Ајде на дабо корено продужува да работе и излеват млади фиданки нагоре од него. Ама буката исечеш ли ја еднаш, толку од неа. Умира..
Оваа зима е една од најсушните досега, и трендо на суша само ќе продужува со поголема јачина. А шом нема вода, нема ни трева, нема ни сено. Шом летно време нема јадејне, зимата може само гладија да има. Ништо друго.
Заеби предлого со партијата. Радикални проблеми барат радикални решенија. Ќе мораш да се одметнеш од системо и да основаш Селско-СајберПанк-Анархистичко здружение. Тава стратегија ќе се базира на ултра хај-тек но применет во селски услови. Ќе крадете патенти и ќе ги користете на село без лиценци и ограничувајна. Тава ќе резултира со нанотехнологија во опинци со интегриран ГПС, ЛЦД и ЛСД, сајбер крави и сајбер офци кои ќе пасат сајбер трева за да се реше проблемо со немајнето пасишта и трева. Само да не заборавете да турете еден алгоритам на сајбер офците да сонуват андроиди.

А ќе заборавев, да не ве лаже некој во Џава да ги напишете офците, никогаш нема милиони да ви собере во серверо.

И биди земјоделец, оти вика...

Датум: 06.02.2013, 17:58
НОВИ ПРАВИЛА ЗА МАЛИТЕ ЗЕМЈОДЕЛСKИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ
На своите фарми дневно ќе можат да преработат само 30 литри млеко, да продадат само еден тон мед годишно од сандаците или 10 килограми риба дневно од сопствениот рибник. Земјоделците вчудовидени од сето она што од нив се бара

Земјоделците на своите фарми дневно можат да преработат само 30 литри млеко, да продадат само еден тон мед годишно од сандаците или 10 килограми риба дневно од сопствениот рибник. За да го направат тоа, мора да имаат декларација со рок на употреба, а сопственикот на фармата треба да има посебно обележано место од каде ќе продава. Ако производот е расиплив, треба да обезбеди посебни услови за чување како разладни уреди и витрини. Ова се само дел од законските одредби предвидени со новиот Правилник за условите за директно снабдување од страна на производителот на мали количества примарни производи до краен потрошувач.

Правилникот е објавен во „Службен весник“ минатиот месец и веќе е стапен во сила. Земјоделците се вџашени од ваквите одредби и сметаат дека количините што се предвидени за продажба од фармите се минимални, а условите под кои треба да продаваат се ригорозни.

- Преработката на храна на местото на производство може да се врши под услов сировината да потекнува од сопственото одгледувалиште и да се исполнети барањата според овој правилник и прописите од областа на безбедноста на храната. Мали количества примарни производи може да се ставаат во промет на места на директна продажба на самата фарма, во локален малопродажбен објект, кој е во состав на фармата и во локален угостителски објект. Исклучок се јајцата и медот, кои може да се продаваат и на зелените пазари согласно прописите - стои во Правилникот.

Минимални количини за преработка
Фармерите опфатени со овој правилник треба да ги одржуваат чисти сите објекти во врска со примарното производство, вклучувајќи ги и магацините, редовно да ги дезинфицираат на соодветен начин опремата, контејнерите, гајбите, но и возилата и другата опрема што се користи во производството.

Во Правилникот е предвидено дека максималното количество сурово млеко што може да се преработи на ниво на фарма не треба да изнесува повеќе од 10.000 литри годишно или до 30 литри на ден. Исклучок е сурово млеко од овци, кое може во неограничени количини да се преработи на фарма.

- Просториите и опремата за молзење треба да бидат лоцирани така што ќе се избегне ризикот од контаминација на млекото од воздух, почва, вода и храна, а опремата и површините што доаѓаат во контакт со млекото како прибор, контејнери за собирање млеко, треба да бидат изработени од материјал што лесно може да се исчисти и дезинфицира - стои во Правилникот.

Максималното количество јајца за консумирање со директно снабдување на крајниот потрошувач не треба да надмине 17.000 јајца годишно или до 50 јајца дневно, а јајцата треба да се чувани во чисти, суви и ладни простории, заштитени од директна сончева светлина и негативно дејство од штетници. Јајцата не треба да бидат постари од 21 ден од несењето.

Посебни простории за продажба

Kоличеството мед и другите производи од пчели како млеч, поленов прав и прополис за консумирање со директно снабдување на крајниот потрошувач не треба да надмине од 1.000 кг годишно.

Новиот правилник предвидува пакувањето и преработката на примарните производи во мал обем да може да се врши под услов суровината да потекнува од сопственото одгледувалиште. Просториите на фармерот од каде ќе се продава треба да бидат поставени, дизајнирани, изведени и одржувани чисти и во добра хигиенска состојба за да се избегне ризикот од контаминацијата, особено од животни и штетници. Треба да има соодветни простории и уреди за одржување на личната хигиена вклучително и уреди за хигиенско миење и сушење раце, хигиенски санитарни аранжмани и гардероби и тоалети и соодветно снабдување со топла и ладна вода.

- Ако мали количества примарни производи се продаваат надвор од регистрирани и одобрени објекти за таа намена, потребно е местото на продавање да биде на одвоен простор, продажбата на одделни видови храна од животинско потекло што не се во оригинално пакување може да се врши само во затворени простории и витрини со обезбедување соодветни температурни услови, а по исклучок јајцата може да се продаваат и на отворени тезги - се вели во Правилникот.

Сите производи што се продаваат мора да се декларирани и означени со име на производот или на името на животински видови од кои е добиено, начинот на подготовка, детали за производителот. како име и презиме и регистерски број од Агенцијата за храна и ветеринарство, датумот на производство и крајниот рок на употреба.

Земјоделците се вчудовидени од ваквите правила и сметаат дека количините што се предвидени за продажба од фармите се минимални, а условите под кои треба да се продава се ригорозни.

- Треба да го видиме правилникот, па да коментираме. Ако е така, најголем дел од малите земјоделци ќе пропаднат бидејќи има такви што живеат од разнесување млеко од две-три крави по домаќинства - велат во Сојузот на земјоделци.

http://dnevnik.com.mk/?ItemID=7E82CF119C69BD4A8A81E5AB5EE5B530

Сакат да не прават европски земјоделци, ама далеку сме од Европа, барем засега

Така слично е и по другите држави кои не се у транзиција. Со над одредена висина приходи треба да се пријави фирма (можеби и тоа стои во правилник или здружување на 2 и повеќе земјоделци, не знам).
А другиот дел од правилникот е веројатно со цел да се направи ред во снабдувањето со храна (хигиена, потекло, начин на производство...). Навистина треба да се види правилникот оти вака можи дел е изваден од контекст.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom