Бели заби

• Креатор на темата Креатор на темата Lady
  • Време на започнување Време на започнување
Kako gi ostetuva?? Pa na stomatolog ke idam...nekoj so znae so pravi :) aj prasaj pa kazi mi :wink:

Имам различни видови на полирање, ама она кај нас кое најчесто се применува е 500 денари по приватните.

Имам различни видови на полирање, ама она кај нас кое најчесто се применува е 500 денари по приватните.
А има ефект?
и колку трае ефектот ако има?

Koj se tie razlicni vidovi na poliranje?? objasni mi gi ako mozes , ili nekoj drug sto znae poveke za toa..

Една од првите работи што ги забележувам кај некого.
Што знам од каде таа навика, ама мислам дека многу кажува за човекот, дефинитивно. Заби, па нокти, па лакти/колена, петици, ма се` забележувам, до најмал детал. Да не продолжувам, ќе претерам. :)
Мразам несредени луѓе, најискрено, хигиена е првото нешто што го гледам.:blink:

Не знам никакви трикови за побелување заби, само си ги четкам редовно, си посетувам стоматолог и се` е во ред. Од мала ми е ставено во глава тоа дека треба да имам гланц заби, па... Се грижам за нив како за ништо друго.
Најмногу заради ова откажав цигарите. Најмногу!

Не знам како стојат цените во другите ординации и што нудат за парите..

Важно е да ги избегнеш абразивните пасти и машинските гуми, кои прават голема штета поради не можноста да се конторлира нивното дејство врз емајлот на забите. Најчесто го оштетуваат, што доведува до други негативни несакани последици.

Два начина се тие кои ги препорачувам: првиот е механичко-хемиски - претставува воздушно-струен метод со бикарбонатен парашак, кој освен што ги полира и ја освежува нијансата на природните заби, делува и профилактички поради алкалната средина што ја создава - делува превентино на појавата на кариесот и позитивно влијае на воспалената гинигива од насобраните меки наслаги.

Вториот начин е чисто хемиски, најефективен е со оглед на тоа што можно е избелувње и до 9 нијанси, се изработува специјален калап адаптиран на соствените заби, во кои се нанесува гел на база на 10% или 15% карбамид пероксид. Овој третман може да се одвива и во домашни услови, но сепак под задолжителна контрола на стоматолог. Ти препорачувам 10%, со умерено постепено нијансирање до посакуваниот ефект.

Првиот метод ти кошта 1500 ден, вториот 3.500 па нагоре во зависност од нијансите кои се посакуваат, вклучувајќи тука и претходна профилактичка подготовка - пескирање и чистење на забен камен.

Ефектот кај сите е релативен во зависност од тоа колку консумираш “обоени“ материи - кафе, чаеви, цигари..итн. Меѓутоа, ако ги исклучиме “релативните“ фактори, до 6 месеци има солиден ефект. Профилактичкиот ефект според мене е најважниот момент кој го добиваш со овој третман. Белењето е повеќе и само козметика.

Не, ти пробај па ќе ни кажеш на нас какви ефекти има. Ако?

jas ja koristam pastata za zabi white & shine , i zadovolna sum , dobiv nekoja nijansa pobeli zabi otkako ja koristam
03.jpg

sto drugo pomaga ... cetkanje na zabite so soda , ili so pecivo ... pomalku pienje kafe , caj , crno vino , otkazuvanje na cigarite , dobra cetka za zabi , po moznost elektronska ,najubavo gi cisti zabite,posle sekoe jadenje najmalku 3 minuti cetkanje na zabite... ah da, koga sum kaj cetkite , se znae deka najubavi biserno-beli zabi imaat arabite, prasav edna od Marokko koja im e tajnata za taka ubavi beli zabi taa mi rece imaat specijalna cetka za zabi Miswak
256498233_b9c5b8ddf3_o.jpg

( pa dali e do toa ili do genot koj znae)

Ах со ова четкава дур се исчеткаш ојде младоста, па после јебеш бели заби.Иначе он топик и јас ова со содава иам слушнато ама засеа нишо неам пробано.

Може и да е до четката, но да не се лажеме, коската е пресудна какви заби ќе имате. Ако ви е пишано да имате жолта коска(тука влегува можноста да имате жолти заби ако некој од вашите предци има жолти заби), ќе имате жолти заби.

Бојата на забите, главно доаѓа од генетиката. Нијансите на обелување/пожолтување зависат од редовната хигиена, цврстината од калциумот(исхрана, млечни производи). Не се будалете да давате пари за секакви белеења на заби, иако ви даваат којзнае какви гаранции. Факт е дека тоа ја оштетува глеѓта(емајлот). Можеби ќе имате бели заби година - две, но потоа ќе почнат со време забите да се ронат. :smir:
Мој совет: Користете конец за заби или интрадентална четка што почесто, борете се со кариесот и забниот камен. Белината не е толку важна колку болестите. Бисерната белина добиена од белеење на заби дури изгледа одбивно.

Мисфаќот не е четка за заби :)
Тоа се гранчиња од дрво.

Едини начин да го добиеш у Македонија е да замолиш нареден пат кога ќе оди некој на аџилак да ти купи.

Ласерско белење на заби кошта околу 250 евра и трае најмалце една година.

Здраво на сите. Имам едно прашање.! Здраво е да се полираат заби????

Здраво на сите. Имам едно прашање.! Здраво е да се полираат заби????

Мислим дека имаше доста негативни последице, како што е останување на флеки на забите по што ќе мора да се иде мн често на полирање...:toe:

- инаку мрзим холивудски бели заби, некои од нив претерано се бели кои што изгледаат доста одвратно...:jaj:

бели,чисти заби-ногу ми е битно,ногу кажува за човек(за одржување хигиена и тн.)
макар шо.не мора да значи дека е од нехигиена. може на некој таква да му е коската,може и наследно,генетски...ама сепак,белко си е белко...:wink:
и не мора да одете на скапи полирања,белења на заби..пробајте со старите бабини рецепти :wink: со кора од лимон,сода бикарбона..па не се лоши ни пастите за заби,у комплет со некои четчиња...на пр,ја сум ногу задоволна од пастата La Ligne..иам бела коска,таа паста само ми ја истакнува белината!! одлична е.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom