Што е Исус?

Што е Исус?

• Господ/Бог (Отецот)

Гласови: 14 3,6%
  • Божји Син (синот)

Гласови: 184 47,1%
  • Светиот Дух (гулабот)

Гласови: 6 1,5%
  • Божји Пратеник

Гласови: 82 21,0%
  • Нешто друго...

Гласови: 105 26,9%

• Вкупно гласачи
    391
Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Нееее, ни случајно....(ха-ха-ха!).

--- надополнето ---

1. Гладен бил човекот Исус а не Синот Божји.
2. И Бог може да биде среќен, што е тука проблем? Зарем Бог, Кој Е словесно битие и Кој го створи човекот „..по свој образ и подобие...„ не смее да биде среќен?
3. Настанот со смоквата нема блага врска со гладта Христова.
Miki,nastanot so smokvata ima vrska so "seznajnosta" so "bopzestvenosta" i so site razliciti osobini na Boga i covekot.
Ako Isus bil se'znaen,togas ke znaese deka na smokvata nema plod duri i sezona na smokvite da bila a toj neznael ni koga e sezonata na smokvite.Pa toa e epten...
Vie ednostavno so sila Isus go pravite bozestvo. I Mojsie gi ima site ovie raboti i sekoj covek. I za Mojsie mozeme da kazeme deka bil bog,no tuka bil so covecki osobini taka sto jadel,piel,osekjal bolka,taga,glad,spiel,vrsel nuzda..... a inaku i Mojsie pravese cuda i na sekoj Bozji pratenik mu bese dadeno natprirodnost,zavisno so kakov narod ziveel takva sposobnost mu bila dadena. Musa a.s bese roden za vremeto na Magionicarite i mu bese dadena sposobnost da gi pobie. Muhammed s.a.w.s bese roden vo vremeto i mestoto kade sto imase premnogu poeti,pesnici itn.... Isa a.s bese roden megju luge koi veruvale samo vo cuda. Pa zamislete i probale da go ubijat.Sto ako i cuda ne pravese Isus ? Takov bil narodot i zatoa Allah mu ja dal taa sposobnost no da kazes deka e bog.... i koga se postavuvaat prasanja koi toa go pobivaat da se lazeme samite sebesi so izgovorot deka toa e taka zaradi sto dosol so covecki osobini.
Od druga strana koga gi citiram ovie citati (so smokvata na primer) kako neslucajno Isa a.s pravi vakvi potezi kako bi vi dal doznaenje deka toj ne e bog i deka Bog e posilen i pomoken od nego,deka toj e praten od Boga (kako sto i sam na bezbroj mesta kazuva vo biblijata) vie ednostavno ne mu veruvate na Isusovite zborovi,onie koi direktno doagjaat od negovata usta.

Kako velis deka veruvas vo Isus koga toj jasno veli: "Zosto mene me narekuvas dobar ? Nikoj ne e dobar osven edinstveniot bog"
Toj jasno veli: "Jas nisto nemozam da storam bez Bozja dozvola" vie velite,ne,lazes (doslovno receno),ti se mozes i bez negova dozvola.
Toj jasno veli: "Toj sto me prati e posilen od mene i pogolem od mene" vie velite,ne,lazes,ti si posilen ili ednakvo silen so nego.
Toj jasno veli: "Jas nisto po svoja volja ne pravam" vie velite ne,lazes,ti po svoja volja pravis.
Barem veruvajte vo ona sto Isus go kaza vo Biblijata,ako ne veruvate vo ona sto go zboruva vo Kur'anot. Vie i vaka i taka Isus go pravite lazgo.
Isus veli: "Za toj den nikoj ne znae (za sudniot den),nitu angelite nitu sinot,tuku samo Bog. Vie lazete i velite deka Isus bil seznaen. Veruvate li vo Isusovite zborovi od Biblijata ? Gi sledite li ? Ajde ke ti otvoram pokasno edna tema.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Во евангелието марко- 13-32 Иса а.с (Исус) е запрашан кога , ќе настапи судниот ден а тој одговорил:

А што се однесувадо точното време и час - тоа никој не го знае, дури ни ангелите на небото, пани Синот Човечки, туку само небесниот Татко!

(Marko 13- 32)

Дали тука, Излажал или пак Не знаел за ова?:smir:
Од одговорот кој го дава сам Христос, јасно е дека:
- денот на Неговото второ доаѓање не го знаат ангелите,
- денот на Неговото второ доаѓање не го знае ниту Он, во Неговата човечка природа, пред Неговото воскресение.
- денот на Неговоот второ доаѓање го знае само Отецот.

Но, Христовата втора/Божја природа и втора/волја Божја, сигурно дека го знае и денот и часот на Неговото/своето второ доаѓање. Она кое Отецот го знае, истовремено го знаат и Синот и Светиот Дух.

Она кое исламските верници на форумов (а и надвор од форумов) не сакаат да го прифатат, тоа е двојната Христова природа и двојната Христова волја: човечката, како Син Човечки, роден од жена, и Божествената, како Син Божји, роден од Отецот Небесен.

--- надополнето ---

Miki,nastanot so smokvata ima vrska so "seznajnosta" so "bopzestvenosta" i so site razliciti osobini na Boga i covekot.
Ни случајно: настанот со смоквата има друго значење а тоа е:
- укинувањето на јудаизмот и јудејците како екслузивен народ Божји, кој, слично на смоквата, не дал плод (а тоа е покајанието!) достоен за награда, и
- укинувањето на јудејското свештенсто.

--- надополнето ---

jaat od negovata usta.

Kako velis deka veruvas vo Isus koga toj jasno veli: "Zosto mene me narekuvas dobar ? Nikoj ne e dobar osven edinstveniot bog"
Да дe, па тој „...добриот...„ од одговорот, е самиот Христос!

--- надополнето ---

Toj jasno veli: "Jas nisto nemozam da storam bez Bozja dozvola" vie velite,ne,lazes (doslovno receno),ti se mozes i bez negova dozvola.
.
Напротив: тоа што Он вели дека „не може„ ништо без Божја дозвола, не значи дека Христос ништо не може да стори, туку ја означува улогата која Отецот Му ја доделува на Синот, а која (улога) Синот беспоговорно ја прифаќа!

--- надополнето ---

Toj jasno veli: "Toj sto me prati e posilen od mene i pogolem od mene" vie velite,ne,lazes,ti si posilen ili ednakvo silen so nego.
Тоа што Отецот е „...поголем и посилен...„, и тоа не е „доказ„ дека Христос не е Бог, туку е доказ за Христовата релација кон Неговиот Отец: Синот, едноставно, ја претпочита волјата од Отецот.

--- надополнето ---

Toj jasno veli: "Jas nisto po svoja volja ne pravam" vie velite ne,lazes,ti po svoja volja pravis.
.
Убо вели Христос, оти претходно веќе напишав дека Христос дојде на Земјава по волјата од Неговиот Отец, со цел, да не спаси сите од последиците од првородениот грев и да не повика сите на вечен живот во Неговото Царство Небесно.

--- надополнето ---

Barem veruvajte vo ona sto Isus go kaza vo Biblijata,ako ne veruvate vo ona sto go zboruva vo Kur'anot. Vie i vaka i taka Isus go pravite lazgo.
.
Не, све ми се чини дека Ти велиш оти Христос лаже...

--- надополнето ---

Ajde ke ti otvoram pokasno edna tema.
Ајде, чекам....

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Она кое исламските верници на форумов (а и надвор од форумов) не сакаат да го прифатат, тоа е двојната Христова природа и двојната Христова волја: човечката, како Син Човечки, роден од жена, и Божествената, како Син Божји, роден од Отецот Небесен.

Sekako deka ne mozeme i ne sakame bidejki nitu dokaz nitu logika ima. Zaradi toa postojat poveke takvi slucaevi. Sto se odnesuva do ragjanjeto samo od Majka a ne i od tatko ima i po komplicirani raboti.Vsusnost,sekoe sozdavanje samo po sebe e cudo,pa i naseto so koe od kapka seme izleguva Masko ili Zensko. Allah dz.s lugeto gi stvoril na cetiri posebni nacini,kako da sakal nesto da ni kaze Semokniot.
Poglednete,Adem a.s sozdaden e I BEZ MAJKA I BEZ TATKO.
Adem a.s bese tatko na covestvoto.
Hava e sozdadena od rebroto na Adem a.s. Posto Adem a.s e tatko na covestvoto Hava e sozdadena od TATKO BEZ MAJKA.
Isa a.s sozdaden e od MAJKA BEZ TATKO.
Dodeka nie sme sozdadeni OD TATKO I MAJKA.
Poglednigi sive ovie kombinacii.

Ни случајно: настанот со смоквата има друго значење а тоа е:
- укинувањето на јудаизмот и јудејците како екслузивен народ Божји, кој, слично на смоквата, не дал плод (а тоа е покајанието!) достоен за награда, и
- укинувањето на јудејското свештенсто.

Mnogu e jasen nastanot; deka Isus ne e se'znaen. Od daleku mislel deka ima no koga se priblizil... nemalo nisto.

Да дe, па тој „...добриот...„ од одговорот, е самиот Христос!

Koj toj ? Zosto ne mu veruvate na Isus. Toj jasno sebesi se negira so toj citat i dobrinata mu ja prepisuva na Vozviseniot,kako sto i e.
--- надополнето ---

Напротив: тоа што Он вели дека „не може„ ништо без Божја дозвола, не значи дека Христос ништо не може да стори, туку ја означува улогата која Отецот Му ја доделува на Синот, а која (улога) Синот беспоговорно ја прифаќа!

Pa Istoto mozeme da go kazeme i za Mojsie i za Avram i za David i za Muhammed a.s..... na site tie im e dadeno i tie isto bespogovorno ja prifatile.

Тоа што Отецот е „...поголем и посилен...„, и тоа не е „доказ„ дека Христос не е Бог, туку е доказ за Христовата релација кон Неговиот Отец: Синот, едноставно, ја претпочита волјата од Отецот.

Isto mozeme da kazeme za site Bozji pratenici a.s.

Убо вели Христос, оти претходно веќе напишав дека Христос дојде на Земјава по волјата од Неговиот Отец, со цел, да не спаси сите од последиците од првородениот грев и да не повика сите на вечен живот во Неговото Царство Небесно.

Isto site Allahovi pratenici se dojdeni po voljata na Vozviseniot Allah dz.s da ne spasat od sekakov vid na grev,da ni ukazat na praviot pat i da ne sprecat da go sledime patot na naj golemiot covecki neprijatel-gjavolot.

Не, све ми се чини дека Ти велиш оти Христос лаже...

Daleku da e od mene da mislam deka lazel eden Bozji pratenik. Jas veruvam cak i vop zborovite koi Isus i vo biblijata gi iskazal. Kako: Bog e posilen od mene,Bog samo se znae i nikoj drug. Deka se e po bozjata volja pa i doagjanjeto moe. Se sto pravam pravam po voljata bozja. Deka samo Bog e eden i edinstven. Deka toj nema pridruznik. Deka Bog nikoj nikogas ne go videl (dodeka Isus site go gledale) i deka Bog nikoj nikogas ne go slusnal (dodeka site go slusale)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Кога некој ќе Ти даде одговор, неговиот одговор можеш да го прифатиш или не прифатиш, но смешно е на нечиј одговор да даваш свој одговор. Но, ако веќе имаш одговор, тогаш воопшто не поставувај прашање-одговорот веќе го имаш.

Но,
„...И му рече Исус на стотникот: „Оди си и нека ти биде според верата твоја!„ (Матеј, 8.13).

Така, уживај во својата вероисповест, штом си убеден дека си на вистинскиот пат и не ги разубедувај другите во нивната вера.

gos

Wrong
Член од
8 ноември 2007
Мислења
719
Поени од реакции
56
miki ke mi najdes nekoj citat od biblijata kade isus a.s vika jas sum bog ili molite se na mene

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Но,
„...И му рече Исус на стотникот: „Оди си и нека ти биде според верата твоја!„ (Матеј, 8.13).

Така, уживај во својата вероисповест, штом си убеден дека си на вистинскиот пат и не ги разубедувај другите во нивната вера.
Ахам.....а дали и ти ова го практикуваш?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Toa e veke drugo Miki. Vo sekoj slucaj ti blagodaram. Sepak,ova e forum,normalno e da ocekuvame luge koi so nas nema da se slozat i treba da go soslusame secie mislenje,ubeduvanje,konstatacija,lugika da prokomentirame,da ponudime dokazi itn.
Bog e EDEN i negovara vera-religija e EDNA. Nasite se sprotivni i logicki e deka edna e ispravna (Allah na sekoj poedinecno ke ni sudi). Vo interes na Vistinata da zboruvame a ne vo interes na svoite srasti,koj kogo ke nadzbori i koj na kogo ke mu se dokaze. Da vidime sto e ispravno sto e pogresno,da go prifatime ispravnoto,ona so sto samiot BOG eden i Edinstven so nas ke bide zadovolen.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
gos,

не „паѓам„ на вакви протестантски финти.

Zosto protestanstski ? Samo vo biblijata na protestantite Isus nikade nema spomnato takvo nesto,te. deka ne e Bog ? Neli imate ista biblija ? Pa zemija tvojata "pravoslavnata" i kazini od tamu kade Isus rekol "jas sum bog" ?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Toa e veke drugo Miki. Vo sekoj slucaj ti blagodaram. Sepak,ova e forum,normalno e da ocekuvame luge koi so nas nema da se slozat i treba da go soslusame secie mislenje,ubeduvanje,konstatacija,lugika da prokomentirame,da ponudime dokazi itn.
Bog e EDEN i negovara vera-religija e EDNA. Nasite se sprotivni i logicki e deka edna e ispravna (Allah na sekoj poedinecno ke ni sudi). Vo interes na Vistinata da zboruvame a ne vo interes na svoite srasti,koj kogo ke nadzbori i koj na kogo ke mu se dokaze. Da vidime sto e ispravno sto e pogresno,da go prifatime ispravnoto,ona so sto samiot BOG eden i Edinstven so nas ke bide zadovolen.
Молам.
Но можам да се согласам со Тебе дека не морам да очекувам нечие согласување со од мене поставените ставови. Ако Бог Е Еден и ист за сите, тогаш, зашто различно Го исповедаме, зашто различно го толкување вероучението? Затоа што постои суштинска разлика меѓу нашите религии-дали е тоа вера од овој и за овој Свет или е тоа вера од оној (духовниот) и за оној (духовниот) свет!

Затоа, Христос ќе рече: „....Да бевте од овој свет, тогаш светот ќе го љубеше своето; но бидејќи не сте од светот, туку Јас ве избрав од светот-затоа светот и ве мрази...„ (Лован, 15.19).

--- надополнето ---

Zosto protestanstski ?

Напишав „протестантски„, оти за протестантите е својствено и често поставувано барањето за посочување цитати со содржина за која тие (протестантите) однапред знаат дека ја нема и така, живеат во убедување дека се во право, а дека другите ги „фатиле„ во „незнаење„.

--- надополнето ---

Neli imate ista biblija ?
Па не би рекол дека е баш „иста„...

--- надополнето ---

Pa zemija tvojata "pravoslavnata" i kazini od tamu kade Isus rekol "jas sum bog" ?
Исус нема(л) потреба да каже дека е Бог-оние кои беа околу Него, имаа можност да видат и да чујат дека Он Е Бог-според зборовите. а уште повеќе, според делата Негови, кои се својствени само за супериорно битие, кое не е е човек по природа. Така, ние кои веруваме во Христа Бога, не веруваме без причина дека Он Е Бог(очовек), туку веруваме затоа што Он не убеди и сеуште не убедува дека Он Е Спасителот на Светов.

gos

Wrong
Член од
8 ноември 2007
Мислења
719
Поени од реакции
56
gos,

не „паѓам„ на вакви протестантски финти
Разбира се...
нели тврдиш дека исус е бог,не ти правам финти туку ти барам доказ. исто така не можам да добијам објаснување за тројството што го имаш на потпис 1+1+1=1

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Молам.
Но можам да се согласам со Тебе дека не морам да очекувам нечие согласување со од мене поставените ставови. Ако Бог Е Еден и ист за сите, тогаш, зашто различно Го исповедаме, зашто различно го толкување вероучението? Затоа што постои суштинска разлика меѓу нашите религии-дали е тоа вера од овој и за овој Свет или е тоа вера од оној (духовниот) и за оној (духовниот) свет!
Ovoj svet e tezga na koja se kupuva onoj svet. Ne misli deka gnili domati nemozat da ti prodadat. Sekako,vie mislite deka nie gi kupuvame losite a nie mislime obratno... sekoj za sebe misli deka e vo pravo.Zatoa potsetiv na toa da se zboruva isklucivo vo interes na vistinata. Novcanikot koga ke go izgubis nebitno ti e dali ke ti go pronajde musliman ili hristijanin,bitno e da se najde. Takvi treba da bideme vo potraga po vistinata.
Verata e vo ovoj svet za idniot svet. Kako jas na pecalba,vo Italija rabotam za makedonija ubavo da mi bide.

Напишав „протестантски„, оти за протестантите е својствено и често поставувано барањето за посочување цитати со содржина за која тие (протестантите) однапред знаат дека ја нема и така, живеат во убедување дека се во право, а дека другите ги „фатиле„ во „незнаење„.
Dobro,sekade ima takvi razmisluvanja i ubeduvanja pa i kaj nas (vo Islamot),se' bukvalno gledaat. Samo jas ne gledam greska nitu kaj niv nitu kaj onie koi sledat nekoja ubava tradicija-obicaj,koj ne izleguva nadvor od ramkite na Islamot,no Kur'anot e ist sosema za sekoj Musliman... kolku poinakva praksa imaat Siitite (na primer) no Kur'anot e ist za site.
Па не би рекол дека е баш „иста„...
Ova ne go znaev.
Исус нема(л) потреба да каже дека е Бог-оние кои беа околу Него, имаа можност да видат и да чујат дека Он Е Бог-според зборовите. а уште повеќе, според делата Негови, кои се својствени само за супериорно битие, кое не е е човек по природа. Така, ние кои веруваме во Христа Бога, не веруваме без причина дека Он Е Бог(очовек), туку веруваме затоа што Он не убеди и сеуште не убедува дека Он Е Спасителот на Светов.
Zosto Filip pobara od Isus da im go pokaze Otecot ?
Spored koi zborovi ? Toa i prasuvame...
Zborovite na Isus go pokazuvaat sprotivnoto: Bog e posilen od mene.Bog e pogolem od mene. Bog e semoken jas ne sum.Bog e seznaen jas ne sum. Bog se gleda isus ne. Bog se slusa Isus ne. Lugeto go gledale Isus ako covek.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
нели тврдиш дека исус е бог,не ти правам финти туку ти барам доказ.

Зависи што подразбираш под поимот „доказ„. Начелно, не пости доказ за недна работа. Но, кога е верата во прашање, најдобриот доказ е личниот духовен опит, кој е 100%-но непосреден и личе, без посреднци, без „рекла-кажала„, а кој е последица од личното живеење според вероучението.

--- надополнето ---

исто така не можам да добијам објаснување за тројството што го имаш на потпис 1+1+1=1
Тоа во мојот потпис, не е математичка/рационална логика,, туку духовна логика. Бидејќи Бог Е Троедин, „составен„ од три единици: Отецот и Синот и Светиот Дух, кои како „збир„ не даваат „три„ туку Еден Бог, така во математиката, во својата рационална логика, дава збир од „три„ кога собираме три единици.

--- надополнето ---

Zosto Filip pobara od Isus da im go pokaze Otecot ?
Затоа што Ап. Филип не беше убеден дека Христос Е Бог. Така, Филиповото неверие, но и неверието од другите Апостоли, беше изразено се до слегувањето на Светиот Дух врз Апостолите. Плус, јудеуте и тогаш, а и сега, убедени се дека Бог Е Еден , како математичка единица, а не Троедин, како личноста заедница од Отецот и Синот и Светито Дух. Затоа. Ап. Филип го бара Бога, како Еден Бог, не гледајќи притоа дека Бог Е пред неговите (Филиповите) очи.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Тоа во мојот потпис, не е математичка/рационална логика,, туку духовна логика. Бидејќи Бог Е Троедин, „составен„ од три единици: Отецот и Синот и Светиот Дух, кои како „збир„ не даваат „три„ туку Еден Бог, така во математиката, во својата рационална логика, дава збир од „три„ кога собираме три единици.

Dali ke odime vo pekolot zaradi toa sto ne veruvame vo toa troedinstvo ? Dali e fer da dobijam kec ako ucitelot me natera da mu nacrtam kruzen cetiriagolen triagolnik ?

Затоа што Ап. Филип не беше убеден дека Христос Е Бог. Така, Филиповото неверие, но и неверието од другите Апостоли, беше изразено се до слегувањето на Светиот Дух врз Апостолите. Плус, јудеуте и тогаш, а и сега, убедени се дека Бог Е Еден , како математичка единица, а не Троедин, како личноста заедница од Отецот и Синот и Светито Дух. Затоа. Ап. Филип го бара Бога, како Еден Бог, не гледајќи притоа дека Бог Е пред неговите (Филиповите) очи.
Vo koja smisla drugite go gledale kako Bog a ne kako covek ? Ednas velite deka dojde so covecka priroda (znaci go gledale kako covek) nikade ne rekol deka e Bog bidejki go gledale kako bog (potoa velite).
Kolku e ubedliv faktot deka Isa a.s bil eden od naj bliskite Bozji pratenici a.s. Kako prethodnite koi isto pravele cuda,nekoi imale nat prirodno ragjanje,kako i posledniot Allahov pratenik a.s....

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Zborovite na Isus go pokazuvaat sprotivnoto: Bog e posilen od mene.Bog e pogolem od mene. Bog e semoken jas ne sum.Bog e seznaen jas ne sum. Bog se gleda isus ne. Bog se slusa Isus ne. Lugeto go gledale Isus ako covek.
Веќе одговорив зашто Христос така се изразува: затоа што Неговиот однос кон Неговиот Отец е полн со почит и со послушност кон Отецот, но воедно, со тие зборови, Христос, преку личното/Неговото однесување кон Неговиот ( и нашиот) Отец, ни посочи пример за тоа како треба и ние, во нашето секојдневно живеење, да се однесуваме кон луѓето колу нас: со почит, со став дека сите други се подостојни од мене.

--- надополнето ---

Dali ke odime vo pekolot zaradi toa sto ne veruvame vo toa troedinstvo ?
Нема да Ти одговорам: но кој каде ќе „отиде„, дали во Рајот или во пеколот, ќе ни досуди Богочовекот.

Kajgana Shop

На врв Bottom