Албанците се ПРАБУГАРИ-КУТРИГУРИ и АВАРИ?!

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување
Петар Поповски си игра со такви игри, јас не играм.

Се силите со Кафказ, па ќе треба да го поучите и него дека Албанци се само луѓето дојдени од Кафказ, а не и Македонците.
А ако некој така ги нарекол некогаш Македонците, треба да се беси!
Незнам за чиви интереси работи дотичниот, но сепак тука таа територија не била празна пред доаѓањето на извесен народ од Кавказ. Како и да е можно е и претопување на некои македонци со новодојдените, па од тука се брани ставот на iGenea за словенските гени на албанците. :toe:

И уште една работа. Се е можно ама дека албанците прабугари тоа е најголемата глупост изгледа... Тие на секој начин гледаат Македонија да ја заобиколат и да ја направат нивна, па сега наоѓаат 300 начини. Мислам дека ова е една голема глупост. :S

Незнам за чиви интереси работи дотичниот, но сепак тука таа територија не била празна пред доаѓањето на извесен народ од Кавказ. Како и да е можно е и претопување на некои македонци со новодојдените, па од тука се брани ставот на iGenea за словенските гени на албанците. :toe:

Види сега, јас не негирам никакви славјански гени кај албанскиот народ, исто така и јас во мене имам славјански гени, влечам и такви корени, малку но ги има, и тоа не е проблем.
Проблемот се јавува, ако и претходно имало народ кој се викал Албани, Албанци, Албанија, онда не мора да се дојде од кафказ, теорија која почива на нездава почва, нема добар фундус, и произлегува на почеток 20 век, некаде 1900 год.

За белите фараони, за Белиот Египет, за белците условно кажано кој живееле во Египет, северна Африка и Блискиот Исток, веќе нема што да се зборува. Освен тоа, сите генетски анализи тендираат кон тоа, дека E3b1 и Ј2 се баш тие луѓе кои живееле на горенаведените локации низ Медитеранот.

„Албанци се викале Македонците од тие простори, бидејќи зборот Албанија всушност значи планина“, нагласи Поповски.

Сеа шо прајме?

Сега се Албанци оти се планинци и оти Кафказоидите не се планинари или се па не се, не море се, море се ама не се Кафказоиди?

Ве молам мислење!

И што сакаш ти (или Поповски) да кажеш - дека Албанците се Македонци?

Можете на ваквите проблеми да им пристапите етнографски и генетски. Второво е биолошки попрецизно, но дискутабилно е дали само биогенезата е показател за нациоприпадноста или тука голем удел имаат и духовните вредности (јазик, обичаи, историја, носија...).

Ако гледаме преку генетска призма, ја имаме iGENEA, на пример, па можеме да се ослонуваме или не, на нивните научни сознанија. Ако ги прифаќаме нивните сознанија за Македонците, тогаш не знам зошто би го негирале истото кога се во прашање Албанците и би требало да се прекине со понатамошни дискусии на негирање.
iGENEA не тврди дека не дошле од Кавказ, туку тврди дека кај нив најзастапен е тој т.н. илирски ген. Кој рака на срце, го има во поголем процент, кај Далматинците да речеме.
Значи тие илирски 20% or somethin' се најголем процент од еден ист ген во нивната мешаница од гени. Можеме да речеме дека се генетска мешавина како и сите други Балканци, но најзастапен им е тој ген.

Друга е приказната, доколку се смета дека истражувањата на iGENEA не се валидни, а дека случајно погодиле во случајот на Македонците и промашиле во албанскиот случај.

Види сега, јас не негирам никакви славјански гени кај албанскиот народ, исто така и јас во мене имам славјански гени, влечам и такви корени, малку но ги има, и тоа не е проблем.
Проблемот се јавува, ако и претходно имало народ кој се викал Албани, Албанци, Албанија, онда не мора да се дојде од кафказ, теорија која почива на нездава почва, нема добар фундус, и произлегува на почеток 20 век, некаде 1900 год.

За белите фараони, за Белиот Египет, за белците условно кажано кој живееле во Египет, северна Африка и Блискиот Исток, веќе нема што да се зборува. Освен тоа, сите генетски анализи тендираат кон тоа, дека E3b1 и Ј2 се баш тие луѓе кои живееле на горенаведените локации низ Медитеранот.
Се е можно, ама дека се прабугари не. Зашто прабугари како такви не постојат и се гледа на секој начин да се измислат. Гледаат да се поврзат со секакви антички народи за да докажат дека се автохтоно население што е најголемата глупост.

И што сакаш ти (или Поповски) да кажеш - дека Албанците се Македонци?

Можете на ваквите проблеми да им пристапите етнографски и генетски. Второво е биолошки попрецизно, но дискутабилно е дали само биогенезата е показател за нациоприпадноста или тука голем удел имаат и духовните вредности (јазик, обичаи, историја, носија...).

Ако гледаме преку генетска призма, ја имаме iGENEA, на пример, па можеме да се ослонуваме или не, на нивните научни сознанија. Ако ги прифаќаме нивните сознанија за Македонците, тогаш не знам зошто би го негирале истото кога се во прашање Албанците и би требало да се прекине со понатамошни дискусии на негирање.
iGENEA не тврди дека не дошле од Кавказ, туку тврди дека кај нив најзастапен е тој т.н. илирски ген. Кој рака на срце, го има во поголем процент, кај Далматинците да речеме.
Значи тие илирски 20% or somethin' се најголем процент од еден ист ген во нивната мешаница од гени. Можеме да речеме дека се генетска мешавина како и сите други Балканци, но најзастапен им е тој ген.

Друга е приказната, доколку се смета дека истражувањата на iGENEA не се валидни, а дека случајно погодиле во случајот на Македонците и промашиле во албанскиот случај.

Не сакам да кажам ништо, јас само играм по начин на игра по кој што играат други момци, јас само ги пратам.

Има 20% Илирски ген, но има над 45% ген кој се претпоставува дека е генот на Траките, или се двоуми научната јавност, меѓу Траки и Дако-Мизи.

Имаме многу етнографски, етнолошки елементи кој се негираат, а тоа не чинит.:)

Не сакам да кажам ништо, јас само играм по начин на игра по кој што играат други момци, јас само ги пратам.

Има 20% Илирски ген, но има над 45% ген кој се претпоставува дека е генот на Траките, или се двоуми научната јавност, меѓу Траки и Дако-Мизи.

Добро, ако викаш така, можеби си поупатен...
Но јас кога гледав некои резултати од таму за Албанците, баш добро помнам, не видов да има поголем процент на друг ген, од илирскиот ген. Тој беше најголем од сите (20 или 30%). Сите други беа помали.
Што покажува која мешавина сте (и кај другите балканци беше шарено).

За да можеш генетски да докажуваш ти треба многу постара историја и докази да видиш прво пранародите како настанале, со раздвојување на кои групации на народи. Затоа што има многу гени кои се повторуваат кај повеќе народи. За да не дојде до забуна кои гени чии се треба мнооогу повеќе истражување. Тогаш ќе се докаже дека историјата не е тоа што ни го презентираат денеска други луѓе за свои интереси.

За да можеш генетски да докажуваш ти треба многу постара историја и докази да видиш прво пранародите како настанале, со раздвојување на кои групации на народи. Затоа што има многу гени кои се повторуваат кај повеќе народи. За да не дојде до забуна кои гени чии се треба мнооогу повеќе истражување. Тогаш ќе се докаже дека историјата не е тоа што ни го презентираат денеска други луѓе за свои интереси.

Види, не еден, туку премногу историчари, антрополози, лингвисти итн., до сега пееле, за тој факт, дека Пелазгите се дојдени од Северна Африка и Блискиот исток, нема причина зошто ја да не им верувам.

Има и доста момци, кој го кажуваат истото, имено дека Албанците се мешавина од народ, истата мешавина се состои од Илирските племиња односно од племињата на Пелазгите, и еве на крај Словените, кој држат мала процентуалност.

prav e za nesto blgarot...
i SHQIPOT i blgarite se po poteklo od Azija...
koj od potamu,koj od povamu...

Бугарите викаат ние сме македонци, грците да не збориме, србите истото чинам го викаа демек браќа сме биле, а сега и вие ли? Мислам дека се претерува со секакви тези.
Ако е ова вистина испаѓа дека албанци се македонците од планините а кои се тогаш албанците? Squip? или?

И каде виде ти проблема албанци исто да се нарекуват македонци?
Македонец е и географско име.Истото е се едно да речеш jaс сум македонец и jaс сум граганин на РМ.Има разлика нали?!

И каде виде ти проблема албанци исто да се нарекуват македонци?
Македонец е и географско име.Истото е се едно да речеш jaс сум македонец и jaс сум граганин на РМ.Има разлика нали?!

Не е географско само туку и етничко,аман веќе со фашизам

Јас сум реален ама ти си исто гомно како и Грците
Ништо ново под слонцето не рече.Благодарам и да минеме нататаче....

Дали зборот европеец е чисто етнички или повеке географски?
Дали ако един албанец се роди на просторите на географска македониja не може да биде македонец?

Дали зборот европеец е чисто етнички или повеке географски?
Дали ако един албанец се роди на просторите на географска македониja не може да биде македонец?

Не ми врти одоколу според тебе Македонец како етнос не постои така беше?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom