2013 година-100 години од Букурешкиот договор!

Член од
18 февруари 2008
Мислења
1.464
Поени од реакции
248
Викате дека тој договор не важи, тогаш која им е целта на Грците да ни го сменат името и да не постоиме како нација? Што придобивки имале од тоа? Сепак има некое значење тој договор, штом толку Грците напинаат да не избришат како Нација.
 
Член од
12 ноември 2008
Мислења
87
Поени од реакции
7
Заштото без Егејска Македонија Г'рција беше едно ништо...
Тази част изхранва цјалата страна.

Освен това, ако Б'лгарија е подписала дупедавски договор
за имотите на бежанците,
Р. Македонија не е подписвала подобен договор...
И вс'штност хитрите г'рци сега предвкусват сериозен проблем...
 
S

smart ass

Гостин
УУ само се молам на бога да вида това.Ке бида наj-штастливиа човек МК да биде толкова силна,па поверваj нема да е во близките години.Па кагја велиш дека србите ни биле соузници види след некоj месец как ке признаеме и Косово,види колко воjни сме били со нив и колко сме се борели против нив,па тогава ке зборуваме.
Иди види во татарстан хората,па ела видиш тука какви са.Много далеку от вистината си.
Букурешкиа договор е во миналото и е само една хартиja во мозеите веке.Нема правна стоjност!:wink:
можеби политички не ама народот тоа го памети и во Југославите косоварите немаа држава ама сега имат: па допрва ке имата проблеми со нашето малцинство во бугарија биди сигурен вреемето е лек за се се чека момент исто и со грција светот полека се врака во етнички рамки косово е почеток на можеби една долга но сигурно иднина на нови етнички граници :toe:

Во моментов најбитно за нас е да се воспостави комуникација меѓу распарчените македонски делови, а тоа би било доколку добијаме безвизен режим за што јас сум малце песимиста.Зошто?Затоа што комуникација на Вардарска и Егејска Македонија без проблем, долгорочно гледано многу негативно би се одразило за Грција.Тоа во иднина можи да резултира со распад на Грција и со обединување на тие делови.Но сега засега во блиска иднина ова не е можно.Тука е главниот проблем за Грција која мора да признаеме многу долгорочно ги гледа работите за разлика од Македонија која со решавање на еден спор отвора уште многу други за во иднина.Да се надеваме дека политиката на големите сили во иднина би се изменила и Македонија би го вратила (од сегашна гледна точка засекогаш изгубеното).Ништо не е вечно, ниту една држава ниту едни државни граници(мислам за грчките).Најважно е да опстоиме како МАКЕДОНЦИ(додека сите соседи и доста внатрешни непријатели се трудат да не мавнат в корен).Реално и ова парче земја кое ние денеска го имаме било сон за илјадници генерации.Едно е вистина!Ако го набљудуваме периодот од осамостојувајнето до денеска ние секогаш сне пред една тешка задача.Започнавме со промена на знаме, два пати менуваме устав и сега преговараме за нашето а не за некакво заедничко име.Тешко!!!Едно е сигурно:СНЕ ПОСТОЕЛЕ И ЌЕ ПОСТОИМЕ и САМО МАКЕДОНИЈА Е ВЕЧНА.
БРАВО БРАТ МАКЕДОНИЈА Е ВЕЧНА:smir:
 
Член од
18 февруари 2009
Мислења
56
Поени од реакции
2
Еј незнам од кај се им излагаат сите овие работи на да речам комшииве наши.

Толку да се глупи и неписмени(прости)
Сите се повикуваат на свои документи и фалсификати и сите се во право само ние МАКЕДОНЦИТЕ не сме во ништо.
Грциве не ни признаваат идентитет и име на државата!!!
Бугариве викаат дека мие не сме македонци туку бугари!!!
Србиве и тие со црквата ни прават проблем!!!
Шиптариве се си бараат некои права како мали деца!!!

До кога ова вака ке биде???
Ај убаво споменавте во претходните постови ке дојде време кога МАКЕДОНСКИОТ НАРОД повторно ке се крене на нозе и ке крене глава за слободна и обединета МАКЕДОНИЈА!!!
А овие сите што прават проблеми ке зажалат еден ден,како што рековте ке се роди повторно Македонскиот Исус (Александар Македонски) и сите ке ве стави на колена.
Слобода или смрт :duel:
UNITED MACEDONIA
 

Clarkii

Hold me,Thrill me,Kiss me,Kill me
Член од
13 август 2007
Мислења
252
Поени од реакции
4
Не знам дали некој е запознаен но 2012г ќе има референдум на Крит во кој треба Критјаните да се изјаснат дали ќе останат во склоп на Грција или да прогласат независност.Ова се држи во тајност и се шпекулира дека најверојатно ќе се гласа за да остане Крит во склоп на Грција поради страв на тамошното население дека ако се самостојни Грција ќе им го прави истото што и на Македонија.
 
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
нема грешка ... за клиповиве ....
 

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Дури сега ја гледам темава...

Договорот како и сите потпишани има рок за ратификација т.е период по кој повтороно се отвора и се става на разгледување.... се надевам дека кога овој ќе се отвори и нас ќе не отвори..

Инаку... за Селтик... немав матура на оваа тема... Париска Мировна Конференција имав :helou:
 

Clarkii

Hold me,Thrill me,Kiss me,Kill me
Член од
13 август 2007
Мислења
252
Поени од реакции
4
2013 treta balkanska vojna??Barem taka predvidvat komsiite.



Krit e najzaostanatata teritorija vo Grcija.Ne zaradi hoteli, mestopolozba i dr.Tuku zaradi lugeto koj osven da pukat ne znat nisto drugo.Krit e nesto slicno kako albancite kaj nas ili kurdite vo turcija, ama vo krit razlikata e deka tie sho slavat so pukanje se cisti grci.

Се што си кажал погоре е точно критјаните во се се поинакви од другите Грци дури и дијалектот им е друг им доага како кај нас Малешевци другите грци можеби не ги знам ама Критјаните ги познавам.
 
F

FilipMacedon

Гостин
2013 treta balkanska vojna??Barem taka predvidvat komsiite.



Krit e najzaostanatata teritorija vo Grcija.Ne zaradi hoteli, mestopolozba i dr.Tuku zaradi lugeto koj osven da pukat ne znat nisto drugo.Krit e nesto slicno kako albancite kaj nas ili kurdite vo turcija, ama vo krit razlikata e deka tie sho slavat so pukanje se cisti grci.

Овие се со амин од Грчката влада,мислам дека тоа е веќе јасно.
Но наместо да не исплашат,се појавуваат контраефекти,како ваков на пр



или пак
http://www.maticanaiselenici.com/images/pavle%20vaskopulos_ang.jpg

И да не ја заборавиме грчката надмоќна "храброст":)
 
Член од
25 јули 2010
Мислења
3
Поени од реакции
3
БРАЌА МАКЕДОНЦИ МОЕ МИСЛЕЊЕ ЗА ТОА ДЕКА БУКУРЕШКИОТ ДОГОВОР Е НЕВАЗЕЧКИ ИЛИ ПОНИШТЕН СЕ ЗА МЕНЕ ЧИСТИ ГЛУПОСТИ И ДЕКА ТОА ШТО ГО ИЗЈАВУВА ВАНЧЕ СТОЈЧЕВ НЕ СУМ БАШ СИГУРЕН ДЕКА Е ТАКА СЕГА НЕКОЈ КЕ ПРАША ЗОШТО? ЕПА КАКО ШТО ЗНАЕМЕ СИТЕ НЕ ТЕРААТ ДА ГО СМЕНИМЕ ИМЕТО И ДА ВЛЕЗЕМЕ ВО ЕВРОПСКАТА УНИА ДО 2012 СЕТЕТЕСЕ САМО КОЛКУ ПРИТИСКО НИ ПРАВЕА ТОГАШ И КОЛКУ ПРИТИСОК НИ ПРАВАТ СЕГА КАКО СЕГА СЕКОЈ МЕСЕЦ ИМА ПРЕГОВАРАЊА ЗА ИМЕТО ДА СЕ СМЕНИ А ПРЕД 3 ГОДИНИ НА СЕКОЈ 6-7 МЕСЕЦА (P.S. ДОГОВОРОТ СЕ ОТВАРА 2013) ЗОШТО ТОА НЕ ГО НАПРАВИА ПРЕД 10 ГОДИНИ ВО 2000 АМА НЕ ШТО КЕ СЕ ЗАМАРААТ ИМА УШТЕ 13 ГОДИНИ ДО ТОЈ ДОГОВОР ИМААТ ПОГОЛЕМИ ПРОБЛЕМИ НА МАКЕДНОНИА КЕ И ГО СМЕНИМЕ ИМЕТО ЛЕСЕН ПРОБЛЕМ. ЗОШТО НЕ РАЗМИСЛИТЕ МАЛЦЕ ТАКА? И УШТЕ НЕШТО ЈАС ЛИЧНО НЕ ГО ЗНАМ ВАНЧЕ СТОЈЧЕВ И НЕЗНАМ КАКОВ ЧОВЕК Е ТАКА ДА НЕ МУ ВЕРУВАМ МОЖДА ГО ПОТПЛАТИЛЕ(СЕА СИГУРНО НЕКОЈ КЕ ИСКОМЕНТИРА Е КАКО ДА НЕ) МОЖДА НЕ МЕСТАТ И НИ ДАВААТ ВАКВИ ИЗЈАВИ КОЛКУ ДА ИЗГУБИМЕ НАДЕЖ КОЛКУ ДА РЕЧЕМЕ НЕМА БУКУРЕШКИ ДОГОВОР КРАЈ ШТО КЕ СЕ ЗАМАРАМЕ, ЕПА ЈАС ВИКАМ НЕ ИЗДРЖАВМЕ ТОЛКУ КЕ ИЗДРЖИМЕ УШТЕ МАЛЦЕ ЛУГЕ ИМАМЕ УШТЕ 2 ГОДИНИ ПРЕД НАС ЕВЕ 2011 Е СКОРО ДОЈДЕНА ШТОА АКО СИТЕ ТИЕ ИЗЈАВИ ДЕКА БУКУРЕШКИ ДОГОВОР НЕМА И НЕВАЖИ Е САМО КОЛКУ ДА ИЗГУБИМЕ НАДЕЖ И ДА ГО СМЕНИМЕ ИМЕТО ВО ГОРНА МАКЕДОНИА ИЛИ НЕЗНАМ КАКВА И ГЛЕДАШ ДОШЛА 2013 СЕ ОТВАРА БУКУРЕШКИОТ ДОГОВОР И НИ СЕ ИСМЕЈУВААТ ВО ЛУЦЕ И НИ ВИКААТ ТОЛКУ ГОДИНИ ВЕ ЗАЕБАВАВМЕ И НА КРАЈ СЕ ОТКАЗШЖТЕ А МОЖЕВТЕ ДА БИДЕТЕ ЕДНА ОД НАЈБОГАТИТЕ И НАЈГОЛЕМИТЕ ЗЕМЈИ НА СВЕТОТ ШТО ТОГАШ КЕ СИ ЈА МАВАМЕ ГЛАВАТА ВО ЅИТ? ПА ДАЈТЕ ВЕ МОЛАМ ИЗДРЖАВМЕ И ПРЕЖИВЕАВМЕ ТОЛКУ ГОДИНИ КО САМОСТОЈНА ПА СЕА ЗА УШТЕ 2 ГОДИНИ ШТО КЕ ИЗГУБИМЕ АКО ПОЧЕКАМЕ УШТЕ МАЛЦЕ ЈАС МИСАМ НИШТО А ШТО КЕ ДОБИЕМЕ ХММММ ИЛИ НИШТО И ПАК КЕ ВЛЕЗЕМЕ ВО ЕУ ПОД ДРУГО ИМЕ ИЛИ ПАК НАЗАТ СТАРИТЕ ДЕЛОВИ ПА КОЈ ГО ЕБЕ ЕУ НЕКА НЕ МОЛИ ПОСЛЕ ОН НАС ДА ВЛЕЗЕМЕ НИЕ РАЗМИСЛЕТЕ И ОЧЕКУВАМ КОМЕНТАРИ НА ОВА ДА ЗНАМ НА ШТО ДА СЕ СПРЕМАМ КАКО НИ СЕ СМЕАТ У ЛИЦЕ ИЛИ КАКО КЕ ИМ СЕ СМЕЕМЕ НИЕ(КОЈ ПОСЛЕДЕН СЕ СМЕЕ НАЈСЛАТКО СЕ СМЕЕ :D) МАКЕДОНИЈА ЗАСЕКОГАШ

--- надополнето ---

Дали овај договор има рок на важење? И дали Македонија можи да си ги врати деловите?
БРАЌА МАКЕДОНЦИ МОЕ МИСЛЕЊЕ ЗА ТОА ДЕКА БУКУРЕШКИОТ ДОГОВОР Е НЕВАЗЕЧКИ ИЛИ ПОНИШТЕН СЕ ЗА МЕНЕ ЧИСТИ ГЛУПОСТИ И ДЕКА ТОА ШТО ГО ИЗЈАВУВА ВАНЧЕ СТОЈЧЕВ НЕ СУМ БАШ СИГУРЕН ДЕКА Е ТАКА СЕГА НЕКОЈ КЕ ПРАША ЗОШТО? ЕПА КАКО ШТО ЗНАЕМЕ СИТЕ НЕ ТЕРААТ ДА ГО СМЕНИМЕ ИМЕТО И ДА ВЛЕЗЕМЕ ВО ЕВРОПСКАТА УНИА ДО 2012 СЕТЕТЕСЕ САМО КОЛКУ ПРИТИСКО НИ ПРАВЕА ТОГАШ И КОЛКУ ПРИТИСОК НИ ПРАВАТ СЕГА КАКО СЕГА СЕКОЈ МЕСЕЦ ИМА ПРЕГОВАРАЊА ЗА ИМЕТО ДА СЕ СМЕНИ А ПРЕД 3 ГОДИНИ НА СЕКОЈ 6-7 МЕСЕЦА (P.S. ДОГОВОРОТ СЕ ОТВАРА 2013) ЗОШТО ТОА НЕ ГО НАПРАВИА ПРЕД 10 ГОДИНИ ВО 2000 АМА НЕ ШТО КЕ СЕ ЗАМАРААТ ИМА УШТЕ 13 ГОДИНИ ДО ТОЈ ДОГОВОР ИМААТ ПОГОЛЕМИ ПРОБЛЕМИ НА МАКЕДНОНИА КЕ И ГО СМЕНИМЕ ИМЕТО ЛЕСЕН ПРОБЛЕМ. ЗОШТО НЕ РАЗМИСЛИТЕ МАЛЦЕ ТАКА? И УШТЕ НЕШТО ЈАС ЛИЧНО НЕ ГО ЗНАМ ВАНЧЕ СТОЈЧЕВ И НЕЗНАМ КАКОВ ЧОВЕК Е ТАКА ДА НЕ МУ ВЕРУВАМ МОЖДА ГО ПОТПЛАТИЛЕ(СЕА СИГУРНО НЕКОЈ КЕ ИСКОМЕНТИРА Е КАКО ДА НЕ) МОЖДА НЕ МЕСТАТ И НИ ДАВААТ ВАКВИ ИЗЈАВИ КОЛКУ ДА ИЗГУБИМЕ НАДЕЖ КОЛКУ ДА РЕЧЕМЕ НЕМА БУКУРЕШКИ ДОГОВОР КРАЈ ШТО КЕ СЕ ЗАМАРАМЕ, ЕПА ЈАС ВИКАМ НЕ ИЗДРЖАВМЕ ТОЛКУ КЕ ИЗДРЖИМЕ УШТЕ МАЛЦЕ ЛУГЕ ИМАМЕ УШТЕ 2 ГОДИНИ ПРЕД НАС ЕВЕ 2011 Е СКОРО ДОЈДЕНА ШТОА АКО СИТЕ ТИЕ ИЗЈАВИ ДЕКА БУКУРЕШКИ ДОГОВОР НЕМА И НЕВАЖИ Е САМО КОЛКУ ДА ИЗГУБИМЕ НАДЕЖ И ДА ГО СМЕНИМЕ ИМЕТО ВО ГОРНА МАКЕДОНИА ИЛИ НЕЗНАМ КАКВА И ГЛЕДАШ ДОШЛА 2013 СЕ ОТВАРА БУКУРЕШКИОТ ДОГОВОР И НИ СЕ ИСМЕЈУВААТ ВО ЛУЦЕ И НИ ВИКААТ ТОЛКУ ГОДИНИ ВЕ ЗАЕБАВАВМЕ И НА КРАЈ СЕ ОТКАЗШЖТЕ А МОЖЕВТЕ ДА БИДЕТЕ ЕДНА ОД НАЈБОГАТИТЕ И НАЈГОЛЕМИТЕ ЗЕМЈИ НА СВЕТОТ ШТО ТОГАШ КЕ СИ ЈА МАВАМЕ ГЛАВАТА ВО ЅИТ? ПА ДАЈТЕ ВЕ МОЛАМ ИЗДРЖАВМЕ И ПРЕЖИВЕАВМЕ ТОЛКУ ГОДИНИ КО САМОСТОЈНА ПА СЕА ЗА УШТЕ 2 ГОДИНИ ШТО КЕ ИЗГУБИМЕ АКО ПОЧЕКАМЕ УШТЕ МАЛЦЕ ЈАС МИСАМ НИШТО А ШТО КЕ ДОБИЕМЕ ХММММ ИЛИ НИШТО И ПАК КЕ ВЛЕЗЕМЕ ВО ЕУ ПОД ДРУГО ИМЕ ИЛИ ПАК НАЗАТ СТАРИТЕ ДЕЛОВИ ПА КОЈ ГО ЕБЕ ЕУ НЕКА НЕ МОЛИ ПОСЛЕ ОН НАС ДА ВЛЕЗЕМЕ НИЕ РАЗМИСЛЕТЕ И ОЧЕКУВАМ КОМЕНТАРИ НА ОВА ДА ЗНАМ НА ШТО ДА СЕ СПРЕМАМ КАКО НИ СЕ СМЕАТ У ЛИЦЕ ИЛИ КАКО КЕ ИМ СЕ СМЕЕМЕ НИЕ(КОЈ ПОСЛЕДЕН СЕ СМЕЕ НАЈСЛАТКО СЕ СМЕЕ :D) МАКЕДОНИЈА ЗАСЕКОГАШ
 

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.164
2013 treta balkanska vojna??Barem taka predvidvat komsiite.



Krit e najzaostanatata teritorija vo Grcija.Ne zaradi hoteli, mestopolozba i dr.Tuku zaradi lugeto koj osven da pukat ne znat nisto drugo.Krit e nesto slicno kako albancite kaj nas ili kurdite vo turcija, ama vo krit razlikata e deka tie sho slavat so pukanje se cisti grci.

Е вакво нешто да сними некој кај нас, одман Рамковски ќе крикне преку неговото медиско чудовиште. Ударна вест ќе биде „фашизмот меѓу младината“ секој ден на неговите телевизии и весници. Ќе се праќаат писма до ЕУ, до ваму до таму од ред организации, Груевски ќе биде крив за се’. Ќе ни држат лекции некои Еврепејци со вечерна школа за човечност и космплолитизам со месеци и месеци, и на крај ќе мора да го смениме уставот со додавење на закон со кој се забранува да се браниме на било кој начин при евентуално избувнување на војна
 
Член од
20 март 2010
Мислења
27
Поени од реакции
2
не е вака

Заштото без Егејска Македонија Г'рција беше едно ништо...
Тази част изхранва цјалата страна.

Освен това, ако Б'лгарија е подписала дупедавски договор
за имотите на бежанците,
Р. Македонија не е подписвала подобен договор...
И вс'штност хитрите г'рци сега предвкусват сериозен проблем...
Интересно ти какво ке правиш, кога Србиа, Грциа, Румуниа и Турциа са обединети и со војска те нападат, тоа е истината за 1913. Ке подпишуваш и нема да збориш. Нема друг пример за држава како Бугариа, да води рат едновременно со сите соседи и да држи месеци! Македониа нема што да потпише, зошто нема ваква држава, индивидуални искови молби е друга работа, ама там влизаш в нескончаеми судски разправи со грчките собственици и државата. Но секи кој држи документи - да си ги бара правата, мој комшиа во Пловдив доби одштета 20 000 евро преди 10 години от грциве. Но други не успеха.
 

RaZ-R

Артилерец
Член од
8 ноември 2009
Мислења
3.397
Поени од реакции
2.438
Камо среќа да е важечки,ама не верувам дека нешто ќе испадне од ова
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Работата со Балканските Војни е таа што нас Македонците никој не не прашал што сакаме. Секој се однесувал со народот во Македонија како да е недоветен од позиција на ароганција. Начекале “село без кучиња“ и си се договарале како да ја поделат територијата на Македонија, а кога договорот, нормално, не можел да се спроведе се скарале мангупите за пленот и ги започнале двете војни. И денес не е ништо подобро, само што секој се држи до својот дел и си го “глода“ во некој агол и ги варди другите песови да не му го земат од уста. И денес Македонците не ги “есапат“ и не ги прашуваат...
Разликата со претходните војни е таа што овојпат Србите биле многу поспремни (организационо, воено и државнички). Официјално од 28. 09. 1911 год. со средбата во возот Београд-Ниш, на Бугарскиот и Српскиот премиер - Миловановиќ и Гешов, започнуваат серијата тајни преговори помеѓу Србија и Бугарија за поделбата на Македонија.
Првата Балканска Војна, значи, била темелно подготвувана и договарана, а втората е само реакција на прекршениот договор или на лакомоста по туѓиот дел. И да не должам, ова е предмет на дискусија во други теми.
Поентата ми беше во тоа дека : -Букурешкиот договор е само “вишната на врвот од шлагот“. Сето претходно било договорено и испланирано, картите и границите биле исцртани порано, требало да се стави само “параф“.
Е сега, дали Австроунгарија како “оштетена“ страна (вистинската оштетена страна всушност била Македонија) се потрудила да се стави временско ограничување во самиот договор - со сигурност не е потврдено. Во секој случај, Македонската држава треба да биде упорна и доследна во аспирациите кон своите откинати делови без оглед дали постои такво временско ограничување - само доколку и претходно Македонија полагала право на своите откинати делови ќе има полно право да се повикува на тој дел од договорот. Инаку, може да се случи доколку истиот постои, да ни речат : “па вие не си побаравте“, со сета циничност која посилниот ја има во својот глас...
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
И да има датум на траене на Букурешкиот договор(во което се сумневам многу),след този договор имаш уште 2 договора со менуване на граници ... Ако некоj сака ревизиja на Букурешкиот договор,што правиме со другите 2 след него?
И да не забораваме-македонеца Симион Радев беше тамо.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom