Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

• Креатор на темата Креатор на темата ThA-BiTcH
  • Време на започнување Време на започнување
ако имаш глуп дечко ќе му пукне или се случува грешка.
тогаш не е никој виновен:baeh:

значи ако женското не е виновно не е никој виновен..грррррр ми мириса на машко его и тврдоглавост

како да пази кога му е убаво:)
кога јадиш нешто што му штети на забите,мислиш на забите или колку е вкусно тоа што го јадеш.
ама пример кажи :pos:

Епа 5 минути слатко, цел живот татко.

одговорноста ја префрлам на вас женските бидеќи вие дозволувате сами да се случуваат такви работи.се зане дека постои заштита.спротистависе ако не се сигурна во нештото или ај
немаш заштита што ако терај:baeh:
е затоа ги сметам женските за виновни.ќе се налутел дечкото жими миле.:toe:

ма немој, кога се впуштате во сексуални односи тогаш двајцата сте одговорни, а не само женските да мислат.

:pos:ме смееш
се работи за жена,девојка таа може да абортира машко не може и да сака:pos:
мојот став е јасен.
доколку дечкото му предложи на девојката секс без заштита и девојката прифати кој е виновникот???

па вие машките ако сте толку паметни и одговорни, како може да си дозволите да и предложите на девојката секс без заштита, кога на денешницава се знае какви се болести се пренесуваат преку секс, а да не зборувам за ризикот од забременување.

ако имаш глуп дечко ќе му пукне или се случува грешка.
тогаш не е никој виновен:baeh:

е да бе да. се знае или мие женскиве смо криви или никој. Вие машките во никој случај не сте криви. а за да ти пукне кондомот не мора да значи дека дечкото е глуп, нема тука место за глупавост, секому може да му се случи, дури и на најпаметните.

тврдоглавос???
не би рекол:baeh:

јас би рекла!
тврдоглавост и те како.(без навреда, ама мене така ми изгледа):smir:

Што се однесува на темава, сум за абортус, во случаи на силување, болест и сл. кога девојката е многу млада (тинејџерка и сл.) или во случаи на тешка финансиска состојба. Или доколку не се чувствуваат двајцата спремни за дете.

Сепак се зависи од човекот. Различни луѓе различни карактери.

Плус, абортусот е многу болен, многу болно искуство (не дека сум искусила,туку сум читала многу за него, не би ни сакала да искусам, освен, не дај боже, во горенаведените причини) и од него некои жени цел живот остануваат истрауматизирани, а вие тука сте се запнале, жените/девојките аздисувале па на секој месец абортус да се правело и сл. wtf?!

Плус, абортусот е многу болен, многу болно искуствo

Да и јас знам за ова.Мајка ми ми има кажувано.Од коа ме родила мене и за второ дете имала спонтан абортус.Сеа незнам дали има некаква разлика затоа што бил спонтан ама не верувам.Како што ми кажуваше болката била неподнослива,а чувството после целиот процес уште полош.Ај физичката болка минала за една недела ама она психичката...Ми кажа и дека една жена неможе да доживее нешто полошо од тоа.Затоа и не ми се јасни оние кои при здрав разум отидат во болница,ќе легнат и ќе абортират:uvo:

Да и јас знам за ова.Мајка ми ми има кажувано.Од коа ме родила мене и за второ дете имала спонтан абортус.Сеа незнам дали има некаква разлика затоа што бил спонтан ама не верувам.Како што ми кажуваше болката била неподнослива,а чувството после целиот процес уште полош.Ај физичката болка минала за една недела ама она психичката...Ми кажа и дека една жена неможе да доживее нешто полошо од тоа.Затоа и не ми се јасни оние кои при здрав разум отидат во болница,ќе легнат и ќе абортират:uvo:

од спонтан абортус до абортус за кој тука зе зборува има многу разлика. Да и спонтаниот е болен и остава психички последици но тоа неможе никој да го контролира, се случува поради компликации те мајката неможе да го задржи плодот во себе. а абортусот за кот тука се зборува е оној кој се бара од страна на жената и е мноогу поболен, физички мислам, од спонтаниот. најусовршената машина за абортус наликува на усисивач кој го ушмукува плодот од утробата на мајката. за жал кај нас тоа го нема и тука се врши абортус со еден вид гребло со кое докторот гребе по матката на мајката.
Баш поради здравиот разум би отишла во болница да абортирам.
Да затрудни на секоја може да се деси. антибејби пилулите се до 98% сигурни значи има 2% ризик. Кондомот може мнооогу лесно да се оштети,дали при вадење од кесичката или при ставање, не е важно ако се скини отиде тоа.и тоа свршување надвор од девојката:uvo:
не викам дека машко неможе да се контролира ама пенисот во текот на сексот испушта течност која не е сперма но сепак содржи мал процент на сперматозоиди така да ништо не е сигурно.
сакам да ти кажам ако веќе затрудни девојката има право да го задржи да абортира да го роди и да го даде на посвојување.
да го задржи може доколку има стабилна финансиска поддршка (која девојка од 16-22 ја имаа тоа?)
ако го даде на посвојување ќе заврши во некој дом за деца без родители и ќе проси на улица.
доколку неможе да го чува ќе абортира кратко и јасно. не велам дека е лесно но која одлука во животот е лесна?!

Напишано од BuSarCe
одговорноста ја префрлам на вас женските бидеќи вие дозволувате сами да се случуваат такви работи.се зане дека постои заштита.спротистависе ако не се сигурна во нештото или ај
немаш заштита што ако терај
Ako se desi , ne e ni vazno koj e kriv... Vazno e deka devojkata ke si go jade, osven vo slucaj koga tipot e covek sto ja saka i ke ja poddrzi i ke se dogovorat dali ke go zadrzat deteto ili ne... Vo sprotivno , ako deckoto ja napusti, se e na nea ostanato. I uste sega iskaca deka devojkite se KRIVI vidi molim teee... A muzite ne se krivi sto go stavaat bez kondom... I stvarno, kako moze da se obvinuva devojkata zatoa sto ONA DOZVOLILA DA SE DESI TOA? A maskoto sto pravelo? Bilo direkten izvrsuvac na funkcija vo procesot na "dozvoluvanjeto"? :)

од модераторот:влегов во постот да ставам само quote,да не речете чачкам по постовите =)

ABORTUS

Dali ste zapoznaeti (osobeno mladite) deka abortusot se smeta za smrten grev (ubistvo).So abortirane se odzima zivot na nevina dusa.Zosto da staneme ubici na bezgresni dusi?Dusata na plodot ne e gresna pa da i se odzeme nejziniot zivot.Nie sme krivite koi sme napravile glupost bez da razmislime na posledicite.Zatoa treba da si ja priznaeme greskata i da se pokaeme i da priznaeme deka deteto e nase no da ne dozvolime da ja odzememe dusata na deteto so abortirane za Bog da ne saka i ke ni pomogne pravilno da go vospitame deteto vo duhot na vistinskata Pravoslavna vera.

vistina e deka toa se ragaa vo posedno vreme se pocesto zaradi ne vnimanieto na mladite, potrebno e da se sogledaat okonostite, vo nikoj slucaj ne smee da se izvrsi ubistvo, bidejki toj plod vo utribata na zenata e so dusa, bidejki od samiot moment na zacnuvanje se vseluva dusata vo teloto, i zaedno ziveat bidejki ako dusata ne e soedineta so telo na covek, togas teloto e mrtvo, nema zivot vo nego. Svesni sme za pojavata na vakvitedela kaj mldite denes. potrebno e vnimanije, dokolku vnimavame za se sto se slucuva vnatre i von nas, ke bide se pod kontrola, nikako da ne dozvolime da se izvrsi nekoe takvo delo, da se obideme da go sprecime ovoj grev bodbilo kakovi okolknosti, bidejki grevot e ramen na ubistvo na covecka dusa pa zamislete samo za sto ke se odgovara pred Boga.

Dali ste zapoznaeti (osobeno mladite) deka abortusot se smeta za smrten grev (ubistvo).So abortirane se odzima zivot na nevina dusa.Zosto da staneme ubici na bezgresni dusi?Dusata na plodot ne e gresna pa da i se odzeme nejziniot zivot.Nie sme krivite koi sme napravile glupost bez da razmislime na posledicite.Zatoa treba da si ja priznaeme greskata i da se pokaeme i da priznaeme deka deteto e nase no da ne dozvolime da ja odzememe dusata na deteto so abortirane za Bog da ne saka i ke ni pomogne pravilno da go vospitame deteto vo duhot na vistinskata Pravoslavna vera.

Не не сме , фала што ни разбистри ...

Инаку ова прашање е повеќе етичко и морално , отколку религиозно . Сеуште нема јасно одреден став за ова прашање .
пример , денес има доста случаеви кога мајката или таткото се премлади за да имаат дете , ниту се спремни финансиски ниту психолошки , па единствен излез им е абортусот .
Денес ставот за абортусот е либерализиран и се практикува , посебно во западните земји .
Но , абортусот е штетен .Прво убивате живо суштество , второ можни се ( голем е процентот ) за компликации кај жената после абортус , кој можат да завршат со неплодност или анатомски и физиолошки оштетувања на матката .
Од медицинска гледна точка , абортусот не е прифатет, пошто едно од начелата на медицината е зачувување на животот .

најголемо прашање вооднос на абортусот е самиот емрион . Религијата смета дека уште во моментот на зачнување , ембрионот добива душа , додека кај медицината и правото , убиство е кога суштеството е способно за живот т.е само да се одржува во живот .

Кај нас е јасно , секоја жена има 100% право да одлучува што ќе стори со плодот , меѓутоа ова важи до 3 месец ( 10 недели ) од бременоста т.е за слободен избор за абортус .над 10 недели се бараат одредени услови за да се изврши абортус .

Како што кажав ова е тешко прашање .
пример , дали е потребно жена да има дете од силувач ?

Каков е ставот на религијата на ова прашање ?

Друг пример , што за религијата преставува спонтаниот абортус ? Дали тоа е казна од Бог ? Или нешто друго ?

Инаку колку да напоменам , абортусот е безболен за фетусот , бидејќи се врши пред фетусот да развие органи и чуство за болка .

Deteto mora da se rodi bez razlika od kogo e pa zatoa postojat i domovi za zgrizuvane i na takvite deca no da se pazi da ne se pravi biznis so prodavane na deteto

Deteto mora da se rodi bez razlika od kogo e pa zatoa postojat i domovi za zgrizuvane i na takvite deca no da se pazi da ne se pravi biznis so prodavane na deteto

Значи дете од силувач , мора да се роди , иако тоа е голема психолошка болка на девојката и нејзината цела фамилија , а од коа ќе се роди , да се даде во дом ?

Тоа дете тешко дека ќе има добар живот ...

Da no dokolku majkata ne se custvuva sposobna da go odgleda

Da no dokolku majkata ne se custvuva sposobna da go odgleda

Но се изостанува болката на девојката , психичката . Тоа раѓање може да биде и поболно од самото силување . Не е лесно да се роди дете од силувач. Пример : Што треба да направи девојка од 17-18 години коа е силувана од нејзинот татко , брат , чичко ?

Не можеш да сакаш дете од силувач ..

Тоа и целата расправија околу абортусот .

Кажи ми кој грев не е смртен?!
Инаку детето, според Библијата е жива душа од самото зачнување.
Да не имаш ти потреба од каење, што велиш 'треба да си ја признаеме грешката'?

za da ja pomine celata psihicka kriza taa treba da pobara pomos od svestenik koj sigurno ke i pomogne a siluvacot da se pokae i da go priznae deteto pa no aeo ne prifati toga ne e nase da sudime Bog neka mu sudi

Braka jas nemam maka ne me svakjte pogresno no da se stavime vo takva situacija kako bi postapile

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom