20 мисли за религијата кажани од атеисти

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
никогаш нема компромис кога се во прашање религиозните погледи.
„....Но зборот ваш да биде: „да-да„, или „не-не„, а се што е повеќе од тоа, од лукавиот е...„ (Матеј, 5.37).

Очигледно е дека кај Бога, нема компромиси, нема „среднина„, нема „сиво„. Такви треба да бидат и одговорите од Неговите.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Верник или не, ако нешто што е кажано прави смисла - треба да се оддаде почит. Какво е тоа малолетно размислување - од верник не сакам да слусшнам тоа?
Иронично е.
Разбираш?
Иронично.
Точно е, али верник неможе да си дозволи да го каже тоа, зашо си се побива себе си.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
„....Но зборот ваш да биде: „да-да„, или „не-не„, а се што е повеќе од тоа, од лукавиот е...„ (Матеј, 5.37).

Очигледно е дека кај Бога, нема компромиси, нема „среднина„, нема „сиво„. Такви треба да бидат и одговорите од Неговите.
А исто така очигледно е и дека најголемите диктатори, тирани и угнетувачи исто така го користат тој принцип - без компромиси! Но тоа и може а се очекува од лик кој го крие сознанието за добро и зло од својата креација, кој на знаците за соработка и прогрес, прави раздор и збунува, кој за грешките на татковците ги казнува неродените поколенија....итн, итн! Тој лик во вашата бајка наречена "монотеистички религии" не е ништо друго освен тиранин!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
А од кога тиранините простувале грешки по каење?
Па секој тиранин и диктатор ти простува ако си дел од неговиот тим, ако си негов истомисленик, ништо поразлично не е ни со ликот на бог во овие три религии! На пример според библијата секој се раѓа грешен, ај ти наведими еден тиранин во историјата кој ги сметал грешни дури и бебињата.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
Ау да, Спиноза кој идиот бил шо да ти расправам...
Не знам колку му бил АјКју на Спиноза, ниту што му се вртело во тоа главата (поточен термин би бил што му свртиле во главата), а исто така, ако имаш потпросечно ниво на интелегенција не значи дека си идиот.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.093
Поени од реакции
30.150
Па секој тиранин и диктатор ти простува ако си дел од неговиот тим, ако си негов истомисленик, ништо поразлично не е ни со ликот на бог во овие три религии! На пример според библијата секој се раѓа грешен, ај ти наведими еден тиранин во историјата кој ги сметал грешни дури и бебињата.
Хитлер ги сметал сите евреи грешни па дури и бебињата. Додека постарите завршувале у логори, бебињата ги носеле кај др Менгеле.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Хитлер ги сметал сите евреи грешни па дури и бебињата. Додека постарите завршувале у логори, бебињата ги носеле кај др Менгеле.
Хм...ај да видиме кој друг правел слични нешта!
ПЕТТА КНИГА МОЈСЕЕВА - ВТОРОЗАКОНИЕ
И ми рече Господ: "Ете јас почнав да ти го предавам Сион, (царот хешбонски, Амореецот) и земјата негова, почни да ја покоруваш земјата негова" И Сион (царот хешбонски), со целиот народ свој, излезе во бој кај Јахца, и ни го предаде Господ Бог наш (во рацете наши) и ние го разбивме него, синовите негови и целиот народ негов. Тогаш ги презедовме сите градови негови, ги ставивме под клетва и ги разоривме, а и сите мажи жени и деца ги убивме, никој неостана жив...

:helou:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.093
Поени од реакции
30.150
искрено, иако сум верник, стариот завет се базира на братоубиство, одмазда и крвопролевање, што е сосема спротивно од идејата на новиот завет и воопшто не ми се допаѓа.
Затоа повеќе сакам да се стремам кон филозофијата на новиот завет. Но добриот збор на Исус го злоупотребил папата со крстоносните војни, и сите сме свесни дека не го барал светиот грал туку територијално проширување. Апостолите на пример, ги ширеле тоа на добар начин, никого не присилувале или убивале ако не прифати. Арно ама не се сите со чисто срце не?

џо!

Фаличниот Ром
Член од
31 октомври 2009
Мислења
519
Поени од реакции
52
Леле што нема да прочита човек на форумов...
Извини другар , знам дека нихилизмот е идеологија која го негира постоењето...(можеби погрешно сум разбрал)
мене Смисла на Живот = Бог(господ , како сакаш наречи го)
а атеизмот не го негира постоењето туку постоење на Виша Смисла(моќ , сила) Господ , алах , џон петручи , исус како сакаш кажи го...

Искрено сум анти-религија и билокаква догматика и мислам дека расправање околу религија е ебење во мозок .

и за крај...религија не е духовност...

религија е исто што и партија...

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Извини другар
мене Смисла на Живот = Бог(господ , како сакаш наречи го)
а атеизмот не го негира постоењето туку постоење на Виша Смисла(моќ , сила) Господ , алах , џон петручи , исус како сакаш кажи го...

Искрено сум анти-религија и билокаква догматика и мислам дека расправање околу религија е ебење во мозок .

и за крај...религија не е духовност...

религија е исто што и партија...
Еее, така више може :)
<3 Другар

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
искрено, иако сум верник, стариот завет се базира на братоубиство, одмазда и крвопролевање, што е сосема спротивно од идејата на новиот завет и воопшто не ми се допаѓа.
Затоа повеќе сакам да се стремам кон филозофијата на новиот завет. Но добриот збор на Исус го злоупотребил папата со крстоносните војни, и сите сме свесни дека не го барал светиот грал туку територијално проширување. Апостолите на пример, ги ширеле тоа на добар начин, никого не присилувале или убивале ако не прифати. Арно ама не се сите со чисто срце не?
Новиот завет вели дека Исус дошол на овој свет да не избави од гревот, што автоматски значи дека сме се родени грешни! А што е нашиот грев? Гревот кој го направиле Адам и Ева! Кој бил тој грев? Што посегнале по дрвото на спознанието и дознале што е добро а што зло!
Заклучок?
1.Бог го создава човекот без сознание за добро и зло и му забранува да го осознае истото лажејќи го дека ќе умре ако посегне по него.
2.Кога луѓето сепак доаѓаат до сознанието за добро и зло, се казнети иако незнаат што е добро а што не!
3.Поради овој "грев" сите наредни генерации кој се раѓаат се автоматски грешни.
4.За да ги спаси од "гревот", бог се праќа самиот себеси на самоубиствена мисија за да ги спаси луѓето од самиот себеси, така што ќе го прифатат како единствен пат и вистина!
Исус вели: "Никој не доаѓа кај татко ми освен преку мене", А исто така вели: "Оној што љуби татко или мајка повеќе од мене, не е достоен за мене". А оние што не заслужуваат кај отецот, библијата вели дека одат во пеколот, трета опција нема.
Што значи дека оваа "љубов" кон бог е изнудена, бидејќи ако не го "љубиш" и прифатиш ќе бидеш казнет на вечно мачење!

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
Новиот завет вели дека Исус дошол на овој свет да не избави од гревот, што автоматски значи дека сме се родени грешни! А што е нашиот грев? Гревот кој го направиле Адам и Ева! Кој бил тој грев? Што посегнале по дрвото на спознанието и дознале што е добро а што зло!
Заклучок?
1.Бог го создава човекот без сознание за добро и зло и му забранува да го осознае истото лажејќи го дека ќе умре ако посегне по него.
2.Кога луѓето сепак доаѓаат до сознанието за добро и зло, се казнети иако незнаат што е добро а што не!
3.Поради овој "грев" сите наредни генерации кој се раѓаат се автоматски грешни.
4.За да ги спаси од "гревот", бог се праќа самиот себеси на самоубиствена мисија за да ги спаси луѓето од самиот себеси, така што ќе го прифатат како единствен пат и вистина!
Исус вели: "Никој не доаѓа кај татко ми освен преку мене", А исто така вели: "Оној што љуби татко или мајка повеќе од мене, не е достоен за мене". А оние што не заслужуваат кај отецот, библијата вели дека одат во пеколот, трета опција нема.
Што значи дека оваа "љубов" кон бог е изнудена, бидејќи ако не го "љубиш" и прифатиш ќе бидеш казнет на вечно мачење!
Погрешно толкуваш,т.е. буквално.
Болд1 - Исус дошол на овој свет за да не избави од гревот.Да.Да го примиме неговото учење за да станеме подобри луѓе и да водиме безгрешен живот.
Болд2.- Само со неговиот Збор,неговото учење ќе го спознаеме Бога.
Болд3.- Овде Исус сака да каже да ако си зависен (емотивно) од луѓето не ќе можеш да постигнеш просветление,што значи,не си достоен да го следиш неговиот пат.Нештата за кои си врзан се плашиш да не ги изгубиш,а со тоа страдаш и не можеш да напредуваш во животот.
Јас вака ги толкувам работите.Поздрав.

Kajgana Shop

На врв Bottom