- Член од
- 11 април 2012
- Мислења
- 4.802
- Поени од реакции
- 5.586
Баш интересен случај, чим се ослободиме малку со колегиве ќе пробаме да направиме тест како ќе покаже локација како што претстави ти преку 3Г интернет преку телефон, а ако се добри од сервис да ни дадат и можност со реалната опрема што ја имаат операториве ќе пробаме и со неа.@wiksa утре ќе пробам да се лоцирам самиот преку сим, чисто да видам што ќе даде. Сите wifi околу мене ги лоцира, а не ми дава само преку сим да биде. Знам само дека јас на Југодрво, а Maps ме покажува кај Соборен Храм. Затоа и ти кажувам 2км. Горе долу толку е. Ама ќе пробам и ќе ставам слика.
Дополнето:
Затоа што немам нерви да чекам до утре, решив малку да го променам "лоцирањето" и да го избегнам gps и wifi на телефон.
Сликава лево е направена на лаптоп (како што можеш да видиш) на кој е исклучено wifi како device, не само disconnect. Гугл на телефон постојано се обидуваше да ме лоцира преку gps, wifi и sim одеднаш, па на "педерски" начин ја даваше точната локација. Истото го прави и на лаптоп, ама поврзан преку wifi (го лоцира самиот рутер). Во моментов, лаптопот "зема интернет" од самиот телефон, преку 3G и нема шанса да се лоцира на друг начин. Гледај на мапа каде ме покажува, а ќе ти обележам со круг каде сум (сакаш верувај, сакаш не). Значи, само преку sim и никако поинаку! За ова зборувам цело време. Sim лоцирање е промашено од старт. Најточно е wifi, после gps, па на крај sim, ама само како ориентир каде би можел да биде. Нека проба секој лоцирање преку wifi, па лоцирање преку sim од телефон.
Нема да ги избришам бројките, чисто да се види. Јас сум на малку попрецизни
Прегледај го приврзокот 141564
Во теорија ГПС и сим лоцирање работат на ист принцип и треба да дадат ист резултат со мали отстапки поради различниот протокол. Ама еве ти покажуваш дека теорија и пракса не е исто. Битно ил не работа не ми е да тестирам лоцирање со опремата со која располагам, ама може да го ставиме како предизвик во слободно време интересен предизвик е