Што е Исус?

Што е Исус?

• Господ/Бог (Отецот)

Гласови: 14 3,6%
  • Божји Син (синот)

Гласови: 184 47,1%
  • Светиот Дух (гулабот)

Гласови: 6 1,5%
  • Божји Пратеник

Гласови: 82 21,0%
  • Нешто друго...

Гласови: 105 26,9%

• Вкупно гласачи
    391
Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Драго ми е што ти се свиѓа, само што поентата е всушност во верата, а не во постоењето на Бог. Ако некој луѓе низ историјата направиле чудо, тоа го направиле тие сами, а не нивниот Бог. Само што тоа тие но го разбирале, па ја припишувале својата моќ на нивниот Бог. Класичен плацебо ефект, само насочен кон околината, а не код себе...
Toa vie taka go razbirate dodeka i samite onie koi gi napravile tie cuda upatuvaat kon toa kako se postignuva toj stepen na vera i ubeduvanje.

Miki,od slucajot so Lazar dosta moze da se izvlece pouka. Isus placel,prvo ne mu bilo dadeno,kolku da se vidi deka se e po Bozja volja... potoa Allah (sto velime nie) se smiluva,pa mu ja dal taa moznost. Zosto inaku Isus bi placel za nego ? Neznael za negovata bozja priroda ?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Miki,od slucajot so Lazar dosta moze da se izvlece pouka.
Да, само зависи кој е „извлекувачот„. Ако тргнеме да го рационализираме тој настан, тешко нам...

--- надополнето ---

Zosto inaku Isus bi placel za nego ?
Исус изразил човечка емоција-жал за својот пријател.

--- надополнето ---

Neznael za negovata bozja priroda ?
Исус знае(л) цело време од својот живот Кој Е и што Е...
Затоа, Он себе Си се именива и како „Син Човечки„ и како „Син Божји„.

gos

Wrong
Член од
8 ноември 2007
Мислења
719
Поени од реакции
56
Кои се тие „нови верзии„ и кој ги издал?
revised standard version и сите други модерни верзи го немат више тој опсег затоа што го отстранија 32 кристиански научници. значи тројството е отстрането од библијата како фалцификуваље... не е моја намера да навредувам само да кажам дека не можам да верувам во една ''боженствена книга'' на која му треба модификација да се отстрануват или надополнуват..

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Да, само зависи кој е „извлекувачот„. Ако тргнеме да го рационализираме тој настан, тешко нам...

Nie sme po 3 meseci na pecalba,razdvoeni od familija,edvaj cekame da dojde denot doma da si dojdeme. Ednas bratot kade sto rabotam mi veli utre nema da mozeme da si odime doma,a utre denot praznik ni bese (a dolgo go cekame toj den i so nestrpenie) bidejki,seft nema da ne isplati a mora da se dovrsi uste edna rabota,taka sto ke si odime duri za dve nedeli. Jas se razocarav i pravo se rastaziv.... No go prifativ toa,ne poreknav nisto a tagata vo mene bese ocigledna. Koga go zabeleza toa,mi rece deka se sali samo so mene,sakal da me vidi dali ke krenam bunt,ke se zalam,ke baram po sekoja cena da si odime.....
Исус изразил човечка емоција-жал за својот пријател.
No zosto ako znael deka ke go ozivee povtorno ? Ili,mozebi neznael ? Dali jas ke se rastazev ako znaev deka se sali Bratot so mene,deka saka samo da mi ja ispita trpelivosta.... Na eden kolega,od postapkata moja (toj inaku cesto se buntuva) mu kaza kako treba da se postapi.
Исус знае(л) цело време од својот живот Кој Е и што Е...
Затоа, Он себе Си се именива и како „Син Човечки„ и како „Син Божји„.
Spored Biblijata site sme nie sinovi Bozji,Miki,kolku sto jas imam razbrano od nea,ne samo Isus. Mnogu se nareceni Sinovi Bozji,uste ako svratime i na stariot zavet. A deka Isus znael celo vreme se',tuka gresite. Isus neznael ni za Planot Bozji "spasenieto".
Na site ni se poznati "poslednite" Isusovi zborovi: "Ili ! Ili ! Lama Savahtani ?
Boze moj ! Boze moj ! zosto si me ostavil ?!
Ako znael Isus za toj plan,zosto go rekol ova ?
A i za navedeniot slucaj,slucajot so Lazar... ako Isus znael za sebe,togas zosto voopsto tolku solzi ?
Vi se molam Miki,mnogu se jasni rabotite.

--- надополнето ---

Ova go imav nekade tuka napisano,eve povtorno,kako nastanala Biblijata,vakva kakva sto denes ja poznavame:

Isus,kako najaven mesija,imal pogolema mok od carevite,inspiriral milijoni vernici i bil osnovac na nova filozofija. Kako potomok na car Solomon i car David,isus imal zakonsko pravo na evrejskiot prestol. Se razbira,negoviot zivot go zapisuvale iljadnici luge od celata zemja.Pri sostavuvanjeto na noviot zavet,bile razgledani nad 80 evangelija (ako so ova se slozuvas,kade e dokazot deka bas samo tie 4 se ispravnite.)od tie 80 se izbrani samo nekolku te. po Marko,Luka,Jovan i Matej. Koj resil tie evangelija da vlezat vo Noviot Zavet ?

Fundamentalnata ironija na Hristijanite.

Biblijata,onakva,kakva sto ja znaeme denes,ja sredil Konstantin Veliki,koj bil PAGAN. Cel zivot bil pagan,koj go primil sakramentot na krstevanjeto vo negovata postela,pred samata smrt,koga ne bil moken da se suprostavi na toa. Vo vremeto na konstantin,oficijalna religija rimska bila obozavanje na sonceto-kultot SOLO INVIKTUS ili na nepobedlivoto sonce-a Konstantin bil negov glaven svestenik. Za negova nesrekja,vo toa vreme Rim go zafakjale poveke verski nemiri.Tri veka,posle raspnuvanjeto na Isus,negovite sledbenici pocnale da se razmnozuvaat so neverovatna brzina.Hristijanite i Paganite,pocnale da se sudiraat i toj sudir tolku se rasiril sto doslo do toa da se podeli Rim na dva dela. Konstantin zaklucil deka treba nesto da se prevzeme. Vo 325 godina po Hrista,resil da go obedini Rim pod edna zaednicka religija-Hristijanstvo. Konstantin bil odlicen deloven covek.Istoricarite seuste se voshituvaat na genijalnosta so koja konstantin gi preobratil paganite koi go obozavale sonceto da bidat hristijani. So stopuvanje na paganskite znaci,rituali i datumi vo hristijanskata tradicija,koja se poveke se sirela,sozdal edna hibridna vera,koja odgovara za dvete strani.

Tragite od paganskite religii vo hristijanskata simbologija ne moze da se negiraat. Egipetskite soncevi diskovi,stanaa oreoli okolu glavite na katolickite svetci. Prikaznata za Izida i za nejziniot cudesno zacnat sin Hor stanale obrasci za sovremenata prikazna za Devica Marija i nejziniot sin Isus. A recisi site elementi na katolickite rituali-temjanot,oltarot,napevite i pricesnata,"hranata na Bog"-se zemeni direktno od paganskite religii. Vo Hristijanstvoto,nisto ne e originalno. Pred Hristijanskiot "bog" Mitra-narecen sin bozji ili svetlina na svetot e roden na 25 dekemvri,umrel,i bil zakopan vo grobnica,a potoa voskresnal po tri dena. (Neznam kolku vi e poznato,no mene mi e mnogu poznato i siguren sum na kogo se odnesuva). Inaku,25 e denot na ragjanjeto na Oziris,Adonis i Dionis (s.trojstvo) Na novorodeniot Krisna isto taka,kako dar mu bile doneseni zlato,temjan i Mirta.Duri i hristijanskiot den Nedela e ukraden od paganite. Izvorno,hristijanite go slavele evrejskiot den Sabat 9sabota) no Konstantin toa go izmenil,taka sto toj den se poklopuva so paganskata pocit kon obozavanje na sonceto.Do denes,poveketo vernici sto odat na misa vo nedela,nemaat poim deka toa e povrzano so paganskiot den vo sedmicata,koga se pocituvalo sonceto-a toa e nedela.

Vo tekot na toa stopuvanje,konstantin moral da ja zavrsi taa nova hristijanska tradicija i go odrzal slavniot ekumanski sobor,poznat pod nazivot Prv opst koncil na hristijanskata crkva vo Nikeja" Na toj sobor se raspravalo i se resilo za mnogu aspekti na hristijanstvoto-datumot na veligden,ulogata na biskupite,sproveduvanjeto na sakramentot i,se razbira,bozestvenosta na Isus.

Do toj Mig vo istorijata,sledbenicite na isus,go gledale nego kako covek,smrtnik.Golem i Moken covek,no sepak,smrttnik. Statusot na Bozestvenosta na Isus e rezultat na glasanje. Utvrduvanjeto na bozestvenosta na Isus bilo presudno za natamosnoto obedinuvanje na Rimskoto Carstvo i nov temel na politicka mok na Vatikan. So oficijalnoto vtemeluvanje na Isus kako Sin Bozji Konstantin go pretvoril isus vo bozestvo sto postoelo nadvor od ramkite na coveckiot svet,sustestvo cija mok nemozela da se ospori. Toa,ne samo sto gi sprecilo natamosnite osporuvanja na hristijanite od strana na paganite,tuku ottogas sledbenicite na hristos mozele da se iskupat samo po pat na vtemelniot svet kanal-Rimskata katolicka crkva.

Se se svedelo na toa koj ke ja ima mokta.

Isus navistina bil golem i moken covek.Tajnoto politicko dejstvie na Konstantin,ne ja namalilo velicestvenosta na zivotot na Isus.Nikoj ne veli deka toj bil izmamnik i ne negira deka odel po zemja i inspiriral milijoni luge i pravel cuda.... Se veli deka Konstantin go iskoristil vistinskoto vlijanie na Isus. I so toa go oblikoval liceto na Hristijanstvoto onakvo kakvo sto go poznavame denes.

Bidejki Konstantin go izdignal isus,recisi 4 veka po negovata "smrt",dotogas veke postoelo iljadnici dokumenti koi hronoloski go belezele negoviot zivot kako Smrtnik. Za da gi preraboti istoriskite knigi,Konstantin znael deka ke mora da napravi Hrabar poteg. Od toa proizleglo najdlabokoumniot mig vo istorijata na hristijanstvoto. Konstantin naracal i finansiral sostavuvanje na nova Biblija vo koja bile ispisani evangelijata sto zboruvale za coveckite obelezja na Hristos i gi razubavil onie vo koi e prestaven kako Bozestvena licnost. Poranesnite evangelija,bile zabraneti i zapaleni. Interesno bilo toa sto,onie sto se resile za zabranetite evangelija a ne za varijantata na Konstantin,bile proglaseni za Eretici. Zborot Eretik,se javuva od toj moment,prv pat vo Istorijata. Latinski zbor (hereticus). I spalenite naucnici,isto taka bile nareceni Eretici. Onie sto ja izbrale pravata izvorna istorija na Isus,bile prvite eretici vo svetot.

Za Istoricarite,bilo srekja,toa sto nekoi Evangelija,koi konstantin se obidel da gi izbrise,nekako preziveaa. Vo 1950 godina,kaj zapadniot breg na Mrtvo more,vo edna pestera,nedaleku od Kumran vo Evrejskata pustina,bile pronajdeni stari hebrejski rakopisi. I se razbira,Koptskite dokumenti od 1945 godina vo Nag Hamadi. Tie dokumenti zboruvaat za dejstvuvanjeto na Isus Hristos kako covek. Se razbira,Vatikan,vo soglasnost so svojata tradicija,na pogresno informiranje,se obide da go spreci objavuvanjeto na tie dokumenti. Zosto ? Zatoa sto od niv se gleda jasni istoriski nesoglasnosti i izmislici koi jasno potvrduvaat deka sovremenata Biblija ja sostavile luge sto imale odredeni politicki celi,a toa e da ja promoviraat bozestvenosta na Isus covekot,i da go koristat negovoto vlijanie za da ja zgolemat nivnata mok.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
A i za navedeniot slucaj,slucajot so Lazar... ako Isus znael za sebe,togas zosto voopsto tolku solzi ?
Vi se molam Miki,mnogu se jasni rabotite.

Добро, колку пати треба да се преповтори одговорот на поставеното прашање, за да стане одговорот јасен? Истапуваш со некои свои предрасуди кон одредена проблематика, и очекуваш дека некој треба да Те разубеди или треба да очекувам дека „од прва„ ќе го прифатиш мојот одговор?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Jas samo sakam da dojdeme do vistinskiot odgovor,Miki. Sekoj treba da si go iznese stavopt,mislenjeto za onie koi navistina se vo potraga po vistinata,bez predrasudi,da mozat da ja najdat. Sto poveke Lagata se povtoruva po vreme "vistina" postanuva.
Trojca luge (od koi edniot Odza) bile gladni pa planirale kako na eden da mu ja zemaat ovcata,koja od pazar prema doma ja nosel.No ne sakale prisilno,sakale da im ja dade.Pa smislil Odzata resenie.Na odredena dalecina gi rasporedil ovie dvajca a toj na kraj ostanal.
Koga covekot pominal so ovcata pokraj edniot,ovoj mu vika: Airlija coveku,kade vaka so kuceto ?
Kakvo Kuce,vika toj so Ovcata,corav li si,neli gledas deka e ovca. Kakva Ovca mu vika ovoj,nekoj kuce ti prodal namesto ovca.
Videl deka ovoj e budala i go napustil i trgnal ponataka,koga dosol do drugiot i ovoj mu vika:
Kade dobri coveku,neli ti e strav od tolkavo kuce sto nosis po tebe ? Ulavi li ste vie,veli ovoj,kakvo kuce,Ama !
I zaminal i dosol do Odzata. Odzata mu vika na covekot; Selam,Kako si ? Arno mu vika ovoj. Odzata veli; Znaes li deka Haram e Kuce da drzis doma,zatoa,pusti go kuceto neka si odi samo i neka si se snaogja,oti ti neznaes koga ke ogladne,koga e zedno... greota e,pusti go.
Poglednal covekot vo Ovcata i rekol,ti izgleda navistina kuce si.... i taka ja pustil.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Jas samo sakam da dojdeme do vistinskiot odgovor,Miki.
А која и каква е вистината бе Соул? Па Понтиј Пилат стоеше пред Вистината (пред Христа!) и не ја виде! Како сакаш да дојдеш до вистината, кога Вистината (Христос!) самиот ни се објави!

--- надополнето ---

Sekoj treba da si go iznese stavopt,mislenjeto za onie koi navistina se vo potraga po vistinata,bez predrasudi,da mozat da ja najdat.
Па нема поглема предрасуда ако некој Ти ја каже вистината а Ти, паспроти вистината, кажуваш некоја своја/Твоја вистина! Таман работа...

--- надополнето ---

Sto poveke Lagata se povtoruva po vreme "vistina" postanuva.
Е воа му звуче ептен „гебелсовски„...Вистината одамна е отркиена, нема потреба од отркивање топла вода во бојлерот. Кај ќе ни биде крајот ако секоја генрација луѓе или секој поединец, почне/почнат одново и одново да го открива/ат веќе откриеното!

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Ништо, Исус е измислен лик.. или пак во најмала рака, ако воопшто постоел, тоа бил најобичен човек кој имал потреба да каже нешто повеќе од другите....

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Ништо, Исус е измислен лик.. или пак во најмала рака, ако воопшто постоел, тоа бил најобичен човек кој имал потреба да каже нешто повеќе од другите....
Измислен лик по кој што ти денес заедно со мнозинството ја рачунате новата ера. (денес 2011 година по Христос)
Ако сметаш дека измислен лик може да направи таква пресвртница во историјата на човештвото, тогаш повели измисли ти некој лик по кој ќе се брои најновата ера. На пример: 3 година по Петар Пан :)

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Измислен лик по кој што ти денес заедно со мнозинството ја рачунате новата ера. (денес 2011 година по Христос)
Ако сметаш дека измислен лик може да направи таква пресвртница во историјата на човештвото, тогаш повели измисли ти некој лик по кој ќе се брои најновата ера. На пример: 3 година по Петар Пан :)

ххахах и што ,, значи тој постоел а? А што ако не постоел, па им требало на луѓето нешто за поинаку да го сметаат времето? Мислам.. и петар пан да бил океј! што да не..
А од друга страна, ако не си знаел, времето се смета по однос на тоа како нашата планета ротира околу сонцето, нејзината позиција во сончевиот систем, ротација околу својата оска итн итн.. каков исус какви бакрачи.. па ако е така кинезите го сметаат времето од првиот кинески цар, па според нив е 300 и кусур година или така нешто. Е да али Исус не постоел... what a bummer

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
А која и каква е вистината бе Соул? Па Понтиј Пилат стоеше пред Вистината (пред Христа!) и не ја виде! Како сакаш да дојдеш до вистината, кога Вистината (Христос!) самиот ни се објави!

Miki,ne se razbirame. Nie ne go negirame Isus,kako podolu spomnatoto,nitu vikame deka e izmislena licnost nitu negira nekoj deka ne e Bozji covek,Bozji poslanik,,,, nikoj ne gi negira cudata sto gi pravel. Da se najde vistinata okolu prasanjeto dali bil bog ili Bozji pratenik. Ova e golemo prasanje so golema odgovornost. Da smetas drug za Bog a ne VISTINSKIOT SOZDATEL,da mu pravis pridruznik ili ortak,toa e golema odgovornost.
Dali spored vas e grev ili seedno ako nekoj Musliman izjavi deka Muhammed a.s bil bog (neuzubillah). Jas dodeka go napisav ova od strav racete mi se tresat. Neznam kolku ste svesni za odgovornosta na vakvi tvrdenja,vakvi izjavi.
Me potseti na edna anegdota od Mesnevijata na Dzelaluddin Rumi (Mevlana):
Seljakot go odnel volot vo stalata i go zavrzal.
Dosol Lavot,go izel i legnal na negovoto mesto.

Vo nokta,seljakot otisol vo stalata da go nagleda volot.
Toj glupak bil nerazborit,prav ahmak.

Ja pruzil rakata na lavot,mislejki deka go gali volot.
gore-dolu,go galel lavot a mislel deka e volot.

Pomislil Lavot: Da se gleda podobro vo stalava,
vo ovaa budala krvta bi se zamrznala od strav i srceto bi mu zastanalo.

Kakva budala e ovoj seljak,pa mene me miluva,
i mene silniot da me zamisluva vol.

Allah veli: O ti zamisljeni i zaneseni covjece,
znas li da prilikom spomena Moga imena Tur se zatrese ?

Allah isto taka veli: Da smo Kitab poslali planini,
ona bi se raspukla u komade i oni bi se pokretali (potresali).

Isa a.s rekol: Koga Uhud bi znael koj e Allah,
bi raspadnal i krv bi potekla od nego.

Od roditelite si slusnal deka postoi Bog,
si se zacauril vo toa kako mumlja i nisto poveke.

Ako bez teklid doznaes za Allah,
od nevidliviot svet ke ti doagjaat glasovi.

Па нема поглема предрасуда ако некој Ти ја каже вистината а Ти, паспроти вистината, кажуваш некоја своја/Твоја вистина! Таман работа...
Za da ja doznaes vistinata,ne treba da se zacaurime vo edno mesto i samo na toa da gledame. Zgrada od edna strana moze da ima oluk a od druga moze da nema. Ako jas gledam samo od edna strana a ti samo od druga strana,mozeme da se otepame okolu prasanjeto dali zgradata imase oluk ili nemase. Za da ja doznaes vistinata treba trud,treba da zavrtis krug okolu zgradata. I jas ti ja kazuvam eve,vistinata a ti opurno mi tvrdis i sakas da me ubedis vo nesto sto nema nikakva logika nitu smisla. Mi tvrdis deka Isus e Bog dodeka toj samiot veli NE,Bog e-veli Isus-Pogolem i posilen od nego ! Laze li ?
Е воа му звуче ептен „гебелсовски„...Вистината одамна е отркиена, нема потреба од отркивање топла вода во бојлерот. Кај ќе ни биде крајот ако секоја генрација луѓе или секој поединец, почне/почнат одново и одново да го открива/ат веќе откриеното!
Vistinata odamna e pokriena,pa povtorno otkriena,no lugeto koi naviknale na lagata,za niv toa e vistina,kako onie mali decinja. Cesto ovoj slucaj go pisuvam,eve povtorno i tuka:
Vo Bosna posle ratot nekoja zena ostanala sama so malite deca,mazot i zaginal vo ratot. Ostanale bez zrno hrana.... Zenata vo lonec stavala dva tri kamenja i im velela na decata deka toa e meso i deka za vecera meso ke jadat,nebi li zaspale decata. Dolgo vreme vaka gi zaspivala zenata na decata gladni a od vreme na vreme im davala po malku nesto,kolku da preziveat. Eden den na zenata nekoj i dal edno parce meso,ama,vistinsko meso. Radosna zenata trcala i vikala od pred vrata po decata: Deca,Deca... dojede,videte,Meso za vecera ke jademe.Decata ne se iznenadile,toa go slusale sekoja vecer,no koga poglednale vo kesata so meso,se videle oci vo oci i rekle: Pa ova ne e meso !

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Човештвото е отидено премногу напред за да може повторно да падне на ист трик. Беа повеќе, стана еден. Тој еден владее веќе 2000 години... Не верувам дека Петар Пан ќе превземе власт на иста финта.

Исус несомнено постоел, но не бил Божји син. Тоа е измислица од подоцнежниот период зошто луѓето побрзо би се врзале за учењето на Исус доколку истиот е од Бог пратен. Воскреснувањето е лага, зошто со воскресението народот би се чувствувал должен да го почитува и сака Бог, зошто овој го жртвува своето дете за да ги избави од гревовите. Надприродните моќи на Исус се лага за да може народот да го обожава Исус бидејќи со добро ќе им врти и ќе им помогне во некои ситуации за кои реално не може да се помогне. Исус бил мудар. Единствена вистина за обичниот смрттник кој ја имал единствената сила да го придобие внимнието на група луѓе од својот крај. Исус не се ни надевал дека тоа што тој го зборел пред 2000 години, денес ќе го обожаваат милијарда и пол луѓе од целиот свет.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
ххахах и што ,, значи тој постоел а? А што ако не постоел, па им требало на луѓето нешто за поинаку да го сметаат времето? Мислам.. и петар пан да бил океј! што да не..
А од друга страна, ако не си знаел, времето се смета по однос на тоа како нашата планета ротира околу сонцето, нејзината позиција во сончевиот систем, ротација околу својата оска итн итн.. каков исус какви бакрачи.. па ако е така кинезите го сметаат времето од првиот кинески цар, па според нив е 300 и кусур година или така нешто. Е да али Исус не постоел... what a bummer
Новата ера во поголемиот дел од светот не се брои ниту по револуцијата на Земјата, ниту по нејзината ротација, туку по Христос. Денес не е 2011 година од револуцијата, ниту од ротацијата на Земјата, туку 2011 година од Христос. Доколку годините ги меревме по половичната револуција на Земјата околу Сонцето, денес ќе беше 2022 година од Христос. Значи сепак Христос е референтната точка ;)
И крајно смешно е да се тврди дека луѓето го измислиле Христос за да имаат по што да го сметаат времето. Тие и пред тоа си ги сметале годините по одредени влијателни личности (најчесто фараони, цареви, императори). Ама очигледно Исус бил далеку повлијателна личност која ги ставила во сенка сите останати влијателни личности.
А дека постоел тоа го потврдуваат мнозинството историчари. Теоријата дека Исус не постоел е современа теорија. Едноставно не постои ниту еден единствен историчар почнувајќи од 1ви па се до 18ти век кој што го порекнувал Христовото постоење. Уште на почетокот Исус имал многу непријатели кои што пишувале против Него, но ниту еден од нив не го порекнувал она што било толку очигледно тогаш.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Новата ера во поголемиот дел од светот не се брои ниту по револуцијата на Земјата, ниту по нејзината ротација, туку по Христос. Денес не е 2011 година од револуцијата, ниту од ротацијата на Земјата, туку 2011 година од Христос. Доколку годините ги меревме по половичната револуција на Земјата околу Сонцето, денес ќе беше 2022 година од Христос. Значи сепак Христос е референтната точка ;)
И крајно смешно е да се тврди дека луѓето го измислиле Христос за да имаат по што да го сметаат времето. Тие и пред тоа си ги сметале годините по одредени влијателни личности (најчесто фараони, цареви, императори). Ама очигледно Исус бил далеку повлијателна личност која ги ставила во сенка сите останати влијателни личности.
А дека постоел тоа го потврдуваат мнозинството историчари. Теоријата дека Исус не постоел е современа теорија. Едноставно не постои ниту еден единствен историчар почнувајќи од 1ви па се до 18ти век кој што го порекнувал Христовото постоење. Уште на почетокот Исус имал многу непријатели кои што пишувале против Него, но ниту еден од нив не го порекнувал она што било толку очигледно тогаш.
Другар, само знам една работа, ако си верник, а по муабетов глеам дека си, и веруваш и во христијанство и во Исус како централна фигура.. тогаш оди бе помогни им на беспомошните во Африка? оди бре излези и протестирај за сиромаштијата кај нас? Оди и давај милостиња на сиромашните во име на ИСус.. абре кој те излажал?

--- надополнето ---

Да ама тоа сепак не потврдува дека тој воопшто постоел.. и бај д веј па не знам зошто толку сте се фатиле за тој Исус? Ко да е тој еден и единствен на светов (ако воопшто постоел)!
Дај ми еден материјален доказ (значи не во смисла на пишан доказ од 1 до 18 век каде што владеела христијанска доктрина и каде што од 15 до 19 век владеела инквизиција) за неговото постоење и ќе ти поверувам.. И да.. не ми го посочувај како доказ онаа шајка што ја нашол некој си американо тврдејќи дека баш со неа бил закован исус.. (уф колку сакам да сум Неверни Томас) :)

Kajgana Shop

На врв Bottom