A1 TV кабелска телевизија (Blizoo/Cabletel/Vip TV) - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата Креатор на темата Xak
  • Време на започнување Време на започнување
Ај баш ѕирни па пиши. Цитирај ме или пингај, да не изумам да проверам. Фала :)
Сега успеав да најдам слободно време и незафатен ТВ, на аналогната кај мене има 18 канали од кои сите македонски локални, национални и сателитски канали, DMsat, RTKsat и уште една ексју на која немаше лого.

Сега успеав да најдам слободно време и незафатен ТВ, на аналогната кај мене има 18 канали од кои сите македонски локални, национални и сателитски канали, DMsat, RTKsat и уште една ексју на која немаше лого.

Очигледно јас не знам да ги пребарувам, за да дојдам до тие 18 канали.
Али уште не сфаќам зошто и да е така, ги добивам само тие 18 канали а не и останатите?

Очигледно јас не знам да ги пребарувам, за да дојдам до тие 18 канали.
Али уште не сфаќам зошто и да е така, ги добивам само тие 18 канали а не и останатите?
Во новите пакети на Близоо нема никаде наведено дека нудат аналогна телевизија, затоа што најверојатно планираат целосно да ја исклучат. Можно е во некои населби и да е исклучена, провери во комшилук дали имаат аналогна на близо.
Причината зошто скоро сите дигитални канали се заклучени е многу јасна, а тоа се повеќе пари да ти земат. Симни го нивниот ценовник, отиди на втората страна и прочитај што пишува во редот со: дополнителен сд приемник /дополнителен ХД приемник / дополнителен КА модул и ке ти стане јасно.
Само во VIP combo пакетите имаат вклучено можност за повеќе дигитални тв приклучоци без никаква доплата.

Во новите пакети на Близоо нема никаде наведено дека нудат аналогна телевизија, затоа што најверојатно планираат целосно да ја исклучат. Можно е во некои населби и да е исклучена, провери во комшилук дали имаат аналогна на близо.
Причината зошто скоро сите дигитални канали се заклучени е многу јасна, а тоа се повеќе пари да ти земат. Симни го нивниот ценовник, отиди на втората страна и прочитај што пишува во редот со: дополнителен сд приемник /дополнителен ХД приемник / дополнителен КА модул и ке ти стане јасно.
Само во VIP combo пакетите имаат вклучено можност за повеќе дигитални тв приклучоци без никаква доплата.
decki sakate docsis3,internet modemi i brzini 150mbps-dtv i Hd, i analogna televizija-epa ne odat tia zaedno

decki sakate docsis3,internet modemi i brzini 150mbps-dtv i Hd, i analogna televizija-epa ne odat tia zaedno

Аналогната кабелска телевизија или е достапна за сите корисници, или не е достапна за сите корисници.

Доколку Близо ја исклучуваат аналогната кабелска телевизија во некои региони и доколку планираат целосно да ја исклучат, тогаш ќе мораат да понудат некој најосновен пакет кој ќе може да се користи на неограничен временски период, односно без обврзувачки договор, и кој ќе може да се користи без кабелски CA модул, односно без картичка, бидејќи доколку Близо планираат да ги продаваат кабелските CA модули, односно картичките, тешко дека на таков начин ќе привлечат нови корисници, а доколку планираат да ги даваат кабелските CA модули, односно картичките бесплатно на користење за корисниците, тогаш ќе мораат бајаги да ги зголемат сопствените залихи на кабелски CA модули, односно на картички, како и на кабелски рисивери, а на мене лично Близо не ми делуваат на компанија која е подготвена да биде толку дарежлива кон сегашните и идните корисници на нивните услуги.

Единствена корист која би ја имале доколку Близо во целост ја исклучи аналогната кабелска телевизија, ќе биде тоа што и локалните и регионалните телевизии ќе мораат да ги емитуваат дигитално, а не само аналогно како што прават сега.

Фала дечко, јас сум задоволен и со лан зона и небарам да ме префрлат на docsis3, интернет модем ми следува затоа што на друг начин неможам да добијам интернет и телефон од нив.
Никој на нив ништо не им бара, освен да го почитуваат тоа што сме се договориле.
Во мојот договор пишува дека ми следува дигитална телевизија на еден телевизор и аналогна до 3 телевизори. Воопшто не ми е проблем ако ја исклучат аналогната телевизија ако ми дадат ресивер за дигитална телевија, а да не ми наплатат дополнителна претплата за да ги следам тв каналите за кои чесно си плаќам месечна претплата.

А сега тие играат една нечесна игра, ќе има сигнал на аналогната телевизија се додека не изминат старите договори каде е прецизирана таа услуга. Во новите пакети има само по еден дигитален приклучок во претплатата , па сосема јасно е што може да се случи.

@Dexter26 да не те цитирам, мое мислење е дека цените и доплнителните услуги отсега можат само да раснат никако да се намалуваат, ќе биде нешто слично како со мобилната телефонија каде со претплата од 555 денари имаше неограничени разговори а сега таа цена е 666 со тенденција да оди нагоре, а што е најлошо и конкуренцијата го следи тој тренд па сега кај нив истиот пакет од 650денари го направија 800.

@Dexter26 да не те цитирам, мое мислење е дека цените и доплнителните услуги отсега можат само да раснат никако да се намалуваат, ќе биде нешто слично како со мобилната телефонија каде со претплата од 555 денари имаше неограничени разговори а сега таа цена е 666 со тенденција да оди нагоре, а што е најлошо и конкуренцијата го следи тој тренд па сега кај нив истиот пакет од 650денари го направија 800.

Во мобилната телефонија владее триопол кој се стреми кон тоа да стане дуопол доколку се одобри спојувањето на Вип и ОНЕ, со што баш и нема да имаме некој реален избор на припејд и постпејд понуди.

Во кабелската телевизија од друга страна, барем засега, сеуште има барем некаква конкуренција.

Телекабел исто како и Близо нуди кабелска телевизија, но не го намалува бројот ниту на аналогните ТВ канали, ниту на дигиталните ТВ канали. Токму напротив, Телекабел ја нуди својата дигитална телевизија бесплатно, а наплаќа само за аналогната.

Буквално за 450 денари месечно добивам аналогна телевизија со стакло слика, Спорт Клуб канали, HRT 1 и HRT 3 каналите и бројни други ТВ канали, но истовремено добивам и дигитална телевизија без потреба од кабелски CA модул, односно без картичка, а доколку имам LCD или плазма телевизор со сопствен DVB-C декодер, тогаш воопшто не ми треба ни кабелски рисивер. Всушност, кабелскиот CA модул, односно картичката, ми е потребен/потребна само за каналите за возрасни, а тоа ќе ме чини само 100 денари повеќе во секоја месечна претплата, доколку изразам интерес за истите тие ТВ канали.

Е сега, тоа што Телекабел наплаќаат за купување на кабелските CA модули, односно картичките, исто како и за кабелските рисивери - кои им се потребни само на корисниците со обични телевизори, а не им се потребни на корисниците со LCD или плазма телевизори со сопствен DVB-C декодер - е веќе друга приказна, на крајот на краиштата, сосема нормално и разбирливо е тоа што и Телекабел сакаат да профитираат од новите корисници, бидејќи не ги обврзуваат со кориснички договори и корисникот кој денес штотуку се приклучил, доколку сака, може веќе утре да се исклучи, а со тоа пуштањето на каблите до домот на корисникот завршува како неисплатлива инвестиција која паѓа во вода.

Ти-Хоум нуди основен MaxTV пакет со доста добра понуда на дигитални ТВ канали, кој на неопределен временски период чини 400 денари месечно. Негативна карактеристика на пакетот е тоа што е достапен на максимум 2 телевизора, што значи дека домовите со 3 или повеќе телевизори нема да можат да си го дозволат основниот MaxTV пакет на Ти-Хоум на сите телевизори.

ОНЕ нуди Мини БоомТВ пакет за 200 денари месечно исто така со солидна понуда на дигитални ТВ канали, претпоставувам дека е на неопределен временски период, но дури и да е со договор на 2 години, сигурно истиот тој пакет не би чинел повеќе од 400 или 450 денари месечно на неопределен временски период. Не знам колку оваа претплата чини за корисници со 2 или повеќе телевизори, претпоставувам дека ќе чини повеќе од предвидената цена со секој нареден телевизор.

Но основниот дигитален пакет на Близо чини 499 денари месечно и тоа со договор за користење на 2 години, односно 599 денари месечно на неопределен временски период, а претпоставувам дека наплаќаат и дополнителни 200 денари за секој нареден телевизор како што ми наплаќаат на мене 200 денари за рисиверот што го користам на вториот телевизор.

Кога ќе ги земеме во предвид понудите на сите овие кабелски и дигитални оператори, ќе дојдеме до заклучок дека има многу подобри алтернативи на Близо кога станува збор за најосновни пакети со ТВ канали за домашните корисници кои не бараат ниту Интернет, ниту телефонија, туку само најосновни дигитални ТВ канали.

Во вакви околности, доколку Близо навистина планираат во целост да ја укинат аналогната телевизија, тогаш ќе мораат или да го поевтинат нивниот основен дигитален пакет, или да воведат нов дигитален мини пакет со сите домашни македонски ТВ канали и евентуално по некој српски ТВ канал, и да го нудат тој пакет на неопределен временски период по цена која не смее да биде повисока од 500 денари месечно, доколку воопшто планираат да ги задржат сегашните корисници кои користат само аналогна телевизија и доколку планираат да привлечат нови корисници кои не ги интересира ниту кабелски Интернет, ниту телефонија, туку само најосновни дигитални ТВ канали.

Последно уредено:
... Во кабелската телевизија од друга страна, барем засега, сеуште има барем некаква конкуренција...
Точно е дека во пружањето на ТВ услуги моментално има повеќе конкуренција ама таа со тек на време ке стане се послаба. Близоо кој сега е во сопственост на ВИП, ги купува сите кабелски оператори за кои може да се договори. Моментално чекаат одговор од антимонополската комисија за купување на ОНЕ, дури и да немаат удел во Боом ТВ сепак ке имаат влијание во фирмата затоа што поголемиот процент на сопственост ќе биде нивни.
Кај мене и на многу други места телекабел нема своја инфраструктура па изборот останува на Близу, Оне и Телеком. Многу поевтино ми излегува ако земам цел пакет од еден оператор наместо да ја бркам секоја услуга посебно и во тој случај Оне отпаѓа поради мизерно спориот интернет а телеком поради преголемата цена (засега).
Според мене на крајот пак ке останат две или фирми кои ги нудат сите услуги и ќе имаат слична политика на цени а ќе се разликуваат само во услугите (брзина и количина на интернет, број и квалитет на тв канали итн).
Што се однесува до последниот пасус и сега цената им е 500 денари со договор на 2 години и знаејки како функционираа до сега мислам дека тоа нема да се смени. Единствено што може да направат ево таа цена да може да се приклучи до три телевизори (како што беше со аналогната) ама и за тоа сум скептик затоа што таа опција моментално им е активна само во ВИП комбо пакетот.

Точно е дека во пружањето на ТВ услуги моментално има повеќе конкуренција ама таа со тек на време ке стане се послаба. Близоо кој сега е во сопственост на ВИП, ги купува сите кабелски оператори за кои може да се договори. Моментално чекаат одговор од антимонополската комисија за купување на ОНЕ, дури и да немаат удел во Боом ТВ сепак ке имаат влијание во фирмата затоа што поголемиот процент на сопственост ќе биде нивни.
Кај мене и на многу други места телекабел нема своја инфраструктура па изборот останува на Близу, Оне и Телеком. Многу поевтино ми излегува ако земам цел пакет од еден оператор наместо да ја бркам секоја услуга посебно и во тој случај Оне отпаѓа поради мизерно спориот интернет а телеком поради преголемата цена (засега).
Според мене на крајот пак ке останат две или фирми кои ги нудат сите услуги и ќе имаат слична политика на цени а ќе се разликуваат само во услугите (брзина и количина на интернет, број и квалитет на тв канали итн).
Што се однесува до последниот пасус и сега цената им е 500 денари со договор на 2 години и знаејки како функционираа до сега мислам дека тоа нема да се смени. Единствено што може да направат ево таа цена да може да се приклучи до три телевизори (како што беше со аналогната) ама и за тоа сум скептик затоа што таа опција моментално им е активна само во ВИП комбо пакетот.

Дури и да го отпишеме ОНЕ поради евентуалното спојување на Вип и ОНЕ, сепак Ти-Хоум и Телекабел остануваат вистинска конкуренција на Близо.

Телекабел ако досега не пропаднаа, а имаа ептен тежок период, тогаш уште помали се шансите да пропаднат во блиска иднина и тешко дека ќе бидат купени од страна на Вип или Близо.

Телекабел, исто како и Близо, и понатаму се шири, но не ја применува праксата на Близо со купување на веќе постоечки кабелски и дигитални оператори, туку ја шири сопствената веќе постоечка мрежа и тоа е за поздрав, бидејќи говори дека планираат да останат сериозен играч во кабелската телевизија.

Токму поради овие два силни конкурента - и многу други локални и регионални кабелски и дигитални оператори низ Македонија, Близо сепак ќе мораат порано или подоцна да направат исклучок на досегашната пракса и да го поевтинат својот основен дигитален пакет, или да воведат поевтин и помал основен дигитален пакет.

Дури и да го отпишеме ОНЕ поради евентуалното спојување на Вип и ОНЕ, сепак Ти-Хоум и Телекабел остануваат вистинска конкуренција на Близо.

Телекабел ако досега не пропаднаа, а имаа ептен тежок период, тогаш уште помали се шансите да пропаднат во блиска иднина и тешко дека ќе бидат купени од страна на Вип или Близо.

Телекабел, исто како и Близо, и понатаму се шири, но не ја применува праксата на Близо со купување на веќе постоечки кабелски и дигитални оператори, туку ја шири сопствената веќе постоечка мрежа и тоа е за поздрав, бидејќи говори дека планираат да останат сериозен играч во кабелската телевизија.

Токму поради овие два силни конкурента - и многу други локални и регионални кабелски и дигитални оператори низ Македонија, Близо сепак ќе мораат порано или подоцна да направат исклучок и да го поевтинат својот основен дигитален пакет, или да воведат поевтин и помал основен дигитален пакет.
Покрај тоа, очигледно е дека blizoo поради некоја Х причина "штедат". Да се потсетиме со SK што беше, ~2 месеци ништо немаше од SK. Што постигнаа со тоа? Очигледно е дека не им се даваа пари. Видете ја ситуацијата кај Телекабел: SK 1, SK 2, SK 3, N1, Grand Narodna Televizija ги нуди бесплатно, а истиве канали blizoo ги нудат за доплата од ~150 денари. Зошто blizoo ги нема AMC, Cinestar, HBO, History Channel? Едноставно, пари не им се даваат. Ама ќе дојде и денот кога и мене нема да ми се даваат пари за нивните услуги. Далеку од тоа дека Телекабел се цвеќиња за мирисање. И тие ги немаат каналите од FOX групацијата. И тие исто така треба да започнат да ја исклучуваат АТВ, и да вложуваат во повеќе ДТВ и HD канали, но и зголемување на Down и Up брзини. И плус ТК нема обврзувачки договор, ако не ти се допаѓаат, ќе си кажете едно ЧАО и работата е завршена, а по автоматизам тоа значи дека немаат право на грешки.

...

Далеку од тоа дека Телекабел се цвеќиња за мирисање. И тие ги немаат каналите од FOX групацијата. И тие исто така треба да започнат да ја исклучуваат АТВ, и да вложуваат во повеќе ДТВ и HD канали, но и зголемување на Down и Up брзини. И плус ТК нема обврзувачки договор, ако не ти се допаѓаат, ќе си кажете едно ЧАО и работата е завршена, а по автоматизам тоа значи дека немаат право на грешки.

Телекабел намерно не ги емитуваат FOX каналите бидејќи очигледно можат парите за тие канали да ги трошат на други канали - AXN и Cinestar каналите не се лоша алтернатива, а и HRT 1 и HRT 3 можат до некаде да надоместат за Discovery каналите, но дефинитивно нема замена за National Geographic.

Но токму самиот факт дека Телекабел не ги обврзуваат своите корисници со договори за користење на нивните услуги на 1 или 2 години, говори повеќе од доволно дека за разлика од Близо, Телекабел се подготвени на ризик, што е за поздрав.

А Близо, од друга страна, доколку продолжат со ваквата пракса која ја применуваат низ годините - и тешко дека планираат да ја променат истата оваа денешна пракса во блиска иднина - ризикуваат да изгубат по некој корисник.

Еве јас на пример, сериозно се мислам дали да се префрлам на Телекабел во 2016 година откако во декември 2015 ќе ми истече договорот на 2 години со Близо. Сегашната претплата ме чини 1200 денари месечно, а доколку се префрлам на Телекабел, ќе ме чини 850 денари месечно без обврзувачки договор, или евентуално 950 денари доколку се претплатам и на каналите за возрасни, кои и не ми се баш нешто потребни. А каналите од BOX пакетот воопшто не ми требаат, ги гледавме промотивно со месеци на Близо додека траеше бесплатната промоција и не ми оставија некој посебен впечаток за да прифатам да плаќам за нив дополнително ниту на Близо, ниту на Телекабел.

Кога сме кај кабелскиот Интернет, и сега со Близо ги имам истите брзини кои ги нуди Телекабел во нивниот најевтин Интернет пакет и задоволен сум со истите.

Единствено доколку одлучам да го задржам и фиксниот телефон, претплатата ќе ме чини 1000 денари месечно, или 1100 денари месечно доколку се претплатам и на каналите за возрасни.

Настрана фактот дека 100 или 200 денари помалку е само симболично намалување на месечната претплата и сепак ќе морам да платам за кабелските CA модули и/или кабелските рисивери доколку се претплатам и на каналите за возрасни, но сепак со Телекабел за истата оваа претплата добивам нешто што Близо не ми го нуди - можност да се исклучам кога сакам, а притоа да не плаќам никакви пенали.

Но сепак, Близо имаат од мене фора до крајот на декември 2015 да ми понудат нешто поквалитетно од ова што ми го нудат денес - како на пример да ми ги дадат каналите од Балканскиот пакет во замена за отстранување на Тринг каналите кои воопшто не ми се потребни, како и да ми ги зголемат Интернет брзините, па во такви околности можеби ќе прифатам и понатаму да им плаќам 1200 денари и во наредните 2 години.

Или нека ми ја поевтинат претплатата за минимум 200 денари помалку, на мене повеќе и не ми треба кабелскиот рисивер за вториот телевизор за кој плаќам дополнителни 200 денари секој месец, бидејќи сега користам 2 LCD телевизора со сопствен DVB-C декодер, но за вториот кабелски CA модул ќе треба еднократно да им платам 2499 денари на Близо, што за мене лично и не е баш прифатливо доколку потпишувам нов договор за користење на услугите на Близо и во наредните 2 години.

Нека ми го дадат и вториот кабелски CA модул бесплатно на користење и нека ми ја поевтинат претплатата од 1200 денари месечно на 1000 денари месечно, или уште подобро, на 900 денари месечно, па можеби ќе прифатам да потпишам нов договор за користење на услугите на Близо и во наредните 2 години.

Или поевтинување, или подобра понуда со подобри канали, како што се каналите од Балканскиот пакет за истата цена, во спротивно, сериозно ќе размислам за префрлување на Телекабел.

Лично јас би сакал да се вратам на Ти-Хоум, но цената на месечната претплата ми е клучна, па затоа Ти-Хоум отпаѓаат од игра, а и плус, нивните оптички кабли сеуште не се пуштени низ мојата населба, додека од друга страна, Близо и Телекабел веќе се достапни и ги нудат своите услуги низ мојата населба и во мојата зграда, што значи дека кога ќе дојдат од Телекабел, нема да мораат да пуштаат нови кабли, туку само да го поврзат мојот веќе постоечки кабел со нивното сандаче, кое е веднаш до сандачето на Близо. Или со други зборови кажано, префрлувањето од Близо на Телекабел ќе трае неполни 10 минути.

Последно уредено:
Телекабел намерно не ги емитуваат FOX каналите бидејќи очигледно можат парите за тие канали да ги трошат на други канали - AXN и Cinestar каналите не се лоша алтернатива, а и HRT 1 и HRT 3 можат до некаде да надоместат за Discovery каналите, но дефинитивно нема замена за National Geographic.

Но токму самиот факт дека Телекабел не ги обврзуваат своите корисници со договори за користење на нивните услуги на 1 или 2 години, говори повеќе од доволно дека за разлика од Близо, Телекабел се подготвени на ризик, што е за поздрав.

А Близо, од друга страна, доколку продолжат со ваквата пракса која ја применуваат низ годините - и тешко дека планираат да ја променат истата оваа денешна пракса - ризикуваат да изгубат по некој корисник.

Еве јас на пример, сериозно се мислам дали да се префрлувам на Телекабел во 2016 година откако во декември 2015 ќе ми истече договорот на 2 години со Близо. Сегашната претплата ме чини 1200 денари месечно, а доколку се префрлам на Телекабел, ќе ме чини 850 денари месечно без обврзувачки договор, или евентуално 950 денари доколку се претплатам и на каналите за возрасни, кои и не ми се баш нешто потребни. А каналите од BOX пакетот воопшто не ми требаат, ги гледавме промотивно со месеци на Близо додека траеше бесплатната промоција и не ми оставија некој посебен впечаток за да прифатам да плаќам за нив дополнително ниту на Близо, ниту на Телекабел.

Кога сме кај кабелскиот Интернет, и сега со Близо ги имам истите брзини кои ги нуди Телекабел во нивниот најевтин Интернет пакет и задоволен сум со истите.

Единствено доколку одлучам да го задржам и фиксниот телефон, претплатата ќе ме чини 1000 денари месечно, или 1100 денари месечно доколку се претплатам и на каналите за возрасни.

Настрана фактот дека 100 или 200 денари помалку е само симболично намалување на месечната претплата и сепак ќе морам да платам за кабелските CA модули и/или кабелските рисивери доколку се претплатам и на каналите за возрасни, но сепак со Телекабел за истата оваа претплата добивам нешто што Близо не ми го нуди - можност да се исклучам кога сакам, а притоа да не плаќам никакви пенали.
Мене ми истекува Август годинава. blizoo би ги задржал единствено поради стабилниот интернет и поради National Geographic.

ПС: Кога спомнав во претходниот пост за каналите од FOX групацијата мислев и на National Geographic, кажувам за да нема забуни.

Реално FOX многу не ми значат, ама National Geographic и тоа како ми значи. Некој има информации дали овие Cinestar се подобри од FOX?

Мене ми истекува Август годинава. blizoo би ги задржал единствено поради стабилниот интернет и поради National Geographic.

ПС: Кога спомнав во претходниот пост за каналите од FOX групацијата мислев и на National Geographic, кажувам за да нема забуни.

Реално FOX многу не ми значат, ама National Geographic и тоа како ми значи. Некој има информации дали овие Cinestar се подобри од FOX?

Сум ги видел во неколку наврати и не се лоши, солидни се како алтернатива на FOX каналите.

Инаку да, и на мене би ми недостигал National Geographic, но доколку тоа е цехот кој треба да го платам за поевтина месечна претплата и доста поквалитетни канали како што се HRT 1, HRT 3, AXN и Cinestar каналите наспроти бугаризмите и рамковнистичките канали кои ги промовира Близо, мислам дека би го прифатил тоа.

Но треба и Телекабел внимателно да ги набљудуваме, бидејќи неодамна го отстранија каналот Minimax од својата дигитална ТВ понуда и го заменија со Алсат М.

Нешто слично направија и Ти-Хоум пред неколку месеци кога го отстранија каналот OBN и го заменија со RTV21 или некоја друга рамковнистичка телевизија. Не дека OBN е нешто посебен канал, јас лично многу ретко ќе најдев нешто интересно на OBN, но сепак поприфатливо е за мене да го имам OBN во дигиталниот пакет кој го користам, наместо некој рамковнистички канал.

И како надоврзување: Сите знаеме зошто blizoo не ја ставаше "24 Вести" :)

Фала дечко, јас сум задоволен и со лан зона и небарам да ме префрлат на docsis3, интернет модем ми следува затоа што на друг начин неможам да добијам интернет и телефон од нив.
Никој на нив ништо не им бара, освен да го почитуваат тоа што сме се договориле.
Во мојот договор пишува дека ми следува дигитална телевизија на еден телевизор и аналогна до 3 телевизори. Воопшто не ми е проблем ако ја исклучат аналогната телевизија ако ми дадат ресивер за дигитална телевија, а да не ми наплатат дополнителна претплата за да ги следам тв каналите за кои чесно си плаќам месечна претплата.

А сега тие играат една нечесна игра, ќе има сигнал на аналогната телевизија се додека не изминат старите договори каде е прецизирана таа услуга. Во новите пакети има само по еден дигитален приклучок во претплатата , па сосема јасно е што може да се случи.

brat se e ok no da znaes deka LAN zonite od Blizoo sto gi kupuva ke gi gasi i ke odi na docsis3,toa go napravija vo Prilep,2 god,menuvaaa mreza niz cel grad, za da sega sekade se na docsiss3,a i vo ostanatite meesta isto taka ke bide znam deka ja kupija BTV od Bitola no taa si e docsis,taka da tamu mozat zamo da pojacaat od euro docsis2.0 na 3.0,a za cenite i jas mislam deka si vo pravo deka ke pokacuvaat ceni samo,

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom