Tocno e deka i dvajcata sopruznici treba da se trudat svojot dom da go napravat prijatno mesto za ziveenje,no ne se slagam so toa deka samo radi finansii se raspagaat brakovite.I uste nesto jas na primer ne rabotam vo momentov i prasanje dali uopste ke rabotam nekogas.No ne deka ne sakam da rabotam, tuku ne mozam radi zdravstveni pricini, a i soprugot ne mi dozvoluva radi istoto sto go kazav.No vo nikoj slucaj ne se osekam nitu kako parazit, nitu beskorisna, nitu zavisna.Gi vrsam site onie drugi raboti vo zivotot za koi mojot soprug nema vreme ili ne znae toa da go zavrsi podobro od mene(ne mislam ovde na domasni zadaci).Ne moze da se osudi nekoj za koj ne se znae dobro zosto go pravi toa.Двајцата треба да се трудат да го воздигнат домот во пристојно и пријатно место за живеење. Браковите во денешно време најмногу се распаѓаат заради финансиски причини, од што се доаѓа до заклучок дека никој не сака да рмба како скот, а другиот да не придонесува. Не би сакала ниту имам потреба да живеам со паразит како сопруг. А дефинитивно не ги ни разбирам браковите во кои жената седи дома, додека мажот работи. Има мажи што не им даваат на сопругите да работат. :uvo::nesvest: Не ми е јасно како таквите жени не се чувствуваат бескорисни и зависни. А тоа е бедно чувство.
И нормално дека јас никаде не реков дека само заради финансии се распаѓаат браковите. Но реков дека никој не сака некој работоспособен да не работи. Не треба да се чувствуваш повикана пошто ти не работиш не од што не сакаш, туку од што подобро за твоето здравје би било да не работиш. Во таков случај, нормално дека постои добра причина и дека сопругот ти, треба да те поддржи. Но на пример, во случај каде типот не оди на работа затоа што му се гледа фудбал и затоа што го мрзи... Е тогаш не ја бива. Оваа работта не е работта. А верувај ми дека постојат карактери што се расипикуќи и паразити и тоа им е така природна карактеристика. Баш на таквите и мислев.Tocno e deka i dvajcata sopruznici treba da se trudat svojot dom da go napravat prijatno mesto za ziveenje,no ne se slagam so toa deka samo radi finansii se raspagaat brakovite.I uste nesto jas na primer ne rabotam vo momentov i prasanje dali uopste ke rabotam nekogas.No ne deka ne sakam da rabotam, tuku ne mozam radi zdravstveni pricini, a i soprugot ne mi dozvoluva radi istoto sto go kazav.No vo nikoj slucaj ne se osekam nitu kako parazit, nitu beskorisna, nitu zavisna.Gi vrsam site onie drugi raboti vo zivotot za koi mojot soprug nema vreme ili ne znae toa da go zavrsi podobro od mene(ne mislam ovde na domasni zadaci).Ne moze da se osudi nekoj za koj ne se znae dobro zosto go pravi toa.
E boga mi ne se slagam uopste so tebe koga velis deka vo domot komanduva onoj koj nosi pari.Ili ako eden od sopruznicite ima povisoki primanja ima pravo da komanda doma.Od kaj sega ovie pravila neznam?Ne znaci deka ako mojot maz nosi pari ima pravo da pravi sto saka.Vo brak sme dvajcata i delime se zaednicki bez razlika koj poveke pridonesuva i kako.Nikoj ne mu dava za pravo da komanda so se vo domot samo zatoa sto zarabotuva pari.Ako bi bilo taka kako sto velis ti togas znaci deka edniot od sopruznicite ke bide potcenet i torturiran od drugiot ,sto odma znaci deka toa ne e ravnopravna bracna zaednica.A ako ne e se uskladeno vo edna harmonija togas turi mu pepel na takov brak, kaj sto edniot gospodari i komanda a drugiot kuti i trpi(radi pari).Ne se slagam so tvojata teorija.Нема врска полот со главата на семејството, ни пак доминантноста на личноста има врска. Јасно е како ден, тој што носи повеќе пари дома тој се слуша. Кој плаќа тој има право да одлучува. Евентуално ако имаат приближни финансиски примања тогаш се рамноправни и се јавуваат како првостепени доминантноста, полот и слично. Можебе ќе речете не е така, но факт е дека е така, само поентата е тоа што сеуште не сме свесни за тоа, затоа што стравопочитта кон парите во ваквиот случај доаѓа од потсвеста, а не од свеста. Парите го врстат светот па зашто не и домот .