Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

• Креатор на темата Креатор на темата ThA-BiTcH
  • Време на започнување Време на започнување
ДНа почетокот или на крајот ЦЕЛО ВРЕМЕ е одлука на таа што го носи. Кој е тој што ќе и нареди неа да го роди или да го задржи?!?
Никој ја нема таа моќ! Шо, да не земи случајно да ја сечи некој на сила? Мај ес. :pletalka:

Родителите. Родителите можат да те натераат, со психолошки притисок, да абортираш или родиш.

да и поради тоа си имам расчистено сама со себе дали би сакала да родам или не..и затоа имам став за оваа тема па пишувам. олрајт?

И, ако си трудна сега ќе абортираш така?..
По 4 месеци ако си трудна, пак ќе абортираш, така?..
По 6 месеци ако си трудна, пак ќе абортираш?.. Се додека не се почувствуваш подготвена за дете?

ба ваљда не сум толку глупава и без осет па да затруднувам секој месец...а за таа што ќе направи нешто такво..треба да си размисли за своите постапки..нема баљда секое летенце детенце?!

ба ваљда не сум толку глупава и без осет па да затруднувам секој месец...а за таа што ќе направи нешто такво..треба да си размисли за своите постапки..нема баљда секое летенце детенце?!

Од кај знајш, се е можно. Можно е појќе пати да се згреши работата.
И?.. Шо тогаш?

е тука незнам више не сум пливала ни приближно до тие води...како што кажав уште во првиот пост...на крај останува се на девојката

Да, ако си ПОЛНОЛЕТНА!

Како не.
На почетокот или на крајот ЦЕЛО ВРЕМЕ е одлука на таа што го носи. Кој е тој што ќе и нареди неа да го роди или да го задржи?!?
Никој ја нема таа моќ! Шо, да не земи случајно да ја сечи некој на сила? Мај ес. :pletalka:

Кажувам дека првите 2 месеци е лична одлука и тогаш треба да се одлучи дека после не е законски! исто и ризично е! да де, ако е полнолетна шо лупам јас! Оправдувам абортус и то си е лична одлука!:smir: ако сакам абортирам, ако сакам не! полнолетна сум ехеее

Родителите. Родителите можат да те натераат, со психолошки притисок, да абортираш или родиш.

Јасно.
Кога се работи за незрела особа, родителите се тие што го вршат притисокот и 90% нивниот избор е конечниот.

Али јас потенцирав кон полнолетна личност, свесна за себе и своите одлуки.

знаете што? се доедека никоја од нас не осети како е да се биде во таа дилема неможеме 100% да кажеме како би постапиле. искрајно кажано не ни сакам да осетам.:salut:

знаете што? се доедека никоја од нас не осети како е да се биде во таа дилема неможеме 100% да кажеме како би постапиле. искрајно кажано не ни сакам да осетам.:salut:

И јас се согласувам со ова. Сите ние сме силни на зборови, но тука зборовите се најмалку битни т.е. да потенцирам:

* Acta, non verba

тоа е она што се бара.

Zosto da ne se napravi abortus ako stvarno ne moze da go gleda deteto devojkata/zenata. Poloso da se rodi i da strada(vo koe kje si go zaebe zivotot i majkata) odkolku voopsto da ne se rodi.
Pamet za drug pat :)

opravduvam abortus,porano ne opravduvav,za mene toa bese ubistvo,ama ima ludaci po svetov,devojka moze da bide siluvana,sigurno nema da saka da go rodi deteto sto e plod na nepoznat covek,a i samiot fakt sto siluval go trga od listata na normnalni luge,i nema da znae devojkata so sigurnost kakvi geni nosi deteto?dali ke bide normalno?
ili se slucuva da e bolna od nekoja neizlecliva bolest,zasto i deteto da se maci,da bide cel zivot bolno,kakov zivot e toa???
sepak za da bides majka,da bides roditel treba da si spremen
,odgovornosta e golema,ne e taka plukni-zalepi...
vo sekoj slucaj sekoj ima pravo na izbor

Во некои случаи го оправдувам во некои не.Го оправдам ако е од здравствени причини а не го оправдувам кога на пример во некои муслимански земји каде има жени кои аботрирале зато што носеле женско дете а нели мажот им сакал машко.Сепак на крај се се сведува дека се зависи од личноста и нејзината совест,нејзините сфаќања.Поради некоја постапка во овој случај абортусот,можеби јас не би можела да спијам мирно а за друга личност таа иста постапка да е сосем нормална и да не и претстаува пречка за во понатамошниот живот

се зависи од личноста и нејзината совест,нејзините сфаќања.Поради некоја постапка во овој случај абортусот,можеби јас не би можела да спијам мирно а за друга личност таа иста постапка да е сосем нормална и да не и претстаува пречка за во понатамошниот живот

За многу убици чинот на одземање живот е “нормална работа’’, тие дури уживаат во тоа.

Не оправдувам абортус, сем во случаи на силување. Но таквите абортуси заради силување се толку ретки, тие се минорен дел, ниту промил не се. Значи целосно сум против тоа мајката да го убие нероденото бебе по пат на абортус. Сум чул дека во Македонија заради абортуси се убива цело еден град годишно, што е многу жално.

За многу убици чинот на одземање живот е “нормална работа’’, тие дури уживаат во тоа.

Не оправдувам абортус, сем во случаи на силување. Но таквите абортуси заради силување се толку ретки, тие се минорен дел, ниту промил не се. Значи целосно сум против тоа мајката да го убие нероденото бебе по пат на абортус. .

или јас би рекол тоа го прават само девојки или жени со мал процент на мозок:toe:

а уште пожални се децата кои имаат 10 браќа и сестри и немаат корка леб за јадење а мајка им го чека следното дете за 2 месеци. првото го родила на 16 и останало со основно а татко им станал локален пијаница исфрустриран поради тоа што имал големи планови за иднината а се оженила на 18 год..и што ќе видат тие деца?!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom