Автомобилот на вашето детство!

• Креатор на темата Креатор на темата Bertone
  • Време на започнување Време на започнување
1ba4455a7ea6c81887120e1920606da9.jpg

Nissan Micra , aма црвена :)

Паа....
Прво што знам дека имавме беше:
vtec-mini-cooper.jpg

како подарок од дедо ми бог да го прости
и памтам дека му направи дупка на седиштето задно занете како е: дете не зна шта се 500 кила.
Па после знам имало некоја јака инфлација 1989г. и дошло скоро џабе за купување па имавме:
greenr4_web.jpg

И после кога излезе 1995 земавме:
329515084_623424de95.jpg

само не беше сино туку онаа оригиналната боја која само за него ја користеа, се викаше бојата тутн-металик, пошот беше нешто жолта само специфична нијанса, ако ви текнува.
после тоа созреав и не бев веќе дете иако од тогаш сменивме уште две коли.

Прво со ова:
70.vw.beetle.500.jpg

па одкако татко ми го продаде, купи ваков Opel:
opel-rekord_c-klasicni-4.jpg

Убави количиња двете :helou:

1303 а? Ко на Volkswagen бубата...само неговата бела е. 1303 S со диск кочници напред, малце полускузна опрема.

Steta , ako go prodal bas takov , kako toj od pogore...:):)!!!
Eden od poslednite originalni 1200 pred da pocnat da gi pravat vo saraevo ,go imam konzervirano za nekogas da go restavriram.....,ama ovoj so McPherson napred e prva liga...:):)!!!

Да, се возев во на Volkswagen 1303-ката. Тој е 1303 S од 1972 година, германски. Има 1600 кубика, диск кочници и со 87000км (as we speek, направи 1500 км за месец дена со него...само ради мерак го вози :) ). Бевме на патот за Охрид...до Ресен возевме цело време со 120км/ч. Никаква бука, убава суспензија (McPherson) , силен мотор.

На враќање по превалата Ѓавато, почнаа сите да не претекнуваат оти возевме со 80-90 (во 4-та брзина место во лер). Патот беше со 3 ленти и Volkswagen ја стапна:) 160-170км/ч ненормална брзина... наоудолница. Претекнавме BMW 330i, Mercedes C класа, Opel Vectra и Chevrolet Spark (тој што најмногу не изнервира :) ), ама беше кратка релација (дали 1км со таква брзина), па пак си намаливме на 100 на понепрегледни делови до 120 на попрегледните...

prvata kola so koja sum rastel e zastava 101 od mislam 75 godina so vgraden motor od lancia :)
vtorata e vw golf I 1300 GT od `80 godina........ovaa kola bese i mojata prva kola....mi ja ostavi tatko mi koga zemav vozacka....kakvo magare bese , niz sto ne preturka zaedno so mene
:)

Чудно...1300-ките GOLF i 1100 беа најлошите мотори што некогаш биле вградувани во VW. Склони на прегревање, скапи делови...за никаде перфроманси. Zastava 101 1100 и 1300 ( да не зборуваме за Special) имаа појаки и поиздржливи мотори. TAS-овските Голфови во однос на корозија се рамо до рамо со Zastava. Така што сума сумарум, поарно е да земете Zastava 101 од Golf I TAS.

Ja kako mal sum rasten vo poveke koli! :) (i toa mnogu) Sum imal VW Buba, pa Mercedes 115, pa Citroen 2cv-spacek, Citroen Geri(nesto kako Dijana samo pikap), pa Citroen Ami 8, pa 101 gtl, pa 2 jugovci 55ki pa sega na kraj Fico (original od dedo mi) i Reno Clio. Aaa i Mercedes 108 (vo faza na restavriranje). Inace sum imal volku koli posto tatkomi se zanimaval kako avtolaker i kupuval koli i gi pravel pa gi preprodaval. Ete toa e "mojata" Avtomobilska kolekcija do 18 god.

Ете ја...единствената слика од првата нај нај првата кола од моето детство

Datsun 510 Wagon

21102007004en5.gif

Малце отпојке е матна сликата ...ама вака

Татко ми , мајка ми и јас (уште не сум роден...по 4 дена сум роден, значи сликава е сликана 27.10.1985).

Datsun-ов е донесен од USA, од Indiana, тогаш имаше послободни закони, бидејки беше од 1979 година произведена, не ја фаќаше законот за луксуз...или како и да беше...

Мотор 2000 кубика 90-тина КС (можело 150 ама USA нормативи издувни и многу била намалена силата).

Автоматик 3 брзински.

Потрошња: 20 литри на 100км :) (основната причина за продажба).

Сервис и одржување: Солун, Грција

BT*832-62 :) таблиците

P.S Продадена последно знам во Струмица. Од тогаш се губи трагата.
P.P.S Горната фотографија е од каде се почна. Мојата љубов кон автомобилите. Мојата животна пасија. БАШ таа фотографија!

510_79.JPG

2361320_15_full.jpg

2361320_17_full.jpg

2361320_4_full.jpg

2361320_5_full.jpg

До кај 1992 растев во ваква само металик кафена, произведена 1974 и беше на дедо ми, купена ганц нова: http://www.rootes-chrysler.co.uk/images/thecars/dev1300_03.jpg а после купивме исто како на сликава, 1975 производство со блок од фиат и црвена боја: http://www.zastava.cz/jugo/23.jpg.
Од 2006 наваму имам чест да се возам во ова, производство 1994, моја омилена кола since 1999 :): http://forum.kajgana.com/album.php?albumid=690&pictureid=5707

Zastava 750 aka Ficho,ova e prvoto shto go pamtam(pred toa 4 Zastavi 101 do moite 3 god),posle toa Zastava 128.Znachi strogo Kraguevac :D

Kade e Korun da kazi za negovoto vozilo od detstvoto.E taa mashina mene mi e den denes na srce a kamoli nego.Ke ostaam toj da prokomentira ;)

Zastava 750 aka Ficho,ova e prvoto shto go pamtam(pred toa 4 Zastavi 101 do moite 3 god),posle toa Zastava 128.Znachi strogo Kraguevac :D

Kade e Korun da kazi za negovoto vozilo od detstvoto.E taa mashina mene mi e den denes na srce a kamoli nego.Ke ostaam toj da prokomentira ;)

Eeee, тоа беше Југо Корал 65, го купивме 1992 год., али фризирано, 180 идеше ко ништо. Со мноогу добар бандаш, фар позади на браник (јак, за ако ми вози некој со дугачки зад мене, да го оќорам :) ). На хаубата имаше лепенка, црна флека :), оригинал милициска сирена (милиција беше тогаш). Абе еротика. Го шитнавме 5000 марки, не ми текнува која година.

Eeee, тоа беше Југо Корал 65, го купивме 1992 год., али фризирано, 180 идеше ко ништо. Со мноогу добар бандаш, фар позади на браник (јак, за ако ми вози некој со дугачки зад мене, да го оќорам :) ). На хаубата имаше лепенка, црна флека :), оригинал милициска сирена (милиција беше тогаш). Абе еротика. Го шитнавме 5000 марки, не ми текнува која година.
Gi zaborai sedishtata shto se prekrshuvaa na pedala,ogromniot elektronski retrovizor vnatre so saat i nesho + ne mi teknuva sho imashe i aluminiumskite papuchi :)))
A be meraci...mene mi beshe krivo ko go prodade Korun Sr.

Gi zaborai sedishtata shto se prekrshuvaa na pedala,ogromniot elektronski retrovizor vnatre so saat i nesho + ne mi teknuva sho imashe i aluminiumskite papuchi :)))
A be meraci...mene mi beshe krivo ko go prodade Korun Sr.
И додатната опрема во секое Југо. Греач во задното стакло, за да не ти сутдат рацете кога во зима нема да пали и ке го туркаш. :pos2:

Растев со Застава 101, неможам да ја заборавам таа бледо жолта боја хехе, потоа изгледа во '95 зедовме рено 9 со многу убава црвена боја и многу го сакав одвај чекав да се возам со него и ме лажеа дека сме го добиле на Бинго:pos::pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom