A1 Net кабелски Интернет - генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Swifty
  • Време на започнување Време на започнување
>2016
>мислат дека нешто може да се направи ако некому ја знаеш IP адресата
>mfw
GN0lBVj.gif

>2016
>мислат дека нешто може да се направи ако некому ја знаеш IP адресата
>mfw
GN0lBVj.gif

Па во пракса, да - може, почнувајќи од ограничување на услугата од страна на самиот Интернет провајдер доколку корисникот кој ја објавил својата IP адреса се жали за квалитетот на услугата, па се до бројни други глупости.

Или ако до толку си самоуверен, дај објави го твојот матичен број во потпис, па да видиш што се може да ти направи човек кој ги знае најосновните лични податоци за тебе.

За волја на вистината, IP адресата повеќе доаѓа како привремена адреса на живеење отколку како матичен број, но сепак е доста важен личен податок кој треба да се држи настрана од дискусијата на отворените форуми како овој.

Па во пракса, да - може, почнувајќи од ограничување на услугата од страна на самиот Интернет провајдер доколку корисникот кој ја објавил својата IP адреса се жали за квалитетот на услугата, па се до бројни други глупости.

Или ако до толку си самоуверен, дај објави го твојот матичен број во потпис, па да видиш што се може да ти направи човек кој ги знае најосновните лични податоци за тебе.

За волја на вистината, IP адресата повеќе доаѓа како привремена адреса на живеење отколку како матичен број, но сепак е доста важен личен податок кој треба да се држи настрана од дискусијата на отворените форуми како овој.
Декстер, не мешај баби и жаби. Ете ти ја IP адресата, ти имаш завршено информатика, направи му нешто. Збориме ако има обичен рутер корисникот.
Викни другари, направете му нешто.
Стај ја на хакерски форуми, нека му направат нешто. Освен DDOS. А и за тоа кој би трошел ресурси.

Како тоа мислиш ограничување на услугата од ISP-то?
Он се пожалил овде, некој од VIP ќе му ја види IP адресата, и пошто се жали тука и им прави лоша реклама, они ќе му спречат користење на интернет? :popce:
Или што сакаш да кажеш?

Декстер, не мешај баби и жаби. Ете ти ја IP адресата, ти имаш завршено информатика, направи му нешто. Збориме ако има обичен рутер корисникот.
Викни другари, направете му нешто.
Стај ја на хакерски форуми, нека му направат нешто. Освен DDOS. А и за тоа кој би трошел ресурси.

Како тоа мислиш ограничување на услугата од ISP-то?
Он се пожалил овде, некој од VIP ќе му ја види IP адресата, и пошто се жали тука и им прави лоша реклама, они ќе му спречат користење на интернет? :popce:
Или што сакаш да кажеш?

Јас не им ја знам работната пракса на Вип, а претпоставувам дека ни ти не им ја знаеш.

Но кога те имаат врзано со договор на 1 или 2 години, ќе знаат како да ти го загорчат Интернет искуството или телевизиското искуство доколку ги критикуваш повеќе отколку што можат да поднесат.

И без тоа ти го загорчуваат ;) Шала на страна, не се толку лоши :)

Продавам договор од Близу од 01.03.2016 до 01.03.2018, пакетот е од пакетитие на близу НЕТ 20/2 сосе кабелска телевизија. Месечна сметка е 899 денари, сите сметки се платени. Вклучува 20 mbps download i 2 mbps upload + кабелска телевизја на Близу.

Доколку некој сака да го превземе договорт со договорната обврска го давам поклон затоа што не ми треба повеќе. Јас ќе го платам сменувањто на договорт како и повторниот приклучок коешто кошта повеќе од 1500 денари.

Вие само треба да ја превземете договорната обврска и имате 20 мегабитен даунлоад и 2 мегабитен аплооад + кабловска.

Треба да има техничка можност за инсталација на интернет од Близу/ВИП.

Некој што е на вип комбо 4 да ми помогне ?Со нивниот technicolor модем+рутер имам брзина од 40 мб/пс но дометот на сигналот е мал и е нестабилен.А со мојот рутер кој е со многу посилен сигнал поврзан на истиот нивни модем имам само 10 Мб/пс.Има ли можност и со мојот рутер да ја добијам брзината од 40-50 мб/пс

Sent from my MI NOTE LTE using Tapatalk

Некој што е на вип комбо 4 да ми помогне ?Со нивниот technicolor модем+рутер имам брзина од 40 мб/пс но дометот на сигналот е мал и е нестабилен.А со мојот рутер кој е со многу посилен сигнал поврзан на истиот нивни модем имам само 10 Мб/пс.Има ли можност и со мојот рутер да ја добијам брзината од 40-50 мб/пс

@ts01

Poveke priciniteli ti se faktor za brzinata; kako No;1 samoiot modem e slab na wi-fi toa e tocno no eve ti slika kako da go podesis vo delot na wi-fi,za da izvadis maxx od brzinata eve ti i slika od kaj mene na modem-preku 2 zida bbrzinata e sekogas 48~+mbps a up e sekogas 3- toa e 1 godina unazad odnosno od 12.08.2015-koga i go postavija-isto proverisi sloboni kanali na wi-fi kaj mene slobodni se samo 8 i 13, pa gi menuvam od vreme na vreme,
Lan portite od modemot se gigabitni-no zavisi kako tie povrzano so tvojot ruter,
isto taka proveri i vo signali kako tie do modemot-eve ti momentalna slika od kaj mene pada mozes da sporedis
a i zaboraviv vo delot na wi-fi vo modemot ona OBSS- obavezzno disable,

Attachments

• combo1.png
    combo1.png
    265,9 KB · Прегледи: 59
  • combo2.png
    combo2.png
    25 KB · Прегледи: 59
  • sig1.png
    sig1.png
    25,2 KB · Прегледи: 58
Denes posle 13 meseci-prv pat mi se promeni ip adresata pak od rangot 212.110. ... ... no sosema druga i porano Dns sami se promenuvaa a sega se fiksni 2 dns- brzinata si e ista 50/3-iskluciv 2/3 pati od napojuvajne -mislev dane imaat mavnato dinamicka NO, nese menuva-kako e kaj drugite na kombo4 ?

Attachments

• 2016-08-22_200501.png
    2016-08-22_200501.png
    22,5 KB · Прегледи: 31
Denes posle 13 meseci-prv pat mi se promeni ip adresata pak od rangot 212.110. ... ... no sosema druga i porano Dns sami se promenuvaa a sega se fiksni 2 dns- brzinata si e ista 50/3-iskluciv 2/3 pati od napojuvajne -mislev dane imaat mavnato dinamicka NO, nese menuva-kako e kaj drugite na kombo4 ?

Не се менува IP адресата кај кабелскиот Интернет на Вип, без разлика кој пакет се користи и без разлика кој кабелски модем или рутер со вграден кабелски модем се користи.

Ако ти е променета IP адресата, сигурно било поради привремен дефект или поради некаква надградба на мрежата.

Вакво нешто правеа во СК скоро. Исто и ја сега имам само 2 ДНС адреси. Ги прашав зошто, ми викаат дека сега така ќе функционира интернетот. Океј тогаш, само нека нема проблеми.

Има некој што користи Technicolor (модем и рутер) само како модем? Не можам да најдам никаде bridge опција. Моментално со TP-Link рутерче ми е поврзан: лан кабел од портата на technicolor оди до лан портата на TP-Link(значи Lan, не Wan, жолта е). DHCP серверот ми е исклучен на вториот рутер.
Wan IP адресата на TP-Link е 0.0.0.0 а Lan IP адреса му е 192.168.0.2 (бидејќи default gateway е на Technicolor 192.168.0.1).
Има ли можност целосно да го усмерам сообраќот кон вториот рутер, односно тој да ја добие јавната IP адреса. Вака само делумно го растерувам првиот рутер, ама џабе пак прегрева.

Има некој што користи Technicolor (модем и рутер) само како модем? Не можам да најдам никаде bridge опција. Моментално со TP-Link рутерче ми е поврзан: лан кабел од портата на technicolor оди до лан портата на TP-Link(значи Lan, не Wan, жолта е). DHCP серверот ми е исклучен на вториот рутер.
Wan IP адресата на TP-Link е 0.0.0.0 а Lan IP адреса му е 192.168.0.2 (бидејќи default gateway е на Technicolor 192.168.0.1).
Има ли можност целосно да го усмерам сообраќот кон вториот рутер, односно тој да ја добие јавната IP адреса. Вака само делумно го растерувам првиот рутер, ама џабе пак прегрева.

Сите модеми и рутери се такви, дури и да имаш опција за bridge, пак ќе се загрева.

Ова ти го говорам од лично искуство, сум имал секакви модеми и рутери по дома и до денешен ден не помнам да сум имал барем еден кој не се загревал.

Па би требало целиот сообраќај да е пренасочен од рутерот со вграден кабелски модем од Technicolor кон рутерот од TP-Link со самото тоа што од сите мрежни порти на рутерот со вграден модем од Technicolor само една се користи. Провери кај Technicolor - от дали има опција за да им направиш disable на останатите мрежни порти.

А зошто го користиш преку мрежна порта на TP-Link - от, наместо преку WAN порта ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom