ANDROID (OS и телефони) vs APPLE (iOS и iPhone)

Кој (според вас) е подобар?

• Android

Гласови: 154 78,2%
  • Apple iPhone

Гласови: 43 21,8%

• Вкупно гласачи
    197
Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Мац, во право е 159159, ај кажи колку модели на iphone има исфрлено Apple до сега ??? Сигурно 5-6 и горе-доле хардверски речиси се идентични освен 4S. Па не зезај еден ист екран го користат години наназад. Поентата ми беше, хардверот е скоро ист и ич не е тешко да се апдејтираат сите. Истото и за софтверот со минимални измени и со некои eye candy програмчиња плус.
E сега Google е производител на софтверот андроид и тие само им го даваат сорс кодот на производителите на андроид телефони за тие да го доработат понатаму за своите модели. Како што гледаме излегуваат телефони со 4 јадра и плус секој производител си има свој launcher како на пример Htc - sense, samsung - touchwiz и кога тие ке се склопат заедно со последната верзија на андроид нормално дека нема да работат на еднојаден процесор и 512 mb рам. Сите стари телефони што ги гледаме дека работат со најновиот кастм ром тоа е така дека самиот софтвер е максимално испразнет/оптимизиран. На пример Galaxy S со кастм ром 4.0.4 нема да ги има сите можности и програми како на официјален 4.0.4 апдејт на Galaxy SII зошто нормално хардверски не е спремен да го опслужи сето тоа. :) Истото ке биде и за Galaxy SII во споредба со SIII.
Погрешно гледате на работите.

Што ме интересира мене колку телефони вадат HTC и Samsung, кога јас имам само еден?

Вие ги оправдувате од бизнис точка, а треба да ги гледате како корисници.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Погрешно гледате на работите.

Што ме интересира мене колку телефони вадат HTC и Samsung, кога јас имам само еден?

Вие ги оправдувате од бизнис точка, а треба да ги гледате како корисници.
Да точно така, но технологијата оди многу брзо напред и работите се менуваат. Како корисник никогаш не би купил модел во заоѓање (како што многу грешат) и секогаш ке го имам најновиот официјалниот апдејт, барем во следните година - две. Зборам лично за мене што не значи дека за другите е исправно. :)

Член од
20 август 2007
Мислења
2.252
Поени од реакции
312
Кој го лаже наородот бе друже? Си купил телефон со Андроид од ЗТЕ? Функионира, се` си работи. Никад не кажал некој производител дека ќе ти дава апдејт. Значи не те лаже.

Ја прочитав цела тема, и ти, и Корун и уште некој сте запнале со тој iOS6. Па таа надградба нема да ги има сите функции за сите модели, сигурно и сами знаете. Еве еден линк, како за пример.

И не сте во право дека не се подржани постари телефони за нови апдејти. Нексус серијата во која директно учествува Гугл, секогаш ги има новите апдејти, уште следниот ден. Пример, Nexus S, две години е стар телефонот и си има нови апдејти.

Таа питата погоре кажува некои работи, а тоа дека многу мал дел од луѓето се замараат со апдејтирање на софтвер, многу телефони што користат 2.3.4 или слично ќе тераат и на ICS, ама не официјален. Тој што сака сам, ќе си го инсталира. А сите што сме тука на форумов, очигледно дека имаме интерес за технологија и слично и ќе најдеме начин да го апдејтуваме телефонот. И на крај кравеа, што ако нема апдејт? Ако се` ти функционира на телефонот?

Корун, не знам колку пати спомна, тебе ти летало се на 3GS, јас на 4 модели како твојот минатата недела имав голем лаг, што за апликации, што за карти. Или ти го имаш нешто модирано телефонов, или си платен адвокат на Епл :нинџ:
Прво кажи ми ЗОШТО служи апдејт општо,па после да праиме муабет на темава. ок?
--- надополнето: 9 јули 2012 во 16:21 ---
Kolku apdejti se toa za 4 godini? I toa zboris za firma sto izbacuva 1 tel na godina ipol...
Конкретно за 3Gs ако прашуваш,до денес ТОЧНО 20 апдејти !

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Да точно така, но технологијата оди многу брзо напред и работите се менуваат. Како корисник никогаш не би купил модел во заоѓање (како што многу грешат) и секогаш ке го имам најновиот официјалниот апдејт, барем во следните година - две. Зборам лично за мене што не значи дека за другите е исправно. :)
Тоа и ми е поентата друже, денеска Samsung и HTC треба да вадат 2-3 телефони годишно, еден за high-end и друг за low-end сегмент.
Вака безвезе идат напред само, кога софтверот не ги прати.

Пример имаш Quad-core телефони кои искористуваат 1% од моќта, бидејќи ни оперативниот, ниту пак апликациите не се оптимизирани за него. Кај Apple предноста е што хардверот и софтверот работат перфектно и оптимизирано.

Додека пак, кај апдејтите, искача за 3Gs со помалце features, но сите главни работи и API-те се тука.

koskar

Џон Клиз
Член од
27 август 2005
Мислења
566
Поени од реакции
360
така, де... го мантраа ICS дури не ни се смачи, а до сега само на "десет" телефони е ставен...
5.2 Usage share

Член од
20 август 2007
Мислења
2.252
Поени од реакции
312
Ваљда имаш по 600 еура на секој 3 месеци за нов телефон!

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Ваљда имаш по 600 еура на секој 3 месеци за нов телефон!
Јас пак никогаш не би купил нов телефон одма, освен iPhone. Зашто?

Бидејќи на S3 за 3 месеци цената ќе биде можеби упола, што значи не ми се исплати. Кај ајфонов, барем знам дека цела година ценава е исти курац, така да боље сега да го купам - него да чекам.

Член од
21 април 2012
Мислења
128
Поени од реакции
39
Epa i za iPhone mu treba 600 da go kupi, iako e zastareno s****. A androidi ispod taa cena ima TOP telefoni.

Член од
21 април 2012
Мислења
128
Поени од реакции
39
Прво кажи ми ЗОШТО служи апдејт општо,па после да праиме муабет на темава. ок?
--- надополнето: 9 јули 2012 во 16:21 ---

Ne zborime za sitni dodatoci.
Ako e taka, pogledni na Sammobile, za SGS2 imas na 4.0.3 preku 30 firmware-i, so se ponov change log...samsung ne menja tuka brojce na software, a go doteruva.
E toa e za iPhone golem update...

Член од
20 август 2007
Мислења
2.252
Поени од реакции
312
Epa i za iPhone mu treba 600 da go kupi, iako e zastareno s****. A androidi ispod taa cena ima TOP telefoni.
Каде тоа 600 еура. Во Т мобајл? Од таму освен ако немаш фирма и ако не си земјопоседник треба да бидиш луд за да купиш телефон (билокаков).

И дај за испод цена шо би ми понудил нешто добро со андрoид ;)

Член од
21 април 2012
Мислења
128
Поени од реакции
39
Каде тоа 600 еура. Во Т мобајл? Од таму освен ако немаш фирма и ако не си земјопоседник треба да бидиш луд за да купиш телефон (билокаков).

И дај за испод цена шо би ми понудил нешто добро со андрoид ;)
Galaxy S2 ;).

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Јас пак никогаш не би купил нов телефон одма, освен iPhone. Зашто?

Бидејќи на S3 за 3 месеци цената ќе биде можеби упола, што значи не ми се исплати. Кај ајфонов, барем знам дека цела година ценава е исти курац, така да боље сега да го купам - него да чекам.
Нема да го купиш за упола цена тоа знаеш и самиот. С2 на пример сега се продава околу 350 евра. Note, си држи цена исто како S3 сега што е. За година дена ќе падне 150 евра, не повеќе, што е далеку од дупло, за ново збориме.

Добро бе другар, што се имало во тие 20 апдејти? Некои минорни разлики биле 18 од нив, а суштински веројатно 2.

Муабетот ми е, збориме за апдејт на телефониве, и ги броиме како цифра колку биле. Колку реално се тие надградувања асални, да ти смени искуство со телефонот. И на крај краева има еден куп минорни апдејти на сите телефони што не мењаат ништо. На андроид едино 4.0 беше голем апдејт, другото е се некои минорни подобрувања, што веројатно голем дел од луѓето не ги приметуваат.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Нема да го купиш за упола цена тоа знаеш и самиот. С2 на пример сега се продава околу 350 евра. Note, си држи цена исто како S3 сега што е. За година дена ќе падне 150 евра, не повеќе, што е далеку од дупло, за ново збориме.

Добро бе другар, што се имало во тие 20 апдејти? Некои минорни разлики биле 18 од нив, а суштински веројатно 2.

Муабетот ми е, збориме за апдејт на телефониве, и ги броиме како цифра колку биле. Колку реално се тие надградувања асални, да ти смени искуство со телефонот. И на крај краева има еден куп минорни апдејти на сите телефони што не мењаат ништо. На андроид едино 4.0 беше голем апдејт, другото е се некои минорни подобрувања, што веројатно голем дел од луѓето не ги приметуваат.
Пример, зимаш најнов телефон (пред година/две максимум) кој на хартија е појак од iPhone 4 АМА не можеш да префрлиш ништо на картица (инсалации) а се фалат луѓево демек, имаш можност да ставиш колку сакаш меморија.... за што? За слики и клипчиња? Апликации не требаат :) Дури преку рутирање и менување ромови и срања едвај некако со миљон ерори се средуваше, па не ти работи предна камера, па не можеш да се поврзеш на домашна мрежа (AD-HOC) во денешно време....?!

И таман стигнаа нови апдејти за андроидите во кои можеш да инсталираш на картица без проблем..... т.е. има проблем, твојот телефон кој е стар неколку месеци, не може да го поддржи тој апдејт.

Ете зашто се битни апдејтите кои никој не ги приметува.

Член од
21 април 2012
Мислења
128
Поени од реакции
39
Kupuvas iPhone od 600 evra i nemas bluetooth koj go imaat najeftinite "djubrinja" od Nokia, Samsung...
Ustvari imas, ama samo za headset ;).

Kajgana Shop

На врв Bottom