A1 Net кабелски Интернет - генерална дискусија

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Ако знае некој ...
Имам Linksys WRT54GC wireless router. Бидејќи не го кроистам voip-от, мрежниот кабел го ставив директно на интернет портата од рутерот. Ја клонирам МАC адресата на портата кон интернет на рутерот да ми е таа од NIC-от на пц-от, и пак не можам да добијам интернет.
Ме интересира дали има некоја посебна процедура.
Кога уштекувам директно на пц со кабелот све си е ок.
На секое поврзување на интернет прво морам да се логирам со корисничко име и лозинка на https://clients.cabletel.com.mk/lanlogin/
На сите ви е вака? Мора да се логирам every fucking time?

По логика, треба некаде да подесам вајда од рутерот да се врши автентифкацијата на сајтот на близу, ама немам појма каде.
Таква опција не најдов.
Чаре, помош????
Копирај ја MAC адресата од VOIP-от и стај ја у рутерот. Или пријави ја MAC адресата од рутерот, 5мин работа. Ја си ја пријавив MAC адресата од рутерот и си неам гајле веќе со мењање (т.е. иам испопријавено све шо иам дома што е со MAC адреса).
За какво секое поврзување на интернет зборуваш? Мислам, дали зборуваш директно со уштекување на нивниот кабел у PC па со секој старт на PC да се најавиш или преку рутер?
Ако е преку рутер, глеј најди си Client Lease Time (или само Lease Time) намести го на максимумот кој ти е таму напишан..

Член од
5 август 2011
Мислења
278
Поени од реакции
121
Од blizoo ми рекоа дека можам да пријавам само една mac адреса.
Обично кога го упалумам пц-то немам интернет, пуштам бровсер и ми се појавува страната од blizoo за lanlogin каде треба да пишам корисничко име и лозинка. Потоа добивам интернет.
Веројатно логирањето е со некој временски интервај, бидејќи и ако го рестартирам пц-то потоа не ми бара пак да се логирам.
А ако е пуштено цел ден, некад знае од време на време пак да побара да се логирам.

Ме интересира вие што користите близу, и на вас вакви срања ви бара со логирање.
Досега имав телекабел и таму немаше ништо вакво, уштекуваш и толку. Со т-хоме исто беше. сега овие од близу не знам што прават.

Еве слика од делот за логирање што ми се јавува.
Сварно ме нервира ова. Ко во интернет кафе да сум. упм:)

Attachments

Член од
9 јуни 2008
Мислења
1.380
Поени од реакции
804
Од blizoo ми рекоа дека можам да пријавам само една mac адреса.
Обично кога го упалумам пц-то немам интернет, пуштам бровсер и ми се појавува страната од blizoo за lanlogin каде треба да пишам корисничко име и лозинка. Потоа добивам интернет.
Веројатно логирањето е со некој временски интервај, бидејќи и ако го рестартирам пц-то потоа не ми бара пак да се логирам.
А ако е пуштено цел ден, некад знае од време на време пак да побара да се логирам.

Ме интересира вие што користите близу, и на вас вакви срања ви бара со логирање.
Досега имав телекабел и таму немаше ништо вакво, уштекуваш и толку. Со т-хоме исто беше. сега овие од близу не знам што прават.

Еве слика од делот за логирање што ми се јавува.
Сварно ме нервира ова. Ко во интернет кафе да сум. упм:)
Исто и кај мене е така, наутро кога го палам компјутерчево се логирам и цел ден си тера, нема гајле, ако неќеш да се умараш ни со тоа, тогаш земи си рутер, па би требало да си конектиран цело време, од телеком што го користам интернетот мене така ми е врзано, место конекции да правам на секое палање на компјутер, рутерот си ја врши таа работа, некој што има рутер и користи нет од близу за сигурно нек потврди...

Razor

u jelly?
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.544
Поени од реакции
168
ако те нервира смени си го интернетот,начин да го тргнеш мислам дека нема џабе ти е и рутер

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
ако те нервира смени си го интернетот,начин да го тргнеш мислам дека нема џабе ти е и рутер
не е точно...Ја иам рутер и не ме замара со најавување се додека не го рестартирам рутерот..

Иначе еве заврна и нет нема...

Член од
9 јуни 2008
Мислења
1.380
Поени од реакции
804
не е точно...Ја иам рутер и не ме замара со најавување се додека не го рестартирам рутерот..

Ти се наполнило сандачето со вода, а до вечер може и со снег :ROFLMAO:

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Ти се наполнило сандачето со вода, а до вечер може и со снег :ROFLMAO:
Нишо чудно, ко што ги оставаат отворени оние пред влез што се (надворешните) којзнае може има и залутана пиратка внатре...

Член од
9 јуни 2008
Мислења
1.380
Поени од реакции
804
Нишо чудно, ко што ги оставаат отворени оние пред влез што се (надворешните) којзнае може има и залутана пиратка внатре...
Завчера еден комшија кај мене го приклучувале и сандачето на бандера го оставиле ширум, ветер го ниша го лупа :tapp:

Член од
5 август 2011
Мислења
278
Поени од реакции
121

Имам рутер.
Ме интересира како го конфигурираш рутерот. Т.е каде на рутерот го внесуваш корисничкото име и лозинката за сам да се најавува.
Пробав само да го ставам кабелот на рутер, а потоа да фаќам преку wifi и не можам.
Со други оператори од кај сум користел нет со рутер немало никаков проблем.
Ова сварно е глупо, испаѓа дека плаќам интернет само за еден пц, а дома имам 5 и скоро на сите ми треба нет.

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.524
Поени од реакции
2.667
Исто и кај мене е така, наутро кога го палам компјутерчево се логирам и цел ден си тера, нема гајле, ако неќеш да се умараш ни со тоа, тогаш земи си рутер, па би требало да си конектиран цело време, од телеком што го користам интернетот мене така ми е врзано, место конекции да правам на секое палање на компјутер, рутерот си ја врши таа работа, некој што има рутер и користи нет од близу за сигурно нек потврди...
Ова е точно што го рече мојот комшија.Додека користев интернет без рутер само на декстоп компјутерот секој ден кога го пуштав компјутерот ми бараше усер и лозинка.Се јавував во близу и ми рекоа дека е нормално тоа.Од кога сум преку рутер не ми бара ништо за конектирање само пуштам дали лаптоп или обичниот и си има нет без проблеми :)

Член од
5 август 2011
Мислења
278
Поени од реакции
121
Ова е точно што го рече мојот комшија.Додека користев интернет без рутер само на декстоп компјутерот секој ден кога го пуштав компјутерот ми бараше усер и лозинка.Се јавував во близу и ми рекоа дека е нормално тоа.Од кога сум преку рутер не ми бара ништо за конектирање само пуштам дали лаптоп или обичниот и си има нет без проблеми :)
На рутерот ништо посебно не конфигурараш?
Само ја клонирам МАК адресата од пц-то, кабелот со интернет го ставаш на WAN порта и толку?

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.524
Поени од реакции
2.667
На рутерот ништо посебно не конфигурараш?
Само ја клонирам МАК адресата од пц-то, кабелот со интернет го ставаш на WAN порта и толку?
Yes.Само клонирање на адресата и си уживаш :)
--- надополнето: 6 јануари 2012 во 13:28 ---
Yes.Само клонирање на адресата и си уживаш :)

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
:mad:
Ми треба интернееееееееет! Леееле бе на распуст да им...Сеа прекина и да трепка она што стално треба да трепка сеа само си свети си нема гајле...
А баш сакав да си ја симнам Batman Akrham City...
Со ADSL-ов нишо неможам да праам...Овој лимитот го шибнал...

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
:mad:
Ми треба интернееееееееет! Леееле бе на распуст да им...Сеа прекина и да трепка она што стално треба да трепка сеа само си свети си нема гајле...
А баш сакав да си ја симнам Batman Akrham City...
Со ADSL-ов нишо неможам да праам...Овој лимитот го шибнал...
не ја симна досега? штета :D

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
не ја симна досега? штета :D
Ни таа, ни Postal 3... :mad:
Ја па чекам денес да ми го приклучат нетот, на празник...Молим ти се па ова е Македонија, шо ми е на мене..
Штета што дримбоксот не ми работи на вајрлес, неможам да си ја глеам нова или ртл хрватскиот... :(

Kajgana Shop

На врв Bottom