A1 Net кабелски Интернет - генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Swifty
  • Време на започнување Време на започнување
Сите модеми и рутери се такви, дури и да имаш опција за bridge, пак ќе се загрева.

Ова ти го говорам од лично искуство, сум имал секакви модеми и рутери по дома и до денешен ден не помнам да сум имал барем еден кој не се загревал.

Па би требало целиот сообраќај да е пренасочен од рутерот со вграден кабелски модем од Technicolor кон рутерот од TP-Link со самото тоа што од сите мрежни порти на рутерот со вграден модем од Technicolor само една се користи. Провери кај Technicolor - от дали има опција за да им направиш disable на останатите мрежни порти.

А зошто го користиш преку мрежна порта на TP-Link - от, наместо преку WAN порта ?
Затоа што не добивам IP адреса од приватниот ранг на техниколорот. Искрено не ми текна да изберам Static IP во Wan опциите. Сега не сум кај другарчето, ништо утре ке пробам. Намерата ми беше сосема друга, ова го оставив така како привремено решение, ама изгледа така и ке си остане.
Ако ништо друго не сум во Double-Nat ситуација, на тп-линкот имам DD-WRT и брзински ги исклучив сите тие опции. Торентот зезаше се додека не исклучив SPI-Firewall (DD-WRT), друго се работи како што треба.

Затоа што не добивам IP адреса од приватниот ранг на техниколорот. Искрено не ми текна да изберам Static IP во Wan опциите. Сега не сум кај другарчето, ништо утре ке пробам. Намерата ми беше сосема друга, ова го оставив така како привремено решение, ама изгледа така и ке си остане.
Ако ништо друго не сум во Double-Nat ситуација, на тп-линкот имам DD-WRT и брзински ги исклучив сите тие опции. Торентот зезаше се додека не исклучив SPI-Firewall (DD-WRT), друго се работи како што треба.

Зошто Static IP, не ти врши работа DHCP кај Technicolor - от ?

Не сум пробал. Логиката е ако поврзуваш од лан to wan порта, правиш две мрежи. Првата што ке е под техниколор би била 192.168.1.2-192.168.1.254(без default gateway и broadcast), а другата мрежа што ке е под ТП-Линкот ке биде 192.168.2.2-192.168.2.254.
Во право си и DHCP ке заврши работа. Теоретски знам, практично не сум пробувал.
Претпоставувам дека на ТП-Линкот ке му биде доделена WAN адреса од рангот(192.168.1.2-192.168.1.254) а со статик конфигурација ке треба сам да изберам. У секој случај нема бегање од double-nat со ваква конфигурација. Можеби ова е и најлесното решение.

Не сум пробал. Логиката е ако поврзуваш од лан to wan порта, правиш две мрежи. Првата што ке е под техниколор би била 192.168.1.2-192.168.1.254(без default gateway и broadcast), а другата мрежа што ке е под ТП-Линкот ке биде 192.168.2.2-192.168.2.254.
Во право си и DHCP ке заврши работа. Теоретски знам, практично не сум пробувал.
Претпоставувам дека на ТП-Линкот ке му биде доделена WAN адреса од рангот(192.168.1.2-192.168.1.254) а со статик конфигурација ке треба сам да изберам. У секој случај нема бегање од double-nat со ваква конфигурација. Можеби ова е и најлесното решение.

Преку DHCP, со Technicolor LAN преку мрежен кабел со TP-Link WAN, Technicolor - от ќе го третира TP-Link - от како компјутер кој користи Интернет преку мрежен кабел, а TP-Link - от ќе го третира Technicolor - от како модем од кој превзема Интернет сигнал.

А бидејќи нема да има други уреди поврзани со Technicolor - от, ниту жично, ниту безжично, повеќе од очигледно е дека целиот Интернет сообраќај ќе биде пренасочен кон TP-Link - от. Поедноставно - здравје.

Јасно :)
Ама сепак многу им се глупавите уредите. Почнувајќи од шкарт дигиталните приемници, па сега со овие комбо рутер+модем уреди што се тешки ѓубриња. Единствено што вреди се Cisco 2.0 и 3.0 docsis модемите, и постарите црни HD приемници(оние првите, не сегашниве).

Јасно :)
Ама сепак многу им се глупавите уредите. Почнувајќи од шкарт дигиталните приемници, па сега со овие комбо рутер+модем уреди што се тешки ѓубриња. Единствено што вреди се Cisco 2.0 и 3.0 docsis модемите, и постарите црни HD приемници(оние првите, не сегашниве).

За фалсификат кабелските рисивери си во право - тапа се, но кога сме кај модемите, за жал тука немаме повеќе избор, бидејќи Циско го продаде својот оддел за развој и производство на кабелски модеми и на телевизиски рисивери на Техниколор во 2015 година поради што - од технички гледна точка - кабелските модеми и рутерите со вградени кабелски модеми на Техниколор, всушност се истите на Циско, со разликата што повеќе не се` на Циско, туку сега се` на Техниколор.

Хардверски не се баш шкарт, така да се на некое задоволително ниво за овие. А софтверски се навистина ГОЛЕМ шкарт. Јбг, колку само рисивери сменија а на ниеден не ажурираа софтвер, а пак не ги разбирам со политикава на менување на рисивери. Луѓево на месечина стигнаа овие не може еден асален софтвер да направат за рисивер. Човече, земете едни добри рисивери и после само надградувајте ги софтверски и готово.

Може и на друг начин...snmp некој? ;)
А тоа што сите се научиле NAT...тоа е друго два :D Има скриени опции рутерот...Не е толку страшно :) Ама не е ни лесно со оној нивни firmware. Прашајте да ве води нивни оператор, да не ве боли глава после ;)
Ако е целта да не загрева, заборави "модем" варијанта. Исто се фаќа. А, ако сакаш нешто друго... Играј си :)

Sakam nov dogovor da napravam ovoj sto e so 100/3 za 899, ima sansi da se izbegne toj ruter -modem, sto go nudat?

Sakam nov dogovor da napravam ovoj sto e so 100/3 za 899, ima sansi da se izbegne toj ruter -modem, sto go nudat?

Секако дека не. ако нема модем од нив како ќе имаш воопшто интернет???Купи си рутер ти и после поврзи го на тој модем. вифито може да се изгаси од тој нивен рутер

Секако дека не. ако нема модем од нив како ќе имаш воопшто интернет???Купи си рутер ти и после поврзи го на тој модем. вифито може да се изгаси од тој нивен рутер

Sega se javiv, moze bez toj ruter-modem sto go nudat, cisco 3 ke mi ponudat.

Sega se javiv, moze bez toj ruter-modem sto go nudat, cisco 3 ke mi ponudat.

Ако ти го дадат тој тогаш ОК е. Тоа е еден од подобрите модеми што го имале. Јас мислев скроз се повлечени ама очигледно ги користат по потреба.

го имам тој пакетот 1000ка интернет и кабелска. Ме интересира доколку го прекинам пред истек на договорот од 2 години, како ќе ми ги наплатат пеналите?

Дечки има ли некој друг проблеми со интернетот (стар blizoo) ? Не бев во Скопје неколку месеци и сега гледам дека веќе 2 дена е многу бавен?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom