Што знаеме за Ѓoрѓија Кастриот од Кроја?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
OK, sea nazad na temata.

Член од
20 март 2007
Мислења
7
Поени од реакции
0
aj sega site pametni faci sto tvrdat deka skenderbeg e albanecneka mi dokazat od kade go doznale toa.samo nemoj i vie kako posledniot pisatel sto pisuvase za skenderbeg a napisa deka dokazite fi crpel od turskite defteri.ako nekoj ja doznal narodnosta na skenderbeg od tie defteri neka se besi pod ITNO.AJ SE CAO

Член од
25 јануари 2007
Мислења
274
Поени од реакции
0
SKENDERBEG BIO SRBIN

baron22 напиша:
aj sega site pametni faci sto tvrdat deka skenderbeg e albanecneka mi dokazat od kade go doznale toa.samo nemoj i vie kako posledniot pisatel sto pisuvase za skenderbeg a napisa deka dokazite fi crpel od turskite defteri.ako nekoj ja doznal narodnosta na skenderbeg od tie defteri neka se besi pod ITNO.AJ SE CAO
http://www.srpsko-nasledje.co.yu/sr-l/1998/05/article-02.html

Едно е извесно: Скендербег бил балканец.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ne znam, ne go znam licno.

I sea, Aleksandar Kastriot e sto?? Normalno, Makedonec - Mijak!

Член од
25 јануари 2007
Мислења
274
Поени од реакции
0
Garfield напиша:
Ne znam, ne go znam licno.

I sea, Aleksandar Kastriot e sto?? Normalno, Makedonec - Mijak!
Александар Кастриот е христијанин (ако, че за извесно време е бил приел исламот кога е бил даден за заложник). А религиозната припадност во оние времиньа е била поважна од националната.
Тој се е нарекувал принц на епироти и трибали. Па што са епиротите? (можеби те са пра-албанците?); Трибали са древно тракиско племе и со нивното име са нарекувани бугарите, а понекогаж и србите. Предполагам што во случајот трибалите са местните славјани живеели на ови е простори што ги наричаш мијаци.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Марковски напиша:
Ама по таа логика и Јустинијан ќе беше чист Македонец.
Justinijan bil roden vo Ilirija.

Gledam neshto sve se matite, se vrtite, dokazuvate so toj vash Gospodin Popovski, neshto vo zabluda sakate da zalecitu frustracii so toa shto ke dokazuvate shto bil toj i za kogo se borel i zoshto se borel.
Mnogu tendenciozno, mnogu idealisticki, so mnogu nadez, i nazad so nerascisteni smetki.
Zoshto ne otvorite tema vo vrska so Aleskandar "Golemiot", viknete nekolku grcki clenovi, pobivajte se so niv, sigurno poveke vi vredi toj Aleksandar nego Gjergj Kastrioti, zoshto gi ostavate neresheni rabotite i posle Albancite vi se krivi zoshto si ja gubite drzavata.
Izgleda na mnogu "pisateli" na ovaa tema ne im se jasni nekoi raboti pa eve gledam neshto spomenuvaat "Albanci" bla bla bla... Izgleda ne vi e jasno momcinja moi mili deka edna casha voda da pomestish na balkanot treba prvo da dobiesh soglasnost od Albancite. Zoshto ziveete vo zabluda. Jonce Josifovski, Makedonski filosof Marskist, vika isleduvanje na vistinata, neshto kako senkata shto mu e na svetlinata.

Jas sepak ke prasham ushte neshto... Dali Julij Cezar e Makedonec, sekako ako ovaa ideja stigne do ushite na gospodin Popovski, moze i toa ke pocne da go argumentira i dokazuva, bash na denot koga Italijancite ke go slavat negoviot roden den, kako shto beshe so Gjergj Kastrioti Skenderbeg.

Imeto Huan e shpansko, Jovan evrejsko, Ivan Makedonsko.
Po ovaa analogija mozam da kazam deka Gjorgji, na albanski e Gjergj.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Da, a tatko mu e Jon, a majka mu Voisava, koe e od ovie dve albansko ime?? Imajki predvid deka e majka mu Voisava princeza od Polosko!

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Garfield напиша:
Imajki predvid deka e majka mu Voisava princeza od Polosko!
Да се надврзам на Гарфилд, Полог е Македонски регион.

А ти „Пикасо”, коментираш нешто што не си го прочитал со многу романтичарски дух...

Кога ве прашувам „Докажете ми дека Георгија бил Албанец” викате „нема што да се докажува”....Да! Затоа што НЕМА докази што го поврзува со вас!

Поповски ништо не измислува туку како што и самиот кажува:
Исклучиво врз наративни, епиграфски и материјални извори, факти и сведоштва, врз оригинални архивски материјали од архивите во Венеција, Милано, Неапол, Рим, Виена, Дубровник, Задар, Будим, Истанбул и во многу други земји со кои Кралството Епир и Македонија одржувало дипломатски врски и односи. Секаков друг пристап, секакви импровизации и измислици се со краток век и спротивни на научната мисла и етика.

....Покојниот Енвер Хоџа, Тоска по потекло, неколкупати ги повикуваше албанските научни работници „да се симнат од облаците, да ги остават Илирите настрана и да почнат да копаат по вистинските корења”, за, како што зборуваше тој, „албанската наука да биде ценета и почитувана во светот”. Но, тие не го послушаа.

Кои сте вие?!

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Kade sto vo toa vreme nemalo arnauti!
da se dodovrzam na sebe si i na Trnot.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Picasso` напиша:
Justinijan bil roden vo Ilirija.

Gledam neshto sve se matite, se vrtite, dokazuvate so toj vash Gospodin Popovski, neshto vo zabluda sakate da zalecitu frustracii so toa shto ke dokazuvate shto bil toj i za kogo se borel i zoshto se borel.
Mnogu tendenciozno, mnogu idealisticki, so mnogu nadez, i nazad so nerascisteni smetki.
Zoshto ne otvorite tema vo vrska so Aleskandar "Golemiot", viknete nekolku grcki clenovi, pobivajte se so niv, sigurno poveke vi vredi toj Aleksandar nego Gjergj Kastrioti, zoshto gi ostavate neresheni rabotite i posle Albancite vi se krivi zoshto si ja gubite drzavata.
Izgleda na mnogu "pisateli" na ovaa tema ne im se jasni nekoi raboti pa eve gledam neshto spomenuvaat "Albanci" bla bla bla... Izgleda ne vi e jasno momcinja moi mili deka edna casha voda da pomestish na balkanot treba prvo da dobiesh soglasnost od Albancite. Zoshto ziveete vo zabluda. Jonce Josifovski, Makedonski filosof Marskist, vika isleduvanje na vistinata, neshto kako senkata shto mu e na svetlinata.

Jas sepak ke prasham ushte neshto... Dali Julij Cezar e Makedonec, sekako ako ovaa ideja stigne do ushite na gospodin Popovski, moze i toa ke pocne da go argumentira i dokazuva, bash na denot koga Italijancite ke go slavat negoviot roden den, kako shto beshe so Gjergj Kastrioti Skenderbeg.

Imeto Huan e shpansko, Jovan evrejsko, Ivan Makedonsko.
Po ovaa analogija mozam da kazam deka Gjorgji, na albanski e Gjergj.
Abe rambo, a da si gi potkrepis ti tvoite tezi pa da imame so sto da argumentirame,a?aj bidi ljubezen kolku sto si ironicen!

I daj te molam pokazi mi mapi so tema ILIRIDA,koi regioni gi opfakjala,dali bila drzava,kralstvo, i kade se se spomenuvaat!?
Ajde eve ti moznost da ne isfrustriras uste tolku,aj pocni pa da dovrsam!

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Bratot напиша:
I daj te molam pokazi mi mapi so tema ILIRIDA
„Илирида“ е измислен термин од страна на пропагандните кругови на англо-саксонските квази научници...Нема апсолутно никаков доказ за такво име на територија, а уште помалку, држава...

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
TpH_Bo_OkO напиша:
„Илирида“ е измислен термин од страна на пропагандните кругови на англо-саксонските квази научници...Нема апсолутно никаков доказ за такво име на територија, а уште помалку, држава...
Ej Trn ne se mesaj:smir: , si znaeme ja i ti,ama mene me interesira rambo od pogore so ke kaze !:helou:

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Bratot напиша:
Abe rambo, a da si gi potkrepis ti tvoite tezi pa da imame so sto da argumentirame,a?aj bidi ljubezen kolku sto si ironicen!

I daj te molam pokazi mi mapi so tema ILIRIDA,koi regioni gi opfakjala,dali bila drzava,kralstvo, i kade se se spomenuvaat!?
Ajde eve ti moznost da ne isfrustriras uste tolku,aj pocni pa da dovrsam!
Yes I am Rambo baby... Kazi kolku si samo ljubomoren, i kolku samo mi ljubomorish. Ima razlika megju mene i tebe znaesh, vo toa shto ti si zaglaven vo minatoto, sakash da rascistish neshto, vo zabluda si, se macish, kaj i da se upatish te snabduvaat so pogreshni informacii, i celo vreme tapkash vo mesto, ne mi e zal za tebe, zal mi e za mene... Imeno radi takvi kako tebe koi zaglavuvaat na forum istorija i plivaat na plitko, ima drugi kako mene shto se davat:), Jas sum Rambo i ke bidam Rambo, ne sum frustriran, i izvini ako mojot post losho vlijaeshe na tvoite patriotski emocii, drug pat nema da bidam tolku iskren, ke te zalazuvam kako shto te zalazuvaat drugite:)

Ej Trn ne se mesaj:smir: , si znaeme ja i ti,ama mene me interesira rambo od pogore so ke kaze !
Bashka kazimi shto znaesh, toa shto go znaesh ti, samo ti go znaesh, ne go znaat ni Srbi, Bugari, Grci, Albanci, Hrvati itn. itn. itn.
Toa shto go znam jas, go znaat site:)
Thats the diference between me and you:)

А ти „Пикасо”, коментираш нешто што не си го прочитал со многу романтичарски дух...

Кога ве прашувам „Докажете ми дека Георгија бил Албанец” викате „нема што да се докажува”....Да! Затоа што НЕМА докази што го поврзува со вас!

Поповски ништо не измислува туку како што и самиот кажува:

Decko ne me interesira Istorijata, sum rascistil, bashka i vo polza mi e, ti treba da citash i da ucish, mene nikoj ne mi spori za toa koj sum od kade sum i na kakov etnikum ja pripagjam...
I da e Albanec i da ne e, toj se borel za Albanija, zboruval Albanski, nosel Albansko zname so nego... Momceto moze da bil Makedonec ne vikam ne, no sigurno ne se custvuvam kako Makedonec, kako i mnogu momci sega... Imeno Bugarija ke gi zeme site:)

....Покојниот Енвер Хоџа, Тоска по потекло, неколкупати ги повикуваше албанските научни работници „да се симнат од облаците, да ги остават Илирите настрана и да почнат да копаат по вистинските корења”, за, како што зборуваше тој, „албанската наука да биде ценета и почитувана во светот”. Но, тие не го послушаа.
Enver Hodza, beshe Marksist, beshe covek shto gi ubeduvashe Albaskite gragjani deka Albanija svoevremeno e najsilna drzava na svetot, i deka toa shto toj go raboti i dejstvuva e najdobro vo toj moment i sekako toj e najpameten...
Dali bil vo pravo? Pameten mi izgledash ne ti treba moj odgovor.

Кои сте вие?!
Nie sme tie, koi za da se pomrdne edna casha so voda vo balkanot, treba da dademe soglasnost. :)
A shto e najbitno, ne krademe tugji heroi, istorija, ime itn itn itn.

Kajgana Shop

На врв Bottom