Што мислите за новиот закон за сообраќај?

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
И што? Не смеам да возам скутер навечер? Зошто?

Ќе изигруваат полициски час? Неарна работа....

Останатото донекаде е ок....
 
Член од
7 март 2007
Мислења
19
Поени од реакции
0
БАНАЛНОСТИ...знајме оти воа закон не е направн со лоши намери..али што да кажат тие со сега се положиле за кола ? и што сега ? не бива да ја вози па знаете они забранетети работи се послатки....не велам дека не требе да се почитува законот...али никаков компримис.....и што сеа ако моторциклот дома ке ми седи а јас ке са шетам по темните улици...незнам со ке направат али треба да изменат некои од правилниците а колко е казната ако те фатат ?
 

Gorco

WEHADAHFUKDOWAHNODAT
Член од
29 април 2005
Мислења
556
Поени од реакции
35
Еве го образложението од предлог законот:

"Една од значајните новини на предложениот закон, е воведувањето на посебен статус ,,возач – почетник“, што всушност е секој возач на моторно возило до 21 година возраст, kako и возач на моторно возило во период од две години по добивањето на возачката дозвола, независно дали дозволата ја добил во Република Македонија или во странство. Возач-почетник е и возач на моторно возило во периодот од две години по добивањето на возачката дозвола од одредена категорија, независно дали поседува возачка дозвола за друга категорија. Оттука, во членот 240 од предложениот закон, предвидени се и конкретни услови за управување со моторно возило од страна на возач-почетник согласно одредбите на законот и тоа забрана за оваа категорија возачи кои поседуваат возачка дозвола од категориите ,,А”, ,,Б” и ,,Ц”, односно од поткатегориите ,,А1” и ,,Ц1”, управуваат со возило со брзина поголема од 60 километри на час на јавен пат, односно со брзина поголема од 80 километри/час на пат наменет исклучиво за сообраќај на моторни возила, односно со брзина поголема од 100 километри/час на автопат, а со велосипед со мотор повеќе од 40 километри/час, ниту смее со возилото да влече приклучно возило или да врши организиран превоз на деца, во рок од две години од денот на издавање на возачката дозвола. Исто така, возачот-почетник не смее да управува возило во патниот сообраќај во времето од 23 часот до 05 часот, освен ако со него во возилото се наоѓа лице – возач постаро од 25 години, на кое не му е изрекувана прекршочна санкција забрана за управување со моторно возило. Во овој контекст, за возачот-почетник се предвидени и конкретни ограничувања во однос на управувањето со одделни видови категории на возила. Категорија ,,возач-почетник“ се воведува заради досегашното искуство, кое укажува на зголемено извршување на прекршоци од областа на сообраќајот на патиштата, од страна на оваа категорија на возачи како и заради нивнато кратко искуство во учеството во сообраќајот на патиштата. Имајќи ги предвид компаративните искуства со ваква категорија возачи, во Германија, Република Словенија и Републикка Хрватска, целта за нејзино воведување е заштита на припадниците на оваа категорија во сообраќајот на патиштата, како и зајакнување на превентивниот аспект за сите учесници во сообраќајот на патиштата, воопшто."

Од тоа што можев да видам од предлог законот, излегува дека може да се вози мотор после 23 часот (најверојатно е променето од 22-6), но само ако има некој со тебе :tapp: и моторот е до 25kw. Пак ќе биде игра на зборови т.е. во и на возило. Временското ограничување се однесува само за категорија возач - почетник. Исто така и за алкохолот, за сите важи 0,5. Сепак ова е предлог законот, останува да видиме што всушност е изгласано...

Мене ме интересира кога ќе донесат закон за квалитет и безбедност на самите патишта како инфраструктура, со што возачите ќе можат "да и пишат" казна на локалната(државната) власт за не исполнување на нивните обврски около безбедноста во сообраќајот.
 
D

Delux

Гостин
Димитар напиша:
И што? Не смеам да возам скутер навечер? Зошто?

Ќе изигруваат полициски час? Неарна работа....

Останатото донекаде е ок....
Знаеш шо...секое чудо за три дена:)
 
Член од
9 февруари 2007
Мислења
441
Поени од реакции
61
jas sega zemav vozacka pred 2 meseca i imam 18 godini i toa ne znaci deka sum neisuksen sofer mozam da nabrojam najmalce 20 luge sto gi znam i sto imaaat okolu 22-25 godini sto znam 100 pati bolije od niv da vozam a site oni imaat vozacki toa ne e nikakvo merilo
 
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.702
Поени од реакции
27
Законот стапува во сила во текот на неделава...
 
Член од
25 јануари 2007
Мислења
691
Поени од реакции
3
Mislam neso poglupavo ne mozea da izmislat,kakva be evropsak unija i tamu denes zemi ja vozackata utre mozes da vozis kolku sakas,do dusa use koa napolnis 16 godini imas pravo 100 km od doma da vozis avtomobil(vo slovenija),a kaj nas ke zemes vozecka pa 2 godini ke si se vozis so svtobus pa duri posle ke mozes da ja koristis leleee kakvi gluposti,abe za 3 meseci me faka zakonov a toa e bas letovo eeeeee ama se nerviram.
 

СпаЈдеР

DissentiveMoron202
Член од
1 март 2006
Мислења
3.201
Поени од реакции
52
UnLiMiTeD!!! напиша:
Mislam neso poglupavo ne mozea da izmislat,kakva be evropsak unija i tamu denes zemi ja vozackata utre mozes da vozis kolku sakas,do dusa use koa napolnis 16 godini imas pravo 100 km od doma da vozis avtomobil(vo slovenija),a kaj nas ke zemes vozecka pa 2 godini ke si se vozis so svtobus pa duri posle ke mozes da ja koristis leleee kakvi gluposti,abe za 3 meseci me faka zakonov a toa e bas letovo eeeeee ama se nerviram.
Имаш 19 години,значи година и повеќе ќе бидеш тазе-возач...доколку некој положи на 18 години,до 21 година се смета за тазе возач т.е. без разлика кога си положил под 21 година те сметаат за тазе возач:smir:
 

Razor

u jelly?
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.543
Поени од реакции
165
lelee gospod da gi zeme,abe u amerika avstralija i drugi zemji od 16 godini mozes da vozes(mislam deka bez postar) a kaj nas do 20 godini nema da mozes da vozes sam. Voa go nema nikade,jas koa ke napolnam 18 ke odam ke shtrajkuvam pred vladata,zimi se,voa ne moze vaka,ako ne go smenat ovoj zakon ke se utepam. Ke izlezam u grad so tatko mi i ke ne voze on mene i zenskata *_*
 
Член од
20 март 2007
Мислења
189
Поени од реакции
4
C C C C ova e sramota. Tocak posle 22 casot :) :) :). A sum cekal 18 godini da mozam da idam so kola vo grad i sega vidi so pravat. Sve za mene nesto novo izmisluvaat:( Abe ic ne gi e*am zimam vozacka i posle doma nema da se priberam!!!
 
Член од
20 март 2007
Мислења
189
Поени од реакции
4
Necrophilia напиша:
ајде... за џабе полагав... а баш денеска треба да идам до мвр да поднесам за возачка дозвола...

и која е поентата пример со татко ми да се возам во кола следните две години??? кога мене колата ми служи за превоз!!!!

абе овие од владава се стварно нетачни. дали го читаат тоа што го напишале???

незнам точно како се викаше еден интересен филм нешто поврзано со глупавоста на човештвото.. демек за 500 години сите ке станат глупави и тромави а најглупавите од ова време некој цајкан и проститутка ке бидат замрзнати и ке се одмрзнат во тоа време и ке станат кралеви на светот поради тоа што се најпаметни луге... мислам нешто филмот се викаше ступодос или така нешо...
A za pojasno! Moze da se vozi so 18 god sam vo kola (do 1500kb & 75hp) ama do 22 casot. A so nekoj do tebe so 3 god iskustvo mozes koga sakas da vozis i sto sakas:)
 

dungeon master

Милиционер
Член од
14 февруари 2006
Мислења
793
Поени од реакции
18
Ja uste pojma nemam dali ova e predlog zakon ili e zakonov donesen, ako e donesen koga e donesen, samo na edno mesto vidov deka e predlog zakon, drugite samo lupaat na rekla kazala, daj nekoj pooficijalno ako znae da kaze
 

smole

Ѕверотилук
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.693
Поени од реакции
287
Volkswagen напиша:
Второ, кога ќе ја земете возачката на 18 години, не смеете да возите возило со сила на моторот повисока од 75KW - 100КС, т.е можете, но со присуство на искусен возач.

Што се подразбира под искусен возач?

Ако лицето зело на 18 години возачка дозвола, мора да има 3 годишно искуство со управување на моторно возило, значи 21 година (нешто слично како за да можете да полагате...мислам Е категорија така беше?), ако пак лицето добило возачка дозвола на 22 години, мора да има минимум 2 годишно искуство. Тоа значи ако на 22 години сте зеле возачка дозвола мора до 24 години да возите возило под 75KW. Плус, после 10ч навечер мора(овие што спаѓаат во неискусните возачи) да возат со искусен возач. И нешто што јас многу го оправдувам (ова горното потполно НЕ го оправдувам) не смее неискусен возач да има НИТУ 0,5 промили алкохол во крвта...значи ниту капка, исто како таксистите и возачите на автобуси.

За некои работи се согласувам (за алкохолот на пример), ама за другите не и покрај тоа што има некои логичности тоа се само минорни позитивности, сепак глобалната слика е друга. Некои немаат возила со послаб мотор од 75KW, а имаат потреба да возат и што? Ќе им забраниме да возат? :tapp:
И ја што имам година и нешто возачка после 10 несмеам да возам,а? И како ќе се враќам навечер од сикотека? Ало мамо/тато дај дојди до клубов за да можам да возам до дома?!

АПСУРДНО!!!

Тогаш испаѓа дека ја џабе сум полагал,пошто за преку ден не ми ни треба,а навечер сакам да идам ваму-таму,да ја вратам девојката до дома.

И како тоа над 75kw неможам сам да возам? Значи ако имам само 1 кола и е појака од 100 коња ја нема да можам да си ја возам.Епа ај ако не да ми купат уште една кола само ради законот?!

И тоа за сообраќајната култура што дроби Јанко во моментов додека куцам,нема везе.Па и на крајот на краиштата ние "младите" учиме од нив како да се понашаме у сообраќај.

Мислам дека се сложувате сите "возачи-почетници" со мене. Незнам како стојат законите,али мислам дека ако има иницијатива (петиција) можат пак да го преиспитаат законот или модифицираат.Некој правник да пообјасни?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom