Procesot na umiranje pocnuva uste od raganjeto, smrtta e kodirana vo genite, taka da nie vo sekoj slucaj umirame, sto e stareenjeto osven bavno umiranje. Nema potreba od strav, ako racionalniot sud bi bil presuden, ako doznaeme deka ni preostanuvaat uste nekolku meseci, bidejki nie sekako ke umreme i na kraj dolzinata na zivotot ne igra uloga bidejki smrtta ja brise svesta za traenjeto.
Problemot e sto nie sakame da ziveeme vecno, imame cuvstvo na sloboda, sakame da ziveeme i iracionalnite cuvstva pravat drama i tragedija od seto toa. No ako uspeeme da uvidime deka nie po sebe sme neunistivi, vo smisla deka svetot sekogas ke postoi vo necija svest kako sega vo nasata, togas ke svatime deka ne moze nikako da umreme deka sekogas postoenjeto ke bide vo necija svest kako sega vo nasata. No smrtta kako kraj na ovoj segasen identitet postoi. Mene me cudi edna rabota kako nikoj ne panici sto e smrten sto 100% e sigurno deka ke umre, ama da ne go znae tocniot datum koga ke bide toa, a se panici koga ke go doznae, zar toa menuva na sustina deka i vaka ionaka kako roden veke e dovolno star da umre.