АБА лига 2013/2014

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
30 септември 2011
Мислења
2.714
Поени од реакции
2.599
Партизан првак во Јадранската лига
Финале: Партизан-Црвена Звезда 71:63

Член од
20 август 2012
Мислења
1.426
Поени од реакции
448
Ајде нека јадат гомна сега сите (не)познавачи на кошарката кои што пред почетокот на сезоната велеа како Партизан не може да освои,нема да се пласира на Ф4 и други глупости.Во инат на сите!Јеби ФМП!

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
За новава сезона
Новите кошаркарски правила усвоени од ФИБА кои од денеска стапуваат на важност ќе се применуваат и во новата сезона од регионалната АБА лига.
Измените се однесуваат на следново:
- При досудена техничка грешка наместо досегашните две ќе се изведува само по едно слободно фрлање.
- Времето за повторен напад при погоден обрач наместо 24 ќе се ресетира на 14 секунди.
- Во полукругот под кошевите нема да се досудуваат лични грешки, освен намерните (неспортските).
Што се однесува за местата кои обезбедуваат учество во елитната Евролига и за кои минатата сезона настанаа многу компликации, најавено е дека освојувачот на АБА и првопласираниот по лигашкиот дел ќе обезбедат пласман во најсилното клупско натпреварување во Европа.
Во случај тоа да е иста екипа, тогаш вториот тим што ќе игра во Евролига ќе биде освојувачот на второто место во лигашкиот дел. Третопласираниот тим ќе игра квалификации за Евролига, а четири екипи ќе обезбедат место во УЛЕБ купот.
Сезоната 2013/14 во АБА лигата ќе биде отворена в петок со натпреварот МЗТ Скопје Аеродром – Олимпија.

Член од
30 септември 2011
Мислења
2.714
Поени од реакции
2.599
Во полукругот под кошевите нема да се досудуваат лични грешки, освен намерните (неспортските).
ова навистина не ми е јасно...o_O

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Во принцип правилава треба да се изедначат со новите во Евролига...

Член од
20 август 2012
Мислења
1.426
Поени од реакции
448
Нова сезона,а очекувањата исти,тс титула као и секогаш:D

Член од
23 јануари 2009
Мислења
10.640
Поени од реакции
2.504
Во полукругот под кошевите нема да се досудуваат лични грешки, освен намерните (неспортските).
Ваљда се мисли на лична во напад, инаку нема смисла.:D

Член од
5 април 2013
Мислења
3.393
Поени од реакции
7.041

Ова претпоставувам дека значи дека како во НБА го направија, за да извлечеш пробивање (фаул во напад), мора да бидеш комплетно надвор од полукругот со двете нозе. Ако си внатре ќе се суди фаул за одбраната.

Во секој случај ужасно лошо преведено/напишано или што и да е, не знам од кај ти е преземено...

Член од
30 септември 2011
Мислења
2.714
Поени од реакции
2.599
Ова претпоставувам дека значи дека како во НБА го направија, за да извлечеш пробивање (фаул во напад), мора да бидеш комплетно надвор од полукругот со двете нозе. Ако си внатре ќе се суди фаул за одбраната.

Во секој случај ужасно лошо преведено/напишано или што и да е, не знам од кај ти е преземено...
не го напишав јас, туку го презедов од погоре коментарот што беше...

Член од
2 јули 2010
Мислења
5.910
Поени од реакции
7.481

Вака како што кажуваш ти е одамна направено :)

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Јас се надевам дека Пипан ќе загуби во Борис. Бидејќи имал голема желба да победи не за друго

Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528
Еве едно убаво објаснување, таман на време е, има уште 20 минути до почеток на сезона.:D
Инаку одличен блог, објаснети се и другите разлики меѓу ФИБА и УЛЕБ, т.е. новите правила во АБА :)
http://www.mvp.rs/blog/blog-milan-mazic/item/5485-blog-milan-mazic-razlike-u-fiba-i-uleb-pravilima

Polukrug u kome nema probijanja
FIBA objašnjava položaj igrača blizu polukruga na sledeći način: ako igrač samo dodiruje polukrug, spolja ili iznutra, smatra se da je IZVAN polukruga. To se vidi na slikama koje slede:
Sa druge strane, Evroliga, odnosno ULEB, objašnjava položaj igrača blizu polukruga na sledeći način: ako igrač samo dodiruje polukrug, spolja ili iznutra, smatra se da je UNUTAR polukruga. To se vidi na slikama koje slede:
Da napomenem da se probijanje od igrača odbrane koji je u kontinualnoj kretnji ka košu, koje se desi u prostoru polukruga, ne dosuđuje kao lična greška u napadu.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom