Биди Земјоделец, Зашто Македонија те вика.

  • Креатор на темата Креатор на темата Luki Junior
  • Време на започнување Време на започнување
Од дека ја најде оваа слика со ѕерѕелии (кајсии) и дињи? :):):)
Ако е над 50 којна, врте слободно фреза и атомизер за прскајне, влече 3 плуга (макар помали од 755ка), и троше околу 2 литра на декар орајне, идеален е.. Калниците само можно е да сметат на орајне висок овоштарник. ИНаче закон е со двоен диференцијал за орајне + серво..
Знам дома на нашио извадииме кабината и калниците оти сметаа у орајнето.
Значи за еден ден со 2 плуга се орат околу 20-24 декара... ќе ти требат 5-6 дена да ја обрнеш земјата шо ја имаш... Е сега ако е овоштарник е ОК. Ама ако е под жито, треба си оште една машина заради временски услови.

Од мене е сликана, инаку тоа ти е максимално искористување на површината додека кајсиите не почнат со род :)
А за последново и сам знаеш дека ретко кој се занимава со земјоделство одгледува само една култура, ќе работи машината и житарица и кајсии и лозови насади и што било да е.. ако потфрли една некоја година друга ќе даде и така оди тоа, битно нема да останеш без ќар (профит).

А за машините ќе имаш и резерва нормално.. кога веќе даваш пари за една која вреди колку 5-6 бемвиња на градски “фраери“ ќе си дадеш и плус нешто за резерва постар трактор..
 
Зелката зависи кога ја сееш... И дали е трпезна (за салата) или мислете да ја продавате за у сезона за у туршија....
Зелката тешко се сее, сака ногу вода (затава повеќе ја сеат после жетва за наесен да фате маалку од есенските дождове), сака прскајне бааеги од штетници... На големо ја зимат од кванташки у струмица, дел носат за Босна, па тамо ја киселат и кисела у бочви ја носат на Запад... Релативно е поевтина од германската зелка, плус има доста поспецифичен вкус...Ама за пласман не знам, оти у живото имам преку сила 10-20 корена зелки сејано...
Свежа тешко да ја продадеш, ама ако има погонче за кисела, ќе летне набрзина како Зауеркраут....
ЦК тешка работа пробаа пред некоја година киселена да ја продават, резанец и цели листови ама некако не им одеше бизнисот.
 
Од мене е сликана, инаку тоа ти е максимално искористување на површината додека кајсиите не почнат со род :)
А за последново и сам знаеш дека ретко кој се занимава со земјоделство одгледува само една култура, ќе работи машината и житарица и кајсии и лозови насади и што било да е.. ако потфрли една некоја година друга ќе даде и така оди тоа, битно нема да останеш без ќар (профит).

Знам знам, за двојните култури, и јас дома истото го правих со праските и сливите. Сејах пипер низ них 2003та, 2004та и 2005та.. Ама гледаш какво око имам набиено, ако некој си мисле оти сам заебант или фолирант.. :icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr:
Само да знаеш оти едната се пријавува за субвенции, иначе ќе ти затропа чичко полицаец на вратата...
Јасно ми е за земјоделството у Македонија, ама овај трактор ќе ти врше идеална работа... Не знам колку којна е, дали е со турбо, итн.. Ама ако е над 50 и кусур, добар е...

Треба прозводство, само погони и погони после другото само ќе си се нивелира.
Земјоделецот кога ќе има рачун ќе сади повеќе и оние гревови што сега возат такси или работат за некои бедни 200 евра во Скопје ќе можат да се вратат во селото од кое дошле и да живеат пристојно.
Ее ајде де, ама сите сакат градски и урбанизирани да бидат. Ќе речеш у селата ќе и фале невешто... или ќе испуштат од градскио живот.
--- надополнето: 13 ноември 2012 во 01:26 ---
ЦК тешка работа пробаа пред некоја година киселена да ја продават, резанец и цели листови ама некако не им одеше бизнисот.
Не знам точно како е со зелката, ама знам оти Германија последните години слабо со зелката заради ногу дождове и скапувајне на производството, па увезе доста зелка да си задоволе потребите за Зауеркраут... Можно е и да не и е успејал.. не викам оти знам.
 
Знам знам, за двојните култури, и јас дома истото го правих со праските и сливите. Сејах пипер низ них 2003та, 2004та и 2005та.. Ама гледаш какво око имам набиено, ако некој си мисле оти сам заебант или фолирант.. :icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr:
Само да знаеш оти едната се пријавува за субвенции, иначе ќе ти затропа чичко полицаец на вратата...
Јасно ми е за земјоделството у Македонија, ама овај трактор ќе ти врше идеална работа... Не знам колку којна е, дали е со турбо, итн.. Ама ако е над 50 и кусур, добар е...


Ее ајде де, ама сите сакат градски и урбанизирани да бидат. Ќе речеш у селата ќе и фале невешто... или ќе испуштат од градскио живот.
--- надополнето: 13 ноември 2012 во 01:26 ---

Не знам точно како е со зелката, ама знам оти Германија последните години слабо со зелката заради ногу дождове и скапувајне на производството, па увезе доста зелка да си задоволе потребите за Зауеркраут... Можно е и да не и е успејал.. не викам оти знам.
И колку за културно информативно информирање, ниедно масло произведено од моментални култури не се исплати да го правеш био дизел,пошто повеќе ке заработеш да го продаваш за прехрана отколку како гориво.Поскапо е маслото од дизело :)
А и плус трошоци имаш додека го дотераш да биде биодизел :)
 
И колку за културно информативно информирање, ниедно масло произведено од моментални култури не се исплати да го правеш био дизел,пошто повеќе ке заработеш да го продаваш за прехрана отколку како гориво.Поскапо е маслото од дизело :)
Точно. ама не знам како е цената за рафинирајне на зејтин, а како е за биодизел. Мош там да е заебанцијата, или времетраењето.. Не сам запознаен со таа тематика, признавам. :(:(:(:(
 
Знам знам, за двојните култури, и јас дома истото го правих со праските и сливите. Сејах пипер низ них 2003та, 2004та и 2005та.. Ама гледаш какво око имам набиено, ако некој си мисле оти сам заебант или фолирант.. :icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr:
Само да знаеш оти едната се пријавува за субвенции, иначе ќе ти затропа чичко полицаец на вратата...
Јасно ми е за земјоделството у Македонија, ама овај трактор ќе ти врше идеална работа... Не знам колку којна е, дали е со турбо, итн.. Ама ако е над 50 и кусур, добар е...

45 со турбо.. инаку не е за субвенции или продажба тоа дињите/лубеници туку стрикно за домашна употреба, пријатели/роднини и во околните ниви што берат тутун да си се послужат да каснат нешто летно време :) за продажба не вреди ниска цена, малтретирање а и бајги работа си треба.

Инаку доста е со понуда на услуги само треба и некој да произведува.. затоа и иднината е тука во производството а пред се на храна. Пченица, јачмен, било какви овошни насади, лозови насади, мали фамилијарни винарии, фарми за прасиња/пилиња, пчели итн.
 
Абе што се трескате од земја со пилиња,прасиња и остали глупости :pos:
Едно време во деведесетите, во секое село секој втори изиграваше фармер и чуваше по 10 15 свињи демек за продажбаа и печал, исто го правеа и со говеда пилиња.
Нема шанси пилешко произведено во македонија да биде конкурентно со увозно,пошто увозното е каде каде поевтино одколку произведеното во македонија, а кога ќе размислиш се плаќа и царина и даноци за увоз па пак е поевтино.
Дали е здраво или не здраво увозното и колку е поздраво од домашното произзводство е дискутабилно зашто сега и овде со концетрат се тови,со гемо соја, лекарства и остали срања, никогаш не ќе можеме да произведеме месо конкурентно со бразилското како со цена така и со квалитет.
А можеме само да јадеме трици како било штетно нездраво скапано и што уште не.
Сепак на крајот секој ја гледа цената, а не “ Квалитетот“ кој демек ќе биде подобар ако е од домашно производство,а сигурно нема да биде.
Така да живинарски фарми прасиња гудиња,исклучиво за сопствени потреби,едно прасе за тебе едно за продавање па тоа твоето само маката да ти остане а да си ги повратиш парите.
Нитипак имаме доволно голем капацитет за да произведеме доволно храна за прехрана на живина и свињи.
 
Не се трескаме бе. У капитализам цената е важна. Увозното не го стигаме никојпат, ама може да произведуваме органско за извоз на запад.
Абе ости, ојдех да видам как ранат пилиина и ми се одјаде...
Затава само гуде од селска куќа, и мрсното е мрсно и кременадлата кременадла...

За сточна храна иам напишано оти сме рекордни калазани у таа област.
 
Не се трескаме бе. У капитализам цената е важна. Увозното не го стигаме никојпат, ама може да произведуваме органско за извоз на запад.
Абе ости, ојдех да видам как ранат пилиина и ми се одјаде...
Затава само гуде од селска куќа, и мрсното е мрсно и кременадлата кременадла...

За сточна храна иам напишано оти сме рекордни калазани у таа област.
Луки, имаш ли тазе џимидинки да ги туреш на ибеј?
 
Не се трескаме бе. У капитализам цената е важна. Увозното не го стигаме никојпат, ама може да произведуваме органско за извоз на запад.
Абе ости, ојдех да видам как ранат пилиина и ми се одјаде...
Затава само гуде од селска куќа, и мрсното е мрсно и кременадлата кременадла...

За сточна храна иам напишано оти сме рекордни калазани у таа област.
Или ме зафркаваш или си качил температура бе лаки, ти реков кожувчето да си го носиш на орање.
Органска храна во македонија, па уште и месо органско произведено ти е најголемиот виц што може да постои.
Прво ако одгледуваш зелеленчук или било кое друго растение, не е доволно само смо да не го прскаш или да го прскаш со пестициди и фунгоциди со зелена етикета.
За да можеш да пласираш на европски пазар храна како органска ти требаат 300 сертификати од институции кој ите како ќе те одерат за нив.
Се мери загаденост на почва, се мери загаденост на вода, коичество на микро организми во почва вид и состав на почва, на црвеница не можеш да садиш органско зашто почвата е богата со железо па се пренесува тоа и во растението. Да не набројувам али од органско производство ќарот ти е до гуша а до нос си во гомна.
Месо органско за да пласираш било каде со сертификат, стоката треба да е чувана според стандарди, треба да има шеталиште ( незнам колку квадрата по грло ) треба да има појас трева која што ќе ја пасе, чиста вода ( без хлор или било какви загадувања во неа ) храната со која што се храни треба да биде органса зашто ако ја храниш со храна во која што има хемија или други субтитути, антибиотици итн.
Не смееш да вакцинираш, не смееш да лекуваш со нати биотици, коцкидо статици, мораш да лекуваш со пробиотици, чистота каде што ќе бидат животните, одредена температура, вентилација,осветлување, и сето тоа може да ти се заебе само ако еден ден останеш без храна и им дадеш тој ден трици купени од продавница.
Домашно си е домашно кременадла била кременадла купечката не била :pos:
Ајде ова да се кажеше пред десетина години ајде ама сега кога сите купуваат стартери, концентрати,вакцинираат,купуваат соја за побрз прираст од домашното остануваат само гомната во кој што ќе спие прасето, од друга страна па фармерски произведеното е каде каде по квалитетно и се работи по однапред донесени стандарди. И го прегледал ветеринар месото пред да иде на продажба.
Е сега што има мајмуни и прават дубари со по десет години старо месо тоа е веќе друга работа,ама и тука им пукна чворот па се среди малку работата.
 
Знам оти си брз на јазик Татко. И ако некој нешто не го е спомнал, по автоматизам го отпишуваш дека ништо не разбира, дека не знае, или лупа на празно. Нем да мислеш оти не сам свесен за тија работи, туку едноставно си е играчка. Професионална играчка шо сака посветувајне 24/7 како и за секој приватен бизнис. Нејќе кампајнско работејне, там чепни вам чепни, и со лејка риби...

За виц, не е виц, туку нема човек од мајка роден сам да си ги избута процедурите, нема човек со толку ногу пари да се занимава со таа проблематика заради бирократијата (европска+македонска). Де јуре е возможно, дефакто е ситуацијата как шо си ја опишал. Е сега колку пари има у него, не знам, дома никојпат не сме се концентрирале на сточарство, не сам ветеринар, не разбирам како одат работите со животните.

За растителни продукти, еми за јадејне дома се произведува непрскано (сите зеленчуци + дрвцата шо са по дворо само заради пестициди и хербициди). Ногу помалку прозивод излева, ама барем знам оти не е хемиски обработувано. За бишките за домашна употреба, секојпат се наваѓа гуденце раснано со домашна помија. Само треба да познаваш човеци.
 
Ако сакаме да збориме за актуализација на земјоделството, треба да го разбереме земјоделието како бизнис. И така да размислуваме. Инаку никој не сака
...да чистеш, да ги тимареш, то ест 24 саата да си со них. На времето нија гледааме крави .... Да ги наранеш, 2 пати музеш на рака, да ги напоеш, трева да донесеш, да ги крмеш, ... .. Раците са ми станувале камен од музејне ....
Значи ако некој се реши на краварство, прво , мора да има познавање од таа област. Треба да знае кои раси на крави се млечни, какви барања за исхрана има расата, треба да направи калкулација колку храна му треба за цела година, има ли земја да обезбеди сопствено производство, има ли опрема, машини, трактори, има ли пари да обезбеди еден производствен циклус....Не треба диплома од економски факултет, ама основно познавање од калкулации, економика, организација...Се исто како кај било кој друг бизнис.
И развој како во друг бизнис. Значи следење новитети во дејноста, како до поголема продуктивност, како до намалување на трошкови, како добивање на поевтина храна....
Голем проблем е нестручноста на нашите земјоделци. Пример, сигурен сум дека многу мал дел сточари користат силажа, која е најевтина и најдобра храна за преку цела година.
Токму ваквиот начин придонесува до лоши резултати кај нашиот земјоделец и одбивноста на поголемиот број млади да се занимаваат со ова.

Или производство на жито
Едноставно у Македонија над 4 тона од хектар ретко се ваде.... А на другите држави производители просеко е 6 тона, макар има и шо вадат до 8 тона од хектар...Зашо е така?
Прво и основно лош семенски материјал. ... Затава најчесто увезуват украинска, дебела, шо има брашно, ем поевтина. Белица ли некак ја викаа... Имало ногу повеќе жито, голем клас
Есенско ѓубре ( азот фосфор калиум 3 15ки) некаде исти сооднос како семенската стока по декар, исто и пролетно (најубаво 45% уреа) некаде у февруари март

Се сложувам дека државата треба да помогне со многу работи. Обезбедување обуки по сите земјоделски средини. Обезбедување на поволни кредити за набавка на опрема, машини, семе, стока. Решавање проблеми со наводнување, изградба на системи. Гарантиран откуп на стратешки производи, пченица, тутун....

Ама најголемата работа која ке треба да ја промениме мислам дека е во менталитетот на земјоделците, да почнат луѓето да размислуваат пазарно, не може се да чекаат од државата....
--- надополнето: 13 ноември 2012 во 22:48 ---
...договор за откуп у македонија никој не склучува. Освен за тутун. За тутун ќе се ипотепат кој да потпише... оти има одлични девизи у него... Заради тава се доваѓа до хипер производство на некои култури, и до недоволно производство на други.. .да го едуцират населението за трендовето на пазарите, шо е популарно, како се движат цените на светските пазари или шо има у недостаток. Па да го поттикнуват народо да произведува систематски, и да се стимулира извозо базиран на тија анализи и склучени партнерства.

Однапред никој не знае што ке има недостаток или како ке се движат цените после 6 месеци. Мислам дека и самите производители треба да се договорат со откупувачите што култури ке им треба. Мислам дека почнаа и да функционираат договори за откуп
--- надополнето: 13 ноември 2012 во 23:00 ---
и еве од денес од статистика:
Државниот завод за статистика излезе со податоци за вредноста на вкупниот откуп и продажбата на земјоделски производи во септември 2012 година. Според нив вкупниот откуп и продажба на овие прозводи изнесува 811.233 илјади денари, што претставува зголемување за 10.0% во споредба со септември минатата година.
Од друга страна пак вредноста на откупените земјоделски производи од индивидуалните производители е намалена за 12.4% во однос на претходната година, додека продажбата од сопственото производство на претпријатијата е зголемена за 33.0%.
Вкупно производство во РМ - расте
од тоа:
Производство од земјоделци - опаѓа
Производство од фирми -расте
Значи, фирмите кои терале бизнис, ја сватиле озбилно работата имаат раст
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom