„Фајненшл Тајмс“: Грците панично ги извлекуваат парите од домашните банки

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Не, мислам дека е сосема обратно! Се шират информации за паника, те. панично да се вадат парите од Стопанска и Алфа.... Прво, парите во овие банки се осигурени во фондот за осигурување на штедни депозити 100% до 30,000 Евра.... второ, прочита што вели Богов за банките и за капиталот во РМ.... трето еве погоре ти кажа едно пријателче што ќе се случи ако се приближи те. доживее банкрот Грција.... Ако, ако ако!?, дали дали дали!?.... до бесвест! Ми нараснаа ко кокосови ораси читајки колку пати ако.... ако баба имаше туле ќе беше дедо! Знаеш, со години читам како Денарот ке девалвира, сега како Еврото ќе пропадне.... ми се гади од вакви работи!
Сите ќе пропаднат само нас ќе не биде! Смешки човече! Грција ке продавала за 50 милијарди, инаку ќе пропаднела!?.... Тие и имаат да речеме нешто и да продадат, за спас.... ние што ќе продадеме? Ташаците на Букефал и опашот од којно на Ѓорче? Упсссс... останаа само на лавовите и на којните од комитите пред Камениот.... Туку веќе кога го спомнав споменикот.... како го дигнаа Алекса на постаментот, така ми се чини правопропорционално ни расне патриотизмот и се повеќе Грција пропаѓа!?
И уште нешто ми е многу индикативно.... со 4 поста, пишуваш Грците ги чека колапс (банкрот на нивната нар. банка),па по домино ефект и нашиве банки со грчки капитал.... па со 4 поста едно друго пријателче пишува како си ги извадил парите од СТБ, бидејки не му била сигурна.... многу интересно! Чива агенда одработувате бе дечки? Извинете вака ама многу е очигледно? Оној батка навива за *словенечката* банка ѓоамити незнаел како се вика!
Ти бато? Од која банка си? Или си од фондовите? Од инвестициските фондови? Што предлагаш? Да чуваме пари у друга Банка или да инвестираме у Инвестициски фондови?! Ни едното ни другото!
Извинете! Ама СТБ останува највеча банк у РМ!
Se soglasuvam deka postovite se malce overblown... Mislam nardona banka posle TAT i sli4nite dubari zdravo gi drzi uzdite na finaniskiot sistem. Sigurno nema da dozvoli stopanska banka da iznesi eden kup pari i da gi prefrli na Narodna Banka Na grcija..

Baska berzata gi pobiva vakvite paniki.. akcijata na stopanska e malku pod najvisokata cena vo minatata godina. Prviot signal za nevolja ke se vidi tamu.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Заборавате ако Грција оди во Бакрот Еврото ќе оди под вода а Македонскиот денар е врзан за еврото. Ако не се одкажат од врзувањето на Денарот со Еврото и Грција банкротира ќе има девалвација и на денарот.
За еврото или за германската марка?

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
тропате глупости многу... ако грција прогласи банкрот, на еврото нема ништо да му се деси, а денарот нема да добие девалвација... незнам зашто марката воопшот ја спомнувате.. тоа е минато свршено време, со точка на крајот...

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Не би рекол дека на Еврото ништо нема да му се деси ако прогласи банкрот Грција. Ќе паѓа и тоа доста. А Денарот е врзан со еврото барем сега за сега. А Германската марка бог да ја прости Иако се појави гласини дека може да ја враќаат во Германија само за да го одбегнат евентуалниот крах на Грците.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Стефус, со сета почит кон тебе.... ги читам и ми се допаѓаат твоите анализи за економијата, размислувањата за инвестирање.... но на темава баш не си ми јасен сосема. Погоре малку велиш, ако Грција банкротира ќе падне Еврото, а со него и нашиот Денар ќе девалвира. Се согласувам дека Денарот е врзан, а со тоа и зависи од Еврото, но не мислиш ли дека за да девалвира Денарот некои други услови треба да се исполнат? .... Еврото ако падне, ќе падне те ќе ја изгуби вредноста во однос на останатите валути: Швајцарскиот Франк, Доларот, Јуанот, Јенот.... особено во однос на племенитите метали: златото, среброто, платината.... спрема енергенсите итн итн.... со него вредноста ќе ја губи и Денарот, се разбира бидејки е врзан со Еврото.... тоа е губење на вредноста на валутата, но тоа не е девалвација, тоа е инфлација. Поправи ме ако грешам. Или можеби Томи ќе ме поправи.... Натаму, не верувам дека Грција ќе банкротира, а и да банкротира не верувам дека поради тоа Европа ќе падне на колена, те ќе претрпи толкави загуби.

Член од
24 јуни 2011
Мислења
61
Поени од реакции
35
Да си ги повлечам јас 28-те денари на сметка во Стопанска што ги имам а? Да не ми снема 75% од нив?
(y) Море и 50 дени ако имаш, повлечи ги! Нека се дават во кашата што сами си ја дробат, не можат својот двор да си го средат, па во нашиот ѓубре фрлаат

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Стефус, со сета почит кон тебе.... ги читам и ми се допаѓаат твоите анализи за економијата, размислувањата за инвестирање.... но на темава баш не си ми јасен сосема. Погоре малку велиш, ако Грција банкротира ќе падне Еврото, а со него и нашиот Денар ќе девалвира. Се согласувам дека Денарот е врзан, а со тоа и зависи од Еврото, но не мислиш ли дека за да девалвира Денарот некои други услови треба да се исполнат? .... Еврото ако падне, ќе падне те ќе ја изгуби вредноста во однос на останатите валути: Швајцарскиот Франк, Доларот, Јуанот, Јенот.... особено во однос на племенитите метали: златото, среброто, платината.... спрема енергенсите итн итн.... со него вредноста ќе ја губи и Денарот, се разбира бидејки е врзан со Еврото.... тоа е губење на вредноста на валутата, но тоа не е девалвација, тоа е инфлација. Поправи ме ако грешам. Или можеби Томи ќе ме поправи.... Натаму, не верувам дека Грција ќе банкротира, а и да банкротира не верувам дека поради тоа Европа ќе падне на колена, те ќе претрпи толкави загуби.
za teminologijata to4en si..oficjalno nema da ima devalvacija ke si bidi 61 denar.. sto ke mozat da kupat tie 61 denar e drugo 20.

Popravka ima samo za toa deka grcija nema da bankrotira.. Grcija veke e bankrotirana sega.. growing your way out of debt does not work. Nikoj ne mozi da go spre4i bankrotot na grcija. mozi samo da se odlozi kako sto i se pravi. Grcija e samo 2.5% od EU GDP. toa e nisto.. I bankrotot na grcija e nisto za evropa.. Ona sto e nesto se sekunardnite efekti od bankrotot.. toa e zamrzuvnuanje na kreditnite pazari a so toa i posledovatelen bankrot na cela EU periferija. Bankite sekako ke bidat tie koi ke odat pod voda... Akciite na italjanskite banki veke pagaat. Stanuva se pointeresno.. Kon sto ke se svrtat pari4nite tekovi e klu4noto prasanje..

Mojot oblog e deka toa ke bidat blagorodnite metali

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
тропате глупости многу... ако грција прогласи банкрот, на еврото нема ништо да му се деси, а денарот нема да добие девалвација... незнам зашто марката воопшот ја спомнувате.. тоа е минато свршено време, со точка на крајот...
Еврото ке намали своjaта цена ако Гр прогласи неможност да плакja долговите си.
Абе не е баш вака,заштото за приемане на еврото,сека држава от еврозоната е фиксирала курса евро - месна валута и вака си е направила своите количини евро.
Едно е да си фиксирал валутата си за германската марка,а совсем друго е да си фиксирал валутата си за еврото.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Grcija nema sansa da bankrotira...KLASICNO..., za nejzinite prosecni gragjani neznam....,no i togas taka bankrotirani, ke bidat pomalku siromasnii od nasite gragjani...onie prosecnite ......denes, utre i zadutre ;)

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Едно е да си фиксирал валутата си за германската марка,а совсем друго е да си фиксирал валутата си за еврото.
Тие што биле фиксирани за ДЕМ сега се за еврото. ДЕМ не постои веќе. Заборави ја.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
При разпад на еврозоната дали ке ja нема?
Eврозоната не беше смислена за да се распадне.., дизајнирана е таа каkо fail-safe структура..... :)

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210

Koj банки ќе го кркааат ако Грција и PIIGS одат во Банкрот.

Kajgana Shop

На врв Bottom