A1 TV кабелска телевизија (Blizoo/Cabletel/Vip TV) - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата Креатор на темата Xak
  • Време на започнување Време на започнување
Битрејтот е многу битна ствар во телекомуникациите. Од особена важност е со каков битрејт и кој формат ке се пренесуваат телевизиите до корисниците. Обично се практикува MPEG-2, или MPEG4(AVC) тип на компресија. Па така SD каналите се во резолуција 720x576 и обично имаат до 4 мегабити проток(Телекабел,Близу,Макс ТВ)Единствено кај Boom TV поради ограниченоста со мултиплексите, мораат да го намалат битрејтот на каналите(изгледа на 2 мегабити) со цел повеќе да можат да стават. HD каналите од друга страна освен што се во резолуција различни(1280x720 односно 1920x1080-Full HD) имаат и поголем битрејт. Од 8 до 12 мегабити зависно од содржината. Пример каналите што пренесуваат спортска содржина(премногу движења) обично им треба поголем битрејт. Каналите што пренесуваат цртани филмови, убаво изгледаа и со 4,5,6 мегабити и со 10 во HD резолуција(лично сум видел со каналот Nickelodeon) одвај се види разлика. Моментално гледам Torrent Stream-Discovery Science HD(ама 4 мегабити е) џам ми е сликата ама гледам на 22 инчен монитор. Да би го истиот стреам ставил на тв(32 инча пример), различно ке е. Што сакам да ти кажам дека битно е и колку си одалечен од дисплејот. Моеш да гледаш гомно стрим фудбал, ама ако го гледаш од 6-7 метри оддалеченост нема да ти прави разлика дали е HD или не е. Не е баш се едноставно.

Единствено кај Boom TV поради ограниченоста со мултиплексите, мораат да го намалат битрејтот на каналите(изгледа на 2 мегабити) со цел повеќе да можат да стават.
Затоа програмската понуда на boom tv изобилува од секакви програми.:facepalm:

Затоа програмската понуда на boom tv изобилува од секакви програми.:facepalm:
Епа тука е иронијата. Близу од технички аспект може да стaви многу канали (доста од нив и HD) ама кој им е крив што се кретени

Они не се кретени , вие нема пари да давате ако ги стават....ете 300ден па и 200 за ХБО за вас се многу, за мене се многу не би им дал кога така тоа премиерите нивни се стари... Синемах се катастрофа канали ...50ден за 5мб екстра им е понудата незнам зошто се жалите...Спортклуб хд во Тотал е ужас пошто ги имав па ги откажав .

Они не се кретени , вие нема пари да давате ако ги стават....ете 300ден па и 200 за ХБО за вас се многу, за мене се многу не би им дал кога така тоа премиерите нивни се стари... Синемах се катастрофа канали ...50ден за 5мб екстра им е понудата незнам зошто се жалите...Спортклуб хд во Тотал е ужас пошто ги имав па ги откажав .
Немој да мислиш дека операторите не сакаат или не знаат да ги стават каналите што сите ги барате. Проблемот се парите. Конкретно ХБО од операторите наплаќа одредена сума (200 денари?) за секој претплатник што го гледа каналот. Нормално дека операторите ќе го наплаќаат екстра барем толку. Слично е и со останатите канали. Секој канал со атрактивна програма чини пари, што на крај треба ние како гледачи да ги платиме.
Ако не си задоволен со понудата од операторите, стави една сателитска антена со рисивер и купи си претплата за кои сакаш канали. Само немој да се шлогираш кога ќе ја чуеш цената на претплатата.

@moongoses ти читаш ли што пишувам јас или не?? нормално дека парите се проблем, и што ако ги ставам а имаат мал број претплатника нема да им се исплака...
Сателитска имам 15години и цената е 350ден незнам каков шлог да ме удри??? и тоа само за спорт ми е сателитската..
Се знае филмови и серии ке си ги симнам и ке си гледам што сакам, а не да чекам хбо синемах и останати срања.

@moongoses ти читаш ли што пишувам јас или не?? нормално дека парите се проблем, и што ако ги ставам а имаат мал број претплатника нема да им се исплака...
Сателитска имам 15години и цената е 350ден незнам каков шлог да ме удри??? и тоа само за спорт ми е сателитската..
Се знае филмови и серии ке си ги симнам и ке си гледам што сакам, а не да чекам хбо синемах и останати срања.
Извини, по грешка тебе сум те цитирал, наместо Insanity55.

А во контекст на цените, 350 денари ти е пиратски шеринг? Мислев за цените за легално купена картичка, не пиратска. А сигруно и филмови и серии симнуваш пиратски?
Е операториве не смеат пиратски да емитуваат. Затоа веќе ги нема и хрт 2, нова, хбо и еден куп други програми кои порано беа во основниот пакет за 200-300 денари претплата.

^ Затоа што не сакаат да платат БЛИЗУ имаат убедливо најтапа понуда на збирутина нискобуџетни канали од Зимбабве,Романија и ... :)
* А може и самите канали плаќаат на Близу да ги емитуваат ,за некој да ги гледа :)

Мене само едно нешто не ми е јасно за Близу ,нели се иста фирма со бугарскиот и уште некој? Зашто не ги стават тие бугарските нивни ,на близу канали кај нас? Бугарите имаат еден куп филмски канали

Чекајте сега, значи од ова можам да заклучам дека Близу имаат многу добар квалитет на сликата одколку бум тв (поради битрејтот)???

Чекајте сега, значи од ова можам да заклучам дека Близу имаат многу добар квалитет на сликата одколку бум тв (поради битрејтот)???
Во теорија да ,но не е така, некој канали се подобри ,некој полоши. А и зависи на каков телевизор гледаш ,кај мене едното апаратче е на LG тв и е убава сликата ,другото е на QUART и сликата е добричка. Најчиста слика вадат со дигиталната CRT телевизорите

Мене само едно нешто не ми е јасно за Близу ,нели се иста фирма со бугарскиот и уште некој? Зашто не ги стават тие бугарските нивни ,на близу канали кај нас? Бугарите имаат еден куп филмски канали

Драчевец самиот си се изјасни ти 300ден не даваш за ХБО истото и јас не би им дал кажи ми зошто близоо да ги става ако има мала гледаност?...ако се иста фирма кога права нема да се реемиетуваат каналите
голем + Бугарија е 8милиона Македонија 2 милиона жители...[DOUBLEPOST=1398778763][/DOUBLEPOST]
Извини, по грешка тебе сум те цитирал, наместо Insanity55.

А во контекст на цените, 350 денари ти е пиратски шеринг? Мислев за цените за легално купена картичка, не пиратска. А сигруно и филмови и серии симнуваш пиратски?
Е операториве не смеат пиратски да емитуваат. Затоа веќе ги нема и хрт 2, нова, хбо и еден куп други програми кои порано беа во основниот пакет за 200-300 денари претплата.

1. Да.
2. Ако го донесеш тука пак е пиратски зошто не си во таа држава каде што се продава пакетот.
3. Нормално

Драчевец самиот си се изјасни ти 300ден не даваш за ХБО истото и јас не би им дал кажи ми зошто близоо да ги става ако има мала гледаност?...ако се иста фирма кога права нема да се реемиетуваат каналите
голем + Бугарија е 8милиона Македонија 2 милиона жители...[DOUBLEPOST=1398778763][/DOUBLEPOST]

Абе бугарија е 8мил али не се сите на близу. Иначе кажв јас до 100-150ден давам за ХБО ,но проблемот со близу е што немаат добра понуда на дигиталната ,најреално 15канали се гледаат кај нив ,другото се е ѓубре.Друга работа јас ставив дигитална од близу само поради тие 5 ППВ канали на кој секој ден имаше филмови и истите беа скинати без никакво известување и објаснување.
Се согласувам дека сателитската е многу подобар избор неголи сегашниве понуди на операторите.

Во теорија да ,но не е така, некој канали се подобри ,некој полоши. А и зависи на каков телевизор гледаш ,кај мене едното апаратче е на LG тв и е убава сликата ,другото е на QUART и сликата е добричка. Најчиста слика вадат со дигиталната CRT телевизорите
Па да, за квалитетот на сликата зависи и од ТВ-куќата, и од операторот. А од каде ти ова дека ЦРТ вадат најдобра слика од ДТВ?

Абе бугарија е 8мил али не се сите на близу. Иначе кажв јас до 100-150ден давам за ХБО ,но проблемот со близу е што немаат добра понуда на дигиталната ,најреално 15канали се гледаат кај нив ,другото се е ѓубре.Друга работа јас ставив дигитална од близу само поради тие 5 ППВ канали на кој секој ден имаше филмови и истите беа скинати без никакво известување и објаснување.
Се согласувам дека сателитската е многу подобар избор неголи сегашниве понуди на операторите.

И јас истото ги ставив за ППВ ама после неколку месеци ги откажаа а веќе 2 договор ми е и си ставив само интернет...100% и тебе ти е поминат договорот...,ХБО и 150 да е не давам додека пиратеријата за филмови постои
Имам и тоталтв што се заебав само заради тие Спортклуб ХД што се катастрофа слика и го откажав пакетот од хд ставив минимален колку да ми пројде договорот..Дреамбохот ми е само за спорт пошто имаш од пиле и млеко на него.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom