Што боли повеќе, психичката или физичката болка?

Marshmallow

◦Kajganaholic◦
Член од
28 март 2009
Мислења
450
Поени од реакции
25
психичката болка може да трае и да не измачува долго!

Член од
17 август 2008
Мислења
194
Поени од реакции
3
Оооооооооо па психичката повеке боли

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Дали тоа јас не разбирам или пак прашањето не е добро поставено. Мислам дека физичката болка повеќе боли, додека психичката болка во многу случаи оној кој што ја има не е свесен за неа.

П.С. Да не мислеше кога го поставуваше прашањето на болка нанесена преку искажан тежок збор или навреда од некој? Ако мислеше на тоа, тогаш нормално дека тоа боли повеќе отколку некој физички да ти нанесе болка.

Smasher

Професионален молер
Член од
27 јуни 2007
Мислења
811
Поени од реакции
9
Психофизичката :toe:

Шега на страна, психичката болка.

Член од
2 април 2009
Мислења
1.405
Поени од реакции
177
И јас мислам дека психичката е полоша и дека многу повеќе боли...
Физичката за многу краток период може да исчезне,а психичката не...:toe:

delfybuba

Schatje
Член од
22 октомври 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
93
Па,нормално психичката.
Ако ти удри шамар,болката ке исчезне за неколку минути,но понижувањето од шамарот ке остане...

Член од
15 ноември 2008
Мислења
253
Поени од реакции
12
Па мене лично повеке ме боли психичката болка отколку физичката..Не дека физичката не боли ама психичката боли и трае многу повеќе..

Член од
12 октомври 2008
Мислења
1.945
Поени од реакции
89
Да ви ја одерат кожата, да ве ослепат со вжештено копје, да ви ја откорнат косата од корен и да ви ги исечат прстите на рацете и на нозете ќе ве видам после психичката повеќе болела...

Психичката може некако да се надмине ама физичката кога боли боли...

:pos2::pos2:

Член од
19 април 2009
Мислења
6
Поени од реакции
2
Да ви ја одерат кожата, да ве ослепат со вжештено копје, да ви ја откорнат косата од корен и да ви ги исечат прстите на рацете и на нозете ќе ве видам после психичката повеќе болела...

Психичката може некако да се надмине ама физичката кога боли боли...

:pos2::pos2:
Обратно е, физичката се надминува, а психичката кога боли боли...некогаш толку те притиска, што мислам дека нема нешто што би предизвикало таква физичка болка.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.138
Поени од реакции
163
Fizickata trae odredeno vreme i pominuva, ja zaboravas, kako i nikogas da ne se slucila. Psihickata e taa sto tesko deka ke se izleci 100% i koja cel zivot moze da ne boli, kolku i da mislis deka si ozdravel od taa bolka eden den pak ke ti tekne na nea i pak ke te zaboli.

Член од
12 октомври 2008
Мислења
1.945
Поени од реакции
89
Е сега зависи некој има појак карактер некој послаб....

Stre3T Danc@

The definition of #BFABB
Член од
10 април 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
146
Физичката е релативно минлива...Психичката е онаа која останува подолго и многу повеќе боли за жал.

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Без разлика на се, сепка физичката болка знае да биде ужасна и неиздржлива.
Кога во прашање се некој од најклучните органи за преживувуање системот реагира ужасно бурно за да ти даде до знаење дека нешто не е во ред, понекогаш таа болка е толку силна што и настанува смрт.

Но и психичката си има свој моменти на ужас.
Многу е подолготрајна и не постои 100% ефикасен начин за одстранување...и таа има толкаво влијание што можеме да доведе до најтрагичното.

Двете се ужасни, и им ги посакувам само на политичарите и шупаците.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Без разлика на се, сепка физичката болка знае да биде ужасна и неиздржлива.
Кога во прашање се некој од најклучните органи за преживувуање системот реагира ужасно бурно за да ти даде до знаење дека нешто не е во ред, понекогаш таа болка е толку силна што и настанува смрт.

Но и психичката си има свој моменти на ужас.
Многу е подолготрајна и не постои 100% ефикасен начин за одстранување...и таа има толкаво влијание што можеме да доведе до најтрагичното.
Физичката болка е аларм кој не предупредува за загуба(смрт) на некои клетки од нашето тело. Додека пак психичката болка е загуба на нешто што го сакаме (личност, предмет). Психичката болка често се помешува со физичката, па така чувствуваме болка во дел од нашето тело иако немаме загуба (смрт) на клетки. Физичката болка е основата, додека пак психичката е врз нејзе.
По правило би требало физичката болка да биде поинтензивна, но се случува психичката болка во нејзиниот најголем потенцијал да биде интензивна колку и физичката.
Секогаш кога без да бидеме физички повредени чувствуваме болка во дел од нашето тело, имаме претходна физичка повреда на тоа место на која што не се сеќаваме.

А

Аниии

Гостин
физичката брзо ми поминува, хо психичката може да ме уништи

Kajgana Shop

На врв Bottom