Што знаеме за Ѓoрѓија Кастриот од Кроја?

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
rymz напиша:
Kazi mi ti na kakov vid na dokaz mislish pa kje se potrudam da ti najdam
Доказ кој датира од тоа време, додека бил жив...кратко по неговата смрт...од тоа време пишан доказ, документ, артефакт...

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Dogovoreno...barem kje se potrudam da najdam taka stari pishani dokumenti, ne ti vetuvam. Shteta shto ne znam italijanski, za da mozhev da ti ukazam na nekolku statii za Alessandro Castriota ziviot potomok na Skenderbeg koj zivee vo Italija, i si znae tipcheto shto e po poteklo, isto taka da ti najdam slika od spomenikot na Skenderbeg na ploshtadot "Square Albania" vo Rim...

za tie postovi shto tvrdea deka vo toa vreme Albanija ne postoela kako drzhava i kako narod, togash se chudam kako Gjon Buzuku go napishal deloto na Albanski... http://www.shkoder.net/en/buzuku.htm

Trn... dokolku mozhesh da najdesh edno delo od Marin Barleti albanski pisatel roden vo 1460ta godina "Historija na zivotot i delata na Skenderbeg" (Historia de vita et rebus gestis Scanderbegi) toa ti e dokument koj datira bash od toa vreme bi bilo interesno da go prochitash.Barleti vo deloto zboruva vo ednina shto ostava do soznanie deka bil blizok so Skenderbeg iako Barleti bil dete koga Skenderbeg pochina. Jas kje se obidam da ja najdam knigata i ako uspeam kje ti kazam.

So pochit

P.S zasega najdov samo link kade Danska pisatelka pravi obrabotka na deloto na Barleti

http://miqesia.dk/Barleti-Scanderbeg.htm#Barleti's%20book

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
TpH_Bo_OkO напиша:
Туку, мене друго ми дојде да си прашам...Што обележје му значи козата на шлемот? Што значат другите обележја?
Спроред една друга легенда:
Извидниците на Скендер-бег приметиле дека накај нивниот камп иде турската војска, го известиле Скендер-бег. Он, бидејќи бил надбројуван 10:1 таму, зел (многу) кози и ги пуштил надоле низ ридот во кој биле за да ги исплаши војниците. Додека траело "плашењето", Скендер-бег со неговата армија, им отишле од позади на турците и ги фатиле во "стапица".
Не знам колку е ова точно... сепак, легенда е.

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Ja ti davam podatoci koi datiraat od 15tiot vek, napishani na albanski jazik, od albanski pisateli, ti mi davash geocities web strana??:) aj sea jas da se regnam i da tropam gluposti, i toa da bide validno? neli dosega kenjavme da nema wikipedia ti rekov mi reche nego fakti...
kolku za ilustracija...

The Albanians come via Transylvania (Romania) and Bulgaria much later, IX-X century - Samiot Vatikan ima dokazi koi go negiraat ova.

I discovered that not only the Albanians are not autochthonous people, but they are also not related in any way to the Pelasgians or the Illyrians - Albancite se potomci na pleminjata shto ostanaa posle ilirite, ne direktni potomci...i samata historija go potvrduva toa, Kaplan Resuli mozhe da misli kako shto si saka toj, koj shto za mene e albanska verzija na Ljubcho Georgievski.

The oldest evidenced text in an Albanian language is "Formula paleximit - ili e pechatna greshka ili mentalna greshka, deka se raboti za "Formula e pagëzimit" a so ogled na toa deka i angliskiot prevod e pogreshen, povekje bi rekol mentalna greshka. Dali tipot shto ja napishal bil srb, bugar grk ili sho sakal neka bide...jazikot na koj e napishan e albanski. Otkako e pronajdena vo Laurentiana, Milano vo 1915 od strana na Nikolla Jorgo e izdadena. Nikolla Jorgo e rumunski historichar.

"Un te pagezonj pr'emen't Atit e t'birit e t'shpirtit shenjt". - originalna verzija
"Te крстам во име на отецот, синот и светиот дух" - makedonski prevod

"Unë të pagëzoj në emër të Atit e të birit e të shpritit të shenjtë" deneshen albanski

Za postoenjeto na albanskiot jazik i albancite kako narod toa go potvrduva i Arnold fon Harfit vo 1497, vo negoviot rechnik kade si zapishuval zborovi od zemjite koi gi posetuval. Osven shto zapishal albanski zborovi, toj napishal i slednoto "Ulcin e eden albanski grad ubav i mal". ne vika mijaci,ne vika drugi pleminja, tuku albanski.

For your information, the first primer in Albanian, after the proclamation of the Albanian independence is a work of ³Slavs² and Vlachs. Dositej Obradovich is the first in history who opens a school in Albanian language - pak nekoja greshka izgleda...prvoto shkolo na albanski jazik e otvoreno od Hiacinti a Sospitello italijanski tipac, so albanski korenja valjda od baba ne znam tochno vo 1638 vo mestoto togash poznato kako Pdhane. istot shkolo posle 9 godini beshe urnato od turskite sili.

4tiot quote na geocities tipot opishue konfrontacija so Ismail Kadare, koj izvini molim te e kade kade po cenet chovek vo historijata i literaturata nego Fatos Lubonja..

Ismail Kemali, a Turk who was proclaiming the Albanian independence in 1912 - ...mislam...ustvari ne ni znam shto da mislam...dali da se smeam na toj shto go pishuval ili da placham zashto ti mu veruvash? Bugarin da dojde vo Makedonija da digne Makedonsko zname? E togash Turchin kje proglasel vo toa vreme nezavisna Albanija...

@ TrN.... batche mi reche da ti dokazham za hristijanskite iminja kaj albanskiot narod...epa ete ti iminja od lugje koi shto ushte dishat, i se albanci
Prof. Kristo Frrasheri
Prof. Dhimiter Shuteriqi (aj diskutirajte tipov srb da ne e?)Dritero Agolli (italijanec)
Vangjel Kapidanit

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
rymz, погоре каде што имам ставено слика со писание на латински, е од истата книга на Барлети...Ја нема никаде во целосна форма но би требало да може да се најде некаде...Оригиналот е на латински напишан во Венеција...Иако лично не сум воодушевен многу од овој Албански јунак кој при доаѓањето на Турците на Балканот, рапидно му ја летнал за Рим без да гледа назад...Оригиналот беше долго време во Рим, Хоџа беше тој којшто издејствува таа книга да се донесе во Тирана...Како и да е, добро е што се осврна на таа книга но од друга страна па и не е :) Затоа што е многу контрадикторна таа книга, мешајќи ги термините може да дојде до забуна некоја...Сепак, ќе дојдеш до еден дел во книгата каде Кастриот на својата војска и се обратил на Славјански јазик....Албанскиот не е славјански :smir: Да не збориме па за делото за животот на Георгија Кастриот што го има напишано Теодор Спандучи...познат ти е?

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
dap, no ne sum zapoznaen za negovoto delo za zivoto na Skenderbeg, no vo sekoj slucaj, barashe zapis, dobi. a dali e dobro ili ne, ne me interesira. Ne ziveam vo zabluda. Fakt e deka 7 vekovi pred nas nemalo etnichki chisti "naselbi" Albanci so turski iminja, turski vojnici baboebachi. Svadbi pomegju dve pleminja so cel da se smirat pogolemi familii. Taka da i da se obratil na slavjanski, nema veni da secham:) No fakt e deka toj samiot se izjasnil kako albanec. Da ne zaboravime, albancite vo toa vreme ne znaele da pishuvaat/chitaat albanski, deka nemalo pishani dela, pishuvale latinski, shto vo nikoj slucaj ne gi pravi latini.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
rymz напиша:
No fakt e deka toj samiot se izjasnil kako albanec.
Каде? Кога? Дај некој цитат каде Искендер за себе вели „Јас сум Албанец“....

Кога веќе спомна дека ти е познат Спандучи, во своето дело „Хисториа“ Спандучи на едно место пишува: „...Георгија Кастриот бил толку многу заслужен што го ценеле и го почитувале не само неговите соплеменици - Мијаците, туку и сите други народи, та дури и Турците. Мајка му била Воислава, исто така, Словенка - Македонка, од неговиот род, ќерка на еден господар од Полог, кој претставува дел од Македонија...“, а потоа заклучува: „Мијаците и сите Словени по род, имаат многу причини што го слават и што пеат јуначки песни за Георгија Кастриот, бидејќи се борел за заштита на словенството, за христијанскиот крст и за чесната слобода, но и затоа што го носел најблагородното свето име во својот род - Георгија..!“

rymz, ако продолжам да вадам делови од делата на Паганел, Дју Фрезна, Џорџ Гордон Бајрон, Муратори, Јулиус Писко, Иричек, Папаригопуло и еден куп други....Сите дејци пишувале околу периодот на Кастриот...Но никој нема напишано дека е Албанец....

Кога и ти самиот се повика на делото на Барлети, тој во своето капитално дело зборува дека неговите борци не биле составени од Тоски и Геги, туку од Трибали и Бугари...

Докажи ми дека грешам :smir:

П.С. Едно пријателско прашање, знаеш ли кое е старото име на територијата на денешна Албанија?

Член од
1 февруари 2007
Мислења
183
Поени од реакции
0
Ne razbiram zashto sekogas barate nekakva revizija na istorijata. Celiot svet go smeta Skanderbeg za albanec, a ovde luge koj ne sa istoricari gi negirat stavovite na site stranski istoricari. Zamislete se malku celiot svet ne se slozuva so tija teorii, verojatno znaci deka greskata e nekade kaj vas.

Член од
5 март 2007
Мислења
194
Поени од реакции
4
rymz напиша:
za tie postovi shto tvrdea deka vo toa vreme Albanija ne postoela kako drzhava i kako narod, togash se chudam kako Gjon Buzuku go napishal deloto na Albanski... http://www.shkoder.net/en/buzuku.htm
меѓу другото јас бев еден од тие што спомна такво нешто.
е сега, како држава Албанија не постоела, може да постоела како Континент, Планета или не знам што.. ама како држава постои од 1913та. Тука нема што се инатиме.
Исто како сега јас да тврдам дека имало Македонска држава во 19ти век. Немало.
Римски, Византиски, Турски пронинции се друго. Географски термини се исто така различно нешто.
Ти погоре во еден твој пост се чудеше како националноста и религијата сме ги поврзувале, и со право, затоа што претпоставувам не си знаел дека Турција, единствената сила која спроведува пописи, истите ги прави на верска основа.
Имајќи ги овие некоу работи во предвид, имаш многу погрешна основа.

Мене едно не ми е јасно, кој е прав Албанец. Кога ти или било кој ќе ми одговори кој е (т.е. се/може да се/ нарекува албанец по етникум). А тек тогаш ќе праиме муабет дали Искандер е баш таков. Можеме да нагаѓаме само што бил Искандер, но ни под разно албанец.

Еве малку да го појаснам прашањето.
Пример Бугарија/бугари.
Кој е бугар? Денес секој од овие овде тралалајкиве ќе ти рече - јас сум бугар, ние сме сите бугари, па уште и горди :)
А во Бугарија има такви од словенско-анти потекло, траки, роми еден куп, турци, македонци, па и по некој татар, еве и власи да речеме. Е сега, бугар може да биде само оној што е носител на таа народност. Турко-монголите. Значи во бугарија денес сите се бугари, што не значи дека се монголи нели? Носители на името се бугарите-оние прабугари како што ги нарекуваат. Кога некој збори за Азис, не вели ромот Азис, вели бугаринот Азис.
Втор пример. Македонија/македонци.
Има.. еве да речеме македонци, словени, роми, турци, власи, срби, еве албанци, бошњаци, и што уште не. Сите тие се македонци, ама името го носат поради македонскиот етникум, тој е носител на името на државата. Ме сваќаш?
Затоа албанците во македонија велат дека се македонски албанци, а не албански македонци. Баш поради тоа. Тие се македонци, чисто поради тоа што се родени во македонија и го носат името на државнотворниот народ. Некој ром што е роден во Македонија, бидејќи нема матична држава, ќе биде македонец, ама ром. Да беше роден во србија ќе беше србин, ама ром. Етнички македонец да беше роден во србија, ќе биде србин ама македонец, српски македонец.

Ова го зборам за да го поставам прашањето а да не ме сватиш погрешно, а на кое и не мораш да одговориш :)

Koj e албанец? Што означува Албанец? Кој е државнотворен Албанец?
Гега? Тоска? Курда? Словени? Илири? Албанец? има ли некое племе, народ, посебен што се нарекувал Албани/Албанци, па по нив и државата така, и ако има, кој се, каде се, каде биле, од каде дошле, пронајдоци, писанија, локалитети, традиции.. сваќаш?
Затоа мене ме буни кога некој ќе ми рече Искандер бил Албанец, јас прашувам одма, што е тоа Албанец? Сакам да знам што бил по етникум. Кога веќе е ВАШ, бар дај одговор.
Исто како што ние знаеме дека Самоил не бил Македонец.

А ако склопиш некоја приказна за некое си таму не знам кое племе Албани, од не знам кој век, без никаква фактичка потврда и историска издржаност тоа племе да биде државотворен народ,со други збориви - празни муабети, тогаш само ќе го потврдиш она што во три збора ти го кажав - албанска народност нема.
Албански државјанин, океј, се сложувам, но која народност?
Плус, не заборавај дека и ден денес има албански македонци, пиле мое.. :) дури имаат и градоначалник :) што знаеш, можеби Искандер бил еден од тие "албанци".
Ај доста е.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
TonInter напиша:
После читањето на 2-3 цитати, те прашувам едно стварно комплицирани прашање - И?
Ако ова ти беше доказ дека Скендербег бил Македонец, ме убеди тогаш, ме убеди само дека не бил.
rymz
Ja ti davam podatoci koi datiraat od 15tiot vek, napishani na albanski jazik, od albanski pisateli, ti mi davash geocities web strana??:) aj sea jas da se regnam i da tropam gluposti, i toa da bide validno? neli dosega kenjavme da nema wikipedia ti rekov mi reche nego fakti...
kolku za ilustracija...
Siroti vie.. jas ne vi davam geocites web strana kako takva za dokaz, tuku toa sto e pisuvano vnatre,a ako si se obidel da otvoris i procitas ke sfatese, interview so Albanski istoricar,bidejki eve neli se povikuvate na albanski izvori!Pa procitaj sto kazuva toj,i vrati se!A sto se odnesuva pak do vasite dokazi .... seuste gi cekame!:tapp:

I eve uste edna strana koja bi bilo korisno da si ja procitate:

famous Albanian historian
Taken from Dr. Ardian Vebiu's personal Website w/ his permission

1. DISCUSSING ALBANIAN PROTOHISTORY
2. ILLYRIAN SCIENCE
3. NAMES ARE OF NO HELP
4. ILLYRIAN MEMORY
5. MYTHS OF NATION AND RACE

Taken from Bosnian-Muslim (anti-Serb) daily: BiH Dani

ALBANIAN HISTORIANS: SKENDERBEG WAS A SLAVIC PRINCE: QUOTE #4:

Not long ago, for example, I wrote of myths and mentioned Skenderbeg and the Battle of Kosovo. I told of how the Albanians have forgotten that Skenderbeg was a Slav. I was attacked by Ismail Kadare, incensed at how I could possibly say that Skenderbeg was a Slav and that the history and culture of Albanians is on the level of Serbs.

That's the way it is with our culture, which is mythomaniac, national-communist, romantic, self-glorifying. You can't say anything objective without people getting angry. The Albanians are a people who still dream. That is what they are like in their conversations, their literature...In light of Hoxha and 'pyramid schemes, Albanians are a people who still dream. That's just the way they are...

Fatos Lubonja

Aj pozdrav

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
ceza напиша:
Ne razbiram zashto sekogas barate nekakva revizija na istorijata. Celiot svet go smeta Skanderbeg za albanec, a ovde luge koj ne sa istoricari gi negirat stavovite na site stranski istoricari. Zamislete se malku celiot svet ne se slozuva so tija teorii, verojatno znaci deka greskata e nekade kaj vas.
Па некој едноставно сака да дознае дали историските факти соодветствуваат со тоа што му било натурено да учи во школо. Имај на ум дека до матура, секој ама баш секој предмет е премногу генерализиран и поради тоа научно гледано неточен.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Bratot напиша:
Siroti vie.. jas ne vi davam geocites web strana kako takva za dokaz, tuku toa sto e pisuvano vnatre,a ako si se obidel da otvoris i procitas ke sfatese, interview so Albanski istoricar,bidejki eve neli se povikuvate na albanski izvori!Pa procitaj sto kazuva toj,i vrati se!A sto se odnesuva pak do vasite dokazi .... seuste gi cekame!:tapp:

I eve uste edna strana koja bi bilo korisno da si ja procitate:

famous Albanian historian

Taken from Dr. Ardian Vebiu's personal Website w/ his permission

1. DISCUSSING ALBANIAN PROTOHISTORY
2. ILLYRIAN SCIENCE
3. NAMES ARE OF NO HELP
4. ILLYRIAN MEMORY
5. MYTHS OF NATION AND RACE

Taken from Bosnian-Muslim (anti-Serb) daily: BiH Dani

ALBANIAN HISTORIANS: SKENDERBEG WAS A SLAVIC PRINCE: QUOTE #4:

Not long ago, for example, I wrote of myths and mentioned Skenderbeg and the Battle of Kosovo. I told of how the Albanians have forgotten that Skenderbeg was a Slav. I was attacked by Ismail Kadare, incensed at how I could possibly say that Skenderbeg was a Slav and that the history and culture of Albanians is on the level of Serbs.

That's the way it is with our culture, which is mythomaniac, national-communist, romantic, self-glorifying. You can't say anything objective without people getting angry. The Albanians are a people who still dream. That is what they are like in their conversations, their literature...In light of Hoxha and 'pyramid schemes, Albanians are a people who still dream. That's just the way they are...

Fatos Lubonja

Aj pozdrav

batche, ti gi komentirav site quotes posebno...i ne zamaraj, koa kje replicirash na nivo na Trncheto...togash kje ti odgovoram

Kajgana Shop

На врв Bottom