A1 Net кабелски Интернет - генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Swifty
  • Време на започнување Време на започнување
Другари, помирете се дека барем 80% од „проблемите“ со кои се соочувате се всушност базирани од непознавањето на интернетските работи од страна на корисниците, а не интернет провајдерот кој го користите. Не зборам само за близу, туку за секој факинг интернет. Од искуство како корисник, вработен во техничка поддршка во 2 оператори и мрежен администратор во еден. Дај олабавете и информирајте се пред да мрчите :)

Наведените страници се отвараат одлично, испробано од Telekabel, blizoo и Telekom 3G.

Бидејќи вчера пријавив, денес ми се јавија и рекоа дека средиле со T-home.mk :) Штотуку проверив, си работи сега :)
uploadfromtaptalk1441623053284.png

Другари, помирете се дека барем 80% од „проблемите“ со кои се соочувате се всушност базирани од непознавањето на интернетските работи од страна на корисниците, а не интернет провајдерот кој го користите. Не зборам само за близу, туку за секој факинг интернет. Од искуство како корисник, вработен во техничка поддршка во 2 оператори и мрежен администратор во еден. Дај олабавете и информирајте се пред да мрчите :)

Наведените страници се отвараат одлично, испробано од Telekabel, blizoo и Telekom 3G.

Еве јас како корисник кој плаќа за конкретната услуга, ти велам дека сакам квалитет за моите пари.

Нека го даваат Интернетот бесплатно, и јас ќе бидам меѓу првите кои ќе престанат со мрчењето. ;)

Јас немам работено во техничка поддршка, ниту сум работел како мрежен администратор, но познавам многумина кои го работат тоа и знам што се трпат секој ден.

Но тие се платени за тоа, а јас како муштерија сакам квалитетна услуга за дадените пари, а муштеријата секогаш е во право, исто како Мајкл Даглас во Falling Down, со разликата што јас сеуште не сум се вооружил со заби за да ги сфатат сериозно моите поплаки ' барем засега. :D

Затоа, додека не дојде денот кога и на мене ќе ми изгори некоја жичка во мозокот и ќе ми пукне филмот, па почнам да лудувам наоколу вооружен до заби како Мајкл Даглас во Falling Down, ќе продолжам со мрчењето се додека не се решат проблемите за кои јас се жалам, или се додека не го направат Интернетот бесплатен.

Последно уредено:
За се' се согласувам со тебе.
Освен дека муштеријата е секогаш во право, затоа што некогаш не е .

Мрчење за вистински проблеми разбирам. Мрчење од типот „пингот ми е лош“ (до некој гејм сервер у Тунгузија), „не ми отвора odredenastrana.com" (а си ставил сам рутер и не знае што е DNS) и „плаќам за 15Mbps, а види го спидтестов вика 12Mbps" (а во позадина постојано му се извршуваат други мрежни активности или мери на спидтест во Тунгузија) се најретардираните поплаки евер.

Ти каков проблем имаш? :)

Мрчење за вистински проблеми разбирам. Мрчење од типот „пингот ми е лош“ (до некој гејм сервер у Тунгузија), „не ми отвора odredenastrana.com" (а си ставил сам рутер и не знае што е DNS) и „плаќам за 15Mbps, а види го спидтестов вика 12Mbps" (а во позадина постојано му се извршуваат други мрежни активности или мери на спидтест во Тунгузија) се најретардираните поплаки евер.

Еве јас ќе кажам. Досега сум немал сериозен проблем со нетот, затоа можам да кажам дека сум ПРЕЗАДОВОЛЕН. Се има 3-4 пати случено сигналите да бидат појаки/послаби (dBmV) па да имам проблем со конекцијата, па веднаш сум ги викал на најкоректен начин, они одма идат веќе средниот ден завршуваат за <5 минути. Но ова со T-Home беше очигледен проблем, се јавив вчера ми рекоа дека ќе пренесат да се изврши проверка и еве веќе денес работи... Кај Близу е сосема друг проблем, "скржавоста". Еве кај нив 10/1 чини 699, а кај ТК 15/1 е 599 (или помалку мислам). СК каналите ги доплаќаат 150 денари, кај ТК се бесплатни, МРТ за инает не ја пуштаат во HD, а слободно зрачи преку DVB-T во HD. Уште овие ситници да ги корегираат ќе бидат #1.

До денес не ми отвораше www.t-home.mk, мислев дека проблемот е кај самиот веб сајт, но други на форумов велеа дека не го имаат истиот проблем.

А денес се отвора сајтот без никакви проблеми, што говори дека очигледно проблемот не бил во мојот рутер или во DNS - от, бидејќи кај мене дома не е правена никаква интервенција, туку проблемот бил кај самиот Интернет провајдер.

Еве јас како корисник кој плаќа за конкретната услуга, ти велам дека сакам квалитет за моите пари.

Нека го даваат Интернетот бесплатно, и јас ќе бидам меѓу првите кои ќе престанат со мрчењето. ;)

Јас немам работено во техничка поддршка, ниту сум работел како мрежен администратор, но познавам многумина кои го работат тоа и знам што се трпат секој ден.

Но тие се платени за тоа, а јас како муштерија сакам квалитетна услуга за дадените пари, а муштеријата секогаш е во право, исто како Мајкл Даглас во Falling Down, со разликата што јас сеуште не сум се вооружил со заби за да ги сфатат сериозно моите поплаки ' барем засега. :D

Затоа, додека не дојде денот кога и на мене ќе ми изгори некоја жичка во мозокот и ќе ми пукне филмот, па почнам да лудувам наоколу вооружен до заби како Мајкл Даглас во Falling Down, ќе продолжам со мрчењето се додека не се решат проблемите за кои јас се жалам, или се додека не го направат Интернетот бесплатен.

Тотално се согласувам со твојот коментар како ПРЕМИУМ корисник на Близу кој секој месец плаќа 2000денари што не се баш малку пари за македонскиот стандард и за тоа очекувам да има беспрекорна услуга во секој поглед.
BTW ..... www.t-home.mk се отвара сега без проблем .Сега уште да го решиме проблемот со www.nike.com и се ке биде добро :D
Зошто е Македонија банирана ? Хмм....

До денес не ми отвораше www.t-home.mk, мислев дека проблемот е кај самиот веб сајт, но други на форумов велеа дека не го имаат истиот проблем.

А денес се отвора сајтот без никакви проблеми, што говори дека очигледно проблемот не бил во мојот рутер или во DNS - от, бидејќи кај мене дома не е правена никаква интервенција, туку проблемот бил кај самиот Интернет провајдер.
А ако твојот компјутер не го апдејтувал dns-oт и во кеш чува стари информации поради кои не ти се отвара сајтот, кај кого е проблемот? Кај провајдерот или кај твоето непознавање на работите и опцијата за flush cache? :)

А ако твојот компјутер не го апдејтувал dns-oт и во кеш чува стари информации поради кои не ти се отвара сајтот, кај кого е проблемот? Кај провајдерот или кај твоето непознавање на работите и опцијата за flush cache? :)

Абе све e супер тоа, ама работата е што ние овде во темава не сме од вчера, јас на пример сум на Близу од кога постојат и можам одлично да проценам кога е проблемот до нив а кога е до мене..

Иначе се опраи кај мене сега е све ок и со брзината и со отварање на t-mobile.mk, само nike.com сеуште не ја отвара, ама тоа мислам дека е поширок проблем :)

4645923764.png

Разликата помеѓу мене и тебе (а и двајцата не сме тука од вчера) е што јас можам да детектирам каде е проблемот без воопшто да бидам корисник на некој оператор „од кога постои“, oдносно, за разлика од твоите претпоставки базирани на „искуство“ - да направам точен troubleshooting на проблемот :)

На место ти е коментарот, но во мојот случај не држи вода, бидејќи му правам flush cache еднаш месечно на компјутерот, а и на Firefox - от секој ден му правам Clear Now на кешот.

Но сепак, се до вчера, проблемот остана - не го отвораше сајтот на Ти-Хоум, а сеуште не го отвора сајтот на Најк, и покрај тоа што уште завчера му направив flush cache.

Дополнително проблемот со Интернет операторот станува очигледен со отворање на недостапните веб сајтови преку прокси. За жал проксито што го пуштив беше многу бавно, поради што не ми ги прикажа во целост веб сајтовите на Ти-Хоум и на Најк, но дефинитивно ми ги прикажа најосновните линкови без CSS, а не бескрајно чекање како што беше во случајот со веб сајтот на Ти-Хоум, и дефинитивно не Access denied како што е во случајот со веб сајтот на Најк.

Вистина е тоа што спомнав за себеси - дека не сум работел ниту во техничка поддршка, ниту како мрежен администратор, и дефинитивно не сум баш нешто многу добро запознаен со концептот на компјутерско мрежно поврзување, не сум баш некој професионалец за компјутери и за информатичка технологија, ама дефинитивно не сум ни почетник. ;)

Знае ли некој колку би ме чинело да ми стават САМО интернет Близу, без телевизор без чуда, само интернет месечно колку е?

И дали има разлика дали се работи за деловен простор или стан?

Знае ли некој колку би ме чинело да ми стават САМО интернет Близу, без телевизор без чуда, само интернет месечно колку е?

И дали има разлика дали се работи за деловен простор или стан?

Цените ги имаш на официјалниот веб сајт на Близо.

Плаќаш само за кабелскиот Интернет, а со Интернетот добиваш и аналогна кабелска телевизија за која не плаќаш.

http://www.blizoo.mk/internet.html

Разликата не е во деловниот простор или домаќинството, туку во својството во кое се појавува корисникот - како физичко лице, или како правно лице.

За деловните корисници има други пакети со други месечни претплати.

http://www.blizoo.mk/corp.html

Цените ги имаш на официјалниот веб сајт на Близо.

Плаќаш само за кабелскиот Интернет, а со Интернетот добиваш и аналогна кабелска телевизија за која не плаќаш.

http://www.blizoo.mk/internet.html

Разликата не е во деловниот простор или домаќинството, туку во својството во кое се појавува корисникот - како физичко лице, или како правно лице.

За деловните корисници има други пакети со други месечни претплати.

http://www.blizoo.mk/corp.html
Благодарам на одговорот.

Дали можеби знаеш дали постои можност во својство на физичко лице да бидам претплатник на интернет во деловен простор?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom