Што е тоа грев - дефиниција

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Воспитанието не е исто што и морал.
Моите родители можат да ме воспитаат да јадам човечко месо, да шетам гола, да убивам луѓе, да крадам (позната приказна со малите ромчиња, а?) итн итн итн...

Во голем дел од работите што ги правам, ги правам во согласност со мојата природа. Притоа гледам да се придржувам до принципи кои мене ми се важни, и да не повредам други луѓе (иако тоа секако се случува, посебно кога не се вклопуваш во мнозинството).
Твојата природа.
Од кај произлегуваат тие принципи?
Со нив се роди?
Генетски фактори?
Баш ме интересира од кај произлегува твојата природа.
Да бидеш добра, учтива, да не крадеш да помагаш на луѓе.
Што верувам дека е така:)

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
KAKO moze nekoj da diskutira i da dava mislenje na tema" Sto e grev"? ako negira osnovni fakti (treba li da gi nabrojuvam sega i koj fakti),togas ne e dovolno kompetenten da prodolzi ponatamu so diskusijata.
--- надополнето: Oct 19, 2011 9:04 AM ---
Sto bara ATEIST na taa tema koga i taka i taka e ATEIST;
MOZEBI SE PREDOMISLIL(n)
fakti???
prikaznite od stariot zavet za tebe se fakti???
faktite sekogash se potkrepeni so dokazi, aj daj mi nekoj dokaz, navistina neznam dali haluciniram ili navistina procitav deka veruvash vo nasleden grev
ako mislish na karma toa e drugo neshto, megutoa imaj na um deka karmata ne e bozja rabota tuku proizvod na svesta
za da ti bide pojasno... nie vleguvame vo karmicki krug zatoa shto veruvame vo grevovi, a ne zatoa shto postojat
bog nikogash nikogo ne kaznuva, sekoja nasha postapka e ljubov, a koj bi mozel da te kazni ako se shto pravish pravish poradi ljubov?
nie sme tuka na zemjata za da ucime, sekoja situacija za nas e lekcija, a dokolku ne ja naucime lekcijata se vrakame na pocetok, toa e karmata ili kako shto kazuvash ti nasledeniot grev ... kreacija na svesta e a ne na bog i voopshto ne e kazna tuku moznost

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.179
Поени од реакции
2.858
Јас како голем грев го земам крадењето.

Еве јас како пример ќе ви кажам пензионер 11.000 денари по заминување од банкоматот не си ги зеде. Си замина бидејќи мислеше дека не му префрлиле пензија тој ден... Јас по него трчав за да му ги дадам...Навистина грев ми е јас тие пари да си ги земам...

Ама...

Да беше некој олигарх, експлоататор, робовладател, воопшто не би ми било жал и разбојништво да му направам.

Значи грев е да се ограби некој сиромав човек.

Но воопшто не е грев да се ограби некој што се збогатил преку ноќ со изнудување на рекет, лихварство, трговија со дрога итн...

И на таков човек не е грев ако не му се помогне во случај ако настрада во сообраќајка, падне од мотор и слично...

Мене многу душава ми се радува за таков човек кога ќе го видам залепен на бандера со натписот - ЖАЛНА ВЕСТ...

K

Khabs Staadnau

Гостин
:)mnogu smesno...tolku kontradiktornost kaj XEPTAGRAM !!
i samoiot ne se razbira,a ne pak toa sto go napisav.
;)nemam vreme da ti gi razlozuvam supstancite..ete ti pricina,poveri ti samiot,..
kako vtoro ne sum "momce"..
--- надополнето: Oct 18, 2011 11:39 PM ---
Koga na forumov ne znaes vo koj rod sum,zosto treba da odam ponatamu?
Малку конкретност и кохерентност ќе те замолам.
Освен тоа, можеш да дефинираш нејасности во постот на Хептаграм,(Не Ксептаграм или Икс-ептаграм)па убаво кроце да ти се
развие сето тоа пред очињата, па сите да научат по нешто.
Хм? o_O
--- надополнето: Oct 19, 2011 1:29 PM ---
Иако ти избегнуваш да одговориш, ќе ти одговорам вака
Ако ти донесам една затворена и непровидна кутија, и ти кажам дека во неа има милион евра, ќе ми веруваш ли?
Ти дај ја кутијата имало немало, барем кутија сум во ќар. :icon_mrgr:

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Малку конкретност и кохерентност ќе те замолам.
Освен тоа, можеш да дефинираш нејасности во постот на Хептаграм,(Не Ксептаграм или Икс-ептаграм)па убаво кроце да ти се
развие сето тоа пред очињата, па сите да научат по нешто.
Хм? o_O
Смекси, ти си?

Полека со овие никовите, човек не може крајот да ти го најде...

:)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.831
Поени од реакции
8.862
Твојата природа.
Од кај произлегуваат тие принципи?
Со нив се роди?
Генетски фактори?
Баш ме интересира од кај произлегува твојата природа.
Да бидеш добра, учтива, да не крадеш да помагаш на луѓе.
Што верувам дека е така:)
Да бидеш фин со другите единки, не е општествена придобивка.
Возрасните единки од еден вид, се грижат за малите единки од друг вид, набројав на друго место случаеви каде што свиња дои тигарчиња (имаше по весници тоа), мојата мачка доеше новородени кутриња, а мајмуните посвојуваат се што е напуштено, секој вид на цицачи.

Учтивост, е општествена придобивка.
Добра, е дискутабилна категорија.

Моралот е општествена категорија, не природна.
--- надополнето: Oct 19, 2011 2:33 PM ---
--- надополнето: Oct 19, 2011 5:09 AM ---

Ako tvoeto prasanje se odnesuva na toa kako jas se odnesuvam i postapuvam...pred sve e toa od mojata kultura i vospituvanje.A ko sakas ti da mi odgovoris sto e moral?Koi se moralnite obvrski sto mislis ti?I ako ljubovta,mirot.itn ne se moralni vrednosti sto e drugo?
Морал е измислена категорија наметната од религиите, истата не е движечка сила во ниту едно општество, напротив, узурпирање на човековата слобода и негирање на човековата природа.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
KADE E MARKUS;KOJ JA OTVORI TEMATA A SEGA KAKO JA OTVORIL TAKA I DA JA ZATVORI; KAZETE MU DA DOJDE
-VEDNAS
Сега ја ќе идам да го викнам. Тука, блиску живее до мене. Само ќе ми треба лозинка. Да не имаш?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Да бидеш фин со другите единки, не е општествена придобивка.
Возрасните единки од еден вид, се грижат за малите единки од друг вид, набројав на друго место случаеви каде што свиња дои тигарчиња (имаше по весници тоа), мојата мачка доеше новородени кутриња, а мајмуните посвојуваат се што е напуштено, секој вид на цицачи.

Учтивост, е општествена придобивка.
Добра, е дискутабилна категорија.

Моралот е општествена категорија, не природна.

Ај уште еднаш...може од трет пат ќе разбереш што те прашувам.
ШТО Е ПРИЧИНАТА ЗА ТВОЈАТА "УЧТИВОСТ".....ИЛИ КАКО И ДА Е ?

Член од
17 октомври 2011
Мислења
81
Поени од реакции
20
mu kazav na markus da ja zatvori temava, a toj ne e uste dojden...
--- надополнето: Oct 19, 2011 10:09 PM ---
aj ke go pocekame a?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
mu kazav na markus da ja zatvori temava, a toj ne e uste dojden...
--- надополнето: Oct 19, 2011 10:09 PM ---
aj ke go pocekame a?
Да се облече и ќе се симне... он спор е малку.

У секој случај, не се секирај - готова работа!

Kajgana Shop

На врв Bottom