20 мисли за религијата кажани од атеисти

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.093
Поени од реакции
30.150
Оние кои веруваат во религиите котираат пониско од другите кои не веруваат во религиите. Тоа многу добро се гледа на почетокот на графикот, каде до нулата се залепени сите верници и повеќето имаат пониско ниво на интелегенција.
Ау да, Спиноза кој идиот бил шо да ти расправам...

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
12. Мислам дека и двајцата сме атеисти. Јас само верувам во еден бог помалку од тебе. Кога ќе разбереш зошто ги негираш другите можни богови, тогаш ќе разбереш и зошто јас го негирам твојот. (Стивен Робертс)
Пред некој ден на он.нет имаше линк до една статија напишана од некој си комичар на тема зошто тој е атеист и баш го имаше спомнато ова. Вика јас и вие верниците сме речиси исти, атеисти. Од постоењето на човештвото до сега се регистрирани речиси 2800 (или така нешто) богови или натприродни сили. И кој ти гарантира дека овие сегашниве богови (Исус, Алах, Буда итн) се "вистинските", а не и тие од пред неколку милениуми (Јупитер, Зевс, Митра, пагански богови) и дека треба да се верува исклучиво во еден од нив? И ако ти веруваш во еден твој Бог, значи не веруваш во останатите 2799 што те прави речиси атеист колку и него. 1 бог мање више, не прави некоја разлика :)

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Не е баш така.
1. Ни одблиску не се регистрирани 2800 богови или натприродни сили. Многу исти божества се именувани со различни имиња. На пример речиси секое племе го обожавало (или обожава) истото Сонце, но под различни имиња. Слично е и со другите божества.

2. Будистите не го сметаат Буда за бог, туку за просветлен мислител.

3. Монотеистите не се атеисти. Стивен Робертс, намерно или ненамерно, ги помешува монотеистите со политеистите. Има голема разлика помеѓу монотеист и атеист. Едниот верува дека постои еден Ителигентен Создател кој плански и целисходно го создал Универзомот и животот во него, а другиот верува дека се е тики така случајно настанато, без присуство на никаква интелигенција и натприродна сила во позадина.

Член од
22 ноември 2010
Мислења
75
Поени од реакции
3
Уф вжештна дискусија се почнала овде. Секој си ги брани своите гледишта и нема да има разумен компромис :)

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.923
Поени од реакции
12.484
Уф вжештна дискусија се почнала овде. Секој си ги брани своите гледишта и нема да има разумен компромис :)
Ќе можете ли да ми објасните што е тоа разумен компромис :)

Пази сега:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.093
Поени од реакции
30.150
никогаш нема компромис кога се во прашање религиозните погледи.

Член од
22 ноември 2010
Мислења
75
Поени од реакции
3
Инаку не се впуштам одамна во вакви дискусии. Си ја научив лекцијата. Зачаран круг! :)

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Не е баш така.
1. Ни одблиску не се регистрирани 2800 богови или натприродни сили. Многу исти божества се именувани со различни имиња. На пример речиси секое племе го обожавало (или обожава) истото Сонце, но под различни имиња. Слично е и со другите божества.

2. Будистите не го сметаат Буда за бог, туку за просветлен мислител.

3. Монотеистите не се атеисти. Стивен Робертс, намерно или ненамерно, ги помешува монотеистите со политеистите. Има голема разлика помеѓу монотеист и атеист. Едниот верува дека постои еден Ителигентен Создател кој плански и целисходно го создал Универзомот и животот во него, а другиот верува дека се е тики така случајно настанато, без присуство на никаква интелигенција и натприродна сила во позадина.
Не мораше буквално да објасниш се, затоа и пишав 2800 (или така нешто) зашто во случај тој да згрешил или јас да не сум запамтил убаво. Моја грешка може е тоа. И јасно ни е на сите дека политеистите, монотеистите и атеистите се со различни убедувања. Поентата ми беше дека монотеистите (најголем дел од светска популација, или и овде сум грешка :)?) се речисти исто толку атеисти како и атеистите според тој комичарот зашто веруваат во еден Бог, а не веруваат во стотици или илјадици други Богови, семоќници, создатели и слични креации.

Член од
22 ноември 2010
Мислења
75
Поени од реакции
3
Што е најтрагично магарешката инаетливот е распоредена и на двете страни подеднакво. Ни тие, ни тие не се во право.

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Што е најтрагично магарешката инаетливот е распоредена и на двете страни подеднакво. Ни тие, ни тие не се во право.
Најубав одговор мислам би било ни едните, ни другите не се во право туку сите заедно се во право. Па секој нека тера како му чини.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.923
Поени од реакции
12.484
Најубав одговор мислам би било ни едните, ни другите не се во право туку сите заедно се во право. Па секој нека тера како му чини.
Значи дека јас сум најмногу во право пошто не сум ни за едните ни за другите :) Ех, да беше сега Сократ жив славаму сите ќе ве убедеше дека таму има Бог, Креатор :)

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Значи дека јас сум најмногу во право пошто не сум ни за едните ни за другите :) Ех, да беше сега Сократ жив славаму сите ќе ве убедеше дека таму има Бог, Креатор :)
Нема тој што да убедува, и онака тој знае дека ништо не знае :)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Сега свети ли сијалицава? Па или свети или не свети.
Комбинациите „и свети и не свети“ или „ни свети ни не свети“ не се можни.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Супер е тоа :)
Само неќам од верник да го чујам :)
Ептен ми е... Iron man..
Верник или не, ако нешто што е кажано прави смисла - треба да се оддаде почит. Какво е тоа малолетно размислување - од верник не сакам да слусшнам тоа?

Kajgana Shop

На врв Bottom