A1 Net кабелски Интернет - генерална дискусија

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Кога сте немале интернет? Јас денес имавм некој пола саат проблеми ама само со отварање на форумов. Се друго лета деновиве без проблеми.

П

Паган-др

Гостин
Го сменив кабелот, место преку USB сеа ми е со Ethernet поврзан модемот и whoala, иде над 8 mbps. :)

Мандроид

Гледам Калифорникејшн
Член од
1 јули 2011
Мислења
16
Поени од реакции
0
Го сменив кабелот, место преку USB сеа ми е со Ethernet поврзан модемот и whoala, иде над 8 mbps. :)
Да да, и јас го направив истото, бидејќи инсталирав виндоус 7, на кој неможе да се поврзе моторолата со USB, и сега на торент ми иде побрзо од предтоа, 952 KBPS max, а пред тоа 673 :)

А можно е ли од тоа да зависи ај пи адресата дали е статичка или динамичка?

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571
Да да, и јас го направив истото, бидејќи инсталирав виндоус 7, на кој неможе да се поврзе моторолата со USB, и сега на торент ми иде побрзо од предтоа, 952 KBPS max, а пред тоа 673 :)

моторолата е црна с5101 така?
и јас имам таква (на телекабел сум) а сакав да инсталирам 7 ка и преку УСБ да користам ама ќе немам нет според тебе значи на икс пе да си останам

јаневски баш ми објаснуваше дека преку УСБ ако користиш на таков модем максимум е 5,5 мбит (затоа јас со 600-650 кб спуштам) а на лаптопот преку мрежната со 700-800 кб
и да пуштат 100 мбит јас пак со 600кб ќе спуштам
ама со доксис 3.0 ќе се реши и ова само кога ќе има таков модем појма немам

тоа со адресата дали е статичка или динамичка мислам дека нема врска

п,с нов член и уште првиот ден си го смена никот?:)
велком

Член од
2 мај 2009
Мислења
276
Поени од реакции
170
Малку појаснувања. Јас сум на ЛАН мрежа и кај нас ИП адресите се статички. По форумов читам дека DOCSIS клиентите веќе имаат динамички ИП адреси, но тие ИП адреси повторно ги добиваат по DHCP, а не преку PPPoE (на пример).Кај Телеком конекцијата е PPPoE, па затоа тие имаат можност да доделуваат нова ИП адреса на секое конектирање. Кај Кејблтел пак е DHCP. Филозофијата на DHCP серверот е секогаш да ја дава истата ИП адреса кај активните корисници (а не да ја менува на секое вклучување на компјутерот), односно за да добиеш нова ИП адреса треба да бидеш исклучен од мрежата некое (подолго) време (колку што е дефинирано max lease time на нивниот сервер). Колкаво е тоа време знаат само администраторите во Кејблтел, па затоа не можам да ти помогнам повеќе од ова :)

Мандроид

Гледам Калифорникејшн
Член од
1 јули 2011
Мислења
16
Поени од реакции
0
Хухухухух, за никот, незнаев дека треба 180 дена да чекам до следна смена ЛОЛ ВАУ ОУМАЈГАД си реков кога видов ОД кога го сменив :) Овој ми е така универзално класичен. Иначе бев навикнат на хакфорумс требаше да се чека само неколку саати ако не грешам... И искрено не мислам многу да се замарам со овој форум и така... :) Иначе мене се ми е исто дали е 7 или XP, исти се само различно ниво на естетика, и повише вградени драјвери има на 7, а иначе етернет кабел многу лесно се наоѓа, така да можеш без грижа да се префрлиш на 7.

Иначе ве молам ако знае некој како можам да ја сменам ај пи адресата, само да не е прокси, и да не е странско впн, само македонско ако може, или пак трикче некое како ова што го открив ама да работи сеуште. :D
--- надополнето: Jul 1, 2011 11:27 PM ---
Малку појаснувања. Јас сум на ЛАН мрежа и кај нас ИП адресите се статички. По форумов читам дека DOCSIS клиентите веќе имаат динамички ИП адреси, но тие ИП адреси повторно ги добиваат по DHCP, а не преку PPPoE (на пример).Кај Телеком конекцијата е PPPoE, па затоа тие имаат можност да доделуваат нова ИП адреса на секое конектирање. Кај Кејблтел пак е DHCP. Филозофијата на DHCP серверот е секогаш да ја дава истата ИП адреса кај активните корисници (а не да ја менува на секое вклучување на компјутерот), односно за да добиеш нова ИП адреса треба да бидеш исклучен од мрежата некое (подолго) време (колку што е дефинирано max lease time на нивниот сервер). Колкаво е тоа време знаат само администраторите во Кејблтел, па затоа не можам да ти помогнам повеќе од ова :)
Извини, предходниот коментар го постирав пред да го видам твојот, иначе може имаш право за тоа, али пак згрешија на дебело кога ми рекоа дека ќе се смени сигурно ако рестартирам компјутер и модем, и дали можеш да ми објасниш доколку го прочита и тој туторијалот како привремено мењав статичка ај пи и зошто сега не работи тој. :D

Член од
20 ноември 2009
Мислења
460
Поени од реакции
130
Неможиш да смениш статичка ip. Појди до Cabletel можи че сакаат да ти ја променат ...

Мандроид

Гледам Калифорникејшн
Член од
1 јули 2011
Мислења
16
Поени од реакции
0
Ама ја мењав тогаш сто посто сум сигурен ! :S

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571
па и мене од телекабел првите 2-3 години на неколку дена ми се менваше адресата (некогаш на 1 недела) сега не знам дали е до тоа дека ми дава до 3 различни статични па нема повеќе менвање....

малку офтопик - сорите:)

Мандроид

Гледам Калифорникејшн
Член од
1 јули 2011
Мислења
16
Поени од реакции
0
На твојата MAC адреса ти доделуваат само една IP адреса така да шо сакаш прај пак истата IP че ти биди.
Чекај, ми кажуваш дека не е можно да сум мењал и дека грешам?

Член од
2 мај 2009
Мислења
276
Поени од реакции
170
Извини, предходниот коментар го постирав пред да го видам твојот, иначе може имаш право за тоа, али пак згрешија на дебело кога ми рекоа дека ќе се смени сигурно ако рестартирам компјутер и модем, и дали можеш да ми објасниш доколку го прочита и тој туторијалот како привремено мењав статичка ај пи и зошто сега не работи тој. :D
Колку што разбрав ти си го правел следново: Ја добиваш ИП адресата х.х.х.12 (со некакви си netmask и gateway), а потоа рачно си ставаш друга ИП адреса од истата класа, на пример х.х.х.13 (со истите netmask и gateway). Ова во принцип би работело, но така можеш да му направиш проблем на некој друг корисник, на кој му е доделена ИП адресата х.х.х.13. Затоа ова не е правилно решение. Најверојатно администраторите имаат ставено некаква забрана. Зошто пак од техничка поддршка ти рекле дека ќе ти се смени ИП адресата со рестарт - не знам :(

Мандроид

Гледам Калифорникејшн
Член од
1 јули 2011
Мислења
16
Поени од реакции
0
Колку што разбрав ти си го правел следново: Ја добиваш ИП адресата х.х.х.12 (со некакви си netmask и gateway), а потоа рачно си ставаш друга ИП адреса од истата класа, на пример х.х.х.13 (со истите netmask и gateway). Ова во принцип би работело, но така можеш да му направиш проблем на некој друг корисник, на кој му е доделена ИП адресата х.х.х.13. Затоа ова не е правилно решение. Најверојатно администраторите имаат ставено некаква забрана. Зошто пак од техничка поддршка ти рекле дека ќе ти се смени ИП адресата со рестарт - не знам :(
ок, да токму тоа го праев, а дека ќе напраам проблеми, мислам не, бидејќи како прво не се занимавам со сајбер криминал :) , и како второ ако мислиш на лимитот дека можам да го надминам со една ај пи адреса, а со друга не, тоа не работи, поточно двете ај пи адреси ги рачуна како една во споредба со лимитот, а тоа го видов со проверка на корисничка сметка. Фала иначе :)

Член од
22 јули 2006
Мислења
1.265
Поени од реакции
36
За делење на интернет на 2 компјутери мора да се купи рутер. Некои дополнителни подесувања што треба да ги знам?

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.109
Поени од реакции
1.395
За делење на интернет на 2 компјутери мора да се купи рутер. Некои дополнителни подесувања што треба да ги знам?
Кога ќе купиш рутер треба да се јавиш во кејблтел и да им кажеш дека имаш рутер и дека сакаш да делиш интернет.Тие од таму ќе ти пуштат нова адреса за рутерот а ти во менијата на рутерот ќе го направиш тој да се однесува како dhcp сервер и автоматски да доделува ип адреси на сите поврзани компјутери.Исто важи за било кој рутер.

Kajgana Shop

На врв Bottom