Шизофренија

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Моника ги прочитав сите твои постови видов дека си имала проблеми со депресијата си создавала имагинарен свет кој е безгрижен свет во кој ќе се чувствуваш сигурно и сакано сметам дека главниот твој проблем е стравот од смртта.
Ме интересира дали си религозна?
Која ти е цел во животот?
Гледам на форумов ти дават некои квази одговори од типот мисли позитивно најди си некое хоби, дечко или слично.
Мислам дека единствено решение за твоејот проблем е наоѓањето на смислата на животот.

Slatka mala

*** unique ***
Член од
10 јули 2007
Мислења
652
Поени од реакции
2
Мислам дека единствено решение за твојот проблем е наоѓањето на смислата на животот.
Откако веќе и е поставена дијагноза од страна на психијатар тоа и го кажуваш?! Не мислиш дека е малце сурово да кажеш на личност која боледува од психичка болест, да си ја пронаоѓа смислата на животот? Откако е веќе заболена ?:nenene:

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Откако веќе и е поставена дијагноза од страна на психијатар тоа и го кажуваш?! Не мислиш дека е малце сурово да кажеш на личност која боледува од психичка болест, да си ја пронаоѓа смислата на животот? Откако е веќе заболена ?:nenene:
Ти имаш емоции?
Значи решение за тебе е да пие апчиња до крајот на животот, right?
Тој што и препишал апчиња е дипломиран психолог со црно на бело диплома, right?
Aко тој психолог бил добар досега ќе и помогнел а што направил тој и препишал апчиња, ми се лоши од такви wanabе психијатри нивната девиза е "Препиши апчиња" тоа се себични егоистични суштества што врска си немаат од живот попродуктивни биле ако работеле на лента во фабрика или би продавале ѓевреци на семафори отколку да ми глумат лудило и да ми изиграваат психолози
Свесна си ти дека апчињата го ослабуваат имунитетот на организмот апчињата ти ја мењаат хемијата ти ги затапуваат нервите?

Slatka mala

*** unique ***
Член од
10 јули 2007
Мислења
652
Поени од реакции
2
Ти имаш емоции?
Значи решение за тебе е да пие апчиња до крајот на животот, right?
Тој што и препишал апчиња е дипломиран психолог со црно на бело диплома, right?
Aко тој психолог бил добар досега ќе и помогнел а што направил тој и препишал апчиња, ми се лоши од такви wanabе психијатри нивната девиза е "Препиши апчиња" тоа се себични егоистични суштества што врска си немаат од живот попродуктивни биле ако работеле на лента во фабрика или би продавале ѓевреци на семафори отколку да ми глумат лудило и да ми изиграваат психолози
Свесна си ти дека апчињата го ослабуваат имунитетот на организмот апчињата ти ја мењаат хемијата ти ги затапуваат нервите?
Не станува тука збор за тоа дали јас, ти или било кој друг има емоции. Нив ги има секое живо суштество. Знам дека е по малце грубо да се пишува за текот, сериозноста и лекувањето на болеста и да и се објаснува на личност која боледува од неа, но Моника сама побара некој да и објасни и сама кажа дека незнае за што се работи. Подобро е колку-толку нешто да дознае отколку само да се имачува и да се прашува за што и како се работи.

Ќе се решиш психијатар или психолог? Мислиш дека психолозите поставуваат дијагноза и препишуваат терапија. Тоа го прават само психијатрите кои по професија се доктори.

А кога веќе е дијагностицирана болеста тешко дека некој психијатар ќе рече *Поработи на својата психа, пробај да ја најдеш смислата на животот и слично*
Замисли, молим те на болен човек и тоа со психата. Грло да не заболи па ни е тешко, а камо ли така посериозна работа.

И штом е болест не гледам начин на кој ќе се излечи, освен со лекови. Тие лекови не ги затапуваат нервите, напротив и овозможуваат на заболената личност колку-толку да функционира како нормална особа. Освен лекови се применуваат и психички вежби, но пази само вежби, а не и решавање на така деликатни прашања, како на пример пронаоѓањето на смислата на животот.

И крај. Не планирам веќе да ти реплицирам и објаснувам.
Моника, извини што постовите за твоето прашање во врска со простата форма на шизофренија се претворија во ваква дискусија, но ме иритира кога се пишуваат вакви работи слушнати од секаде и секого, а се занемаруваат медицинските и реалните факти.

Член од
6 јули 2006
Мислења
109
Поени од реакции
0
imam mn blizok covek rodnina moj sto e zabolen od taa bolest se e ok nema nikakva vrska so toa sto go zboruvate moze da skrene da napadne vo moment od vreme na vreme sigurno gleda nesto drugo ali 10 % vo denot toa a inace 90 % si e ok muabet gluposti smea letovo isto drugar se izgubi za moment no se vrati neznam kako no fala mu na boga se izgubi rece mi stavi apcina vo kafeto me drogiras sakas da me otrues i tn i tn ali ok e sega super e se taka da ne treba da e covek roden so takva mana moze od vreme na vreme da odlepi mozokot od nervi i takvi gluposti a najcesto bilo od depresii :S nema veze bitno pomina ...samo od sebe mu pomina na drugarot

Член од
1 август 2007
Мислења
16
Поени од реакции
7
4ekajte da se razbereme, da pijam apcinja no i zboruvam so mojot psiholog sto znaci toj ne se trudi da me otka4i tuku sekoj vtor den idam kaj nego i toa ne na obi4na kontrola,toj me tera da praam razni raboti od tipot odi vo menuvacnica i smeni nekakvi pari, zastani nekoj 4ovek i prasaj go kade se naoga nekoe mesto(radi socialnata fobija). Potoa me tera da crtam i da mu gi pokazuvam crtezite i takvi gluposti,sto zna4i pravi poveke od toa sto e zadolzen da go pravi da se rasprasa za problemot, prepise dijagnoza i te vikne na kontrola ednas mese4no.
Prosto negovoto objasnuvanje za apcinjata e deka nema na4in da ne se pijat zaso nekoi raboti nemozam sama da gi reguliram, tie se slu4uvaat bez da sakam, i mora lek za da kontrolira situacii.
Da religiozna sum, ne idam vo crkva no sum.

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Monica e srcka , ne se predavaj samo hrabro

Slatka mala

*** unique ***
Член од
10 јули 2007
Мислења
652
Поени од реакции
2
Prosto negovoto objasnuvanje za apcinjata e deka nema na4in da ne se pijat zaso nekoi raboti nemozam sama da gi reguliram, tie se slu4uvaat bez da sakam, i mora lek za da kontrolira situacii.
Се согласувам со него и искрено многу ме радува тоа што ги слушаш советите на твојот психијатар и соработуваш со него.
Верувај ми дека со големата желба, оптимизмот и позитивната мисла ти си на добар пат до комплетно излекување.
Така и продолжи. Сигурна сум дека ќе успееш:helou:

Член од
30 ноември 2007
Мислења
29
Поени од реакции
0
..

epa...jas imam videno mnogu dobar primer za toa sto e sizofrenicar...inaku imam eden komsija (zivee vo mojata zgrada), do pred edna godina nikoj ne ni go primetuvase....se dodeka pred nekolku meseci site stanari (i jas) vidovme deka negovara vrata od stanot e iskrsena...razbrav deka majka mu so koja ziveese e se preselila zatoa sto mnogu ja tepal.Ovoj mesec negovite napadi na agresivnost se zacestija, skoro sekoja vecer slusame udari i krsenje od negoviot stan, a vratata ima se pogolema dupka.Koga se razmunuvame vo hodnikot neznam dali da mu recam ZDRAVO ili ne....neznam kako ke izreagira..STRASNO!!!!!!!!:toe:

iis

Mraf4i
Член од
12 септември 2007
Мислења
432
Поени од реакции
16
Речиси сите знаеме за неа, но не верувам дека многумина од вас се правилно информирани. Форумов ми се виде соодветен, па не би било лошо да продискутираме за оваа болест. Многумина ја сметаат за неизлечлива, а докторите неретко ја нарекуваат „рак на душата“.

Филмовите некогаш даваат премногу лоша слика за шизофренијата, па неретко мислиме дека секој пациент е опасен за околината, „психо“ или непредвидлив... :mutav:

Во главно, доколку пациентот ги пие редовно своите лекови не би требало да има посериозни проблеми, халуцинации и манични напади. Нормално, не е заразна, но колку што сум информиран во некои случаи е наследна.

Ме интересира дали сте биле во контакт со шизофреничар и што мислите за оваа болест. Можеби имате ваш близок кој боледува од неа. Кога започнале симптомите, како ги препознавте? Исто така може да споделите повеќе информации доколку имате.
хах Должна сум да ти се извинам што отворив иста тема ко твојава ама не сум ја видела I AM SORYY:nesum:

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.225
Поени од реакции
34.519
хах Должна сум да ти се извинам што отворив иста тема ко твојава ама не сум ја видела I AM SORYY:nesum:
Немај гајле, ти ја избришав :)

Може да продолжите со дискусијата на оваа тема.

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.606
Поени од реакции
13.304
Шизофренија- и кога си сам имаш друштво...:baeh:

Шегата настрана, шизофренијата е многу деликатна работа и многу посложена одошто ние мислиме...Шизофреничарите(интерпукциски точно се надевам) живеат во свој свет, тешко распознаваат што е реалност, а што дел од нивната фантазија, од нивната болест...

А да прашам, се лечи некако оваа болест ?

iis

Mraf4i
Член од
12 септември 2007
Мислења
432
Поени од реакции
16
Шизофренијата претства група на ментални растројства кои се карактеризираат со клинички полиморфизам, разнообразност во структурата на шизофрените симптоми и со различна еволуција и прогноза.
Во развојот на шизофренијата можат да се одделат неколку периоди. Во 18 век растројството не било третирано како посебен медицински проблем. Во 19 век Бенедикт Морел опишува една ментална болест која ја нарекува деменцио прекокс и која се карактеризира со симптоми кои бргу доведуваат до целосна дезинтеграција на личноста. Хекер опишува психотично растројство кое еволуира од меланхоличност кон инкохерентност и го нарекува хебефренија. Калбаум опишува психоза која ја нарекува кататонија која се карактеризира со интензивни меланхолични или манични симптоми комбинирани со конфузност и со ступор, проследени со феномени на каталепсија. Емил Крепелин го најавува новиот модерен концепт за шизофренијата. Опишува едно ментално растројство кое се јавува во младата возраст, а се одликува со комплетна дезорганизираност и кое бргу еволуира во деменција.
Етиопатогенетските хипотези можат да се групираат во две групи кои претставуваат два различни концепта шизофренијата како невроразвојно растројство и шизофренијата како невродегенеративно растројство. Според првиот концепт растројството е грешка во нормалниот развој на мозокот, а во вториот тоа е последица на некои патолошки фактори кои го алтерираат дотогашниот здравиот мозок.
Шизофренијата се карактеризира со растројство скоро на сите психолошки функции освен на интелегенцијата, памтењето и на свеста.
- Во мисловна сфера доминира конкретно, симболично, регресивно, дисоцирано и хаотично мислење.
- Во емоционално-афективна сфера почесто се забележува губиток на афективност (атимија), емоционална амбиваленција, аутизам, мисловно афективна дисоцијација (паратимија), афективно мимичка дисоцијација (парамимија)
-Во волевонагонските динамизми се опсервира слабеење на волевонагонските динамизми (хипо и абулија) намалување на иницијативата, стереотипии, негативизам, непредвидливо однесување и импулсивност, амбивалентност и амбитендентност, зголемена сугестибилност, кататони растројства(својствени само за кататоната шизофренија како што е всочена свиеност, каталепсија, ехолалија и ехопраксија, кататон ступор), ослабување на нагоните особено на оние кои се поврзани со основните динамизми (исхрана, социјалност,сексуалност).
- Искривеното доживување на сопственото его (расцеп на егото) клинички се манифестира преку променетиот однос кон реалноста и кон сопственото дожвување.
- Од растројства на перцепциите за шизофренијата се карактеристични халуцинациите. Присутството на олфактивни и густативни халуцинации без акустички треба да доведе до сомнение за симптоматската психоза.

Член од
10 јуни 2006
Мислења
118
Поени од реакции
7
Jas ne gledam vo denesniov svet na ludilo razlika pomegu lugeto i sizofrenicarite , mnogu luge se filmaat taka da toa ne gi pravi porazlicni od sizofrenicarite :) , Ljubco georgievski e SIZIK najgolem sto go znam , opasna rabota
Ромео бе па и шизофреничарите се луѓе. А инаку се согласувам со остатокот.

А што се однесува до темата, јас лично не познавам дијагностициран шизофреничар. Ама на една моја другарка татко и се разболел и бил многу параноичен. Цело време викал дека на таванот има некој, дека го следат, и си замислувал некои луге како го напагаат и сиротиот за да се одбрани трцал низ цела куќа и мавал со нозеви и други работи за да ги спаси неа и мајка и и сестра и ама не ретко ги повредувал. Така да сега човекот живее сам и не знам што му се случува. Поздрав!

Kajgana Shop

На врв Bottom