- Член од
- 28 август 2008
- Мислења
- 2.321
- Поени од реакции
- 538
Miki,nastanot so smokvata ima vrska so "seznajnosta" so "bopzestvenosta" i so site razliciti osobini na Boga i covekot.Нееее, ни случајно....(ха-ха-ха!).
--- надополнето ---
1. Гладен бил човекот Исус а не Синот Божји.
2. И Бог може да биде среќен, што е тука проблем? Зарем Бог, Кој Е словесно битие и Кој го створи човекот „..по свој образ и подобие...„ не смее да биде среќен?
3. Настанот со смоквата нема блага врска со гладта Христова.
Ako Isus bil se'znaen,togas ke znaese deka na smokvata nema plod duri i sezona na smokvite da bila a toj neznael ni koga e sezonata na smokvite.Pa toa e epten...
Vie ednostavno so sila Isus go pravite bozestvo. I Mojsie gi ima site ovie raboti i sekoj covek. I za Mojsie mozeme da kazeme deka bil bog,no tuka bil so covecki osobini taka sto jadel,piel,osekjal bolka,taga,glad,spiel,vrsel nuzda..... a inaku i Mojsie pravese cuda i na sekoj Bozji pratenik mu bese dadeno natprirodnost,zavisno so kakov narod ziveel takva sposobnost mu bila dadena. Musa a.s bese roden za vremeto na Magionicarite i mu bese dadena sposobnost da gi pobie. Muhammed s.a.w.s bese roden vo vremeto i mestoto kade sto imase premnogu poeti,pesnici itn.... Isa a.s bese roden megju luge koi veruvale samo vo cuda. Pa zamislete i probale da go ubijat.Sto ako i cuda ne pravese Isus ? Takov bil narodot i zatoa Allah mu ja dal taa sposobnost no da kazes deka e bog.... i koga se postavuvaat prasanja koi toa go pobivaat da se lazeme samite sebesi so izgovorot deka toa e taka zaradi sto dosol so covecki osobini.
Od druga strana koga gi citiram ovie citati (so smokvata na primer) kako neslucajno Isa a.s pravi vakvi potezi kako bi vi dal doznaenje deka toj ne e bog i deka Bog e posilen i pomoken od nego,deka toj e praten od Boga (kako sto i sam na bezbroj mesta kazuva vo biblijata) vie ednostavno ne mu veruvate na Isusovite zborovi,onie koi direktno doagjaat od negovata usta.
Kako velis deka veruvas vo Isus koga toj jasno veli: "Zosto mene me narekuvas dobar ? Nikoj ne e dobar osven edinstveniot bog"
Toj jasno veli: "Jas nisto nemozam da storam bez Bozja dozvola" vie velite,ne,lazes (doslovno receno),ti se mozes i bez negova dozvola.
Toj jasno veli: "Toj sto me prati e posilen od mene i pogolem od mene" vie velite,ne,lazes,ti si posilen ili ednakvo silen so nego.
Toj jasno veli: "Jas nisto po svoja volja ne pravam" vie velite ne,lazes,ti po svoja volja pravis.
Barem veruvajte vo ona sto Isus go kaza vo Biblijata,ako ne veruvate vo ona sto go zboruva vo Kur'anot. Vie i vaka i taka Isus go pravite lazgo.
Isus veli: "Za toj den nikoj ne znae (za sudniot den),nitu angelite nitu sinot,tuku samo Bog. Vie lazete i velite deka Isus bil seznaen. Veruvate li vo Isusovite zborovi od Biblijata ? Gi sledite li ? Ajde ke ti otvoram pokasno edna tema.