Албанците се ПРАБУГАРИ-КУТРИГУРИ и АВАРИ?!

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување
Лајнарче, Кафказ е наше место, место на ПЕЛАЗГИТЕ за кое ти не знаеш и нема да знаеш!!!!

Морам да одам на вежбање инаку уше малку ќе те просветлев и во тоа поле... Да си знаеш и ти и славјанизираниот албанец!

Словените се Пелазги.
Ако се читаат балканските историчари до 19 век, сите тоа го тврдат.
Димитар Миладинов нас не` нарекува СЛОВЕНО-ПЕЛАЗГИСКИ НАРОД.

Инаку, јас не сум словенизиран албанец, зошто Битуше настана во 15-16 век од Македонски преселници од солунско поле, а првите шќиптари почнаа да се населуваат во Пешкопеја во почетокот на 18 век, а во Дебар во средината на 18 век, кога турците назначија арнаути за бегои на овие области.

Постојат податоци дека од 1690 г. почнале првите качачки напади над македонските области во Пешкопеја, кога се смета дека од Кавказ турците донеле албанци.

Пријатно вежбање.

vo isto vreme se pojavuvaat i Romite....
dali uste od togas SHQIPOT SE IZMESAL SO ROMITE?
SEKOJ VTOR KOSOVAR GENETSKI E ROM-MALJAK.....
nasive SHQIP SE PRETEZNO GEGI-MALJACI (ROMI)

In I Millennium BC tribes of Gargars, Utis, and possibly, Sodes, Saks and Barsils, which along with several other tribes constituted the Albanian tribal union, lived in the territory of the present-day Karabakh. According to Strabo, the number of the Albanian tribes reached 26 (Strabo, XI, 4, 6).

Слушај, коа некој нормално ќе дискутира и јас враќам нормално!

Коа некој со сила се фризира и се билда, без претходно да конзумира силни протеини, за коа ќе иде на теретана да може да дигне силна ТЕЖИНА... Ќе му падне тегот на гради, ако вежба гради!
Тоа ме нервира многу!

Сите КАфказка албанија ја спомнуваат, а никој не се дрзнува да каже за Албанија во Шкотска, во Велс, во Англија и во Ирска?

А пази, генетиката кажува дека таму има албанци... И научниците професори...
Пред се, ти не си писмено достоен да спориш на форумов, ајде марш в планина да чуваш овци.
А каква врска има леси кучето со шарпланинецот, можеби знаеш? Колку што знам на островот го користат за овци чување? Или можеби знаеш на Кафкас со што ги чуваат овците?

Имам доста обврски и навистина немам време да пишувам на форумов. Настрана тоа, ми стана досадно да го кажувам истото.
Прво. Истоветноста или сличноста на некои имиња ништо не докажува. Алпи и алби може да значи висина, планина, но може да значи и бело, белина. Може да си правиме зборовна гимнастика и Албанија да си ја наречеме и Алова Банија, или како што некој напиша порано (мислам дека беше пред 10-15 год. во некој дневен весник) името Албанаси доаѓало од Алба Наси (бели носови:pos2: ).
Името Албанија најверојатно (во Европа) има латинско потекло и не е ништо чудно што има повеќе Албании, Албени (во Америка), Алба Лонга, Албион и сл. Има исто така (на пр.) и повеќе места со име Белград, Белиград (кај Кавадарци) - и сите ли се Срби?
А Албанците од Косово во еден дел од својот генетски (и фенотипски и културен) супстрат имаат навистина персиско потекло од кај Кавказ (потоа измешан со староседелците од Косово и северна Албанија). Тоа не ги прави ништо помалку вредни од другите Индоевропски народи - напротив : Персиските народи се припадници на Белата бела раса (од таму светлите коси и очи), за разлика од темната бела раса во која спаѓаат Индијците, делумно Коптите, Семитските народи, Грците, дел од народите од Етиопија и Сомалија (сродни со семитските народи и Грците).
Второ. Зборот ИЛ веќе имам пишувано дека е одомаќен ИМПОРТ на овие простори и најверојатно е семитски збор донесен од грците на овие простори кога како еврејски овчари и слуги бегале од Египет и се населиле на овие простори. Доколку Албанците инсистираат на албанска изворност на овој збор тогаш ќе се судрат со фактот дека заедно со тој збор дошле и тие од Африка, нешто за кое што мислам дека не е вистина (не мислам дека Албанците имаат афричко потекло).
Значи : 1. Имало македонски староседелци (некогаш викани Пелазги, некогаш Венети (Словенети), или пак имале локални племенски имиња : Дарданци, Пеонци, Бриги, Тракијци, Тесалијци и т.н. - некој ми има кажано дека 16-те краци од сонцето ги претставувале 16-те македонски племиња и покрај тоа знаеше да ги изрецитира како песна)
2. Имало келтски миграции на територијата на Балканот и одтаму влашкиот супстрат во составот на денешна Албанија.
3. Имало подоцна Римски миграции
4. Имало и најпосле доселување на персиски племиња Албанци од територијата на Кавказ.
Сето ова ја прави денешната албанска нација. А Илирите (доколку некој си јужен крак од нив ги зафатил и Албанците) се содржат во оној староседелечки дел под број еден.

До тука убаво умешивте прабугари,бугари и албанци.Па ако сега можете да ми кажете разликата между нив,ке ви свалja капа.:wink:

a zosto ne otvorite edna tema Makedoncite se gejci???? pa da diskutirame

Доколку Албанците инсистираат на албанска изворност на овој збор тогаш ќе се судрат со фактот дека заедно со тој збор дошле и тие од Африка, нешто за кое што мислам дека не е вистина (не мислам дека Албанците имаат афричко потекло).

Да, вистина е.

Генетиката покажуе такво нешто.

А ти, вешто ги одбегнуваш моите постови, кој го демонстрираат зенитот на тогашното античко население.

Имаме генетика, она што еве ти го одбегнуваш, остај тоа, имаме обичаи, носија (Кече, Фустанела и Бечви) која исто така ја одбегнуваш како релевантна, имаме етимологија и мене ми се здосадило да ти кажам право да постирам нешта за кои и за кои воопшто не се обрнува внимание, и се следи само своето.

Дали се викале, Албанци, дали се викале Алабама нанци, или Бели носеви тоа воопшто и не е битно, затоа што за сите курајбери тука, информација дека Петар Поповски, за да го оправда присуството на население наречено Албанци и да се елиминира секаков факт на постоење на оваа форма на денешниве албанци и спој со тие албанци, излегуе јавно, пишува книга во која јасно и недвосмислено кажува дека АЛБАНЦИ ги нарекувале старите Македонци, односно во тоа време 15 век, албанци се нарекувале Македонците.

Од Кафказ ли се дојдени Македонците?

Како што кажав, не ме засега мене, дали се викале така или вака, генетиката покажуе дека E3b1a1 и Ј2, е ген, или генови, кој преживеале на ова место над 7500 години. Ген кој се смета дека е автентичен за Траките, и најголем процент партиципира онаму каде што ни ти ни сите твои ментори и ученици не би поверувале, кај Гегите.

Така да, можеме да се вртиме, да пукаме на празно, генетика ја врши својата задача, јазикот исто така, историјата исто така потпрена на фактите на првите две. Is enough.

Петар Поповски пишува дека албанците биле донесени со бродови од Османлиите:helou:.
П.С не мешај Траки и Геги.За Гегите постојат докази дури од 17 век,т.е за твојата сорта

„Албанци се викале Македонците од тие простори, бидејќи зборот Албанија всушност значи планина“, нагласи Поповски.

http://www.makedonija.com/cgi-bin/dcforum/dcboard.cgi?az=printer_format&om=1910&forum=DCForumID28

Сеа шо прајме?

Сега се Албанци оти се планинци и оти Кафказоидите не се планинари или се па не се, не море се, море се ама не се Кафказоиди?

Ве молам мислење!

А да зирнеше малку библија да видиш кој народ се спомнува на Балкан како најстар

П.С сеа шо праиме?

Византискиот Хроничар Halkokondili-Халкокондил, кажува дека: "Овие јунаци што се викаат Арбани, се Македонски народ"...

Според Кариес, Арбан е Семитски поим, па преведно на Албански значи, Работник на нива, АР-Нива (иако со ар се означуива и златото), Бан-Гега дијалект прај или работи, Bere-Тоска дијалект прај, Баној-Унифицирано живеам АРБАНОЈ... АР-АГРАР

Ако не знаеше.

Кај е сега Кафказ?

„Албанци се викале Македонците од тие простори, бидејќи зборот Албанија всушност значи планина“, нагласи Поповски.

http://www.makedonija.com/cgi-bin/dcforum/dcboard.cgi?az=printer_format&om=1910&forum=DCForumID28

Сеа шо прајме?

Сега се Албанци оти се планинци и оти Кафказоидите не се планинари или се па не се, не море се, море се ама не се Кафказоиди?

Ве молам мислење!
Бугарите викаат ние сме македонци, грците да не збориме, србите истото чинам го викаа демек браќа сме биле, а сега и вие ли? Мислам дека се претерува со секакви тези.
Ако е ова вистина испаѓа дека албанци се македонците од планините а кои се тогаш албанците? Squip? или?

А да зирнеше малку библија да видиш кој народ се спомнува на Балкан како најстар

П.С сеа шо праиме?

Дете, темата е за Албанците, и некој сака да меша бунгур.

Отвара теми и не може до крај да ги протера.

Така да, оваа историска архитектоника која ја нудам јас, е целина градена врз почва на Јазик,Историски факти и Генетика.

Кој може да излези на крај Бујрум, не се лутам јас.

Ако те бидуе за темава куцај, ако не молим те не преоптоварувај систем, читај и уживај си:)

Бугарите викаат ние сме македонци, грците да не збориме, србите истото чинам го викаа демек браќа сме биле, а сега и вие ли? Мислам дека се претерува со секакви тези.
Ако е ова вистина испаѓа дека албанци се македонците од планините а кои се тогаш албанците? Squip? или?

Петар Поповски си игра со такви игри, јас не играм.

Се силите со Кафказ, па ќе треба да го поучите и него дека Албанци се само луѓето дојдени од Кафказ, а не и Македонците.
А ако некој така ги нарекол некогаш Македонците, треба да се беси!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom