Чудни македонски зборови

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Зборот "домочадие" во македонскиот јазик не сум го сретнал, но е разлиен од "челад". Домочадие се сите "чеда на домот" т.е. тоа е семејството. Челад се однесува само за децата. Интересно за зборот челад, е дека не е од друг jазик, а е само застарено име.
Челад...Человек (руски - човек) Чедо-дете...некоја словенска варијанта е тоа.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.578
Поени од реакции
5.180
Зборот пештера знае некој од каде е ?

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Зборот пештера е славјански збор!

Член од
25 март 2012
Мислења
8.578
Поени од реакции
5.180
Се сомневав за латинско потекло пешТЕРА...

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
А зошто тогаш го има во Русија?

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165
Пештера во одредени форми се употребува кај сите јужнословенски народи, освен можеби кај Словенците, и кај сите источнословенските народи. Не е заемка.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.578
Поени од реакции
5.180
Не знам, затоа прашав.....

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Не знам, затоа прашав.....
Добра вожња.
:icon_lol:
Инаку пештера(македонски), пештера(бугарски,руски), пећина(српски), пјачора(белоруски) имаат ист корен - "печ".
Како во печка или пече. Е сеа како печката станала пештера и како настанал зборот сигурно има етимолог некој што знае да ни објасни.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
715
Добра вожња.
:icon_lol:
Инаку пештера(македонски), пештера(бугарски,руски), пећина(српски), пјачора(белоруски) имаат ист корен - "печ".
Како во печка или пече. Е сеа како печката станала пештера и како настанал зборот сигурно има етимолог некој што знае да ни објасни.
Исто така дијалекно во рускиот јазик го има како "печера" (од печь, кое на бугарски е "пешт"). Односно коренот е старословенски. . http://bg.wikipedia.org/wiki/Пешт_(горивна)

Член од
8 мај 2005
Мислења
542
Поени од реакции
76
не, на руски не е "пештера". Т.е. пише се како и во бугарски, но во рускиот буквата "
" има друго значение - "шч". Т.е. Русите велат "пешчера".

"Пешт, печка" е од прасловенското *pektь, а "пештера" - од *pektь-era, согласно БЕР, стр. 520 и 522:

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Со пештера е сроден зборот петра -петро (камен). Тоа е слично на зборовите спила (камен, карпа) и шпиља (шупел - пештера) (од формата “спела“ произлегуваат и др. збворови како спелеологија и сл.
Според оваа аналогија, јас би рекол дека зборот “ пештера“ е во блиска врска со зборот “петра“ - карпа (пештра)...

Член од
2 декември 2010
Мислења
170
Поени од реакции
78
РИПАЊЕ =скокање
УРЛАЊЕ =силно викање УРЛИК , УРЛА = викот од тука потекнува и името на нашиот најстар музички инструмент ЗУРЛАТА што значи зуе и урла (силен викот, писок)
ТАЈТАЊЕ = тетеравење при одење одот на пијаницата
К'ЛЦКАЊЕ= кривење при одење одот на сакатиот или оној што ја свиткал ногата К'ЛЦКА

Член од
27 февруари 2012
Мислења
64
Поени од реакции
48
Со пештера е сроден зборот петра -петро (камен). Тоа е слично на зборовите спила (камен, карпа) и шпиља (шупел - пештера) (од формата “спела“ произлегуваат и др. збворови како спелеологија и сл.
Според оваа аналогија, јас би рекол дека зборот “ пештера“ е во блиска врска со зборот “петра“ - карпа (пештра)...
Веројанто не си чул за македноскиот збор Спила. Спила ти е подземна карпа, најчесто лисната.
Имаш уште еден на таа тема Дага, тоа ти е камена жила низ почвата, што се протега во некој правец.
И двата сум ги чул од постари луѓе кога сум работел со нив.

Член од
2 декември 2010
Мислења
170
Поени од реакции
78
Веројанто не си чул за македноскиот збор Спила. Спила ти е подземна карпа, најчесто лисната.
Имаш уште еден на таа тема Дага, тоа ти е камена жила низ почвата, што се протега во некој правец.
И двата сум ги чул од постари луѓе кога сум работел со нив.
Д'ГА ЗБОРОТ НЕ МОРА ДА Е ПОДЗЕМНА КАРПА КОЈА СЕ ПРОТЕГА НИЗ НЕКОЕ МЕСТО ТУКУ МОЖЕ ДА Е И Д'ГА НА ПОДЗЕМНА ВОДА , НА ЗЛАТНА ЖИЛА , НА ПОДЗЕМНИ КОРЕНИ, ИЛИ ПАК СТАРИТЕ ЌЕ РЕЧАТ ЗА НЕКОГО таква му е д'гата ОДНОСНО ТАКВИ МУ СЕ КОРЕНИТЕ , ГЕНИТЕ СТО ГИ ИМА ВО СЕБЕ
--- надополнето: 30 мај 2013 во 23:22 ---
мое размислуванје дали зборот СУВО е турцизам ме интересира вашето мислење пошто СУ по турски е вода и турците во селото кај нас го користат истиот збор со исто значење

Kajgana Shop

На врв Bottom