100.000 евра , најдобар начин да се инвестираат ?

Член од
16 август 2011
Мислења
64
Поени од реакции
12
Во кладилница. Една екипа (Некоја од средина на табела што игра и за нерешено,не само за победи) и ја бркаш од почетокот на сезоната Х.
Почнуваш со 1000 евра(или пресмети за 36 кола на секое коло да имаш да дуплираш колку излева),ако не заврши Х следното коло дуплираш.
Значи паѓаш 1000 евра - дуплираш 2000 - паѓаш -> дуплираш 4000 > Паѓаш 8000 > и да претпоставиме земаш овде имаш до сега 15000 евра уложено а коефициентот обично е околу 3 за Х > добиваш 24000е. Проста математика :)
Eве сега гледам Англиското првенство е при крај,од одиграни 36/38 кола во просек сите екипи имат над 10нерешени. Значи по 10 имаат Манчестер и подобрите екипи,додека неколку имаат и по 14-15.Ако ти се погоди среќата да ја погодиш екипата што ке игра нерешено таа сезона,можеш да направиш добра пара.
на почеток тргни си 100денари и купи си подебело јаже, а после практикувај го предлогов.
Патем, ако почниш со 1000евра, 6кола нема да издржиш со твоите пари, а не 36кола. За да издржиш 36 кола треба да почнеш со едно евро, и да имаш колку што има од прилика Гејтс. Но и во вториов случај, не заборавај на советот за јажето. После неколку кола ќе ти се најди.

Член од
7 март 2009
Мислења
1.161
Поени од реакции
826
на почеток тргни си 100денари и купи си подебело јаже, а после практикувај го предлогов.
Патем, ако почниш со 1000евра, 6кола нема да издржиш со твоите пари, а не 36кола. За да издржиш 36 кола треба да почнеш со едно евро, и да имаш колку што има од прилика Гејтс. Но и во вториов случај, не заборавај на советот за јажето. После неколку кола ќе ти се најди.
Не знам како луѓево сеуште се занесуваат дека ќе станат милионери со уплата во спортски-кладилници(модерни ждерачи на пари).Зарем никој не прочитал обичен статистички податок дека 95% од сите пари кои се вртат во овој бизнис одат на сметката на кладилниците,додека само мизерни 5% одат кај наивните уплаќачи.
Абе луѓе,ова е добро смислена модерна дрпалница на ќеш од наивчини,ништо друго,срамота е дури и што го имаат предзнакот "спортска" кога се водени од тешки мафиози и преваранти,од кои некои се и фудбалери,судии и членови на спортски здруженија! Сето ова ми личи на ОРГАНИЗИРАН КРИМИНАЛ-отсек спортска прогноза! Србите имаа една добра поговорка за оние кои сеуште уплаќаат спортска надевајќи дека ќе станат милионери-Док биче оваца,биче и вуне! Поздрав и памет во глава во иднина!

М

Мaријa

Гостин
Истово прашање ќе го поставев, ми се најде темава во вистинско време. Подолго време ја следам состојбата на златото, и порастот на цената последнава година. Што мислите, дали инвестирањето во злато би била најдобрата алтернатива за оваа година?

Член од
26 април 2007
Мислења
29
Поени од реакции
10
Ма какво инвестирање во бизнис... Значи кога би има 100.000 евра прво би си побарал еден стан во Њујорк (по можност во Менхетен), а може и во Минхен и Амстердам, што не верувам дека ќе се најде некој толку евтин стан... а како второ, би шетал по САД, и по Западна Европа (Германија, Холандија, Велика Британија...)! :)
Lelee be druze, jas eve ziveam vo Brooklyn, New York ..... i dojdi daj kazi mi kade ima stan za 100 000 evra vamu, a pa ne vo Manhattan :) tamu ispod 300 000 nema sansi i to nekoj mal ce bidi vo China town ... a i so deka ce kupis stan ? so ce prajs posle ? pak ce treba da lupas ko volot za slama :)

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Отвори јавна куќа. И така кај нас е.е кој кого стигне, а на сите нас ни се качува државата:D

Член од
4 декември 2012
Мислења
6
Поени од реакции
2
Ova podole e mnogu dobar sovet , jas go poslusav i sea za sea ide kako Stefus sto raskazuva , bi bilo dobro i drugite da dadat dobar sovet mesto da se k*rcat i da si go merat . E sea , bi sakal isto vaka dobar sovet da dobijam za vlozuvanje vo gradinarstvoto ( zasadi an ovoski + subvencii ) ili vo alternativnite nacini na proizvodstvo na energija dokolku donesat nekoj zakon za otkup na el. energija .
Drugi nacini da zarabotis dobri pari skoro i da nema kaj nas , "posteno " ama ne i nevozmozno kako sto drugite kazuvaat . Dobra ideja + realizacija + trud = dobra para . Poznavam luge sto stanale "bogati " samo od patenti . Im taknalo na lugeto i napravija " posteni " pari .

Stefus-Refus напиша:
Инвестиција ако воопшто е тоа, е најлоша можна во МК се недвижности. Незнам што им е проблемот на луѓето што купуваат недвижности како луди.
Рента на недивжност е окулу 3% од вердноста т.е. за стан од 100м2 и цена од 100.000 евра се зема кирија како ненаместе од окулу 300 евра. 12Х300 еднакво на окулу 3600 евра или 3,6% од номинална вредност. Од тие 3,6% мораш да одземеш 1-1,5% амортизација(станот не трае вечно 50-100 години толку му е животен век ) и други трошоци данок празен стан додека најдеш криаџиии поправки. Ако завршиш на крајот на годината со 1,5-2% добивка треба да си среќен. Пораст не цената е крајно сомнителна работа. Цените на девижности во моменотов не растат. Толку се напумпани така да поверојанто е дека благо ќе се намалат во иднина. Кој се клади на раст на цена на недвижност тешко ќе се разочара. А тоа е пола МК за жал. Луѓето се заспани и заборават дека растот не е вечен.
Се е подобро од недвижности.
Банкарски депозит денарски орочен е 7% годишна камата.
Дивиденда од телеком е окулу 10% од номинална цена. Поверојано е акции да порастна и тоа многу побрзо од цена на недвижност.
Оббрзници имат добивка од 5-6% годишно.
Златото е пораснато во послендната година за 20%
Среброто е +50%
Подобра инвестија е и нива т.е. градежно земјиште од недвижност. Има инвеститори кој купуваат за градење плус можеш и цената оди побрзо нагоре.
Може дури и азиски и автралиски валути, нафта, жито, акции во нафтени извори и рудници на благордони метали.
Има најмалку 20-30 подобри инвестиции од недвижност во МК. Најбитно е да се знае дека ниедна инвестиција не е за век и векова. Мора да се менува и да се брка капитоалот активно тоа е замката на становите во која се паднати многу луѓе и пропушатаа други многу подобри можности. Недвижностите бе добра инвестција до пред едно 10 години. Кријата беше едно 5-6% од вредноста плус 5-10% растеа цените на годишно ниво.Во тој перидод за 1000 евра издававме куќа од 100 м2 сега 400 евра е истата. Сега недвижност е срање.​
Inaku to4en ti e muabetov samo da dodadam..

Nominalno nedvizninata stoi, koga ke ja dodaesh kirijat ima nekoj minimalen rast na vrednost... koga ke ja odzemesh inflacijata ke vidish deka nedvizninata paga..
t.e bilo koja relativna cena na nedvizninata e poniska.. sakash meri ja vo nafta, vo zlato, vo srebro, vo zito, vo p4enka, vo grasok, vo zelezo, vo bakar, nikel, tutun, konop itn.

i za site sto ke repliciraat deka ne se meri nedviznina vo p4enka.. mozam samo da re4eam nema pravilo za merenje.. t.e najdobro e ako se meri vo odnos na se.. kraj kraeva ako taa se meri vo pari (EUR, USD) koi sto se mnogu elasti4ni vo vrednost, i nemaat nikakvo realno zna4enje vo zivotot (vo smisla se par4inja hartija koi cirkuliraat za razmena)... zosto da ne se meri vo nafta koja gore dolu e univerzalen denominator na zivotot vo 21 vek.
"Gold is Money. Everything Else is Credit." - J.P. Morgan

Член од
25 март 2012
Мислења
8.602
Поени од реакции
5.227
Со 100000 евра ќе инсталираш 100 квати соларни панели.......
100 квати по цена 3 ден напимер, 300 ден по час...
10 час по 300 ден = 3000 денари...
во годината 8 месеци се со силно сонце...
240 денови мин. со сонце, 240 по 3000 ден = 720000 ден или 11000 евра...
За 10 год, ти се враќаат парите, а панелите имаат 20 год гаранција, после 20 год. им паѓа производствот, но пак ќе произведат......

Член од
4 декември 2012
Мислења
6
Поени од реакции
2
Со 100000 евра ќе инсталираш 100 квати соларни панели.......
100 квати по цена 3 ден напимер, 300 ден по час...
10 час по 300 ден = 3000 денари...
во годината 8 месеци се со силно сонце...
240 денови мин. со сонце, 240 по 3000 ден = 720000 ден или 11000 евра...
За 10 год, ти се враќаат парите, а панелите имаат 20 год гаранција, после 20 год. им паѓа производствот, но пак ќе произведат......

A ne treba baterija za ova? kade ke se skladira ? ili pretpostavuvas deka drzavata odma ke ja distribuira ? ili cenata e so baterija , aj pls malku povise info , ili daj link da chitnam nesto .

Член од
25 март 2012
Мислења
8.602
Поени од реакции
5.227
A ne treba baterija za ova? kade ke se skladira ? ili pretpostavuvas deka drzavata odma ke ja distribuira ? ili cenata e so baterija , aj pls malku povise info , ili daj link da chitnam nesto .
Не треба батерија, дневно одма ќе се продава... пошто и ндевно е потребно многу струја за индустријата особено.....
неодамна имаше државен конкурс за субвенционирање на тие што ќе монтираат соларни панели со загарантирање купување со поволна цена, заборавив на точната цена.....
Но мала група на луѓе ја земале лиценцата за монтирање со субвенционирана цена, минимун требало да има 50 квати мислам моѓност...
Но некои земаќе повеќе дури и 500 кв и 700кв и ја зафатиле квотата....

Имаше најава дека ќе отворат и втор конкурс но ништо ново.....

Денеска можеш само да земеш лиценца за милион киловати, помалку не можеш......

Но пак ти треба локација која има пристап до 10 квати ако не грешам......

Јас сум слушал од познаници, затоа што сум сакал и јас да монтирам, најверојатно за мојот дом ќе ставам...
Но како што кажам премногу брзо бил пополнета квотата и затворен конкурсот.......
сега можеш да бараш од тие што земале по 500 кв и да ти продаваат лиценца.........

Член од
4 декември 2012
Мислења
6
Поени од реакции
2
Не треба батерија, дневно одма ќе се продава... пошто и ндевно е потребно многу струја за индустријата особено.....
неодамна имаше државен конкурс за субвенционирање на тие што ќе монтираат соларни панели со загарантирање купување со поволна цена, заборавив на точната цена.....
Но мала група на луѓе ја земале лиценцата за монтирање со субвенционирана цена, минимун требало да има 50 квати мислам моѓност...
Но некои земаќе повеќе дури и 500 кв и 700кв и ја зафатиле квотата....

Имаше најава дека ќе отворат и втор конкурс но ништо ново.....

Денеска можеш само да земеш лиценца за милион киловати, помалку не можеш......

Но пак ти треба локација која има пристап до 10 квати ако не грешам......

Јас сум слушал од познаници, затоа што сум сакал и јас да монтирам, најверојатно за мојот дом ќе ставам...
Но како што кажам премногу брзо бил пополнета квотата и затворен конкурсот.......
сега можеш да бараш од тие што земале по 500 кв и да ти продаваат лиценца.........

Mnogu golema lokacija ke treba , i toa so povlen agol na sonceto . Min 20 000 evra ke treba za lokacijata ,
a sto ke se sluci ako padne grad ???

Член од
25 март 2012
Мислења
8.602
Поени од реакции
5.227
Mnogu golema lokacija ke treba , i toa so povlen agol na sonceto . Min 20 000 evra ke treba za lokacijata ,
a sto ke se sluci ako padne grad ???
Vo grad nema da mozesh da ja montirash...
I da, treba golema lokacija......

Lokacijata nema problem, nasekade vo Makedonija e son;evo...
problem e [to treba da najdesh lokacija koja ima pristap na 10 kilovolti......

Danger

Survivor
Член од
15 април 2008
Мислења
57
Поени од реакции
23
Епа вака,
Ти имаш 100000е јас немам. Јас ти наваѓам бизнис и го работам бизнисот и приходот го делиме на пола 50-50 со гаранција дека највеќе за 2 год си ги враќаш парите а бизнисот продолжува да тече и потоа си во добивка

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Епа вака,
Ти имаш 100000е јас немам. Јас ти наваѓам бизнис и го работам бизнисот и приходот го делиме на пола 50-50 со гаранција дека највеќе за 2 год си ги враќаш парите а бизнисот продолжува да тече и потоа си во добивка
Со 50-50 делба на профит и враќање на вложен капитал од 100 000 евра за 2 години, тоа значи дека годишен профит би бил 100 000 евра и тоа во прва година. Да не си магионичар?

Член од
30 ноември 2013
Мислења
70
Поени од реакции
16
Со 50-50 делба на профит и враќање на вложен капитал од 100 000 евра за 2 години, тоа значи дека годишен профит би бил 100 000 евра и тоа во прва година. Да не си магионичар?
Ili moze da e bez profit sekako ama i ti ke ostanes bez pari.

Член од
1 февруари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
236
Јас да имам за давање 100илјадарки, би почнал зелен бизнис поточно рециклирање на хартија, за да се автоматизира сето тоа се и малце пари ама на почетокот може да биде процесот и мануелен. Со добра анализа на побарувачката би можело да се продава не само готов рециклиран производ- хартија туку и да се запри на првиот чекор пулпа и така да се продава на фабрики што произведуваат хартија. Има многу простор за рзмислување во овај бизнис (хартиени кеси, украсна хартија, тетратки и слично)

Kajgana Shop

На врв Bottom