С
Спасе супата
Гостин
ашикере = ачик
раатсакав да ве замолам ако може да ми кажете дали знаете некој стар збор кој е синоним за уживање, лежерно и слично....фала однапред
Па нели треба да се постираат Македонски зборови проверени во своето потекло,а не турцизми,арабизми.(Правилен изговор на ова наведено е Рахат-удобно во превод)раат
se upotrebuva vo torbeskorekanskiot region po tecenieto na rekata radikaЏизд - ѕид. Не знам каде го употребувале, го чув во Македонски народни приказни.
Џисче (кога се изговара се слуша некако како џижче) - тоа е мал џиз до 50 сантими висина.Џизд - ѕид. Не знам каде го употребувале, го чув во Македонски народни приказни.
Ама вешто го поврза ова(рај со раат),ти си знаеш сваќај ги работите како си сакаш,ама ако си Македонец,почитувај ги правилата на овој форум и престани со латиница,кирилицата е многу подобра и наша си е.aj ostavi ne na RA(J)AT =RAJ=MIR
rahat e lokum...ili arabski rahat=uteha, utesuvanje
ТУРЦИЗАМашикере = ачик
Раат и рахат е едно и исто. Во Бугарија исто така го велат раат, и си е точно турцизам.Ako si Makedonec, i tebe ke ti teknese deka Raj=Raat..
a toa za latinica..pisuvam od ured kade nema kirilica i ne moze da se instalira...
p.s..
ostavi me na raat=bu beni bırakın (turski)