5X Филмски предизвик

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.829
Поени од реакции
36.869
2 od 5. Loso. :D

@Zlatikevichius ke probame mesecov?
Ауу, втори дојде, да. Требаше @ob1 да бира, ама од многу обврски, нема да може. @wot - можеш да преземеш месецов, плис? Одбери тема, десет филма, презентирај, пошто стварно не знам главава кај ми е. Фала ти. :love:

P.S. Мојот 1 од 5 не треба ни да ги спомнувам, нели? Срамота!:sramezliv:

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: wot
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.829
Поени од реакции
36.869
ЈУНИ 2016 - SUMMER

Ова беше во последен момент одбрана тема и набрзина одбрани филмови, зашто веќе е 05.06 и доцниме цели 5 дена. Причина: јуни е месецот во кој почнува летото, па сѐ асоцира на лето, на нови љубови, на сонце, на плажа, на распуст, на кампови, на бикини... Морам да признаам дека филмовите набрзина ги одбрав - пред сѐ сакав да бидат тоа некои понови остварувања, бидејќи веќе 2 месеци по ред гледаме стари филмови. Затоа сите први 5 се од 2000 навака. Секако, не е исклучена опцијата сами да си направите ваша листа. Ако ме следите мене, еве што ќе гледаме во јуни:

Screenshot_10.jpg

1. Y tu mama tambien - Alfonso Cuaron (2001)
2. My Summer of Love - Pawel Pawlikowsky (2004)
3. (500) Days of Summer - Marc Webb (2009)
4. Adventureland - Greg Mottola (2009)
5. The Kings of Summer - Jordan Vogt-Roberts (2013)

Advanced предизвикот е дополнет со:
6. Meatballs (1979)
7. Dazed and Confuzed (1993)
8. Wet Hot American Summer (2001)
9. Into the Blue (2005)
10. December Boys (2007)

дополнително, би сакал само да спомнам уште неколку препораки од мене што би можеле да гледате:
-Summer With Monica (1953)
-The Endless Summer (1966)
-Indian Summer (1993)
-The Last of the Hiigh Kings (1996)
-American Pie 2 (2001)
-Camp (2003)
-High School Musical 2 (2007)
-Vicky Cristina Barcelona (2008)
-Moonrise Kingdom (2012)
-The Way, Way Back (2013)
-Last Summer (2013)

...и многу други, ако не ве мрзи сами да барате по интернетот.

Ова е листа на letterboxd на која ќе може да го следите предизвикот и ако се приклучите подоцна да фатите чекор со останатите: http://letterboxd.com/zlatikevichius/list/5x-film-challenge-kajgana/

А ова е листата со EXTENDED CHALLENGE-от со по 10 филма секој месец. Листата може да ја најдете овде: http://letterboxd.com/zlatikevichius/list/10x-extended-film-challenge-kajgana/

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.829
Поени од реакции
36.869
Го завршив јуни со 5/5. Конечно! :P

Y tu mama tambien - 8/10 - убав филм од секој можен аспект. Знаеше и да ме насмее, и да ме натажи, и да ме налути, и да ме расположи, и ми го разубави денот... Мојот четврт филм од Алфонсо Куарон и дефинитивно е еден од режисерите кои не можам да ги дефинирам или да ги сместам во некој правец, насока, што и да е. Тој е еден од оние режисери за кои ако не прочиташ дека го режирале филмот кој го гледаш, никогаш не би ти текнало дека е баш тој режисер. Само како илустрација за ова нека ви послужат насловите на другите три негови кои сум ги гледал: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, Children of Men, Gravity. Генијалец!

My Summer of Love - 6/10 - Павликовски зеде Оскар за Ida, филм кој уште го немам гледано, но бидејќи режисер оскаровец, очекував повеќе од него. Не дека беше лош филмот, ама ко да залута некаде со тоа што се обидуваше да ми го раскаже. Емили Блант растури, thou. :цицки:

(500) Days of Summer - 9/10 - немам што да додадам, многупати сум кажал - A MASTERPIECE!

Adventureland - 3/10 - Катастрофа. Досаден. Кристен Стјуарт во него. Мислам дека е ова доволно да ве одвратам од намерата да го гледате.

The Kings of Summer - 5/10 - И овде очекував повеќе, а добив само филмче на режисер кој ко да се обидува да глуми Вес Андерсон по малку. На моменти ми беше интересен, друг пат лош... Немаше некоја динамика каква што посакувам и очекувам од ваквите филмови, затоа ме разочара.

P.S. Не ги гледав по овој редослед.
P.P.S. Предложувајте теми за следниве месеци.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.829
Поени од реакции
36.869
Се чувствувам ко параноиден шизофреник што си зборува со измислени другарчиња, ама реков дека ќе го истерам ова до крај, и барем до декември, ќе се обидам да го исполнам ветувањето. За јули сакав да биде тоа некоја земја во фокус, зашто имавме жанр, имавме фестивал, имавме режисер и неколку други теми, но никогаш не сме имале тема со филмови од некоја конкретна држава. Се мислев меѓу Франција, Италија, Германија и Велика Британија, но веројатно секој од нас има гледано повеќе од филмовите кои нешто значат од овие држави, па затоа се откажав. Следна опција ми беше - континент наместо држава. Прво што барав беше Африка, но со исклучок на кинематографијата од Јужна Африка, и по некој филм од Алжир, Нигерија, Кенија (...) + Timbuktu од Мавританија, друго и нема што да се најде на црниот континент. Затоа одлучив да одиме во Јужна Америка.

ЈУЛИ 2016 - SOUTH AMERICA

Ако ги исклучиме државичките и териториите во кои луѓето и сами не знаат дали се независни и суверени или нечии протекторати/колонии/сојузни држави, од типот на Гијана, Суринам или Фокландски Острови, на јужноамериканскиот континент има токму 10 држави. Онолку колку нам ни треба за да гледаме по еден филм од секоја од нив. За некои држави (Еквадор, Боливија, Парагвај) беше навистина тешко да се направи избор на еден филм со оглед на малата филмска продукција од тие држави. За други, се одлучив за филмови кои повеќето од нас ги немаат гледано, а нешто значат во филмскиот свет (номинирани за Оскар, освојувачи и номинирани за Гоја награди и сл.). Се надевам дека ќе уживаме, зашто било кој од десетте кои ги избрав не почнува со „Televisa presenta“. :P Ова се филмовите од 5X предизвикот:

South America.jpg

1. Бразил - Central do Brasil / Central Station (1998)
2. Аргентина - Diarios de motocicleta / The Motorcycle Diaries (2004)
3. Перу - La teta asustada / The Milk of Sorrow (2009)
4. Чиле - No (2012)
5. Колумбија - El abrazo de la serpiente / Embrace of the Serpent (2015)

Advanced предизвикот е дополнет со:
6. Боливија - Dependencia sexual / Sexual Dependency (2003)
7. Еквадор - Crónicas / Chronicles (2004)
8. Венецуела - Libertador / The Liberator (2013)
9. Уругвај - Anina (2013)
10. Парагвај - El tiempo nublado / Cloudy Times (2014)

Повторно да напоменам дека ако не сакате да ги гледате баш овие филмови, изберете си сами и направете своја листа, само ве молам овојпат почитувајте го правилото „една држава - еден филм“.

Ова е листа на letterboxd на која ќе може да го следите предизвикот и ако се приклучите подоцна да фатите чекор со останатите: http://letterboxd.com/zlatikevichius/list/5x-film-challenge-kajgana/

А ова е листата со EXTENDED CHALLENGE-от со по 10 филма секој месец. Листата може да ја најдете овде: http://letterboxd.com/zlatikevichius/list/10x-extended-film-challenge-kajgana/

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.829
Поени од реакции
36.869
3/5 за мене во јули, ама ќе ги комплетирам и другите 2 деновиве.

Diarios de motocicleta - Убав филм. Филм за едно патување на човекот кој сакал да го смени светот, за време на кое светот го сменил него. Низ филмов може да се најдат тригерите и мотивите кои го поттикнале Ернесто да стане тоа што станал подоцна, а и од прекрасното портретирање на ликот од страна на Гаел Гарсија Бернал, дознаваме колкав космополит, филантроп и колку искрен човек бил. Препорака за сите кои сакаат road-trip филмови. 8/10

No - Чилеански филм номиниран за Оскар за 2012. Уште еден (трет) филм со Гаел Гарсија Бернал во клубов. Филмот е за маркетиншката кампања која се водела за време на референдумот за воспоставување демократија во Чиле кон крајот на осумдесетите и почетокот на деведесетите на минатиот век и колку истата таа кампања придонесла за соборувањето на режимот на Пиноче. За нијанса послаб од погорниот, зашто вклучува голем дел на реклами кои барем мене ми личеа на архивски снимки, со чија употреба, според мене, малку се претрерало. Исто така, ликот кој го глумеше Бернал ми беше малце нејасен и недоволно разработен, иако по филмот долго размислував и за него, и за ситуацијата во која биле Чилеанците во тоа време. И да повторам нешто што реков во една друга тема на форумов: Бернал можеби делува како без-врска актер, но ликовите кои ги глуми резонираат во тебе долго по гледањето на филмот. 7/10

Central do Brasil - Е ова филмче дефинитивно ме акна од земја и ме здроби! Можеби најдобриот филм до сега во предизвиков. Филм за уште едно необично патување, филм за искуства кои го менуваат човекот, филм за едно несекојдневно пријателство, и филм преполн со емоции кој и камен би натерал да почувствува, да се растрепери, расплаче... Не сакам да откривам тука ни трошка од содржината, зашто јас не знаев ништо за филмот пред да го гледам, па може затоа и ефектот беше посилен. Само најтопло ви го препорачувам на сите! 10/10

АВГУСТ 2016 - TRIBUTE MONTH

Wikipedia вели вака:
The dump months is a term used in the film community for the two periods of the year when there are lowered commercial and critical expectations for most new releases. Audiences during these periods are smaller than the rest of the year, so no tentpole movies are released. January and February are usually most commonly described this way, with August and September sometimes included.
Затоа долго мислев што тема да одберам. Се одлучив тоа да бидат tribute филмови за некои од познатите актери, режисери и други фигури кои го напуштија светот во 2016 и крајот на 2015 година. Не би знаел што да додадам, освен: Морин о'Хара, Омар Шариф, Кристофер Ли, Харпер Ли, Умберто Еко, Антон Јелчин, Алан Рикман, Принс, Мохамед Али и Дејвид Боуви - почивајте во мир. Месецов во темава е за вас! :(

Screenshot_12.jpg

1. How Green Was My Valley (1941) - Морин О'Хара, актерка (1920-2015)
2. Тo Kill a Mockingbird (1962) - Харпер Ли, писателка, автор на романот според кој е снимен филмот (1926-2016)
3. The Name of the Rose (1986) - Умберто Еко, писател, автор на романот според кој е снимен филмот (1932-2016)
4. Only Lovers Left Alive (2013) - Антон Јелчин, актер (1989-2016)
5. A Little Chaos (2014) - Алан Рикман, актер и режисер (1946-2016)

а за во extended предизвикот ги одбрав:

6. Doctor Zhivago (1965) - Омар Шариф, актер (1932-2015)
7. The Weaker Man (1973) - Кристофер Ли, актер (1922-2015)
8. Purple Rain (1984) - Принс, музичар, актер (1958-2016)
9. Labyrinth (1986) - Дејвид Боуви, музичар, актер (1947-2016)
10. Ali (2001) - Мохамед Али, боксер, активист, филмот е biopic за него (1942-2016)

Знаете дека ако не ви се допаѓа мојот избор слободно може да направите ваш, за овие или за други личности кои престанале со нивното бесмислено кружење околу сонцето во оваа или минатата година.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.829
Поени од реакции
36.869
4 филм од предизвикот од јули:

Embrace of the Serpent (2015) - очекував повеќе по сите тие фалења за филмов. Најпрво, доби номинација за Оскар која ретко кој ја очекуваше, потоа не преплавија со бура од позитивни рецензии, критики и мислења, за на крај да биде дури и најсериозен конкурент на Son of Saul за освојување на Оскарот. И морам да признаам, и да го освоеше, немаше да биде незаслужено, зашто филмов е одличен на неколку нивоа, подеднакво добар колку и Son of Saul, но некако потфрли во поглед на приказната. Некако ми беше сѐ површно, преедноставно и неемотивно. Затоа малку се разочарав, и затоа само 7/10 (а се мислев и 6 да му дадам едно време, да бидам искрен, но по таа брилијантна кинематографија, прекрасните сцени од Амазон и Амазонија кои можеби би биле малку повпечатливи ако филмов беше во боја, но и вака делуваше беспрекорно, не можев а да не ја кренам оценката на ниво погоре). Убава поента за судирот на старото и новото, за амбивалентноста на човекот како движечка и разорна сила истовремено, а воедно ми се допадна и што филмов може да функционира и како (полу)документарец за едни обичаи, јазици и култури кои изумреле или изумираат. 7/10 реков. Еден од најдобрите неамерикански во слабата 2015 кога е светската кинематографија во прашање. На letterboxd сум прв меѓу моите пријатели кој го гледал, па затоа еве, ова нека биде и препорака ако сакате бавно дејство, одлични карактери и прекрасна кинематографија.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.829
Поени од реакции
36.869
Првите 2 за август - одлични!

How Green Was My Valley (1941), или филмот што му го зел Оскарот на Citizen Kane. Убаво филмче. Нема некој централен настан, или тема околу која се движи дејството, туку низа настани што се случуваат на едно сиромашно семејство во рударско градче кои добедуваат до целосен распад на семејството. Раскажано низ призмата на детските очи, одлично се доловени моментите кога суровоста на реалноста полека ја крши детската невиност. Филм кој можеби не носи длабоки поуки, не тера на размислување, но дефинитивно буди емоции, дури и кај најтврдокорните. Со појавата за време на Втората светска војна и приказот на едно семејство кое полека се распаѓа, не е ни чудо што успеал да освои дури 5 Оскари - претпоставувам во тоа време, кога мажите ги напуштале домовите за да се борат на фронтовите, голем број од членовите на Академијата се пронашле себеси и своите семејства во филмот, па одтаму и победата над Citizen Kane. Морин О'Хара, заради која го гледаме филмов, во споредна улога, одлично си ја заврши работата (иако не успеала да добие Оскар, а впрочем - никогаш и не го добила, за жал, освен Honorary оскарот), можеби не била на нивото на сите тие актерки кои во тоа време ги земале Оскарите, но дефинитивно можела да се натпреварува и да победи со многу од нив по убавина. Мене ми беше убаво искуство филмов, го оценувам со висока 9/10.

To Kill A Mockingbird (1962). Овој филм секогаш го оставав на страна затоа што сакав прво да го прочитам романот на Харпер Ли, која го напушти светот годинава, и заради која и го гледаме филмов. Овојпат најдов оправдание за да го гледам прво филмот. Spectacular! Едноставно немам зборови. Ова е еден од најдобрите класици кои ги имам гледано во животот. To Kill A Mockingbird не успеал да освои Оскар за филм, како How Green Was My Valley, но за разлика од него го победил забот на времето и и ден денес се смета за врвно остварување во светот на филмот. Во поглед на прикзаната нема што многу да се објаснува, со оглед на тоа што верувам дека многумина го имаат гледано, а за оние што не го гледале: ова треба да е лектира! И тоа уште во прво одделение! ;) 10/10, секако.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.643
Поени од реакции
34.057
4 филм од предизвикот од јули:

Embrace of the Serpent (2015) - очекував повеќе по сите тие фалења за филмов. Најпрво, доби номинација за Оскар која ретко кој ја очекуваше, потоа не преплавија со бура од позитивни рецензии, критики и мислења, за на крај да биде дури и најсериозен конкурент на Son of Saul за освојување на Оскарот. И морам да признаам, и да го освоеше, немаше да биде незаслужено, зашто филмов е одличен на неколку нивоа, подеднакво добар колку и Son of Saul, но некако потфрли во поглед на приказната. Некако ми беше сѐ површно, преедноставно и неемотивно. Затоа малку се разочарав, и затоа само 7/10 (а се мислев и 6 да му дадам едно време, да бидам искрен, но по таа брилијантна кинематографија, прекрасните сцени од Амазон и Амазонија кои можеби би биле малку повпечатливи ако филмов беше во боја, но и вака делуваше беспрекорно, не можев а да не ја кренам оценката на ниво погоре). Убава поента за судирот на старото и новото, за амбивалентноста на човекот како движечка и разорна сила истовремено, а воедно ми се допадна и што филмов може да функционира и како (полу)документарец за едни обичаи, јазици и култури кои изумреле или изумираат. 7/10 реков. Еден од најдобрите неамерикански во слабата 2015 кога е светската кинематографија во прашање. На letterboxd сум прв меѓу моите пријатели кој го гледал, па затоа еве, ова нека биде и препорака ако сакате бавно дејство, одлични карактери и прекрасна кинематографија.
Predobro si go opisal. Isto bev so ocekuvanjata. Nemam so da dodadam.

Zalam samo sto ne go sledam ovoj predizvik. A epten me faka merak koga vlagam u temata.

Prodolzi ti so entuzijazmot! :) I obavezno da ne go skoknes od ovoj mesec Only Lovers Left Alive, soundtrakiste ima baska.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.829
Поени од реакции
36.869
Predobro si go opisal. Isto bev so ocekuvanjata. Nemam so da dodadam.

Zalam samo sto ne go sledam ovoj predizvik. A epten me faka merak koga vlagam u temata.

Prodolzi ti so entuzijazmot! :) I obavezno da ne go skoknes od ovoj mesec Only Lovers Left Alive, soundtrakiste ima baska.
Искрено, јас веќе гледав еден со Антон Јелчин месецов (Green Room), но нема да го сметам него како дел од предизвикот, баш заради Only Lovers Left Alive. Намерно го ставив баш овој филм, зашто освен Јелчин, сакам конечно да ѕирнам нешто од толку фалениот Џармуш (ова би ми бил прв негов).

А од неанглиските од 2015, ги изгледав и сите номинирани за Оскар, и сите кои влегоа во Shortlist пред номинациите (освен ирскиот Viva) + и некои други кои претходно беа сметани за фаворити, и двата кои најмногу ми се допаднаа: германскиот Labyrinth of Lies и финскиот The Fencer, баш тие не зедоа номинација. Номинираните, некако - meh!

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.829
Поени од реакции
36.869
Останав единствен и останав и јас со само 2 за август. Ај, уште 4 месеци само...

За септември имав многу идеи, за разлика од август кога ништо не ми доаѓаше на ум. Прво сакав да одиме со освојувачи на Златен лав во Венеција, зашто септември е месецот на венецискиот филмски фестивал, но испадна дека барем филмовите од последниве неколку години, плус и некои други кои значат нешто во светската кинематографија, а се освојувачи на Златен лав (Rashomon, Ordet, ... , Пред дождот), веќе ги имам гледано. Еве ако сака некој да ѕирне: ЛИСТА СО СИТЕ ОСВОЈУВАЧИ НА ЗЛАТЕН ЛАВ. Кога се откажав од Венеција, сакав да биде некоја тема која ги поврзува филмовите. Се мислев на: fantasy/adventure, dystopian cinema, alternate history movies... И на крај се одлучив да ѝ ја исполнам желбата на сопругата, а бидејќи нејзина желба, и таа ќе мора да ги гледа филмовите заедно со мене, па така може и конечно ќе ги изгледам сите. Септември е месецот во кој почнува училишната година кај нас, па затоа:

СЕПТЕМВРИ 2016 - SCHOOL / TEACHERS / COMING OF AGE MOVIES

И тука настана проблемот! Има премногу за избор. Едвај ги направив листите, но секако, ако сакате, вие (Касперовци) направете си ваши. Кога станува збор за филмови поврзани со оваа тематика, први на кои ми текнува се Good Will Hunting и Dead Poets Society, а сега и филмот кој го гледавме во филмскиот клуб: Detachment, па ако некој од вас нема гледано било кој од овие три, потрудете се да ги вметнете во вашите 5. 5-те кои јас ги одбрав се:

Screenshot_15.jpg

1. Ivan's Childhood / Ива́ново де́тство - Andrei Tarkovsky (1962)
2. Bad Education / La mala educación - Pedro Almodóvar (2004)
3. Half Nelson - Ryan Fleck (2006)
4. Mommy - Xavier Dolan (2014)
5. Boyhood - Richard Linklater (2014)

а останатите 5, за extended предизвикот:

6. Stand By Me - Rob Reiner (1986)
7. Sweet Sixteen - Ken Loach (2002)
8. Mona Lisa Smile - Mike Newell (2003)
9. Freedom Writers - Richard LaGravenese (2007)
10. The Class / Entre les murs - Laurent Cantet (2008)

За оние кои сакаат повеќе (а нема такви, ама за секој случај, ако се родат):
-Taste of Cinema - The Best Coming of Age Movies of All Time
-Taste of Cinema - 10 Unconventional Coming-of-Age Movies Worth Watching
-Taste of Cinema - 25 Great Movies That Feature Inspiring Teachers
-Letterboxd - Teenage Wasteland: A Comprehensive List of Coming-of-Age films

Фала многу. Пријатно. :P

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.829
Поени од реакции
36.869
Ништо не напишав за септември... Изгледав три од одбраните. Четвртиот намерно го оставив за подоцна (за ноември), а петтиот веројатно ќе го гледам ко ќе можам. Одиме по ред:

Ivan's Childhood на Тарковски - овој и не одговараше комплетно на темата: немаше училиште и учители, но го имаше најголемиот учител од сите - животот. Одличен филм! Кога го спомнуваа Тарковски, сите збореа колку е тежок за следење. Напротив, мене не ми беше многу тежок, само можеби малку повеќе поетичен отколку што треба. Прекрасна кинематографија, прво. Не може човек да остане рамнодушен на филм во кој камерата е дополнителен актер и во кој камерата говори и повеќе од ликовите. Многу ме потсети на некои моменти на Емануел Лубецки во The Revenant, и сфатив дека Тарковски (поточно: директорот на фотографија тука, Вадим Јусов) мора да му бил инспирација во работата (плус и двајцата се од источниот блок). Имам уште многу да пишувам и за филмот, и за темата, и за ликовите, и за Тарковски, и за војната, и за сѐ поврзано со филмот, но морам да бидам краток, па тука ќе /завршам. Но, со Тарковски дефинитивно не, па еве, уште во октомври имам ставено нов негов. 8/10

Mommy на Долан - ИЗВОНРЕДЕН! Веќе пишував, а и други пишуваа во последно време за него на форумов многу, па да не се повторувам. Ова е незаборавно искуство за мене, филм кој долго ќе се памти. 10/10

Boyhood на Линклејтер - конечно најдов изговор и успеав да го изгледам. И не зажалив ни секунда. Преубав филм! Филмовите на Линклејтер имаат дефинитивно некој шарм кој ги прави поинакви од другите. Можеби затоа што он најубаво и најреално ги опишува секојдневните ситуации, и од некои баналности како обични, неважни разговори создава уметност. Плус, секоја чест за трпението за ова да го сними во распон од толку време. И тоа не мислам само на него, туку и на актерите и нивното трпение. Патриша Аркет растури и заслужено си доби Оскар. Овој малиов Колтрејн, на моменти, во некои времиња ме нервираше и некако имаше подеми и падови низ годините: де знае, де не знае да глуми. Кога беше емо детиште ми беше катастрофа, на пример. Но филмот како целина - баш ремек дело (не знам со ова на чија страна сум, мислам дека Io го хејташе?). 9/10 од мене.

Плус, гледав уште еден од августовскиот предизвик:

A Little Chaos - катастрофа. Најлоша и најдосадна костимирана драма која сум ја гледал во животов. Прво, тематски не ме привлече, второ - ликовите ептен површни и недоволно разработени, трето - се трудеше да понуди многу повеќе од што реално имаше можности. Алан Рикман, почивај во мир, но ова дефинитивно не е филм по кој ќе те паметам јас, без разлика што се јавува и како режисер. Не би да навлегувам во детали. Доста е. 3/10. Катастрофа.

За октомври ја одбрав и темата, и веќе изгледав еден, но морам вечер, се брзам ептен сега. А и не дека некому му фали мислењето...

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.829
Поени од реакции
36.869
Еве вака, ако некому му значи нешто:

ОКТОМВРИ 2016 - SPACE TRAVEL
без некоја особена причина. Некако ми фалеа малку посовремени, S.F. филмови во предизвиков, па затоа се одлучив за ова. Прво сакав да ги ставам постарите филмови од Star Trek франшизата, но некако многу ми се видоа, па нема да има многу разноликост во предизвикот. Потоа сакав да ги вметнам на некој начин Star Wars, но првата трилогија ми е гледана, а и останатите и онака планирам да ги гледам наскоро, па затоа се одлучив за овие 5:

Screenshot_26.jpg

1. Solaris - (Andrei Tarkovsky, 1972)
2. Star Trek - (J.J. Abrams, 2009)
3. Prometheus - (Ridley Scott, 2012)
4. Star Trek Into Darkness - (J.J. Abrams, 2013)
5. Star Trek Beyond - (Justin Lin, 2016)

а ако успеам да ѕирнам нешто повеќе, ќе изберам нешто од 10X предизвик темата:

6. The Right Stuff - (Philip Kaufman, 1983)
7. Apollo 13 - (Ron Howard, 1995)
8. Event Horizon - (Paul W.S. Anderson, 1997)
9. Moon - (Duncan Jones, 2009)
10. Europa Report - (Sebastián Cordero, 2013)

Секако, ако некој сака да се приклучи, во што се сомневам, може да си избере негови 5. А ако некој сака да фати приклучов, во што уште повеќе се сомневам, еве:

Ова е листа на letterboxd на која ќе може да го следите предизвикот и ако се приклучите подоцна да фатите чекор со останатите:http://letterboxd.com/zlatikevichius/list/5x-film-challenge-kajgana/

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.829
Поени од реакции
36.869
@wot , смени во мислењето погоре ОКТОМВРИ 2016, наместо АВГУСТ, не знам како ми се испуштило.

Од октомврискиот предизвик ги поминав баш само тие три за кои и го направив предизвикот: Star Trek. Да не пишувам сега за сите посебно, јас и онака сум noob кога станува збор за Star Trek франшизата, па не можам да споредам со ништо што било снимано и прикажано претходно, а снимен и прикажан е материјал кој не може да се изгледа за цел месец ако гледаш нон стоп, без одење и во тоалет и без спиење. Star Trek одлично ме воведе во овој универзум (8/10), Into Darkness потоа малку ми беше досадничок (7/10), а новиот, Beyond (8/10), повторно одличен, иако како замерка морам да спомнам дека и не беше баш со space travel, зашто поголем дел филмот беше сместен на тлото на една планета, а не во вселената. Ми се допадна како умешно е направен еден нов тајмлајн во кој совршено се инкорпорирани и стариот, и новиов Спок, и како двата тајмлајна не си сметаат еден на друг, па постои можност ова да напредува и во иднина, да се изградат уште еден куп нови приказни и да се откријат уште еден куп нови светови. Ако Star Trek успеа да биде првиот воопшто од франшизата кој освоил Оскар, јас искрено истото му го посакувам (па и предвидувам) и на Beyond кој во секој поглед, барем за мене, беше на нивото од првиот од новиве. Немам што да додадам, едноставно мене ми беа сосема забавни филмови, и од таму и високите оценки, judge me if you like.

НОЕМВРИ 2016 - Pedro Almodóvar

Ноември е месецот на почетокот на Оскаровската трка, онака официјално, со доделувањата на првите филмски награди за годината која изминува. Ноември кај нас е и месецот на Синедејс, па годинава ќе се изнагледаме квалитетни филмови од европската и светската продукција. За да не биде по дифолт темата - Cinedays, се одлучив сепак месецов да му го посветам на идејниот творец, на креаторот на филмскиот фестивал кој за разлика од некои европски држави, кај нас успешно сѐ уште опстојува. Па како што прават и на самиот Cinedays, па и на други фестивали (годинава на Скопскиот филмски фестивал имаше цела програма посветена на Алмодовар), давајќи му признание на еден од најдобрите европски режисери на денешницата, па и воопшто, во историјата, така ќе направам и јас. Во темава веќе имавме еден филм на Алмодовар, ми се чини во септември, кој намерно го оставив за подоцна, па така, сега наместо 5X и 10X предизвици, јас ќе имам 6X и 11X.

Педро Алмодовар е шпански режисер, сценарист, продуцент и поранешен актер. Популарноста како режисер и сценарист ја доживува во таканаречената La Movida Madrileña (Мадридска сцена), контракултурно движење во Мадрид за време на шпанската транзиција по смртта на Франциско Франко во 1975 кое го претставило воскреснувањето на шпанската економија и подемот на новиот шпански идентитет. Неговите први филмови, затоа, вклучуваат теми поврзани со сексот и политичката слобода кои биле доминантни во почетокот на движењето. Во 1986, заедно со својот брат отвара сопствена продукциска компанија, El Deseo (Желба) во која се продуцирани сите негови филмови од Law of Desire (1987) до денес. Својата интернационална слава Алмодовар ја стекнува со црната комедија Women on the Verge of a Nervous Breakdown (1988), номинирана за Оскар за филм од неанглиско говорно подрачје. Филмовите All About My Mother (1999) и Talk to Her (2002) успеваат да се закитат и со Оскар, првиот за филм од неанглиско говорно подрачје, вториот за оригинално сценарио (откако шпанската филмска академија не го номинира за нивни претставник за Оскар за странски филм). По Talk to Her, сите негови филмови биле во конкуренција за Златна палма во Кан. Неговите филмови се карактеризираат со одредени актери кои обично секогаш се нивни декор, комплексни наративи, мелодрама, поп култура, популарни песни, хумор, силни бои и блескав декор. Желбата, страста, фамилијата и идентитетот се темите околу најчесто се плетат неговите приказни. Насекаде низ светот се смета за култен режисер. Има освоено 2 Оскара, 4 Бафта награди, 6 Европски филмски награди, 2 Златни глобуси, 9 Гоја награди, и 4 награди во Кан. Во 2001 му е доделена титула - почесен член на Американската академија на науки и уметности, и добил звање почесен доктор на науки на универзитетите Харвард (во 2009) и Оксфорд (во 2016) за неговиот придонес во уметноста. Основоположник е на филмскиот фестивал Cinedays во 2001, со идеја истиот да се одржува истовремено во сите поголеми европски градови, со цел да се слави европскиот филм низ деновите на фестивалот. За жал, фестивалот пропаднал во скоро сите европски градови, освен кај нас, каде редовно, секоја година се одржува во ноември. Токму затоа ноември му го посветив на Алмодовар.

Повторно ве повикувам да ми се придружите во предизвиков, верувајте дека не одзема многу време, а кога има некој да ме дружи, и јас сум помотивиран да го завршам до крај.

Филмовите кои ги избрав за месецов се:

Screenshot_26.jpg

1. La ley del deseo / Law of Desire (1987)
2. Todo sobre mi madre / All About My Mother (1999)
3. Hable con ella / Talk to Her (2002)
4. Volver (2006)
5. Julieta (2016)

Плус, од септември 2016:

6. Bad Education (2004)

А за extended предизвикот:

7. Mujeres al borde de un ataque de nervios / Women on the Verge of a Nervous Breakdown (1988)
8. ¡Átame! / Tie Me Up! Tie Me Down! (1989)
9. Carne trémula / Live Flesh (1997)
10. Los abrazos rotos / Broken Embraces (2009)
11. La piel que habito / The Skin I Live In (2011)

Плус, ако успеам, во што не верувам, ова се и останатите на Алмодовар:

12. Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón / Pepi, Luci, Bom (1980)
13. Laberinto de pasiones / Labyrinth of Passion (1982)
14. Entre tinieblas / Dark Habits (1983)
15. Que he hecho yo para merecer esto / What Have I Done to Deserve This? (1984)
16. Matador (1986)
17. Tacones lejanos / High Heels (1991)
18. Kika (1993)
19. La flor de mi secreto / The Flower of My Secret (1995)
20. Los amantes pasajeros / I'm So Excited (2013)

Ова е листа на letterboxd на која ќе може да го следите предизвикот и ако се приклучите подоцна да фатите чекор со останатите:http://letterboxd.com/zlatikevichius/list/5x-film-challenge-kajgana/

Па, happy Cinedays!

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.829
Поени од реакции
36.869
Секогаш во првите денови од месецот земам залет, и околу 8-ми, прекинувам. Се надевам дека нема да го направам повторно истото со Алмодовар.

La ley del deseo / Law of Desire (1987) - сакав да го сакам и да ми се допадне, ама ми сметаше нешто во филмов, па затоа само 6/10. Сепак, со разбирање дека ова е еден од раните филмови на Алмодовар, и филм кој на многу листи го најдов во делот - „малку претерани, може и да се изостават“. Сепак, јас се одлучив да го гледам него, затоа што е првиот филм продуциран во неговото филмско студио, El Deseo, па баш со него на некој начин е започната една блескава филмска кариера. Секако, и за разлика од неговите следбеници, ова не е филм со премногу освоени награди. Се работи за едно ѕиркање во светот на хомосекруалците и транссексуалците во Шпанија, едно од раните ѕиркања во тој свет, на некој начин и пионерско. Верувам дека да не бил овој филм, можеби немало ни да постојат Brokeback Mountain, Blue is a Warmest Color и сл. Се работи за филм за страста, за љубовта, за тоа до каде може да одат некои сексуални девијантни појави (овде не мислам на хомосексуализмот и транссексуализмот, да не ме разбере некој погрешно, туку за инцестот во приказната на сестрата), за опсесивноста и посесивноста, за семејството, за верата и вербата... Но, во портретирањето на сѐ ова, некако постоеше некоја доза на пренагласеност, што делуваше и по малку претенциозно и гротескно. Сепак, едно чудо геј-секс сцени и кадри, голи мажи (гол Антонио Бандерас (ова е еден од неговите рани филмови, 5-тиот негов, на 27 години)), па кој сака такви претстави и прикази (ова особено се однесува на дамите и членовите на LGBT заедницата), верувам дека ќе ужива и повеќе од мене. Не дека мене нешто од тоа ми сметаше, само ми сметаа некои други работи: реков, претенциозноста, пренагласените и претерани реакции во глумата и сл. Просечен филм.

Julieta (2016) - Е ова е веќе нешто друго! Прво, да напоменам, кога ќе го симнувате, избегнувајте го торентот: Julieta.2016.BRRip.x264.HORiZON-ArtSubs , едно што на моменти сликата е многу лоша, па и фали крајот на филмот. Така се зафркнав јас, па после морав да симнувам друг торент. Сега за филмот: маестрално! Филмов е буквално најобичниот филм во секој поглед. Ништо не отскокнува во приказната која делува преедноставно и досадно кога ќе ви ја парафразира некој: животот на Хулиета, од нејзините 20-ти, па се до нејзините 50-ти, градењето и распаѓањето на нејзиното семејство. Но, сето ова, снимено од Алмодовар, буквално не те остава да трепнеш! Глумата - фантастична! Колоритот - незаменлив(особено во сцените во возот) ! Сценариото - прекрасно! Сѐ на свое место! Плус, се изнагледав едно чудо симболика, што ме запрепасти, буквално. Ова е филм повторно за семејството и семејните вредности, но и филм за лагата, за премолчувањето, а и за животот и неговите чудни патишта. За кармата! Имаше еден момент каде повторно се забележува претерана реакција, што по малку делува нереално, но сепак, како целина филмот делува многу позрело (неспоредливо дури), и покомплетно. Ова е шпанскиот претставник за Оскар за странски филм годинава, и за сега - мојот фаворит од 7-8 филма во таа конкуренција кои сум ги гледал. За оние кои го немаат гледано, им препорачувам да си купат карти за проекцијата на филмот на престојниот Синедејс филмски фестивал во Скопје, со што ќе убијат многу муви со еден удар. 9/10

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.829
Поени од реакции
36.869
И дојде крајот на годинава, дојде крајот и на темава, за жал. Баш ми е криво што не заживеа меѓу вас и што никој не го прифати предизвикот. Ова ќе биде последна тема тука, а јас ќе ги продолжам на letterboxd и во Новата 2017.

Една ретроспектива за тоа што помина во 2016:
Јануари - Sundance
Февруари - Експлицитен / вистински секс
Март - Intellectual Spy/Espionage Drama
Април - Film Noir
Мај - Куросава
Јуни - Лето
Јули - Јужна Америка
Август - Tribute Month
Септември - School/Teachers/Coming of Age Drama
Октомври - Патување низ вселената
Ноември - Алмодовар

За крај, сакав нешто убаво и лесно. Па бидејќи е убав месец со многу магија во него, се одлучив за obvious choice овојпат:

ДЕКЕМВРИ 2016 - Christmas

А Божиќ без Christmas Carol не може да помине, па затоа еден од петте мора да биде Christmas Carol филм (ЛИСТА на сите екранизации на оваа новела на Дикенс). Одлучив другиот да биде анимиран (ЛИСТА со анимирани божиќни филмови), третиот да е за Божиќ не во Америка, туку во некоја друга држава, четвртиот треба да е класик и петтиот - некој современ. Ова заедно, во мојот предизвик изгледа вака:

Christmas.jpg

1. A Christmas Carol - 2009
2. Mickey’s Twice Upon a Christmas - 2004
3. Joyeux Noël - 2005
4. Miracle on 34th Street - 1947
5. A Very Murray Christmas - 2015

и уште:

6. Un Conte de Noël - 2008
7. Hjem til jul - 2010
8. Christmas in Connecticut - 1945
9. Kiss Kiss Bang Bang - 2005
10. The Nativity Story - 2006

И што уште да додадам. Овој декември ми почна со неколку збогувања, се надевам на толку и ќе остане. Се читаме во останатиов дел од форумот.

Kajgana Shop

На врв Bottom