Што готвите во моментов?

Skorp

That guy...
Член од
30 јуни 2010
Мислења
1.198
Поени од реакции
2.240
Праќај рецепт

Прв чекор - стартер (Poolish).

100 грама брашно тип 00
100 мл вода
3 грама квасец
2 грама мед

1.Мешаш ова некоја минута дур не се соединат и во сад со капак (немој во мал сад оти ке прелие) го оставаш да седи 1 саат на собна температура.
2.После 1 саат го ставаш во фрижидер 16-24 часа макс.


400 грама брашно исто тип 00
225 мл вода
15 грама сол
3-4 мл маслиново (по избор)

Ова го мешаш заедно со стартерот (2-3мин), го покриваш со мокра крпа и го оставаш да седи 30 мин.
Месиш околу 6-7 мин и го оставаш повторно со мокра крпа 15 мин.
Месиш пак околу 5-6 мин и формираш топка (гледај јутуб за техники ова е многу битно).
Топката ја покриваш во сад со капак и седи уште 24 часа во фрижидер (Ова е екстра чекор кој додава на вкус не мора да го правиш).

1 саат ја оставаш топката да седи на собна температура (ова ако се одлучиш на екстра 24 часа) и после тоа правиш тесто топки од 280 грама (за 280 грама е рецептов).
Ги формираш убаво и пазиш на техника и ги оставаш на собна температура (немој на ладно) да седат 2-3 саата. Треба дупло да нараснат.

Гледај на јутуб како да ги шириш и тегнеш тоа е една од најбитните работи.

Пушти слики :D
 
Член од
16 мај 2010
Мислења
6.276
Поени од реакции
5.529
Прв чекор - стартер (Poolish).

100 грама брашно тип 00
100 мл вода
3 грама квасец
2 грама мед

1.Мешаш ова некоја минута дур не се соединат и во сад со капак (немој во мал сад оти ке прелие) го оставаш да седи 1 саат на собна температура.
2.После 1 саат го ставаш во фрижидер 16-24 часа макс.


400 грама брашно исто тип 00
225 мл вода
15 грама сол
3-4 мл маслиново (по избор)

Ова го мешаш заедно со стартерот (2-3мин), го покриваш со мокра крпа и го оставаш да седи 30 мин.
Месиш околу 6-7 мин и го оставаш повторно со мокра крпа 15 мин.
Месиш пак околу 5-6 мин и формираш топка (гледај јутуб за техники ова е многу битно).
Топката ја покриваш во сад со капак и седи уште 24 часа во фрижидер (Ова е екстра чекор кој додава на вкус не мора да го правиш).

1 саат ја оставаш топката да седи на собна температура (ова ако се одлучиш на екстра 24 часа) и после тоа правиш тесто топки од 280 грама (за 280 грама е рецептов).
Ги формираш убаво и пазиш на техника и ги оставаш на собна температура (немој на ладно) да седат 2-3 саата. Треба дупло да нараснат.

Гледај на јутуб како да ги шириш и тегнеш тоа е една од најбитните работи.

Пушти слики :D
Не очекував да се испозамараш да пишеш, фала ти премногу!
Моментално сум зафатен со селење па во нова фурна ќе се проба ова, правев еднаш излезе супер тенко ама не ми се надува на крајот.
 

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
833
Поени од реакции
1.215
Член од
21 јануари 2022
Мислења
394
Поени од реакции
2.120
Свински колбас со шампињони, праз, морков, зелена и црвена пиперка, и лук (ова е пред да се зготви, немам фотка од потоа :D )

20241121_131032.jpg
 

Kajgana Shop

На врв Bottom