A1 Net кабелски Интернет - генерална дискусија

Мандроид

Гледам Калифорникејшн
Член од
1 јули 2011
Мислења
16
Поени од реакции
0
Кога ќе купиш рутер треба да се јавиш во кејблтел и да им кажеш дека имаш рутер и дека сакаш да делиш интернет.Тие од таму ќе ти пуштат нова адреса за рутерот а ти во менијата на рутерот ќе го направиш тој да се однесува како dhcp сервер и автоматски да доделува ип адреси на сите поврзани компјутери.Исто важи за било кој рутер.
Мислам дека ќе треба да плаќаш повисока цена ако сакаш да делиш на два со рутер.

Член од
9 јуни 2008
Мислења
1.380
Поени од реакции
804
Не е точно, не се доплаќа користење на рутер и делење на повеќе компјутери/корисници

Член од
20 ноември 2009
Мислења
460
Поени од реакции
130
За делење на интернет на 2 компјутери мора да се купи рутер. Некои дополнителни подесувања што треба да ги знам?
Прво че си купиш рутер
После нема да се јавуваш нигде .. че го поврзиш рутеро влегуваш во подесувањата од рутеро 192.168.1.1 или како и да е адресата на рутеро ја пишува па че ја клонираш MAC адресата и ако ти дале IP адреси од кејблтел че одбериш во рутеро Static и че ги внесиш ако не dynamic и автоматски че си ги најди ...

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.082
Поени од реакции
1.346
Прво че си купиш рутер
После нема да се јавуваш нигде .. че го поврзиш рутеро влегуваш во подесувањата од рутеро 192.168.1.1 или како и да е адресата на рутеро ја пишува па че ја клонираш MAC адресата и ако ти дале IP адреси од кејблтел че одбериш во рутеро Static и че ги внесиш ако не dynamic и автоматски че си ги најди ...
Клонирање MAC адреса не е препорачано за неискусни.

Член од
22 јули 2006
Мислења
1.265
Поени од реакции
36
Фала ви дечки, им ја кажав MAC адресата на рутерот пред 3 часа, но еве се уште не им е внесена во системот очигледно, така да за да имам интернет пристап ја клонирав MAC адресата. Ќе проверам повторно утре, иако нема потреба.

haCk0r

Customization Windows OS
Член од
8 јануари 2009
Мислења
4.291
Поени од реакции
1.583
Клонирање MAC адреса не е препорачано за неискусни.
друго чаре нема освен клонирање на мак адресата сеа тие што не се искусни не ке ни знаат рутерот да го приклучат а камоли да клонираат адреса

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.082
Поени од реакции
1.346
Фала ви дечки, им ја кажав MAC адресата на рутерот пред 3 часа, но еве се уште не им е внесена во системот очигледно, така да за да имам интернет пристап ја клонирав MAC адресата. Ќе проверам повторно утре, иако нема потреба.
Ако ти рекле дека ќе ја внесат почекај ако неможе до утре јави се пак

Член од
22 јули 2006
Мислења
1.265
Поени од реакции
36
Ако ти рекле дека ќе ја внесат почекај ако неможе до утре јави се пак
Ја вратив повторно назад оригиналната MAC адреса на рутерот и сеуште нема интернет пристап со неа, но не е проблем, утре повторно ќе им се јавам. Најверојатно лошо сум ја пренел адресата преку телефон или едноставно не е средено до сега.

Член од
20 ноември 2009
Мислења
460
Поени од реакции
130
Со клонирање на MAC ти е нај убаво нз зошто си се јавувал кејблтел понатаму можи че ти цркни рутеро и пак че се јавуваш на секое ? не за џабе е измислено клонирањето..

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.482
НОВИ БРЗИНИ НА ИНТЕРНЕТ- ПАЗАРОТ

Кејблтел воведува уште еден новитет на македонскиот пазар - Upload- от кој за корисниците на овој оператор од средината на Јуни ќе изнесува до 1 Mbps.
Како може ова во новитет да го стават?? па дали е реално на 50мб download да имаш само 1мбс upload? :ROFLMAO:

Како и да е ова за мене е скоро неважно, но сепак за билдање на поени на Замунда би било убаво да има барем 5мб/с upload.

Најбрзиот пакет 50 мб/с ќе го имам за најмногу 1 недела, и ќе ве известам како е :)

Тест на пакетот од 50 мегабита во секунда. Конекцијата не е директно во компјутер, туку преку Netgear домашен рутер, на кој има уште еден корисник.
Ахх си ме пртркал веќе, касно го видов постов :)

Одлични резултати, како по ѓаволите имате толку голем аплоад?? а во договорот и на страната на Кејбелтел, пишува дека има само 1 мбпс? јас тука гледам 27/ 6, ок ај за Бугарија има некоја логика, амо со Франкфурт? o_O

Пак ли се работи за лан пакет? и ако да дали имате некоја информација дали тие што сме на Доксис ќе имаме можнсот во иднина да се префрлиме на лан пакети? дали Кејбелтел ќе ја нуди таа можност во веќе покриените реони?

Исто така дали знаеш кои се други предности на лан пакетите, дали има некој друг бенефит освем аплоадот? можеби поголема стабилност? или нешто слично? фала.

C

Crazy Diamond

Гостин

Јас сум нов корисник на Кејблтел и морам да ги пофалам. :)

stormspeaker

Бекрија
Член од
4 октомври 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.343
Нетов сабајлево крш, ми паѓа на 2 минути и веднаш се опоравува. Не знам дали е кај мене проблемот или кај нив...

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.042
Поени од реакции
6.070
Нетов сабајлево крш, ми паѓа на 2 минути и веднаш се опоравува. Не знам дали е кај мене проблемот или кај нив...
Мене синојка вака ми правеше. За сабајлево ќе видиме. Се надевам се поправил.

Kajgana Shop

На врв Bottom