АБА лига 2013/2014

Статус
Затворена за нови мислења.
934029_558336877521480_1584990285_n.png

Пренос од мечевите денеска ќе има на Собраниски канал.​

Партизан првак во Јадранската лига
Финале: Партизан-Црвена Звезда 71:63

Ајде нека јадат гомна сега сите (не)познавачи на кошарката кои што пред почетокот на сезоната велеа како Партизан не може да освои,нема да се пласира на Ф4 и други глупости.Во инат на сите!Јеби ФМП!

За новава сезона
Новите кошаркарски правила усвоени од ФИБА кои од денеска стапуваат на важност ќе се применуваат и во новата сезона од регионалната АБА лига.
Измените се однесуваат на следново:
- При досудена техничка грешка наместо досегашните две ќе се изведува само по едно слободно фрлање.
- Времето за повторен напад при погоден обрач наместо 24 ќе се ресетира на 14 секунди.
- Во полукругот под кошевите нема да се досудуваат лични грешки, освен намерните (неспортските).
Што се однесува за местата кои обезбедуваат учество во елитната Евролига и за кои минатата сезона настанаа многу компликации, најавено е дека освојувачот на АБА и првопласираниот по лигашкиот дел ќе обезбедат пласман во најсилното клупско натпреварување во Европа.
Во случај тоа да е иста екипа, тогаш вториот тим што ќе игра во Евролига ќе биде освојувачот на второто место во лигашкиот дел. Третопласираниот тим ќе игра квалификации за Евролига, а четири екипи ќе обезбедат место во УЛЕБ купот.
Сезоната 2013/14 во АБА лигата ќе биде отворена в петок со натпреварот МЗТ Скопје Аеродром – Олимпија.

Во полукругот под кошевите нема да се досудуваат лични грешки, освен намерните (неспортските).
ова навистина не ми е јасно...o_O

Во принцип правилава треба да се изедначат со новите во Евролига...

Нова сезона,а очекувањата исти,тс титула као и секогаш:D

Во полукругот под кошевите нема да се досудуваат лични грешки, освен намерните (неспортските).
Ваљда се мисли на лична во напад, инаку нема смисла.:D

Ова претпоставувам дека значи дека како во НБА го направија, за да извлечеш пробивање (фаул во напад), мора да бидеш комплетно надвор од полукругот со двете нозе. Ако си внатре ќе се суди фаул за одбраната.

Во секој случај ужасно лошо преведено/напишано или што и да е, не знам од кај ти е преземено...

Ова претпоставувам дека значи дека како во НБА го направија, за да извлечеш пробивање (фаул во напад), мора да бидеш комплетно надвор од полукругот со двете нозе. Ако си внатре ќе се суди фаул за одбраната.

Во секој случај ужасно лошо преведено/напишано или што и да е, не знам од кај ти е преземено...

не го напишав јас, туку го презедов од погоре коментарот што беше...

Вака како што кажуваш ти е одамна направено :)

Јас се надевам дека Пипан ќе загуби во Борис. Бидејќи имал голема желба да победи не за друго

Еве едно убаво објаснување, таман на време е, има уште 20 минути до почеток на сезона.:D
Инаку одличен блог, објаснети се и другите разлики меѓу ФИБА и УЛЕБ, т.е. новите правила во АБА :)
http://www.mvp.rs/blog/blog-milan-mazic/item/5485-blog-milan-mazic-razlike-u-fiba-i-uleb-pravilima

Polukrug u kome nema probijanja
FIBA objašnjava položaj igrača blizu polukruga na sledeći način: ako igrač samo dodiruje polukrug, spolja ili iznutra, smatra se da je IZVAN polukruga. To se vidi na slikama koje slede:
maza1%20-%20mvp.jpg
Sa druge strane, Evroliga, odnosno ULEB, objašnjava položaj igrača blizu polukruga na sledeći način: ako igrač samo dodiruje polukrug, spolja ili iznutra, smatra se da je UNUTAR polukruga. To se vidi na slikama koje slede:
maza2%20-%20mvp.jpg
Da napomenem da se probijanje od igrača odbrane koji je u kontinualnoj kretnji ka košu, koje se desi u prostoru polukruga, ne dosuđuje kao lična greška u napadu.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom