Наредната сезона може да им биде досадна само на гледачите и по некој од читачиве што не ги поштува "споредниве" кралства и новите ликови но сепак ќе биде исполнета со случувања.
Што потенциално не чека во наредните 2 сезони?
-Kingsmoot - Нема да има Kingsmoot
-Епик ликови како Euron, Victarion и Asha - Ги нема Еурон и Викарион, постои можност Балон да ја испрати Аша во Мерин.
-Adam's Family - Roose и Ramsey Bolton - Тоа би требало да го има во серијата, само што ја нема лажната Арија.
-Jon Snow, Melisandre, Stannis на ѕидот - Исто така го нема шетањето на Станис низ планинските племоња на северот, бидејќи веќе има пари од Бравос и има и војска најмена во Есос.
-Walk of shame на Cersei и можеби повторно појавување на Kevan Lannister - Со оглет на тоа како го креираат карактерот на Серси, можно е и тоа да го избегнат, иако се избираат глумци и за Високиот Свештеник и за Тивките Сестри/свештенички.
-Qyburn и неговите експерименти - Ќе го има, ама прашање како ќе биде претставено.
-Jaime, Lancel и Blackfish/Edmure пред -Riverrun/Riverlands - Со оглед дека Џијми оди тајно во Дорна, најверојатно ќе ги нема случките до Поречието, така да ќе ги нема нити Лансел, Блекфиш, Едмјур.
-Tyrion, Jon Connington, Prince Aegon, Septa Lemore - Искрено, се надевам дека ќе ги има.
-Tyrion и Jorah Mormont - Ова скоро сигурно ќе го има
-Sam и Gilly - Дефинитивно ќе го има
-Bran и компанија - Од делот за Брен, најверојатно ќе биде само неговата обука и ништо повеќе.
-Oldtown можеби? Се плашам да не го рипнат тој дел комплет ама пак се спомнува The Citadel. - Верувам дека ќе го има.
-Случувањата во Meereen - Е тука има доста случки, и барем дел ќе бидат прикажани.
-Quentin Martell и платениците, има доста дешавки на Essos - Прашање е дали ќе ги ома Квентин воопшто
-И она за кое јас личбо сум најзаинтересиран Dorne и се тоа што се случува таму - Ќе ја има Дорна, ама тешко дека ќе биде исто како во книгите.
Има многу материјал и ако не брзаат со fastforward сцени ќе има доволно време да се престават новите ликови. Кога можеше публиката со 3 појавувања да го засака Oberyn не се ни сомневам дека ќе им се допаднат новите случувања. Можеби ќе биде тешко да се надмине 4та сезона но сепак серијата ќе си го задржи квалитетот и публиката.