- Член од
- 17 октомври 2011
- Мислења
- 15.455
- Поени од реакции
- 38.562

30. This Is Hardcore - Pulp (1998)
Многу, многу, многу убав албум! Уживав буквално во секоја една песна, не постои нешто лошо тука. Pulp се еден од малкуте бендови кои ги открив преку доброто старо MTV. Ама од сегашна перспектива жалам што не сум ги слушал повеќе, зашто звукот е уживанции! Велат дека се рок бенд или арт рок, глам рок, бритпоп или што знам уште што. Јас би рекол дека се некој амалгам на се тоа, зашто на албумов има од се тоа по малку. И класични бритпоп песни, и порокерски, па дури и некои повеќе алтернативни. Ама сите, до една - перфектни! Реков дека имам една листа со се што е добро од генераторов. Од овде, од 12 песни, дури 8 ги ставив на таа плејлиста. Инаку не знам дали сте го гледале некогаш видеото за насловната нумера - "This is Hardcore". Сега не ме држете за збор, ама мислам дека беше прогласено за едно од најдобрите видеа во историјата. Го има во две верзии - детска и за возрасни. Ако не сте го гледале, бујрум, цел филм е:
Самата песна - цела симфонија е. Нема класична структура со строфи, рефрени, само се движи од точка А до точка Б, додека ти медитираш, наежен од глава до пети!

Инаку, овој албум освен на оваа листа, го има и на многу други: „Најдобри 500 албуми на сите времиња“, рангиран како 166, „Најдобар алтернативен албум од 90-тите“, рангиран како 46, „Најдобар бритпоп албум“, рангиран на 7 место... И сосема заслужено! Ѕверски, маестрален, преубав... Албум кој сигурно ќе го преслушувам уште многу во иднина кога ќе ми треба музика за душа.
Чиста како солза 5/5!